Hej, jag är ett vuxet barn, orolig över min far som druckit i perioder i säkert 40år. Nu snart 70 och i och med pensionen inget som tvingar honom att hålla ihop längre, säger att han dricker för att bedöva sig och behöver ventil. Har fina nyktra perioder, men så händer något som gör att han tar till flaskan, eller blir bjuden på en middag som gör att det startar en period på ca 2 tuffa veckor för honom. Vägrar ta emot hjälp från sjukvården, har hittils ej tagit emot hjälp, hur förändra vanans kraft?

Tipsa honom om beroendesidorna härinne. Då kan han se att han inte är ensam. Finns oändliga strategier där. Som utomstående har du dock väldigt lite möjligheter att styra. Du kan bara säga att du är orolig.

dricker också för mycket! Han drack ALDRIG när vi barn växte upp! Han började när han och mamma skilde sig, då var vi vuxna! Nu är han, precis som din pappa, pensionär. Förstår hur precis hur du känner! Jag har pratat, tjatat och skällt. Inget hjälper! Skiter i det nu, är min strategi! Jag har mest ansvar i min familj men bara VÄGRAR ta på mig nåt ansvar för det! Drick då gubbjä-vl tänker jag. När mina syskon tar upp dilemmat känns det som de undrar vad JAG ska göra åt det! Inget!!!! Låter det rinna av som vatten på en nyvaxad bil! Vad jag vill säga till dig är: en pappa i 70-årsåldern ska man tusan inte behöva ta ansvar för när det kommer till alkoholvanor! Man har fullt upp ändå!

E.T

Tack för svar o stöd. Nordäng, trist att höra att du känner igen dig...Idag pratade han om att ta livet av sig, jag gav mig inte (av oro) förräns han satt i bilen o lät mig skjutsa honom till psykakuten. Återbesök imorgon (förhoppningsvis nykter då), o hoppas han sätter sig i bilen utan tvång. då vi nu är i annan kommun än hemkommun är det bara att hoppas att länkningen vidare funkar, o pappas motivation på sikt...

ju nåt helt annat när en person mår så dåligt och pratar om att ta livet av sig. Kan man ju inte släppa och strunta i. Hoppas återbesöket går bra och att din pappa får ordentlig hjälp.

Bedrövadsambo

Du gör nog precis det du kan göra. Ventilerar din oro och finns till hands när han behöver det. Hoppas han får hjälp av vården nu. Och att du får lite andrum. Han måste vilja sluta dricka själv, ingen kan tvinga honom.