Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Tack för stöttning alla snälla! Det hjälpte mej att se ljuset i allt de mörka igår. Jag mår bättre idag, fast jag är lite trött. Egentligen borde jag inte räkna gårdagen som nykter, var fortfarande snurrig när jag vaknade. Men jag drack inte sen och får väl vara lite snäll mot själv och räkna den iaf.
Det värsta var ångesten som jag kände över att jag tappat kontrollen än en gång. Jag var på en grillfest med vänner som jag druckit mycket tillsammans med förr. Hade velat visa dem att jag minsann kan dricka måttligt men tyvärr sprack det. Det bjöds på starksprit och mitt omdöme slogs snabbt ut. Hade ju med mej 3 st. alkoholfria öl men drack bara en av dem, fick de andra med mej hem igen - så patetiskt! Sen är det mycket fyllor/ångest förknippat med tidigare fester med dessa vänner. Jag har pratat med dem att jag försöker dricka mindre, men vet inte om de förstår riktigt. Jag tänkte mycket på det igår. Men det är bara jag som kan säja nej tack och ta ansvar för mej själv. Vad är det då som triggar igång? Jag är inte säker, kanske det är att man "vill passa in" och kunna dricka som de andra? Jag vet inte. Jag vet bara att jag ska vara nykter idag. Vill fortsätta må bra.

Haft mycket aktiviteter och dagen har gått snabbt. Ej hunnit reflektera så mycket. Orkar inte skriva så mycket heller nu. Men ännu en nykter dag iaf. ?

Varit på en dagsutflykt med några vänner. Det var trevligt trots en del regn. Nu har jag landat hemma i soffan, nöjd med dagen, gott trött och avslappnad (utan alkohol..). Ska mysa med katten och se en film på tv, innan jag somnar. Trevlig fortsatt helg alla! ?

Sinnituss

Låter som om du haft en bra dag. Önskar dej en fortsatt trevlig helg.
Kram

Jag drack 4 st folköl igår, i samband med en mindre bjudning och grillning hemma hos mej. Hade bara tänkt ta en öl. Men drack sen upp resten av vad som fanns kvar i kylen. Jag har inget att skylla på, kan bara konstatera att jag inte kan ha någon alkohol orörd hemma. Men jag mår ändå hyfsat bra idag. Ingen större ågren.
Det jag tänkt mycket på nu när jag har semester, är att jag alltid har så svårt att koppla av. Jag blir lätt uttråkad och rastlös eller så blir jag uppstressad och orolig, när det händer för mycket omkring mej. Det är liksom svårt för mej att få balans i tillvaron. Jag funderar på att spara till en resa till ett buddistiskt kloster, i södra Frankrike. Där kan man bl a. utöva mindfullness och ett hälsosamt leverne. Jag ska iaf. ta mej tid att ta reda på mer och ev boka in en resa dit. Tills vidare ska jag försöka koppla av så gott det går. Jag har beställt en spikmatta, ska hämta den idag. Ska bli spännande att se om den hjälper mot rastlösheten och min smärta i axel/skuldra (samt sömnsvårigheterna). Ha en fin dag alla! ??

Denna dagen har gått snabbt, trots att jag försökt att ta det lugnt. Provat spikmattan, kändes behagligt för ryggen efteråt. Ska snart prova lite igen (bara 10 minuter i början), och se om jag sover bättre sen. Ha de bra alla kämpar! ??

Tyvärr blev det ingen nykter dag igår. Jag handlade hem vin (+ alkoholfritt till mej) på dan, ifall det skulle bli fint väder och ifall en väninna kunde komma till mej och "ta ett glas vin" på min altan, som vi pratat om så länge. Det blev inte inte nåt av delarna. Sen kom jag i konflikt med en annan vän. Öppnade en vinflaska på kvällen, för att "lugna ner mej". Ja, man hittar alltid något att skylla på. Jag drack tyvärr upp hela vinflaskan själv. Kommer nog aldrig att lära mej att sätta på korken, innan det tar slut : (
Idag protesterar kroppen och jag är trött. Blir alkoholfri dryck ikväll..

Sinnituss

med vin när det finns tillgängligt. Det är så lätt att ta ett glas och så svårt att sätta på korken när ett glas väl tagits.
Kram

SkåneTösen

Dom tankemönster vi ägnar åt oss för att rättfärdiga vårt missbruk sätter djupa hjulspår. Tankens makt är stor. Nu hände något jobbigt och hur brukar vi tackla sådant? Dricka såklart!
Men det går att ändra dessa tankebanor. Har varit nykter i 1 år och två månader (tagit ett återfall) och numera går mina tankar inte automatiskt till alkohol när något jobbigt händer. Så det är bara att kämpa på!

sommartös

Hej! Din insikt och din inställning är en bra start. Du har ju dessutom sökt hjälp vilket också är en bra början. Känner igen mig i en del av det du skriver. Jag vill gärna dricka något glas vin till helgen och uppskatta det och inte se det som en självklarhet! Tror att bag in boxen lurade mig, man har inte samma koll som när flaskan är halvtom, just nu har jag en nästan full box vitt och en halvfull box rött och jag ska banne mig klara av att ha dem stående och hellre slänga än dricka allt.. har gått bra i två veckor och det känns som en test för min egen styrka och envishet. Köpte till och med två folköl ifall suget blir för stort men de står också kvar! Hade en dipp idag då jag tyckte synd om mig själv för att det varit mycket med arbetet och så, då måste man trösta sig, drack ett glas saft snabbt och wow suget försvann. Kämpa på nu Manda du har ju kommit en bra bit på vägen :-)

Det blev bara en alkoholfri öl till maten ikväll. Så 8:e nyktra semesterdagen av totalt 30 st (har några veckor kvar).
Tack för era inlägg och tänkvärda ord.
Sommartös; du är stark som klarar att låta bli vinboxarna! Jag har alltid svårt att låta bli att dricka, om jag har något hemma. Just nu har jag faktiskt några flaskor med vin men har inte varit sugen alls idag. Jag ska spara dem till att bjuda på, i helgen. Nu gäller det att vara envis!
Spikmattan som jag fick hem i måndags, har jag nu provat flera gånger och börjat att vänja mej vid. Känns gott för ryggen men den hjälper inte mot bakfylle-trötthet ?
Nu kämpar vi vidare! ?

Pocahontas

Bra jobbat Manda ?
Idag är det 6:e dagen utan alkohol för mig.
Det känns befriande på något sätt.
Hjärnan och tankens kraft är så stark men nu har jag bestämt mig för att programmera om den. Och det går även om tankarna fortfarande kretsar runt A.
Idag ska jag ta min andra dos Antabus.
Men fy vad äckligt det var. Höll på att få upp alltihop direkt i måndags när jag tog den första. Man får ha en halstablett i högsta hugg ? för det är värt det.
Älskar att vakna utan ångest.
Vi stöttar varandra här på forumet. Jag är här varje dag och får styrka av alla inlägg jag läser. Vi är i samma båt och den här gången ska vi fasicken ro den i land.
Vi är kapten vårt liv !
Kram och styrka ❤️❤️

sommartös

Så befriande det känns på något sätt att inte vara ensam om alla olika tankar som dyker upp angående alkohol, har liksom alltid skött mig, mitt arbete, mina barn och aldrig blivit oregerligt full men någonstans klämtar en varningsklocka att det inte är ok att ta ett glas vin mitt i veckan om inte det är undantag då. Risken är ju att ett glas blir två glas... sen är det kört! Så otroligt glad att jag tar tag i det innan det är för sent! Manda du är på god väg till en riktig nystart i livet, toppen. En dag i taget och för varje dag det går bra så ska man klappa sig själv på axeln :-)

Jag skulle kunna skriva några siffror, nykter semester dag... Men om jag ska vara ärlig någonstans, så är det ju här på forumet. Tyvärr har jag druckit både torsdag och fredag, både vin och öl. Det var ganska kontrollerat och inga minnesluckor iaf. Någon helt nykter semester blev det inte, det kunde jag ju konstatera redan första veckan. Mitt mål nu, är att åtminstone kunna vara nykter mer än hälften av semestern Jag har mer än två veckor kvar, så jag kanske klarar det.
Jag var inne och läste här igår, blev tårögd av era inlägg. Men kunde inte skriva här pga att jag ej var helt nykter då.
Imorgon ska jag åka på en resa (5 dagar), med en väninna. Hon dricker inte mycket alls. Kanske det blir ett glas vin till maten nån kväll. Det kommer att bli mycket måttligt. Vi ska dela hotellrum, så det blir inget "i smyg", för mej heller. Jag ser fram emot detta. Ska bli så skönt att komma iväg samt att slippa situationer med risk för mycket alkohol.
Kram på er alla! ?

Bedrövadsambo

För många är nykterheten en process som tar tid. Två steg fram och ett tillbaka osv. Och alla sätt är bra! Så länge de leder åt rätt håll. Fortsatt nykter semester och nästan nykter resa med väninna låter jättebra! Inget är svart eller vitt. Och det här är ingen tävling.

Kan lägga till en dag iaf. Under dagen har jag haft mycket funderingar och grubblat över mitt drickande. Det känns bättre nu, men är trött och ska lägga mej tidigt. Ska bli skönt att vara pigg och utvilad i morgon.
Bedrövadsambo; Tack för dina ord. Ja, nykterheten är nog en lång process. Men jag ger inte upp ? Kram ?

Gunda

Rätt väg. Nått jag har funderat en hel del på indag är Tålamod, Rom byggdes inte på en dag. Det viktigaste först, vi kan inte hitta alla lösningar på drickandet på en gång. Men sakta och säkert går vi framåt och under tiden kommer insikterna.
För någon månad trodde jag inte att jag skulle nå hit men nu har jag många veckors nykterhet bakom mig. En dag i taget!!
Du fixar det⭐️?

Tack Gunda för ditt stöd, det betyder mycket. Ja, man behöver tålamod. Men vi ska fixa det! ?
Jag har haft en fin dag och bra resa, många mil med buss. Sov gott, alla där ute och kram.