Har läst några av trådarna här i forumet och ser många många med svåra dilemman. Mitt känns mindre bara av att läsa om era. MEN tankar kring detta tar upp mycket av min tid, speciellt när det är dags för fest, helgmiddag, semester eller dagen efter.

Min mans och min konsumtion av alkohol har ökat under de sista tio åren kanske. Blivit lite mer "kontinentala" brukar det heta, va'?

För några år sedan hade min man en lättare depression. Det förstod jag inte i förrän efterhand, vilket plågar mig fortfarande. Han skyllde på att det var ryggen och lunginflammationer som gjort honom låg. Kanske det. Någonstans här så drack han vid några tillfällen så mycket att han ramlade. Han drack starksprit (efter vin och öl) och han drack snabbt och mycket - typ en halv flaska. Detta har hänt ett fåtal gånger. Barnen har bara märkt det en enda gång och då var han mycket ångerfull och sa att det inte skulle hända igen.

Vi pratar inte om det här precis, även om jag varje natt då jag inte kan sova för att han ligger bredvid och "fyllesover" har ett samtal i mitt huvud. Vet vad jag borde säga, men han är inte typen som pratar som svåra saker. "Fyllesover" betyder i detta fall att han pratar i sömnen högt och helt osammanhängande. Rosslar och snarkar värre än vanligt. Och luktar sprit. Jag behöver väl inte säga att det är förödande för vårt sexliv.

Jag har lärt mig att se mönstren. Han dricker mer under tiden han lagar mat nu och jag upptäckte för ett par år sedan att han dricker i smyg. Det har jag lyft med honom. Han blir förnärmad och ibland tänker jag att jag har fel... Och är det så att han slamrar i skåpet med flit för att kunna "bevisa" att jag har just fel? När han börjar sluddra, då vet jag att jag inte kommer att sova så bra den natten. Försöker att själv dricka mindre, men det märker han inte. Ibland har jag t.o.m. druckit mer än jag tänkt bara för att han inte ska dricka för mycket. Eller tagit emot i glaset utan att dricka upp. Säger ibland att nu kanske det är nog för idag. Under en middag skickade jag ett sms och bad honom sluta. La en lapp i spritskåpet och där det stod: "Nej. Snälla nej." Hans kommentar morgonen efter var att det var onödigt, han hade ju sett messet. Och så det där om att han kanske borde sluta dricka. Jag säger inte så mycket, fast insidan skriker. Hela kvällen blir förstörd när jag märker att han börjar dricka lite mer än "måttligt". Blir sur. Jag har t.o.m. börjat leta om han gömmer sprit, ser ju att flaskor töms och försvinner. Hatar att jag inte litar på honom, känner mig på riktigt kränkt över att han inte litar på mig.

Han har en position i samhället och det är mycket representation och resor. Och alkohol... Det är mycket socialt betingat detta med drickande och tror att det skulle vara svårt att sluta delvis p.g.a. jobbet.

Han blir inte våldsam eller så, snarstucken kanske. Och när det drabbar barnen är det inte roligt. Inte mig heller, men eftersom jag inte gör något åt det så skyller jag mig själv.

Jag kan ju inte riktigt få till detta med ett samtal, Behöver tips... De gånger jag börjat faller det bara platt till marken. Jag har dessvärre börjat klanka ner på honom bland andra - bara för att få ur mig lite av frustrationen. SÅ arg för att det är såhär. För en tid sedan när jag gjort det så blev han skitarg när vi kom hem och sa i vredesmod att vin kanske skulle skiljas. Det har han tagit tillbaka många gånger sedan dess, men taggen i hjärtat sitter där. Sa då att vi sagt att vi skulle be om hjälp (typ samtalsstöd) om det kändes såhär. "Vi behöver ingen hjälp", sa han då. Inte vi kanske, men jag... Jag behöver få honom att v eta att jag är superstressad även detta, ledsen över att han inte litar på mig och utsätter sig och sin familj för detta. Vill inte ha det såhär. Ser att det är många som skriver i sina svar att man ska lämna den beroende/missbrukande, men vad händer då med "i nöd och lust". Jag vill leva med honom. Men inte när han är berusad.

Känns både hemskt och lite lättande att skriva av sig här. Vill inte att det ska komma ut bara. Är ju så hemligt sådant här och stigmatiserande.

Så ja, visst tar jag emot tips från er...

MCR

Jag tycker det låter som att du har en svår situation och att du inte vill ha det som det är nu. Du är stark som skriver av dig. Och ber om hjälp. För det är svårt att öppna upp sig och erkänna att det finns ett problem.

Du säger att du förändras och det tyder på att du är medberoende. Och det är ingen rolig roll att ha. Du säger också att du hemlighåller mycket, försöker kontrollera hans drickande och så vidare.

Fundera hur du vill ha det. Vad du tycker är viktigt i ditt liv. Vilka prioriteringar har du? Känner du att de tillgodoses som det är nu?

Jag tycker du bör prata med din man på ett ickekonfrontativt sätt. Berätta hur du känner och säg inte vad du tycker att han ska göra. T ex: När du dricker känner jag mycket oro och jag mår mycket dåligt. Jag tänker att du själv vet vilka känslor du känner. Det viktiga är att inte ha det här samtalet i affekt.

Det finns olika hjälp att få. Både för honom och för dig. Oavsett om han inte är mottaglig för hjälp tycker jag att du ska söka hjälp för din egen del. För som anhörig behöver man också hjälp. Och det låter på dig som om du har levt så här ganska länge i olika perioder.

Om du senare kommer till ett stadium där du vill ställa ett ultimatum ska du göra det till dig. Alltså, när du dricker känner jag att jag inte kan vara med dig och därför kommer jag att lämna dig då.

Jag kämpade i tio år i en relation med en beroende man. Jag flyttade mina gränser så långt jag inte trodde var möjligt och förlorade mig själv. Jag kämpade så mycket för det där du säger "i nöd och lust", men undrar nu varför jag gjorde det. Det var mest jag som kämpade. Och det förutsätter att man är två som vill kämpa. Jag har precis börjat sätta ord på allt jag gått igenom och förstår att det kommer ta tid att komma tillbaka för min egen del.

Hoppas några av dessa ord hjälper.
Du är inte ensam.

Vill lägga till en sak:fundera på om du inte ska sluta drick alkohol! Tror det är jättelätt att själv ramla dit när man är ihop med en alkoholist! Livet blir deprimerande och lätt att trösta sig! Och bra för barnen att en är nykter och tar avstånd, rätt signaler på nåt sätt! Var tidigare ihop men en alkoholist, har avslutat för ett tag sedan. Precis som du säger, kontinentalt drickande nu för tiden! Men när slutar det vara kontinentalt och börjar bli en ful ovana som sen övergår i ett beroende? Svårt att dra gränsen! Drogs själv med i att ta ett glas lite för ofta i början! Sen började de ohälsosamma diskussionerna och "mysfaktorn" försvann! Jag började oroa mig för mitt eget drickande, ont i magen av oro mm! Tog efter ett tag aktivt avstånd till alkohol! Så skönt att åtminstone slippa oroa sig för sig själv! Och sök hjälp hos proffs, svårt att ordna upp sånt här själv tror jag! Förhoppningsvis följer din man efter dig i ditt beslut!

Hejsan!

Jag vill bara skriva och hälsa dig välkommen hit till forumet. Ett starkt steg av dig att räcka ut handen och söka stöd. Här finns det många andra som påverkas av någon annan persons alkoholkonsumtion. Så du är inte ensam!

Det finns strategier och hjälp gällande hur man kan kommunicera och förhålla sig, googla gärna runt på nätet - det finns massor av kunskap.

Några första tips som du kan testa om du vill (och strunta i det om det inte passar dig) är att undvika att klandra och klaga, utan snarare uttrycka hur du skulle önska att det var.
Exempel: "Måste du dricka ikväll igen?" (lite anklagande) eller "Jag skulle bli så glad om vi kan vara nyktra ikväll. Är det ok?"(positiv önskan) Det är en helt annan ton, lättare att ta till sig om man är mottagaren av budskapet.

Hoppas du vill läsa och skriva här!

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Man själv är med och påverkar vare sig man gillar den tanken eller ej! Man kan tycka att ansvaret ligger hos alkoholisten vilket det givetvis gör! Men hur man själv pratar, hur man ställer frågor mm påverkar jättemycket har jag märkt! MCR har på flera ställen i forumet skrivit om att man ska prata på ett "icke-konfrontativt" sätt! Har fortfarande kontakt med mitt ex och har testat detta! Ger en helt annan dialog och en helt annan ton mellan oss! Så läs gärna på innan du pratar med din man, önskar jag själv hade gjort det! Jag blev ARG och JÄTTELEDSEN, vilket skapade mer ångest hos mitt ex! Ond cirkel! Och det handlar inte om att skuldbelägga sig själv! För problemet och ansvaret ligger fortfarande hos den som dricker! Men om man kan va med och skapa ett bättre klimat är det ju bara en enorm bonus både för den som dricker och för den som "tittar på"!

Annher01

Samtidigt undrar jag faktiskt ska man som bredvid ta varsom helst deras abstinens surhet makten att bestämma typ vad andra ska dricka eller inte bara för att suget kan komma/det är hur fel som helst känner jag det finns barn med och dom har inte bett om nånting/ dom behöver inte ta skiten heller tycker jag deras pappa/ mamma får söka proffessionell hjälp/dom väljer ju faktiskt själva om deras egen framarbetade alkoholism blir dödlig

Annher01

Samtidigt undrar jag faktiskt ska man som bredvid ta varsom helst deras abstinens surhet makten att bestämma typ vad andra ska dricka eller inte bara för att suget kan komma/det är hur fel som helst känner jag det finns barn med och dom har inte bett om nånting/ dom behöver inte ta skiten heller tycker jag deras pappa/ mamma får söka proffessionell hjälp/dom väljer ju faktiskt själva om deras egen framarbetade alkoholism blir dödlig