Äntligen på rätt väg!!

856 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
miss lyckad
Livet som alkoholberoende fortsätter...

Det finns olika benämningar på allt. Jag tycker att ordet alkoholist är fult. Precis som att jag hellre använder orden person med funktionsnedsättning istället för utvecklingsstörd. Det handlar om samma sak men i min öron låter det bättre. Det är som att man sätter stämpel på människor, istället för på problemet/hindret man har. Här är det ruskväder och vi har stopp i avloppet..Usch det är bland det värsta jag vet. Hoppas avloppet i det nya huset funkar bättre..Ikea i Jönköping imorgon. Jag ska köpa lite nya saker till huset. Inte så mycket, för jag måste betala lagfart och sådant snart. Jag klarar mig ändå, det viktigaste först.. Alltid......I det undermedvetna har jag handlat upp grejor så det finns nästan dubbelt av sänglinne, handdukar mm.. Bra gjort av mig. Jag hade nog på känn att det skulle bli separation trots allt..ett tips till er som kanske ska separera. Spara pengar så du har råd att flytta, köp grejor så det finns extra. Jag har hamstrat både hygienartiklar och kläder också. Så jag klarar mig ett tag..Kram..

Morgondag
Hej igen frk Lyckad!

Ett tag sen jag läste din tråd, men vill bara säga dels stort grattis till den långa tiden du varit nykterist. Jag gillar inte hellre att benämna mig, eller andra, alkoholist. "Jag har slutat dricka, jag mår inte bra av alkohol!", har jag nog sagt ett par gånger, även om jag också sagt något i stil med "Har hälsoperiod etc" Hörde av en vän att i USA är det tydligen en helt annan attityd till de som är nyktra alkoholister, där man stolt och öppet gärna skriver det t ex på Linkedin och liknande. Statusen på nyktra alkoholister är där väldigt hög och man kan ju förstå att de som anställer dessa personer, vet att de gått igenom en tuff och utmanande resa med sig själv och att de säkert också av den anledningen också är mera disciplinerade och ödmjuka.

Stort grattis också till det nya huset. Take care!

miss lyckad
En väntan...

Nu är det sista semesterhelgen för sambon. Han dricker och jag försöker vara neutral. Minns att någon på forumet hade samma läge för ett tag sedan, och jag tänkte, vilken jobbig situation. Jag fixar detta tack vare att jag ska flytta snart. Hade aldrig stått ut annars..Jag är öppen med nykterheten med mina vänner. Men avvaktar med okända. För att många har förutfattade meningar om oss alkoholberoende. Bor i ett litet samhälle och ryktena kan bli vad som helst. Tack morgondag för lyckönskningarna. Det värmer❤Jag hade en dröm i morse som var otäckt sann på något sätt. Sambon hade fått stora leverfläckar över hela kroppen, vissa av dom satt lösa. Sambon var avmagrad och ramlade ihop. Åh du har ju hudcancer skrek jag i drömmen förtvivlat. Då kom en sköterska fram till oss och sa" jasså han har inte berättat det? Åh det visste jag inte sa hon. Han tog bara en halv dosering av medicinen, sen vill han inte fortsätta utan väljer att avsluta livet istället. Jag skrek förtvivlat och sen vaknade jag. Det stämmer ju med verkligheten. Sambon avbröt sin nykterhet och blir såsmåningom sjukare och sjukare....Det finns inget för mig att göra när han väljer den vägen..Skönt för mig att veta..Kram..

Lim
Å vilken läskig dröm. Och som

Å vilken läskig dröm. Och som en sanndröm, bara det att det var en annan sjukdom i drömmen.

Det är så bra för dig att du slipper leva ett fortsatt liv som medberoende. ❤ du kanske kan göra ett yogarum i nya huset 😄😘

Kramar!

miss lyckad
Bra idé Lim

Men det får nog vänta ett tag. Jag har yogar i detta huset ibland men det blir inte av i nuläget. Mediterat har jag gjort då och då. Ska testa din yogalänk vid tillfälle👍Kram

Sannah
Du är stark!

Känner igen att det kommer de mest konstiga drömmarna! Själens sätt att säga något!
Kram💗

Gunda
Den drömmen

Var så talande.
Att se en människa brytas ner av alkoholen måste vara så svårt, att inget man säger går in, att personen inte tar några argument till sig, väljer flaskan istället för kärleken.
Man hittade varandra och blev förälskad känslorna har funnits och i viss mån finns de kvar. Sen väljer personen att ta stigen mot en för tidig död är verkligeninte inte lätt.
Du är stark som orkat ta dig ut ur.
Det finns både sorg och lättnad i situationen.
Tänker på dig!
Kram

miss lyckad
Drömmar kan ge svar...

Tack Gunda jag tänker på dig också och är imponerad av att du går på aa❤Ja Sannah vi kan få svar från både drömmar och våra egna tankar. Jag funderar på medberoende. Inget verkar stämma på mig. Jag har bra självkänsla men självförtroendet pendlar. Jag vill absolut inte ha partners eller vännerjag måste hjälpa. Tvärtom eftersom jag jobbat med människor nästan jämt som behöver min hjälp, är mina vänner starka och vi hjälper varandra. Jag har alltid värjt mig för partners och vänner som verkar ha problem. Jag duger som jag är, behöver aldrig slå knut på mig själv för andra. Men mina känslor med sambon är nog tilltrasslade. Det kanske inte handlar om medberoende utan ett förhållande som varit indränkt av alkohol från alla håll? Hela vårt liv dom senaste åren har bestått av att dricka och införskaffa alkohol så fort vi var lediga från jobb eller att periodvis försöka avhålla sig från a.Är det någon som kan förklara medberoende för jag känner inte igen mig i symtomen...

Lim
Jag upplever inte heller dig

Jag upplever inte heller dig som medberoende. Än. För jag tänker att om du skulle stanna i relationen så skulle du kanske utveckla ett medberoende. Med tiden. Hjälpa sambon att röja undan spåren av drickandet. Ursäkta honom inför barnen. Göra saker som underlättar för honom och börja ha koll på hans konsumtion osv.

Det är också därför jag tror det är så bra att du får ett eget hem. För då slipper du förhoppningsvis nånsin leva som medberoende. Det tar mkt på krafterna. Eftersom din sambo dessutom inte tänker sluta dricka så är ju risken där om du skulle stanna kvar.

Jag ser att min kommentar verkar mena att du lever i ett medberoende redan men jag skrev för kortfattat och otydligt.

Många kramar!!

miss lyckad
Medberoende..

Undrar om det är vanligare att barnen blir det? Tänker på att dom får kanske ljuga för vänner, ej tar hem kompisar, missar kalas osv. Känner flera vuxna medberoende som haft missbruksföräldrar. Dom har typiskt medberoendebeteende. Vet inte om något av mina syskon är medberoende, kanske för att vi förstod problemet med vår alkoholberoende far. Det var inget någon dolde. Hela kvarteret visste att han drack för mycket. Vår mamma sa till oss också att det inte går att leva med honom på grund av supandet. Skilsmässan har aldrig varit någon stor grej, men däremot en saknad av min pappa...

miss lyckad
Ja lim..

Skulle kanske bli det, har ju varit "alkoholisthustru" innan jag själv blev beroende. Då var sambons supande mitt mående många gånger..Som du sa värre än att missbruka själv, kanske för att man är så maktlös? kram

miss lyckad
Snart dax för flytt...

Nu närmar sig flytten och separationen. På Tisdag blir det överlåtelse av huset. Det känns bra. Sambon fortsätter med sitt drickande. Jag pratade med honom och frågade om han tänker vara nykter varannan vecka? Ja det är klart sa han och flinade. Hur ska det gå, du har ju druckit varje dag i mer än 2 månaders tid utom 4 dagar. Jag var nykter 1 dag på semestern också, sa han!!...Ja vi får se hur det går. Som tur är har vi en stark son som inte går med på vad som helst. Samtidigt som han såklart älskar sin pappa. Vi har ungefär 10 minuters bilresa mellan oss så det blir ingen större grej om jag får hämta hem honom. Jag har en svärmor som jag tycker "strutsar" dvs stoppar ner huvudet i sanden. Jag sa till henne att nu bör hon faktiskt tala med sin son, han har druckit så många veckor i sträck. "Hur mycket dricker han då? Frågade hon då..Ja det beror ju på om han ska till jobbet eller inte. Men hade någon sagt till mig att "nu separerar sambon från sonen och han har druckit i 2 månader, så hade jag tagit ett snack med sonen. "Men han kanske skärper sig nu då?" sa svärmor..Varför skulle han göra det? Ja när han mister allt. Jag kan tillägga att svärmor aldrig har vågat konfrontera sonen med någonting. I deras familj pratar man aldrig om känslor. Det viktigaste är att jobba..Hur någon mår psykiskt spelar ingen roll, bara man jobbar..Ändå jobbade svärmor i psykiatrin tidigare...Hmm.. Jag är så trött på denna jävla alkohol som nästlar sig in överallt. "Är det inte svårt att leva utan att festa till det? Kanske någon frågar...Det festliga med alkoholen för oss har försvunnit för många år sedan. Nu är det ett beroende, en fruktansvärd törst som aldrig går att släcka mer än korta stunder!! Dessutom förstör och förgör alkoholen vår och många andras familjer!! Kom inte och säg festligt en gång till!! Arga tankar från en Miss Lyckad som nu försöker finna lyckan i ett eget hus och en alldeles egen trädgård..Kram..

Ullabulla
Hej miss lyckad

Jag har läst hela din tråd och är imponerad av din styrka och beslutsamhet.

Du frågar om medberoende och vad det är.

Jag kan bara beskriva mig själv och jag är nog en klassiskt medberoende.
Men jag är också relationsmissbrukare.

Det går ofta hand i hand och gör det ännu svårare att bryta en relation som inte är sund.

I mitt fall så har jag sökt mig till män som jag gått in i symbios med.
Jag har snabbt blivit beronde av dom och ofta också dom av mig.
Att de oftast har haft ett missbruk har nästan varit en förutsättning för att jag ska tycka tt det är värt att kavla upp ärmarna för.

Min mission har varit att förändra den man jag valt istället för att acceptera läget.

Jag har på något vis accepterat missbruket så länge som de i övrigt varit som en lydig hund.
Dvs kompenserat för en dryckesperiod.

Mycket av min vakna tid har gått åt till att lösa relations eller alkoholprolem inne i relationen.
Och när och om de klingat av har jag istället gått in i arbetsnarkomani.

Jag har egentligen alltid sett mig som mycket stark och kompetent.
Som dessutom orkat med en missbruksrelation.

Men lugn och ro,räkor och mello på fredag har jag aldrig klarat.
Hellre kaos och katastrof så jag sluppit att utforska min själs tomrum som vuxit sig allt större.

Så medberoende kan se väldigt olika ut.
Jag har aldrig pjoskat,skyddat eller dolt.

Däremot förstått,förlåtit och accepterat alldeles för mycket inne i mina relationer.
Allt för att slippa den värsta smärtan av alla,separation.

Men om du är medberoende eller inte vet jag inte.

Jag önskar dig i alla fall lycka till med din fortsätta nykterhet och ditt nya liv.

Bedrövadsambo
Så skönt det ska bli

Ser fram emot att läsa en massa trevliga inlägg om hur skönt det är att leva själv, utan en suput till karl.

miss lyckad
Tack Ulla-bulla..

för reflektioner. Nej jag är inte medberoende. Kanske nuddade vid det tidigare innan jag blev beroende. Jag kanske förstår a-missbruket på ett annat sätt nu än tidigare? Kanske lättare att lämna förhållandet just därför? Nu vet jag att det finns 2 val. Att sluta helt eller att fortsätta supandet som bara gräver sig djupare in i personligheten. Sambon ljuger på ett sätt han aldrig gjort innan. Det känns skönt att jag inte bryr mig. Sa det till honom också. Kan tänka mig hur jobbigt det är att leva med någon som mörkar sanningen i tid och otid.. Undrar hur många män( en del kvinnor också) som supit bort sina livskamrater och nu söker nya på olika ställen? Ja Bedrövad sambo. Förhoppningsvis ljusnar tillvaron för oss som lämnar beroendet och de beroende. Klart att allt behöver bearbetas och läkna. Men det känns som om att jag äntligen kan leva som jag vill. Jag har redan många nya kontakter som jag ska lära känna. Beroendet har ju begränsat både intressen och socialt liv utan alkohol. Åren går fort, man vet inte hur snabbt det tar slut. Måste hinna besöka fler fina platser, lära känna nya människor och prata och skratta tillsammans...Kram

skogsfrun
Hus och trädgård <3

Så underbart att du snart kan flytta in och börja bygga ditt eget liv. Måla, tapetsera, möblera, odla precis om du vill ha det. Det är nästan så jag kan se det framför mig. Du får berätta mer om det. Låta allt det positiva uppfylla dig så det jobbiga och negativa blir mindre och obetydligare för varje minut. Åren går fort ja... Jag gjorde många spännande saker, resor mm under åren som jag drack för mycket vin. Men det läskiga är att den större delen av tiden, vardagen då jag drack vin och kollade på serier, är helt grå för mig. Många år gick utan att kommer ihåg så mycket av det. Allt blev en grå gröt utan ljuspunkter. Jag hade depressioner också och gick igenom en del svåra saker (det var förmodligen det som triggade drickandet) men det känns inte roligt att ha haft så lite liv i mitt liv. Det är fotona som påminner mig om att jag faktiskt gjorde något och det känns lite läskigt. Nej, skönt att det är ändring på det nu. Kram på dig och lycka till med tillträdet och flytten!

miss lyckad
Precis skogsfrun..

Livet ska inte vara en grå gröt eller dimma. Där alla fina stunder solkas ner av alkohol, skam och skuld. Det kanske är först när jag varit vit ett tag och även lämnat min missbrukande sambo som jag kan se allt klart. Skogsfrun, din hobby med hästar är verkligen ett bra val. Det ger energi, motion och kärlek. Jag har en vän som lämnade sin sambo som drack för mycket och köpte en liten hästgård. Hon är lycklig med sitt val. Vi har pratat om att någon annan inte ska stå i vägen för ens drömmar. Vi hjälper varandra genom livets upp och nergångar. Jag kan titta på foton och skämmas, för att jag är bakfull på de flesta bilderna. Det kanske inte någon annan vet? Men jag ser det, usch...Tittade på en datingsajt, ser att väldigt många män i min ålder ser ut som om dom dricker för mycket. Det känns som en farsot drar över Sverige. Vårt helgsupande och det kontinentala drickandet har dragit ner massor av människor i alkoholism..

miss lyckad
Börjar få ordning i kaoset...

Att flytta till nytt boende är lite som att sluta med alkohol. Mycket känns rörigt och annorlunda till en början, men blir bättre och fräschare med tiden. Jag sov första natten själv här nu, utan barn men med 2 hundar. Lite ovant men skönt på morgonen. Huset ligger vid en skogsdunge med en väg intill så bilarna hörs. Är ju stadsbo från början så det passar med lite ljud. Idag kommer en vän på lunch. Vi kan prata om det mesta. Hennes far dog i alkoholism hann ej fylla 40 år. Mamman slutade dricka för 4 år sen och lämnade sin a-missbrukande sambo. Vännen har klarat sig bäst av syskonen själsligt. Några av syskonen missbrukar a eller droger. Utåt sett är det fint med hus och bilar. Min vän är 15 år yngre än mig. Jag har alltid haft vänner i olika åldrar , det berikar livet. Jag tar det lugnt dom sista semesterdagarna som återstår. Åker senare till min fd sambo och hämtar grejor. Har inte mycket kvar nu. Men bra för alla att vi har lite kontakt ändå. Jag valde ett nyktert liv, och det är jag stolt och glad för..

Pi31415
Stort grattis med flytt till eget boende

och lång nykterhet Miss Lyckad.

Självklart ska du vara glad, nöjd och stolt över att du valt ett nyktert liv. Det är ju det enda fungerande alternativet för oss som haft problem med alkoholen. Ett liv i frihet.

Din flytt innebär dessutom ett liv i frihet i dubbel bemärkelse.

Kramar!

Bedrövadsambo
Så glad för din skull!

Kram ❤️

miss lyckad
Tack..

Pi och bedrövadsambo. Det är verkligen fint att människor som ni och flera andra på forumet finns. Jag känner att ni verkligen bryr er fast vi aldrig har träffats. Situationen känns emellanåt overklig. Nästan som att jag bor här tillfälligt, fast jag i andra stunder tänker att detta kanske är bostaden resten av mitt liv. Det är väl så att separera. Vi har ju levt ihop i 33 år med pauser på ca 2 år. Jag tror aldrig jag har älskat någon annan man. Vi får se om universum har någon ny man för mig i detta liv.. Jag har svårt att tänka mig det i alla fall. För några år sedan tyckte jag att nykterister verkade trista.. Idag är det den enda typen av man jag skulle kunna tänka mig .. Kanske om ett år, eller så... Det är nog slöseri om en sån kvinna som jag ska leva ensam resten av mitt liv haha..Nädå.. Jag klarar mig nog..Kram på er och hoppas alla har en fin kväll. Önskar miss lyckad som sitter och lyssnar på regnet...

Sannah
Så härligt att

Läsa dina funderingar och om dina framsteg! Allt kommer att landa!
Precis som du ska jag träffa en man som är helnykter, hur skulle det annars gå?

Stor kram❤️

miss lyckad
Helt rätt Sannah...

Jag har sagt att det inte kommer in någon alkohol i mitt hus.. Men har lite svårt att ö.h taget tänka mig en man i huset. Helst då att det börjar med vänskap. Kommer ihåg när jag var singel sist och skulle träffa en engelsk kille. Halsade en folköl innan jag klev ur bilen för att jag var nervös. Bättre då att lära känna varann som vänner först..

Lim
Vad skönt att du flyttat in

Vad skönt att du flyttat in nu i ditt alldeles egna hus. Det var många år du och din ex sambo levde ihop! Jag tycker du är så stark som flyttade. Nu har du en sån stor chans till det slags liv du vill ha. Och en nykter man sedan när du är redo låter perfekt.

Många kramar 💛💛

miss lyckad
Känslornas återfall?

Har varit nedstämd idag. Känner en stor saknad efter mitt liv med sambon. Glömmer bort all skit vi har haft. Tänker på sambons fina sidor och vilken bra man han är om han inte drack... Kramade om honom idag, kändes ledsamt..Skrev sms om att det hade varit fint om vi någon gång i framtiden kunde bli ihop igen om han ville välja nykterheten..Konstigt att känslorna bara kan ändras över natten? Känner mig konstig överlag. Svårt att minnas och glömmer ibland att vi har separerat...Det är väl någon slags känslomässig krisreaktion. Det är nog bara att stå ut.

Bedrövadsambo
Plus och minus

Skriv plus och minuslistor! Med att leva med honom, och att leva ensam. Svart på vitt. Läs din tråd från början!

miss lyckad
Helt rätt..

Bedrövad sambo. Min f. d har varit nykter ett tag också. Kanske därför lättare att glömma det eländiga. Jag ska läsa tråden från början. Kollade även på anhörigsidorna för att få lite hjälp och igenkänning. Listan behöver jag nog bara tänka på just nu för att förstå att jag har gjort rätt. Allt kan inte gå på räls känslomässigt. Det vore konstigt. Kram..

skogsfrun
Du hade aldrig flyttat om det inte varit nödvändigt

Hej Ms Lyckad!
Jag vill bara påminna dig om att du aldrig varit där du är om det inte varit absolut nödvändigt för dig. Att separera och fysiskt flytta ifrån ett hem är ett stort och livsomvälvande steg. Du är långt utanför din bekvämlighetszon, och självklart kommer oro över det samt sorg och saknad över ditt gamla liv och din sambo upp nu när du är i en fredad zon. Det kan också vara så att din ilska omvandlas till snällhet/varma känslor för att ilska är en otillåten känsla för dig (reaktionsbildning). Jag har själv det problemet, att när jag varit arg ett tag så kommer min aggressionshämning och sen när jag inte får leva ut min ilska så kan det vändas till att jag får varma känslor för personen jag borde vara arg på. Väldigt knepig försvarsmekanism.

Din sambo verkar inte ha förstått allvaret när ni separerade eller så är han väldigt ego och utgår från att världen snurrar runt honom? De flesta personer som är måna om att rädda sitt äktenskap/samboskap försöker ta itu med sitt missbruk när de står inför en liknande kris men jag vet inte om jag läst i din tråd någonstans att han ens försökt? Du skriver att han varit nykter ett tag, men kommer han fortsätta vara det? Har han verkligen gjort allt för att sluta dricka och rädda ert samboskap, och för att du ska förstå att han menar allvar? Har han tagit hjälp från beroendecentrum, AA och liknande? Jag tycker mig inte ha läst det? Och har han inte gjort det inför en sådan här stor förändring, ja då är han ju inte mycket att ha som sambo helt enkelt. Jag tycker inte att jag har läst han ha stöttat dig heller? Jag håller med Bedrövad sambo, skriv plus och minus, läs igenom hela din tråd. Tyck inte synd om din sambo och tänkt inte på vad som kunde ha varit med honom utan skapa ditt drömliv nu. När du har kommit igång med det så kommer du träffa någon som förtjänar dig. Stor kram

Lim
Oj det där skogsfrun skriver

Oj det där skogsfrun skriver om att vända ilskan till varma känslor!! Finns det en term för det? Känner så igen det så det är sjukt! Vad sorgligt på något sätt 😕 en desperat önskan från ens inre att ha lugn och inte vara osams...

Miss lyckad, jag tror det du känner är något de flesta upplever när de separerar. Allt är nytt för dig nu och du har levt många år med honom. Det är väl kanske en chock såhär när det verkligen är så att du flyttat och allt.

Han hade ju kunnat ha dig kvar om han inte valde A? Men han valde A. Fast både du och er son hatar när han dricker.

Håll ut 💛 precis som A-sug passerar så kanske även den jobbiga låga känslan du har nu snart passerar.

Tänker på dig. Och låt dig själv sörja men kom ihåg varför du behövde flytta 💛💛

Kramar 🌹

miss lyckad
Tack för bra och realistiska svar..

Jag vet inte hur jag tänker egentligen. Men fick väl någon reaktion som hör till. Min fd var nykter närmare ett år. Det var i mars? -17 som han nästan varit nykter ett år. Och bestämde sig för att kunna socialdricka. Vilket jag vet är omöjligt men han tror det? Han visste att jag då skulle separera. Han har inte tagit hjälp av någon för sitt beroende. Inte jag heller. Den stöttningen han gav mig innan separationsplanen var att dricka när jag hade jour. Vilket var värdelöst för min son och mig. Den senaste tiden har han druckit destruktivt. Det blev så när han insåg att jag valde separation. Förmodligen är jag i en slags sorgeprocess. Där jag minns det fina. Och nu verkar det som han ska hålla sig nykter igen. Oavsett vad som sker mellan oss eller inte så ska min eventuella framtida partner varit fri från beroende i minst 2 år. Jag ska försöka bli starkare själv först och komma tillrätta i mitt nya liv. Tack för stöttning skogsfrun. Jag känner mig lite som Bambi på hal is nu när jag inser allt känslomässigt inte bara praktiskt kram..

Sidor