Då har jag idag fått Baklofen utskrivet mot mina alkoholproblem. Det var länge sedan jag var på detta forum men hoppas att man känner igen någon gammal räv här inne ;)

För er som inte vet vad Baklofen är så är det, enkelt förklarat, en medicin för MS-sjuka och för personer med spasmer t ex vid CP-skador.

Vid högre doser så ska den, enligt de många solskenshistorier jag läst på nätet, totalt ta bort tvånget att dricka. Man känner ingen anledning att dricka helt enkelt.

För er som är intresserade rekommenderar jag att börja med att läsa på http://baclofentreatment.com.

Googlar man vidare finns mer info men den sidan räcker gott till att börja med. Det finns många historier om folk som helt botats från sin alkoholism bl.a. en läkare med grava alkoholproblem som botade sig själv med denna medicin och höll sig med hjälp av den nykter fram tills hans bortgång åtta år senare.

Ska bli mycket intressant att pröva Baklofen. Jag håller er uppdaterade i den här dagboken.

/Buffeln

Buffeln

Den aktiva beståndsdelen är som namnet, Baklofen. Ja, det påverkar belöningscentrum. Dock så får man inte någon kick av tabletterna, visst man känner av dem men det är inte någon behaglig känsla. Inte obehaglig heller, svårt att förklara.

Nu har jag inte studerat vad mer Baklofen hjälper mot men har sett att det bland annat hjälper mot shoppingmissbruk och kokainmissbruk.

Svar nej, att tabletterna plötsligt skulle sluta fungera har jag aldrig läst något om. Detta beror troligtvis på att Baklofen inte har någon toleransutveckling.

Buffeln

Hej! Intressant jämförelse.

En äggallergiker måste hela tiden tänka på vad denne äter och hela tiden fråga på restauranger om maten innehåller ägg. Denne måste även hela tiden läsa innehållsförteckningar på om maten innehåller ägg.

Skulle äggallergikern få i sig ägg så blir denne sjuk.

Jag kan sätta en årslön på att alla äggallergiker utan problem skulle ta en tablett om dagen för att kunna äta ägg och slippa problemet.

Buffeln

Dag 4

Idag har jag gått upp, enligt ordination, till 30mg.

Var på systemet förut och köpte åtta starköl 5,2 (naturligtvis) och började dricka vid 18 ganska exakt.

Har fått i mig två öl hittills, klockan är nu 20:11.

I normala fall borde jag ha druckit fyra-fem öl efter den tiden. Jag börjar känna mig orolig över att inte kunna dricka tillräckligt innan jag somnar (ja, jag vet hur det låter).

Det är en konstig känsla. Jag vill så gärna dricka men det tar emot. Typ.

Nu märker jag hur baklofenet verkar. Väldigt intressant, trodde inte jag skulle få effekt på såhär låg dos. Trots det så är jag fast besluten att "supa mig igenom" baklofenet, om det går. Misstänker att vid högre doser så går det inte.

Nu fick ni mina ärliga tankar. Nu ska jag återgå till starkölen! Ha det gott!

Buffeln

Jag är onykter. Det blir lättare och lättare att dricka alkohol.

Det som är otroligt intressant är startsträckan. Det tog fyra timmar innan jag blev packad. I normala fall tar det 1 1/2 timme.

Samtidigt vill jag bara lägga mig och sova trots att klockan bara är barnet.

Jag kämpar verkligen med att få i mig alkohol.
Mycket intressant. Förstår om ni avfärdar mig som ett "fyllo" men det känns som att jag bara vill sova snart. Alkoholisten i mig kräver att jag håller mig vaken och dricker lite till.

Nu är fyllerapporten slut, uppdaterar varje dag!

Buffeln

Mina två sista inlägg i tråden måste vara ett skolboksexempel på hur en alkoholist tänker.

Är inga större förändringar mot igår. Inget nytt, men höjningen från 20 till 30mg märktes verkligen.

AlkoDHyperD

Meningen är nog att du ska minska ditt drickande i takt med att din medicin hjälper dig att sakta ner och inte "behöva" mer. Inte ståndaktigt hålla fast vid samma mängd och beteende samtidigt.
Vad baklofen gör är att det ersätter alkoholens stimulering av GABA (som fungerar nedreglerande på nervsystemet) så att du inte blir agiterad och ångestfylld (sug och abstinens med andra ord) när du minskar drickandet.
Alkoholister som slutar dricka känner obehag just på grund av att GABA blivit avtrubbat av alkoholen. Den egna produktionen är sänkt, våra nervsystem reglerar sig själva på det sättet. Om en utifrånkommande substans ökar något minskar kroppen sin egen produktion. Efter ett längre uppehåll i tillförseln utifrån kommer den egna produktionen igång igen.
Om du nu tar medicin som ska ersätta alkoholen - eller minska obehaget när du inte tillför det GABA blivit inställd på - och samtidigt fortsätter dricka lika mycket kommer det bli en ännu större obalans. Den kroppsegna utsöndringen minskar ännu mer.
Jag funderar på hur du tänker.
Om du nu upplever att medicinen fungerar så till vida att du har svårare för att få i dig dina öl och du egentligen inte behöver dricka upp allihop utan helst vill gå och lägga dig - skitbra! Men, varför valde du då ändå att fortsätta? Vad var meningen att ta medicinen då, om tanken ändå var att dricka alla de öl du köpt? Och hur ser planen ut framöver? Är det höjning av medicinen till en viss nivå, och sedan? Hur tänker du när det gäller utfasning av alkoholen?
Ursäkta mig om jag låter konfrontativ, jag är sådan ;-) En hård motståndare som a-jäveln kräver hårda konfrontationer.
Gillar din uppriktighet. Anar dock att du kan vara lite farligt ute här. Jag hoppas det inte är din beroendehjärna som lurar dig.

Bedrövadsambo

Jag tänker också att den ökade medicindosen måste mötas med minskat alkoholintag, tills alkoholintaget är på 0. Utan upplevt obehag som sug och ångest. Men sen måste väl medicinen fasas ut också? Och då kommer ju sug och ångest ändå. Eller ska du alltid äta medicinen?

Buffeln

Hej! Tack för ditt inlägg och jag uppskattar att du konfronterar mig. Dina funderingar delas förmodligen av många som läser denna tråd.

Grejen med Baklofen är att man automatiskt dricker mindre och mindre ju högre dos man kommer upp i. När man väl nått sin måldos, vilket i genomsnitt är 120mg, så känner man inte längre behovet av att dricka.

Läkare i Frankrike och Australien uppmuntrar sina patienter som behandlas med Baklofen att fortsätta att dricka precis som vanligt. När man börjar närma sig sin personliga måldos så kommer man inte dricka ändå.
Samtidigt vill jag poängtera att den rekommendationen inte ges av svenska läkare.

Att Baklofen stimulerar GABA har du delvis rätt i. Grejen är den att alkohol och bensodiazepiner stimulerar GABA-A receptorerna i hjärnan, Baklofen stimulerar GABA-B receptorerna.
Enkelt förklarat så får man ett rus av alkohol samt bensodiazepiner men medel som stimulerar GABA-B, som Baklofen, får man inget rus på. Det är helt enkelt inte speciellt kul att äta Baklofen.

Hur Baklofen verkar kan du inte uttala dig om eftersom ingen vet varför det minskar alkoholsuget. Men det gör det, det är jag ett levande bevis på trots min i nuläget låga dos.

Att det skulle bli en större obalans i GABA om man dricker tillsammans med Baklofen finns det inga bevis på, tvärtom spelar det ingen roll. Det finns det bevis på. Baklofen påverkar inte samma receptorer som alkohol.

Att jag valde att fortsätta dricka trots att jag inte ville kan inte jag svara på. Om det jag läst mig till så kommer baklofenet göra att det känns helt onödigt att dricka och jag kommer sluta automatiskt när jag kommer upp i rätt dos.
Utfasningen av alkohol kommer inte heller behövas eftersom jag inte kommer ha någon abstinens.

Tack för din uppriktighet och att du bidrar till tråden! Hoppas se mer av dig framöver.

Buffeln

Hej igen!

Det finns exempel på personer som ätit Baklofen i några år, blivit botade, och sedan trappat ut medicinen. Utan problem.

Själv så kommer jag troligtvis (om medicinen hjälper) fortsätta med den livet ut.

Buffeln

Är inga förändringar i mitt alkoholintag. Jag märker inte ens av att jag äter Baklofen. Dock finns det exempel på folk som har fått full effekt på dosen 30mg som jag äter nu.

Ska gå upp till 40mg på tisdag.

Men det är spännande att jag knappt kunde få i mig alkohol i fredags, jag fick verkligen kämpa. Så medicinen gör vad den ska!

Hej Buffeln
Kul att få höra om din resa med baklo. Jag har också kört baklofen i ca. 8-9 månader, tyvärr får jag den inte utskriven längre då läkaren inte anser att den ska användas i Sverige, märkligt att dom har olika tolkningar. Jag va som mest uppe på 3x25 mg per dag, vilket inte var några problem alls. De va inte heller några problem o trappa ur den. En sak du bör tänka på om du dricker riktigt mycket är att den är avslappnande och kan ge andningssvårigheter då. Några öl e inga problem. baclofentreatment.com e grym som du säger :)
Jag hade några månaders uppehåll innan jag började med den pga. sug. funkade bra! Ska bli "kul" o följa din tråd!
Viktigt att vi får fler alternativ och inte behandlar alkoholproblem med gamla metoder som inte fungerar.

Mammy Blue

Hur tänker du dej framtiden? Ska du byta alkohol mot tabletterna eller hur funkar det? En annan har fått jobba med det mentala, förebygga återfall, lära sej rejält hata alkohol och vad det gör med en. De närmaste fyrtio åren-hur funkar det? Försvinner troggers och sånt också?
Mvh MB

Buffeln

Hej!

Att din läkare inte vill skriva ut Baklofen låter märkligt. Socialstyrelsen rekommenderar det.

Det här med andningssvårigheter om man dricker på Baklofenet tror jag inte att man behöver oroa sig för. Läkare utomlands uppmuntrar ju att man fortsätter dricka som vanligt när man börjar.

Fass skriver att alkohol kan, observera kan, förstärka effekten av medicinen. Vad jag läst mig till så är det ingen fara men jag uppskattar påpekandet.

Buffeln

Hej!

Om det blir så att jag byter alkoholen mot tabletterna så ser jag det inte som något större problem. Alkoholen gör så mycket mer skada så om jag tvingas gå på tabletter hela livet så är det inga problem för min del.

Däremot så finns det exempel på människor som blivit botade och sedan fasat ut Baklofenet, och fortsatt hålla sig nyktra!

Buffeln

Att Baklofen hjälper mot alkoholsuget kan jag skriva under på.

I övrigt inga större förändringar förutom att jag inte ens funderat på alkohol idag. Har köpt ett sexpack folköl till kvällen bara.

Imorgon går jag upp till 40mg.

AlkoDHyperD

Inget sug och inga tankar på a...
Låter kanonbra. Hur kommer det sig att du ändå köpte öl?
Jag som använder nikotinplåster för att klara suget efter snus gör det ju i syfte att kunna sluta för att snus inte är bra för mig. Det funkar. Abstinenssymptomen blir mindre och jag kan jobba med att släcka ut beteendet först för att sedan gradvis fasa ut nikotinet.
Om du dricker öl varje kväll fast du inte är sugen eller behöver det finns ju beteendet kvar.
Eller är tanken att du går andra vägen, svagare och svagare tills du dricker ett sexpack vatten eller cola varje kväll?

Buffeln

Hej igen! :)

Att jag inte har något sug eller inte tänker på A stämmer delvis. Jag har fortfarande kvar rutinen på att dricka. Men sugen, nej det är jag inte, trots en förhållandevis låg dos på Baklofen.

Förstår din poäng, att jag gör allting bakvänt, men enligt utländska läkare så är det precis så det ska gå till. Om det fungerar i längden kan jag inte svara på, det får denna tråd utvisa!

Se vidare i min nästa dagboksanteckning.

Buffeln

Gårdagen slutade med att jag drack fyra folköl. Så lite kommer jag inte ens ihåg när jag drack sist. Inte detta år i alla fall.

Gick idag upp till 40mg och har inte haft en tanke på alkohol under hela dagen idag på jobbet. I normala fall försöker jag komma undan så jag kan åka till systemet och köpa sex starköl.

Köpte ett sexpack folköl efter jobbet och är inne på min fjärde nu. Är inte berusad alls.

När jag dricker är det först och främst för att bli av med gårdagens bakfylla. I andra hand är det för att bli på riktigt bra humör. Det verkar som att Baklofenet lindrar bakfyllan till viss del, men även tar bort tankarna på alkohol.

Blir torr i minnen cirka en timme efter att jag tagit en tablett, annars inga biverkningar. "Bomullen" som jag kände i huvudet i början av behandlingen känner jag inte längre.