Hej,

Jag har känt den här personen i ca 2-3 år och redan i början märkte jag att så fort arbetsveckan var över skulle det drickas. Då han inte har många kompisar brukade han gå till systemet och dricka själv framför TV på fredagskvällar. Det rörde sig om ca 1 flaska vin och 4-6 öl, som han drack från kl 18 fram till midnatt ungefär. Han var beroende av ruset och snabbt skulle det gå för att komma till ruset. Han nämnde ibland att han tyckte att han drack för mycket o under veckan var det pga av jobbet/resorna då teamet skulle på AW. Dagen efter hade han ibland minnesluckor och sa att det kanske blev en öl för mycket o att han kände sig seg.

Detta har nu fortsatt på samma sätt och jag har nämnt det till honom att han kanske borde dricka mindre. Varje januari försöker han ha en vit helg och i år klarade han 20 dagar utan annars är det högst 5 dagar och sen kommer ju helgen.

Jag vet att han dricker mer på semestern när han inte behöver jobba dagen efter. Jobbet gör att han inte dricker under veckan utan inväntar fredagen, men då måste han bara till systemet. Han gör det för att fly och slappna av. Tror att det har med ångest och hans förflytna att göra.

Min fråga är hur ska jag hantera det, har ni några bra metoder på att hjälpa mig att hjälpa honom. Hur ska jag ta upp diskussionerna, vad ska jag säga? Jag är en nära vän till honom, den enda han har egentligen.

Tack!

Hej Horizont och välkommen hit!

Vad fint att du tänker på din vän och att du vill hjälpa honom. Vad gäller mängden han dricker så kan du läsa på denna sida: https://alkoholhjalpen.se/fakta. Där kan man uppskatta vad som är riskfyllt drickande.

Du frågar också hur du kan hjälpa honom. Tänk om alla hade en sådan vän som du! Då det är han som måste känna behovet av förändring och sedan genomföra den så kan ett första steg vara precis som du skriver, att samtala med honom. Berätta att du är orolig för honom och vad du har lagt märke till gällande alkoholkonsumtionen.

Fråga honom hur han själv ser på det, vad han själv ser för negativa konsekvenser av alkoholen, vad han själv tror att han skulle behöva för att förändra (om han ser behov av att förändra). Som du skriver så har han tidigare uttryckt en egen oro, det är bra att spinna vidare på det. Huvudsaken är att samtalet förmedlar mycket OMTANKE. Annars är risken att han känner sig anklagad och då går i försvar. Då är samtalet troligtvis förlorat för den gången. Då får man ta nya tag vid ett annat tillfälle.

Det är viktigt att du har detta samtal när han inte druckit, då har du störst möjlighet att nå fram.

Som ett första steg (för det första steget brukar vara det svåraste) som du kan tipsa honom om är han alltid är välkommen att börja skriva här på forumet, alternativt så kan han ringa anonymt Alkohollinjen 020-84 44 48 för att få stöd.

Sedan undrar jag så klart hur du påverkas av hans alkoholkonsumtion Horizont? Många som bryr sig om någon med alkoholproblem lever ofta med mycket stress och oro. Tveka inte att ta egen hjälp om du känner att du påverkas negativt.

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Horizont

Hej Carina,

Åhh! Tack för dina tips och råd. Jag har läst på sidan du skicka och ja han är i riskzonen, då när han dricker så är det uppe mot ca 10 glas och det händer oftast 1 gång i veckan, men under semester även 2-4 gånger i veckan. Så han kommer nog upp i 14 per vecka minst 2 gånger i månaden och fler än 4 glas 1-2 gånger i veckan.

Som du säger så har jag inte alltid lyckas och man måste bryta samtalet då han går in i försvarsställning och påstår att andra dricker lika mycket och att han inte har några problem med det dvs det påverkar inte honom negativt. Jag har sagt att jag tycker att hans hälsa påverkas och att han kanske har problem med magen pga att han dricker, men det förnekar han. Men ska testa att ta upp de frågorna du nämnde vid nästa tillfälle som ges. De är lite annorlunda vinklade och kan se var det leder.

Innan jag började umgås med honom så drack jag nästan aldrig, men han tyckte det va lite konstigt att jag gick ut med honom och tog alkoholfritt alternativ och då började jag ibland att ta en cider eller vin istället för att han inte skulle tycka jag är en tråkmåns, så ja, jag har blivit påverkad. Jag gillar honom väldigt mycket (mer än vän) och det är nog därför jag bryr mig så mycket också, men han känner inte samma sak för mig. Och jag har svårt att se att han känner det för någon, då jag får intrycket att han aldrig kommer kunna ta en annan tjej i första hand tills han gjort slut med sitt drickande.

Jag gick med här också för att läsa hur andra har det och tänker att det kanske är lika bra att bryta kontakten med honom då ett sådan förhållande inte kommer funka i längden och det kommer bara vara mer problem. Varför ska jag försöka eller hoppas på att inleda nåt med nån som har en lång väg att fixa sina egna problem. Men samtidigt så känner jag ansvar då jag vet att han inte har några vänner, men vet inte om han kommer någonsin lyssna på det jag säger. Man vet inte hur påverkad han blir av det jag säger då han inte utrycker eller visa så mycket känslor.

Det nr du angav, vilka kan ringa dit?

Hej igen! Till Alkohollinjen kan alla som har en oro gällande sin alkoholkonsumtion ringa samt anhöriga. Så du kan ringa dit också om du vill! :-)

Bra att du funderar på hur du själv har påverkats av hans alkoholkonsumtion. Tyvärr är det inte ovanligt att även de anhöriga börjar dricka mera. Det är så synd att man tar efter de negativa vanorna, i stället för att, som i det här fallet, han tar efter dina positiva vanor.

Super att du läser här på forumet som gör att det kanske blir lättare att ta beslut gällande ditt eget liv, vad du vill lägga fokus på och ha för innehåll i ditt liv. Jag kan förstå att du känner ansvar för att han inte har några vänner, det är lätt att falla i fällan att man tar överansvar för någon annan person. Men om han vill ha vänner behöver han ta tag i det. För att vända på steken, hur skulle det kännas för dig om du fick veta att någon var din vän bara för att du inte hade några andra?

Hoppas du hittar en väg i detta som blir positivt för dig!

/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

lizzbet

... Jag skulle nog tippa på att hans konsumtion är betydligt högre än den du tror. Om du är nära vän, men inte bor ihop med honom? Är det vad han säger att han dricker eller är det din egen uppskattning? Missbrukare är experter på att dölja/ljuga. Många av vi sambos här inne har gjort samma resa, upptäckt gömda förråd, tomma förpackningar osv som vittnar om en helt annan sanning än den de serverar oss.