Hej! Jag har vart inne här och läst många många gånger och känner så mycket igen mig i både hur vi med alkoholproblem tänker och konsekvenser som uppstår till följd av handlingar. Finns så många kloka, starka människor här! Jag hejjar på er allihopa och känner gemenskap och medkänsla med er. Jag höll uppe i en månad, men trillade dit igen förra helgen, behöver inte gå in på detaljer men katastof är väl ett bra välanvänt ord för att beskriva.

Nu är jag inne på dag fem, och visst har jag försökt sluta många gånger, höll uppe i två år en gång, och det lever jag ännu på. Fast vad jag inte visste då som jag vet nu, är hur skör en nykterhet kan vara, så denna gången går jag in med mer ödmjukhet om att jag nog inte klarar det så himla plättlätt som jag trodde. Men det går om en jobbar med det dagligen och just i mitt fall byter miljö.

Vet inte vad som blir svårast, gemenskap där en "passar in" är ju ett sådant djupt mänskligt behov. I vilket fall, jag börjar med att skriva här. Arbeta aktivt genom samtal med andra. hitta andra gemenskaper, steg ett från ett tio år långt velande fram och tillbaka.

Dag fem utan alkohol och det känns bra och annorlunda denna gången från alla andra gånger.

Ha det bäst alla!

Bra att du börjat skriva och välkommen hit till vår cybergemenskap! Du har ju klarat av 2 år, vilket ju är jättebra. Då vet ju du att du kan. Miljö och sammanhangsbyte kan vara viktigt. D v s har man bara kompisar som dricker, så får man kanske se till att hitta aktiviteter där inte drickande ingår, eller försöka hitta nya gemenskaper.

Vad har du för verktyg och strategier för din nykterhet nu framåt då? Du lärde dig säkert en hel del under din långa 2 årsperiod tidigare.

Själv har jag inte sagt att jag aldrig mer ska dricka alkohol, är idag inne på dag 50. Men för mig funkar det bättre att säga att: "Idag slipper jag dricka", d v s ta en dag i taget. Har också lärt mig en del andra verktyg härifrån och från en kurs jag gick i våras som handlade om alkoholhantering.

På återhörande och lycka till!

DetGårBättre

Det går ju inte att låta bli att undra på vad det är som händer när du dricker. För på något sätt beskriver du ju det som ett problem. Är du periodare eller dricker du dagligen när du väl börjar? Ja, du behöver ju inte svara men det blir svårt att förstå tråden annars - även om det kan vara skönt att bara få skriva av sig ibland!

Lina

Tack för välkomnandet! Det är i de banorna jag tänker, att skapa är ett verktyg, samt yoga som även är en bra distraktion från sug när deppiga känslor dyker på.

Ska jag vara ärlig tror inte jag jag lärde mig något om alkoholism som nykterist, låter säkert konstigt, men jag bara slutade rakt av och trodde jag var färdig med alkoholen,plättlätt. Tänkte jag då, det är först nu när jag fallit ned många gånger jag har börjat förstå psykologin bakom exempelvis ett återfall.

Intressant om kurs med alkoholhantering, tyckte du att du fick ut något användbart av den ? :)
Tack och detsamma!

Lina

Men jag kan utan att bli för "personlig" skriva att det går i stil med så många andra, relationsproblem och allmänt pinsamt beteende. Jag vet faktiskt inte om jag är periodare eller ej, läste en tråd här om just att vara periodare och jag kände igen mig så mycket.

Hur det kan gå dagar utan en tanke på a och helt plötsligt så, tjohej ska här minsann dras några bärs! "kan ju sluta i morgon" eller varför inte "nu SKA jag bara dricka lite,lyckades ju faktiskt med det en gång på typ början av 2000- talet" så det går säkert bra i dag...vilket det då inte gör.

Jag vet ju så väl hur totalt berusad jag blir endå i slutet av kvällen,om jag nu minns den.

Tack för svar!

Lina

Så ska jag på mitt första AA möte i morgon, var där och vände i porten i fredags. Jag var försenad och tyckte det var pinsamt, ursäkter tror jag det kallas.
Ska fokusera på resan fram och inte gräva ner mig i tillbakablickar, för jag vet varför alkoholen och jag måste ta ut skilsmässa. En har den tomt man har, men en kan väl välja vad en vill så och låta växa, även om det i bland känns som en inte riktigt har alla frön i påsen så att säga. Skämt å sido, nu kör vi, en dag i taget som det brukar heta och jag tror på det.

Hoppas mina texter inte för för ont i ögonen, är trött, men tror att det är viktigt jag skriver här och inte hittar ursäkter till att inte comitta mig till något.

Ha det bra!

Lina

Jag var så nära i går, var ute och tänkte "jag kan ta en öl" bara i kväll..men slumpen räddade mig. Det betyder en sak,jag har börjat tappa motivationen och det brukar ta två till tre veckor innan jag är där igen. Behöver försöka vända detta och få tillbaka motivationen. Vågade mig inte i väg till AA mötet, det är ju läskigt med grupper. Jag trodde inte det var svårt för mig,men tydligen. Men det ska väl gå att vända på något vis. En dag i taget och fokus tillbaka!

Hoppas alla har det bra! Vi kämpar!

Amanda..

Hej Lina!! Jag önskar det fanns ett enkelt sätt att hitta sin motivation, att man inte måste nå sin egen botten först... har man tur är man ute på långgrunt vatten men så är oftast inte fallet tyvärr...
Mina barn är min främsta motivation men även jag själv, mitt liv och hur jag väljer att leva det motiverar mig. Om jag dricker dricker jag alltid för mycket och när jag gör det finns det ju ingen njutning i det även om jag tror det just när jag häller upp det första glaset. När man inte minns vad man sagt eller gjort eller känt...
Vad jag gissar mig till av det du skriver gäller detsamma till stor del även för dig? Saken är ju den att njutningen är ju borta men i vår jakt på den ökar mängden vi dricker och ångesten ökar i samma takt... iallafall gör den det för mig. Jag önskar mig ett liv där jag kan vakna utan ångest,kallsvett och självförakt. Jag frågar mig flera gånger om dagen om det är värt den korta stunden av njutning och de senaste 10 dagarna har jag kommit fram till att svaret är nej. Och jag hoppas att det aldrig blir något annat än nej oavsett hur många gånger jag frågar... All styrka till dig Lina!!! Läs och skriv här, utan det tror jag inte att jag hade kommit till dag 10, här finns så mycket stöd och hjälp, mer än jag kunnat föreställa mig!!
En dag i taget, jag hoppas verkligen du hittar din motivation, håller tummarna för dig!❤️ När du hittat den, håll fast den, minns den och vårda den!
??????❤️

Beppis

Kämpa på Lina.
Känner igen så mycket i det du beskriver. Du har varit nykter länge tidigare, så du har det i dig. Håller tummarna för dig!

... som hjälpt mig mycket är 1. HALT-verktyget, som står för Hungrig, Arg, Ledsen (Lonely), Trött. D v s dessa tillstånd/känslor gör att jag tidigare har valt att ta till några öl. När jag egentligen varit trött eller hungrig/törstig. D v s att se till att ha koll på basala saker. Jag har för ett par månader blivit medveten om att jag nog sista 10 åren sen vårt första barn föddes varit undersövd. Vaknar lätt och har en ofta svårt att somna om. Av den anledningen sover jag numer i princip själv. SÅ se till att ha koll på ovanstående alltså. Ofta kan alltså suget förväxlas med ovanstående

2. "Spela hela filmen": D v s Visst kan det var skönt första 2-3 timmarna när man druckit några öl, eller några glas vin. MEN sen då, hur känns det när alkoholen går ur kroppen eller när man druckit för mycket. Hur känns det dagen efteråt? OCH om man lyfter blicken ytterligare, hur ser ditt liv ut om några år om du fortsätter skicka i dig nervgiftet alkohol? Hur kan det se ut om du väljer den fria och nyktra vägen?
Här kan man också skriva ner alla negativa konsekvenser alkohol får för dig. För mig t ex: ångest, dyrt, dålig självkänsla, plufsig (svårt att hålla blicken), glömmer saker, tar dumma beslut, blir egoistisk, hjärtklappning, dålig mage, luktar illa, påverkar familjen negativt, utsätter mig för risker, påverkar hälsan o s v

Det var ett par saker, ha det gott så länge!