Hej på er!

Efter mycket funderande på egen hand har jag precis hittat hit. Jag har under flera års tid haft ett sk riskbruk. Flera AW:n i veckan, och fest varje helg. Som singel i Stockholms innerstad, nära hela krogutbudet, och med en god ekonomi, har det blivit många glas i veckan, och vanligtvis minst en flaska både fredag och lördag. Alltid i sociala sammanhang, och jag har aldrig varit den som druckit mest eller betett mig pinsamt.

Jag har hävdat att mitt drickande inte är ett problem - jag blir sällan för full, jag har alltid skött mitt jobb och andra åtaganden, och jag dricker aldrig ensam. På senare tid har jag dock fått en del kommentarer av vissa vänner om att jag dricker väldigt ofta, och jag har även själv på allvar börjat reflektera över detta. Eftersom jag umgås med olika personer olika kvällar är det ingen som har regerat vid ett enskilt tillfälle, men sammantaget har jag insett att jag dricker oftare än nästan alla jag umgås med.

Jag är snart 38 år, och många av mina vänner har sambos och barn. Jag vill gärna träffa någon att leva med, men under tiden har jag varit mån om att ha så roligt som möjligt. För mig har roligt ofta varit lika med alkohol. Jag älskar ruset - blir gladare oh mer avslappnad - samt har lättare att få kontakt med andra och hamna i roliga/spännande/galna situationer. Mina kompisar tycker att jag är rolig att festa med, och jag har inte upplevt några problem till följd av min alkoholkonsumtion. Nu har jag dock insett att jag dricker så oss mycket att det utgör en risk.

Det jag oroar mig över är främst att alkoholen är en så viktig ingrediens i mitt liv. Att jag riktigt kan längta efter att få ta den där ölen. Att alkohol för mig är en förutsättning i så många situationer - när solen skiner, när det finns något att fira, när jag är ute en kväll, när jag äter något gott, när jag ska träffa en kompis efter jobbet, när jag är ute på en båt, när det är picknick - you name it! Allt känns roligare med alkohol. Umgänget blir roligare och bättre(!) Några av mina bästa viner är från stunder med alkohol.

På senare tid har jag även reflekterat över att jag faktiskt ibland blir för full. Inte så att jag gör bort mig på allvar, men ändå så pass att jag förlorar kontrollen och tom har minnesluckor dagen efter.

Jag inser också att jag försakar annat helger då jag är bakis. Jag sover sent och orkar inte ta vara på dagen. Träning och fysisk aktivitet får också lida. Än så länge är jag normalviktig, men jag skulle gärna vilja väga några kilo mindre, och överlag ha en så god hälsa som möjligt, och för att uppnå detta borde jag så klart dricka mindre.

Nu är det sommar och semester, och även Om den inte blir några stora mängder dricker jag något varje dag, typ 2 glas. Aldrig mer än mitt sällskap, men ändå. Att avstå känns inte svårt rent fysiskt - men så tråkigt!

Jag tar gärna emot er input och kloka tankar då jag känner att jag är precis i början av att nå nya insikter.

Varmt tack på förhand!

Sannah

Fundera och reflektera över hur och när du dricker. Kanske en vit vecka? Eller pröva att dricka något alkoholfritt någon av dagarna? Bara för att prova.
Kram

Som sannah.. testa en vit vecka eller 2.. eller varför inte en månad? Så ser du hur du reagerar:)

skogsfrun

Jag känner igen mig i din beskrivning. Bor också i storstad och när jag var strax under din ålder så var jag ute och festade en hel del. Eller åtminstone träffade jag kompisar på barer och tog "ett glas vin" som ofta blev tre. På helgerna kanske det blev dans någonstans och då köpte jag ofta hem något att ta "innan". Ibland köpte jag hem mer än jag behövde och drack upp det under resten av veckan. Det tar tid att etablera ett beroende. Mitt tips är att du gradvis börjar skifta fokus från festande till något annat. Kanske nån sport? Eller något som innebär att du behöver köra bil? Föreningslivet är roligt det finns tex dansföreningar där det knappt dricks överhuvudtaget men man ändå har möjligheten att lära sig något nytt eller om man vill träffa en partner. Något sådant kan vara en frizon.

Eller om du hade drömmar som barn (resa, ta flygcert, börja rida, dansa balett et c) kan det vara idé att förverkliga dom nu när du har råd att göra det?

En vit period som Sannah och solgatan föreslog är ju en jättebra temperaturmätare, men jag tror också att du behöver ändra livsstil och kanske byta umgänge nu innan du fastnar ännu mer i festandet och riskbruket.

Varmt lycka till och berätta gärna hur det går!

Bra att du hittat hit och börjat reflektera över dina vanor och ovanor kring alkohol. Många är vi som sugits med/ner i den romantiska bilden av alkohol under åren, men också sett dess baksidor mer eller mindre mycket. Jag bor också i Sthlm och det finns ju precis som du skriver massor med möjligheter och ställen där man lätt och anonymt kan slinka in och dricka. Jag tror att det i grunden handlar om motivation till att vilja förändra en livssituation och kanske ge sig ut på ett spännande äventyr som ett nyktert och fritt liv kan innebära. Ett sätt att komma vidare i tänket kan vara att skriva upp för och nackdelar med att ha med alkohol i sitt liv. Det man behöver veta är också att om man väljer att fortsätta att ha alkohol behöver man successivt mer för att uppleva samma rus/avslappning och att detta i såklart ger mer och mer baksmälla/biverkningar. Kroppen och dess organ slits ju också rätt hårt av detta nervgift. SÅ fortsätt och skriv och också läs, här finns många stöttande och förstående själar som kan mycket i ämnet. Välkommen!

Bolla

Jag har många gånger testat att avstå från alkohol. Inte en hel månad, men en vecka, en helg eller bara en fest. Jag vet att jag klarar det - har jag väl bestämt mig så genomför jag det. Problemet är att det inte lockar för att jag tycker att det är tråkigare att vara nykter i festliga sammanhang. Jag brukar istället försöka planera min vecka så att det inteblir för många tillfällen med alkohol.

Jag tror mycket på det Skogsfrun skriver, att jag bör göra vissa justeringar i min livsstil. På så sätt lägger jag ju till något positivt istället för att "ta bort" vilket jag tror skulle funka bra för mig psykologiskt. Min inre röst säger saker som att det är klart att jag kan unna mig ett glas vin, det gäller att njuta av livet, man lever bara en gång osv - så det här med att begränsa mitt alkoholintag upplever jag som lite tråkigt och pekpinneaktigt. Men om jag istället skulle hitta andra intressen som skulle ta bort fokus från festandet skulle det ju inte kännas som en uppoffring att avstå. Och jag skulle tom kunna slå två flugor i en smäll genom att skapa nya sammanhang utanför krogen där jag kan träffa män.

Nåväl, jakten på hobbies. Den har pågått länge. Tyvärr har jag inte riktigt hittat något som jag är intresserad av. Jag är inte sportig eller atletisk (jag tränar regelbundet men det är inget jag tycker är särskilt roligt, och när det kommer till exempelvis lagsporter eller dans suger jag) - annars hade ju detta varit något som jag hade kunnat ägna mig åt istället för att festa.

Jag tar med mig denna input så får vi se var jag landar.

P.S. Till följd av att jag hittade till detta forum tackade jag nej till både öl och snaps till maten idag (sill och potatis i solen) och spang en runda efteråt istället. Det känns bra!

Bolla

Jag läser dina kloka tankar och funderar kring det du skriver. Jag inser att åtminstone här och nu är jag inte beredd att avstå alkohol helt. Det kanske kommer en dag då det blir min väg framåt, men där är jag inte än. Däremot vill jag gärna hitta nya äventyr och låta annat än alkohol och fest få utrymme i mitt liv, vilket både du och Skogsfrun är inne på.

Tack för din input, jag är glad att jag har hittat hit!

..., det är en rätt vanlig "sanning" att många av oss som haft a som en naturlig och central del i livet och umgänget med andra o s v tror att livet ska bli tråkigt och enahanda. MEN så behöver det inte vara märker jag nu när jag inte haft med alkohol i mitt liv ett tag. Det blir vad man gör det till. Visst kan vissa "kompisar/vänner" undra lite varför man inte vill dricka. Det jag märker är vinster för mig nu är jag valt bort alkohol är; friare, mer närvarande, mer avslappnad, bättre självkänsla, roligare titta sig själv i spegeln, kommer ihåg saker, trivs med mig själv, bättre ekonomi, bättre sömn, mer tålamod med mina barn, orkar mera. Visst kanske man förlorar en del saker och kanske också "vänner", men då får man se till att hitta nya! På återhörande!

Bolla

...hoppade jag alkohol idag också. Är hos mina föräldrar så kontexten är inte så festlig, dvs det är betydligt lättare att avstå alkohol här än på, låt oss säga, en AW i Stockholm med vänner. Jag är ändå stolt över att jag inte hittar anledningar att ta det där glaset vin (de andra dricker ju, ett glas skadar inte, mamma har ju lagat så god middag, det skulle sitta fint med ett glas nu, jag är rastlös/uttråkad/less). Jag har fortfarande inte för avsikt att ha en nykter period, utan tar en dag i taget och sparar mig tills jag är i ett sammanhang där det känns viktigare för mig att få dricka. När jag väl gör det vill jag inte behöva ha dåligt samvete eller ifrågasätta mig själv. Jag ville bara dela detta här, då detta forum hjälper mig att säga nej.

..., bra att du inte vanemässigt bara tog ett glas och att du verkar bli mer medveten om din inre "A-röst" som är specialist på att hitta anledningar att dricka. Man kan hitta en anledning att dricka på nästan vad som helst. Ta en dag i sänder och se hur du vill framåt. Många i detta forum (och även jag) rekommenderar gärna att man tar en period utan alkohol och utvärderar efter det. Ett par saker som hjälpt mig mycket är att identifiera risksituationer och förbereda mig på hur jag ska svara/hantera dessa. Ett annat viktigt verktyg är att ha koll på basala saker som hunger, törst och sömn. D v s se till att jag inte dricker p g a av dessa saker. Ofta har jag märkt tidigare att jag druckit p g a av att jag är hungrig eller törstig och när jag släckt hungern/törsten blir det så mkt lättare. Motion är en annan superviktig nyckel för mig. På återhörande!

DetGårBättre

En viktig bit hos en kompis som ställde om sitt liv var att han la ner alkoholen för gott. Sen ändrade han det beslutet och började dricka igen efter tre år. Nu klart mer kontrollerat.

Tidigare var alkoholen det centrala om han skulle hänga med flickvännen till svärföräldrarna. Eller om han skulle träffa någon. Eller satt han helt sonika bara och väntade på att alla hade gått och lagt sig så han kunde dricka vin.

Tidigare hade han det inte så men det eskalerar ofta. Själv har jag också lagt ner för gott nu men tror du inte tankarna i mitt huvud säger "en kall öl en varm sommardag, mums" eller eller glas rött om kvällen. Det funkar ett bra tag för mig, sen dunkar jag in i en tredagarsfylla eller liknande.

Personligen är jag väldigt trött på det. Att ta en vit månad är nog ofta bra bara för att se hur "beroende" man är. Kan man skita i det eller är alkoholen så pass viktig i ens liv? Vad anser du själv är problemet för dig? Hur vill du förändra det?

Jag har ju två saker, dels tappar jag kontrollen var tionde gång jag dricker kanske, och av dessa är det väl var tredje som slutar i en flerdagsfylla. För 15 år sen kunde kan inte ens dricka två dagar i rad, det äcklade mig. Då mådde jag får dåligt helt enkelt. Sen inser man att istället för att härda ut är det ju bara att dricka några glas så är allt lugnt, men jävligt lätt att tappa kontrollen då.

Svårt att säga var du ligger i skalan, vissa kan ju dricka som dig utan att det eskalerar men för många blir det värre. Och flerdagsfyllor är inget man önskar någon! Sen har jag två vänner som körde i veckor och månader i sträck med två vodkaflaskor om dagen. Det är heller inget man leker med när man ska nyktra till sen.

Ta en vit månad är min rekommendation och känn efter hur det känns!

Bolla

Jag ska överväga det ni säger om en vit period. Jag vet dock att det inte kommer att vara aktuellt på många veckor. Först semester, sedan bröllop, därefter kick-off i Barcelona med jobbet, och sen en weekend i Alicante med en av mina "party-kompisar". Jag blir medveten om hur starkt jag förknippar dessa situationer och aktiviteter med alkohol. Jag är fortfarande kvar i min "sanning" att jag har roligare när jag är berusad. Men ikväll tackade jag återigen nej till vin till middagen, fast besluten att hålla igen med slentriandrickandet. Och jag läser och tar till mig det ni skriver, och inspireras och berörs av andra historier här inne. Lycka till med era resor!