Hej! Försöker söka efter vad som är normalt drickande och ej. Jag är osäker. Min man dricker på helgkvällar och det blir alltid ganska mycket. Oftast starköl och vin. Han blir aldrig elak, utan mer bara full och somnar i soffan. Jag har alltid sett drickande som socialt. Är det inte konstigt att sitta själv och dricka sig full? Jag dricker ganska sällan och blir rätt irriterad på att behöva umgås med min man när han full, men tänker också att jag kanske är för hård, han gör ju ingen illa utan tycker det är gott med öl. Hur vet man vad som är onormalt? Han är som sagt aldrig det minsta elak eller så.

Det låter som det är ett problem när du tycker att han är tråkig. "Normalt" ver jag inte, men på systembolagets sida framgår hur mycket man kan dricka för att inte anses ha ett riskfyllt drickande. Antal glas vid ett och samma tillfälle är viktigt och det totala antalet glas per vecka. Tror kanske att din man överskrider antal glas per tillfälle på helgen. Lita på din instinkt. Det är bättre att han lägger av i tid.

Sara-83

Men är det för stort krav att be honom inte dricka när han är med mig, eller dricka lättöl? Han blir inte tråkig utan mer som en annan person. Som att umgås med en främling.

DetGårBättre

Går ju inte att svara på här. Men att följa de rekommendationer om antal glas så är ju hela Sverige alkoholister typ. Men det hänger säkert samman med en stressig vecka och sen vill han koppla bort den stressen. Men dricker han alltid varje helgkväll och somnar i soffan så borde du ju snacka med honom och se till att ni hittar på lite andra aktiviteter tillsammans men sitter du bara och vill se på film och han tycker det är tråkigt så lär ju kvällarna sluta såhär!

Sara-83

Så det är mitt ansvar att vara tillräckligt "rolig" för att min man inte ska dricka sig full? Skulden på mig om jag är tråkig alltså? Mycket konstigt råd. Förresten involverar allt öl särskilt om man gör "aktiviteter".

MCR

Det är verkligen inte ditt fel! Det är aldrig någon annans fel.

Alkohol förändrar oss. Och om du inte tycker om den han är då borde du prata om det. Du känner själv var dina gränser går. Vad som är ok för dig. För det känner bara du. Om du inte vill vara med honom när han dricker bör du säga typ: När du dricker känner jag inte att jag känner igen dig. Och därför kommer jag att välja att inte vara med dig när du dricker. Förutsatt att du tänker hålla det då. Men om du säger något sådant måste det utgå från vad du ska göra och vad du känner. Inte vad du tycker att han ska göra.

För du kan bara förändra dina egna handlingar. Och med hjälp av det du säger får han ta ställning till hur han vill göra.

DetGårBättre

Jag sa hur det kommer sluta! Jag gav inte ett enda råd mer än att se till att hitta på aktiviteter så att han inte kan dricka. Det kan vara ett alternativ. Men om ingen förändring sker alls så lär ju kvällarna sluta som de alltid gör. Det finns alltid en orsak till varför man dricker. Jag la inte den bördan på dig men han väljer att dricka om han kanske tycker kvällarna är tråkiga!

Det finns väl massor av aktiviteter som inte involverar öl??
Dansa, träna, promenera, laga mat, spela spel, gå på bio, ta en fika, gå och bada... ha sex, åka på utflykt, gå på en utställning, lyssna på en konsert...
Hur mycket som helst! :-)
Det är bara välja och vraka och ha kul tillsammans.
Och det går att titta på film utan alcohol!

Ska man väl kunna sitta i soffan, titta på film, "vara tråkig" utan att det måste drickas alkohol?! Du har rätt till din känsla av att det inte är ok och det har du rätt att tala om!

DetGårBättre

Ja, om det vore så enkelt med den som har sug efter alkohol så fort det blir lite leda i livet. Antingen fortsätter man som förut och tror på förändring, men det är idioti. Eller så ändrar sig den ene, eller båda och försöker göra något åt situationen för att få till en förändring. Att sen fru Agda och Tråkmåns Olle kan sitta och se på Bingolotto i repris utan att dricka hör inte hit!

tycker du ska prata med din man och tala om hur du känner! Han verkar inte vara i nåt djupt missbruk som det låter mer ett riskbruk! Om han fortsätter dricka som han gör kanske han blir beroende! Förhoppningsvis kommer han att lyssna på och ta hänsyn till hur du känner! Och du är inte hård utan helt rimlig i din känsla! Upplever också att det är jobbigt när människor blir personlighetsförändrade när de dricker! Att dricka massa öl och somna på soffan är ingen livskvalitet vare sig för den som gör det eller för den som "tittar på"!