Jag är missbrukande riskbrukande som återfaller hela tiden. Nu snart har min man semester och han vill inte vara utan alkohol då. Jag vill vara nykter tillsammans med honom. Han vill ej vara utan därför han inte har problem som jag. Jag önskar att han är solidarisk med mig under ett halvår, då den värsta abstinensen pågår (läs postakut abstinens). Vad gör jag? Jag mår väldigt dåligt av mitt drickande och är rädd för sjukdomar som kan följa med missbruket.

Kram Dajna

Är du säker på att han inte har problem? Utan problem borde det inte vara så viktigt för honom att dricka. Du får säkert en annan syn på just det när du varit nykter ett tag.
Men hur gör du nu? Vissa här klarar ju av att avstå trots tillgång. Jag hör inte dit. Kan han hålla undan alkoholen för dig? Alltså se till att du inte kommer åt den.
Absolut inte fråga om du vill ha. Om han inte kan avstå för din skull kanske han åtminstone kan se till att du inte har tillgång. Sen kanske du märker att han inte är så rolig när han dricker, men det är en annan sak.

Dajna

Som sagt har min man inte problem med drickandet. Han kan nöja sig med en whiskey och ett par mellanöl då och då. Han vill t ex kunna dricka på en stadsfestival nästa vecka och träffa våra gemensamma vänner. Den veckan har vi hand om hans barnbarn som han tycker att jag ska vara hemma med en kväll då han ska ut. Jag blir arg och ledsen men det bryr han sig inte om.

Dajna

Han vägrar hålla undan alkoholen men jag vågar heller inte röra hans sprit, då skäms jag faktiskt. Finns det inte tillräckligt med min favvodryck vin så kan jag vara utan. Han vill ej att jag dricker och jag kan vara nykter, då jag än så länge "bara" är riskdrickare och ej dricker varje dag. Men jag är väldigt irriterad och deppad av att behöva avstå och vi bråkar jättemycket. Det är så sorgligt, för jag vill leva med honom trots allt.

Ok, men om ni inte dricker samma sak, då kan ni ju se till att det inte finns vin hemma. Jag tycker inte att partnern måste sluta dricka (om det är inom rimliga gränser). Stöd borde du kunna få av honom. Det känns som att ni har lite problem i er relation. Han vill gå ut och tycker att du ska vakta hans barnbarn... du blir arg och ledsen.,, vad händer sen? Får han som han vill? Bestämmer han? Får du gå ut nästa dag med dina vänner? Jag tycker att en relation ska handla om omtanke, kärlek och respekt. Då är man tvungen att ge och ta. Varför är du så arg över att avstå? Kan du hålla dig under riskbruksnivån och begränsa ditt vinintag? Kräver han att du avstår helt? Varför i så fall.