Jag tänker att kanske kanske får jag en extra motivation att förändra mitt drickande/sluta helt, om jag startar en egen tråd. Av allt vad jag läser hela tiden så verkar det vara så. Har tänkt så länge att när jag varit nykter ett par DÅ ska jag starta min tråd. Tyvärr har dom inte inträffat än så det är värt ett försök. Var nykter en dag för en dryg vecka sedan( minns inte när jag var det före den dagen)men då hade jag jobbat kväll och vi hade äntligen prövat att låsa in alkoholen så jag hade inget val Kunde ju inte ta fram bultsaxen sent på kvällen. Vilket ju var skönt. Har försökt hitta mitt mentala lås länge men det går inget vidare. Min man dricker som jag men eftersom han inte får någon ångest så ser han inte det som ett lika stort problem som jag gör.
För tre år sen ungefär, efter en kris i våra liv eskalerade drickandet. Innan dess hade både han och jag alltid varit glada i att festa och jag, som då jobbade natt kunde "unna" mig 1-2 glas vin ett par gånger i veckan för det var ju så mysigt..när jag ändå var ledig. Så många gånger jag har googlat på om vad som är för mycket att dricka eller vad som är normalt runt medelhavet att dricka..rätt skrattretande hur man försöker stilla sin oro..
Efter krisen för tre år sedan behövde jag i alla fall inte fundera på om jag drack för mycket. Vi drack båda två för mycket, varje dag. Har gått till jobbet många gånger med darrande händer och illamående. Efter den värsta krisen la sig har vi prövat allt möjligt. Bara köpa hem till helgen, mäta upp whiskeyglasen, inte ha starksprit hemma, låsa in alkoholen. Där är vi nu sedan ett par veckor, att låsa in alkoholen, med skillnaden att jag inte vågar släppa min "napp" som jag kallar den, mellanölen. En dag tyckte jag att jag var duktig och hällde ut den men tänka sig så lyckades jag ändå hälla i mig fyra lättöl på två timmar på kvällen. Så att jag har problem det är bortom allt tvivel. Att jag någonsin kommer att kunna dricka normalt tvivlar jag på även om jag önskar att jag även visste det bortom allt tvivel för kanske hade processen gått snabbare då. Nu söndag kväll så har jag nätt och jämt hämtat mig efter allt jag tyckte att jag kunde "unna" mig i fredags. Fyra till fem enheter av olika slag har jag ändå som vanligt fått i mig denna söndag och jag vet att jag som vanligt kommer vara trött och full av självförakt imorgon bitti. Så kanske kanske detta milslånga inlägg som start på min bekännelse kan bli mina första steg till ett friskt och fint och nyktert liv. Kram och godnatt alla kämpar.

Anders 48

Kalasbra att du har startat din egna tråd - det tror jag är bra! Att skriva lite "dagbok" har faktiskt hjälpt mig mycket. Jag läser ofta härinne, skriver ibland. Har för mig varit nyttigt att kunna läsa tillbaks i min egen tråd ibland. Jag har för avsikt att vara helt ärlig i det jag skriver - bara för att aldrig själv behöva tveka när jag läser tillbaks om det verkligen var "så illa". Härinne finns ingen anledning att mörka någonting. Vi är anonyma, och har ofta liknande erfarenheter på ett eller annat sätt. Fortsätt att skriva - det kan vara en bra hjälp när man kämpar med alkoholen. Kämpa på!!!

Ågrenskan

Tack ? jag tror också att det är bra att kunna gå tillbaka och läsa om hur det verkligen är och har varit vid dom många tillfällen man får för sig att det inte är så illa som det är..och det händer ju allt för ofta.
Idag när jag som en vanlig måndag var trött och trögtänkt och lite illamående så kom jag till en annan insikt som jag fått härifrån. Jag har ganska länge känt mig ovanligt blyg, haft ovanligt dålig självkänsla. Känt mig osäker i möten med så många människor som jag inte kan minnas att jag gjorde för några år sedan. Jag har väl mest tänkt att det blivit så efter en sjukskrivning som var ovanligt jobbig men insåg nog idag att det faktiskt har med alkoholen att göra. Om man aldrig låter sin hjärna vara fri en längre tid så påverkar det väl rimligtvis ens sociala förmåga. Märker det även när jag skriver att jag inte med samma lätthet kan formulera mig som jag en gång kunnat. Är bara 47 år och håller antagligen på att bli "alkoholdum" om jag inte skärper mig...brrrr

Det var jättebra att du skrev! Det låter som om både du och din man har tappat kontrollen över alkoholen. Det är lätt hänt! Din man får ta ansvar för sitt liv och du för ditt! Du har redan tagit ett stort steg när du skrev hit. Ta den hjälp som finns om du känner att du inte mäktar med att minska/ sluta med slkohol på egen hand! Lycka till!

Ellan

Hej och välkommen hit!
Klokt att du reflekterar rejält över ditt drickande. Visst vore det enkelt att bara bestämma sig för att sluta dricka alkohol och så var saken klar. Men det är en process vi alla går igenom och det tar olika lång tid innan insikten kommer. Vi försöker på alla vis att "lära" oss att hantera alkoholen och ångesten är vidrig när vi faller tillbaka i gamla mönster. Jag känner igen mig i det du skriver om att du känner dig blyg. Jag är normalt en ganska social person som hyfsat enkelt kan konversera och mingla med kända och okända människor. Men när jag var aktiv i mitt missbruk var jag livrädd för allt och alla. Oron var konstant och jag var blyg och skygg för människor. När vi är aktiva i missbruket lever vi under konstant stress. Att förändra en sak, att bryta med alkoholen, för med sig enorma sidovinster. Först när vi är nyktra kan vi börja hantera andra delar av livet och göra val som är sunda för oss själva. Jag är 42 år, mamma och fru men jag är oxå alkoholist. Det var en tung insikt att det gick så långt men det är oxå en frihet. Låter jag bli alkoholen är livet helt ok. Upp och ner som livet är men ångesten är borta. Och det är jag så innerligt tacksam för.
Om du känner att du är på väg längre ned i skiten så samla mod och kraft och gör något. Något kan vara att läsa och skriva här men det kan oxå vara att berätta för någon om dina tankar. Det finns hjälp att få.
Ta hand om dig!
Kram
Ellan

Saga45

Jag har vid flera tillfällen slängt halvfulla tetrapak i papperskorgar på morgonen på väg till jobbet. Crazy... funkar ju inte direkt. Nu kämpar vi! En dag i taget ?

Ågrenskan

Tack för era peppande ord och att ni delar med er. Ellan, jag grät både igår kväll och nu när jag läste det du skrev. Framför allt för att jag kan föreställa mig tacksamheten som blir när man väl tar kontrollen och låter livet vara som livet är.
Ofta när jag vaknar så här tidigt så ligger jag och funderar på strategier. Lägger ner mycket tid på att fundera på hur jag ska låta bli att dricka..tyvärr behövs det ju inte så mycket tid att bestämma sig för att dricka. Igår hade vi "glömt" att låsa in alkoholen..händer lätt på söndagar när man inte är nykter. Blev "bara" två öl och en promenad. Tillräckligt för att förstöra sömnen pga toabesök men ingen ångest tack och lov.

Så nu ligger jag här och funderar på strategier. Nu finns det INGET hemma förrän till helgen och idag är jag förhindrad, tack och lov, pga av arbete att dricka. Har också köpt träningskort och ska träna för tredje gången.
Jag tror det kan vara bra, om man inte direkt kan sluta med dåliga vanor, att föra in bra vanor först..vi har cyklat och gått mycket och nu har jag börjat på gym. Jag hoppas att det ska bli lättare att stå emot alkoholen om jag blir starkare fysiskt och psykiskt. Jag hoppas att jag i veckan ska klara mig från att inte köpa hem mellanöl och komma på hur jag ska överlista alkoholrösten till helgen. Som alltid är det svårare då men jag vill så gärna vakna på lördag, söndag och måndag och känna mig stolt och fräsch..längtar efter det.
Just nu i dom förhoppningsfulla småtimmarna försöker jag peppa mig med orden "så SKÖNT det ska bli att inte dricka!" Om man säger det tillräckligt ofta kanske man kan övertyga sin hjärna om att det faktiskt, att istället för att unna sig ett glas, verkligen är skönt att slippa. Kram därute

Ågrenskan

Nykter kväll igår pga arbete. Men vilka drömmar jag hade i natt! Inga mardrömmar men sjuka drömmar på alla vis. Har märkt av det någon gång förut och har förstått av det jag läst här att det kan bli så när man slutar dricka. Skrämmande att inse att alkoholen verkligen har kapat min hjärna! Nu hoppas jag på en nykter ledig kväll. Det blir i så fall den första på mycket länge.

Ågrenskan

Har känt mig så full av massa bra insikter hit och dit har jag tyckt. Jag erkänner att jag har problem. Pratar med min man att vi har problem. Insåg att mardrömmarna jag hade i natt orsakades av abstinens. M.m.... Massa snusförnuftiga insikter som jag oftast kommit till insikt om med alkohol i kroppen, så där lite från ovan. Idag dock slog en annan insikt till med full kraft. Nykter igår och första nyktra lediga kvällen på länge. Kommer inte ens ihåg när det var sist. Möjligtvis någon gång i våras..eller höstas. Strunt samma men den irritationen jag känt ikväll, framför allt fick mig att inse med full kraft att jag VERKLIGEN har problem. Att det faktiskt är abstinens jag känner. Konstigt nog ger det mig ingen ångest eller rädsla idag. Känner just nu bara "fan ta den jävla alkoholen"..den är ju inte ens rolig längre. Den ska inte få vinna. Mellanölen låg kvar i kylen såg jag. Mannen sa att han tyckte det var synd att jag skulle hälla ut dom så han skulle gömma dom. Men strunt samma...Alla kan glömma och ansvaret är ju ändå mitt. Han har inte druckit sen i söndags men är inte påverkad av det. Tyvärr som kvinna är det väl störst risk att bli beroende tror jag att jag läst någonstans.
Funderade på att hälla ut dom ändå men kände bara att det är nu eller aldrig. Man kan skjuta upp det dag efter dag efter dag..och göra allt värre..
Så där ligger dom nu kvar, memellanölen och jag känner mig mest sur på dom..
Hoppas det håller i sig i morgon och helgen. Men en dag i taget..Kram alla

Ågrenskan

Kände mig faktiskt på så dåligt humör att jag fick gå undan och lämna min man framför TV: n själv. Kände att det skulle bli värre om jag satte mig där..brevid min nyktra men lugna partypolare i alkoholsoffan...? Men nu när jag läst runt lite och skrivit av mig känner jag mig lugn igen. ?

Sheana

Jag känner igen det där med irritationen för jag blir väldigt lätt irriterad de dagar jag inte druckit. Då vill nerverna ha sitt lugnande. jag hoppas att det lugnar ner sig efter ett tag och att man istället blir mer harmonisk.

Ågrenskan

Måste skriva ner den här underbara känslan så jag kan titta tillbaka och påminna mig om den om jag ramlar dit igen. Har nu tränat två-tre veckor och varit nykter i tre dagar! Känner mig redan mycket piggare och gladare och känner en förhoppning om att jag kan klara helgen med...fördelen och nackdelen med att man återhämtar sig snabbt från alkoholen är ju att man snabbt får hälsovinster men att man då förstås kan glömma hur mycket skada det gör. Försöker tänka, så fort jag tänker på alkoholen som en njutning, på hur gott det ska bli att slippa den. Vet inte riktigt vad jag har för mål än. Vill inte bestämma något. Känns bäst att bara stenhårt fokusera på hur bra jag mår utan. Kram och godnatt alla.

Hejja Ågrenskan!! Känns bra med en egen tråd, eller hur? Irritationen du och även Sheana skriver om kände jag många många gånger under den första veckan. Men kunde även känna den så fort jag slutat jobba under de senaste åren, tog det för lång tid att handla etc, alltså att det tog för lång tid innan jag kunde få mitt första glas vin för dagen gjorde mig så sjukt grinig...
Men!! Det går över, ta en dag i taget, ät något ni gillar tex. Plötsligt är den borta, irritationen, plötsligt känns det faktiskt rätt bra! Den är bara en kemisk reaktion och det går över, tids nog. Fortsätt kriga, det är värt det, det lovar jag! Och jag trodde aldrig jag skulle kunna ha kul och slappna av utan alkohol men det kan jag nu!!
Du fixar det vännen!!??❤️??❤️
Styrkekram!!

Ågrenskan

Ja det känns riktigt bra med egen tråd. Tror att det är bra att ha skrivit ner alla känslor både negativt och positivt så man kan gå tillbaka om man vacklar och är på väg utför igen. Det är ju ett förrädiskt tillstånd det här i början tror jag..? Känns ju som om "men nu klarar jag ju att hantera alkoholen"...och bla bla bla.. struts som man är.. ?
Och visst är det värt det. Med nu fyra dagars nykterhet och ett par gånger på gymmet så känner jag mig piggare än på tre år...
Och ikväll är det den första nyktra fredagen på mycket länge...och det har inte ens känns jobbigt. Jo lite, precis när jag åkte från jobbet och tänkte för en sekund..Ååå vad det hade varit gott. Men så tänkte jag på hur kort tid det skulle vara gott och hur fort jag skulle bli trött. Som en vanlig fredag...? Nu ligger mannen bredvid och snarkar efter några öl och jag känner mig pigg, fast jag var trött när jag kom hem. Det har då aldrig hänt på en fredag...var runt och plockade undan lite hemma!!!
Hade laddat inför idag och helgen som kommer med alkoholfritt rödvin, cider 0,5 % och lättöl samt alkoholfri öl. Har druckit en lättöl och en halv cider bara på hela kvällen...komiskt...Hade det varit cider med mer alkohol i så hade jag fått i mig många flaskor vid det här laget för det är ju sååå gott..?
Jag hoppas hoppas att jag kan hålla den här motivationen genom helgen. Ska fortfarande inte fundera på mitt mål med detta. Får tänka att mitt mål är att må bra, vara pigg, inte ha ångest, oro, känna mig skamfylld, svettig, uppblåst eller något av hemska hemska saker som ett missbruk för med sig. När jag mådde som sämst och var ledig så kunde jag dricka sprit från jag vaknade till jag somnade för att dämpa ångesten. Ångesten som kom från saker som hänt men som förstås blev värre av ett tilltagande missbruk...jag ryser när jag tänker på det. Det är som en hemsk hemsk dröm. Vill glömma men ändå inte. Jag vill aldrig glömma bort hur man kan bli av för mycket alkohol.
Men det var då och nu är nu och underbart!
Kram på er alla ❤

Bedrövadsambo

Du har förberett dig väldigt noga. "Spela hela filmen" så fort du känner dig sugen, du vet ju hur det hade slutat.

Ågrenskan

Det har känts helt underbart idag. Att få vakna pigg och utan bakrus! Har varit lite smått euforisk nästan över denna bedrift. Drack en lättöl till grillmiddagen när mannen drack vin och starköl. Känner mig jättestolt.
Dippen kom vid åttatiden när jag suttit framför TV:n en stund. En liten men irriterande känsla av nedstämdhet. Då kom jag på att jag skulle baka! Har nästan alltid jäst hemma fast jag inte bakat så mycket de sista åren, vilket är tur det för bakningen är en syssla som jag inte förknippar med alkohol. Gjorde frallor nu som jäser i kylen så imorgon när jag vaknar ställer jag in dom i ugnen. Detta rekommenderas varmt mot alkoholsug! Speciellt vetedegar som man knådar för hand länge...känslan att stå där och knåda och veta att imorgon när jag vaknar utan bakrus blir det nybakat bröd...det är livskvalitet..? kram och godnatt

Perfekt att du bakar och får gott frukostbröd.Fint att du kommit igång med nykterheten.Vi är många par i vårt land där båda i ett förhållande dricker.Hos oss triggade vi varandra.När den ena valde nykterhet tyckte den andra att man var tråkig och viceverca.Till slut valde jag nykterhet och separation, för det är riskabelt att bo med en aktivt beroende för mig.Hoppas ågrenskan att du skaffat dig strategier och redskap mot sug och triggers. Jag ångrar aldrig en nykter dag, eller hur? kram

Ågrenskan

Här ska bakas för fullt. Bakning kräver ju mycket engagemang och kletiga händer som inte kan greppa vin och ölglas ändå. ?? och du har så rätt miss lyckad..man ångrar ALDRIG en nykter dag.

Ågrenskan

Vi har också triggat varandra att dricka men vi verkar som tur var påverka varandra positivt också. Han har druckit mindre än vanligt denna helgen. Han hämtade nycklarna till alkoholen i fredags men det var mest starköl och en liten slatt i rödvinsbibben kvar som han tog till middagen igår. Det vita och rosa gillar han ändå inte. Det enda krav jag hade inför helgen var att vi inte skulle köpa hem whiskey eller mer rödvin. Vi hittade en kvarglömd flaska whiskey under soffbordet i lördags ( hemskt det låter) men han har faktiskt inte druckit av den. Tror det var för min skull.. och nu har han tagit fram några söndagsöl och självmant låst in resten och redan åkt och lagt nyckeln på en plats långt borta så något bra verkar ha hänt för oss båda... Han kommer nog aldrig tycka att det är värt att sluta på helgerna. Han får ingen ångest och blir inte ojämn i humöret. Och själv har jag ju inte avkrävt några löften av mig själv mer än att jag ska må bra och jag mår ju toppen utan alkohol så just nu känner jag inte ens att jag tycker att det känns värt att "unna" sig något på helgerna när man kan unna sig att må så här bra. Jag är en pigg och glad människa UTAN alkohol...inte med..
Uppmaning till mig själv...Läs detta många gånger innan nästa helg ??

Ågrenskan

Har egentligen inte tid att skriva men jag måste skriva vad jag upplever nu denna fina soliga måndag utan bakrus så jag inte glömmer bort att skriva ner det. Jag känner mig annorlunda på ett mycket positivt sätt. Piggare, gladare men också så mycket mer koncentrerad i tankarna vilket gör att jag känner mig normal när jag pratar med folk igen. Alkoholen har påverkat mig mycket mer än jag fattat. Den tröga alkoholhjärnan har gjort att jag hela tiden fått anstränga mig i allt jag gjort och när jag pratat med folk. Idag känner jag igen den jag var för många år sen och det känns som om jag hittat något värdefullt som jag tappat. Ett ord har också kommit till mig idag. Nu när jag inte känner oro eller ångest och känner mig säkrare i situationer och i samtal för att jag kan tänka klarare så känner jag trygghet..för första gången på länge.. kram alla