Hej allihopa!
Känner att jag länge velat ventilera lite angående mitt eget drickande och alkohol rent allmänt. Så diskutera gärna med mig! Och kom med era åsikter.

Jag är en 21-årig tjej som bestämt mig för att sluta dricka. Då jag skämt ut mig x antal gånger på fyllan, samt blivit utslängd av vakter och gjort många dumma beslut så tänker jag att nu fan får det vara nog.
Det värsta som hänt mig var nog när jag på en utomlandsresa drack mig så full att jag fick en totalt blackout och bara låg ner på marken. Vaknade upp på morgonen på vårt hotellrum och visste inte alls vart jag var först. Som tur var hade mina vänner tagit hand om mig hela kvällen och tagit mig hem till hotellet i säkerhet. Detta var min allra första fullständiga blackout, efteråt har jag haft små minnesluckor varje gång jag druckit hyfsat mycket. Egentligen borde jag slutat redan då, men icke.. Blev däremot fast besluten att lägga ner alkoholen en gång för alla efter att jag i helgen gjort väldigt dumma beslut på fyllan och ångesten när jag vaknade upp på morgonen var inte nådig.
Jag har diskuterat detta lite grann med min pappa samt en vän och lagt fram min teori om att jag är alkoholist. Dock känns det inte som om någon av dem verkade förstå mig då båda hävdar att jag inte är någon, att jag bara är dålig på att kontrollera mitt konsumerande. Och ja, det stämmer. Men det går väll lite hand i hand tänker jag? Jag går inte runt och tänker dagligen på alkohol men ibland kan jag tänka att det hade varit skönt att supa sig full hemma, bara för att få känna ruset av att vara onykter. Det är så jävla härligt egentligen, man bara släpper allt och bryr sig inte alls, det blir som en slags tillflykt. Hur som helst, jag har alltid gillat att festa men utan alkohol har jag helt enkelt skittråkigt och det är den bittra sanningen. Middagar och sociala tillställningar klarar jag av utan alkohol. Men att gå ut och klubba? Absolut inte. Jag stör mig på alla som är fulla på dansgolvet när jag själv är spiknykter, så jag antar att jag kommer att lägga ner mitt festande nu ett tag framöver. Hur som helst får jag knappt något stöd varken hemma eller av vänner. Mina vänner som borde stötta mig uppmanar mig istället till att köra en "detox". Alltså ursäkta men vad fan är en detox? Antigen så dricker man eller så är man nykterist, det finns inget mittemellan för mig. Det är bara så jag är. Att ingen tar mig på allvar gör mig riktigt frustrerad och medför även att jag börjar misstro mig själv och mina egna tankar till att jag ville sluta dricka från början. "Det är inte så farligt egentligen.. jag överdriver bara, jag förstorar saken, om jag bara lär mig dricka lite så löser allt sig.." osv.
Men vad ger mig alkoholen som är bra? Jag kan inte komma på något bra, allt den medför är negativt. Att alkohol är så pass socialt accepterat att det är konstigare att inte dricka än att dricka, är rentav sjukt tycker jag. Läste lite här på forumet om vissa som inte vågar berätta till arbetskollegor varför de inte dricker utan kommer med ursäkter. Men ärligt talat, ska man behöva komma med ursäkter till varför man inte dricker? Frågar någon mig varför jag inte dricker så svarar jag "Jag vill inte" fortsätter dom att trycka på svarar jag helt enkelt "jag klarar inte av att dricka, jag kan inte hantera det". Vem bryr sig? Låt folk tycka vad de vill. Vad jag tycker är jobbigare är vänner som bara "Ameeen, en cider kan du ju ta, det blir du inte full på?". Nä det blir jag inte. Men jag tror din ärthjärna missar poängen nu.. Äh fy, det är riktigt jobbigt ibland speciellt när man själv är sugen och folk tjatar på en. Varför är folk så himla angelägna om att man ska dricka egentligen, det är väll min ensak?
Vill gärna höra andras tankar kring min situation eller rent allmänt om akolhol/alkoholism.

Välkommen hit. Jättebra att du tar dina alkoholproblem på allvar. Många yngre (du är betydligt yngre än mig och skulle kunna vara min dotter...) väntar alldeles för länge tror jag och när jag själv var i den ålder skrattade man nog bara åt kompisar och sig själv om man gjorde bort sig och fick en smash-fylla. Ju tidigare man tar sina alkoholproblem på allvar, desto lättare är de att förändra.
Ja, alkohol är ju ett nervgift och som jag förstått verkar en del människor nästan vara beroende eller alkoholister efter första fyllan. En del människor (alla egentligen....) mår verkligen inte bra av drogen och har svårt att hantera den. Man klarar inte av att bara dricka ett par öl eller ett glas vin, man nöjer sig inte utan vill hela tiden ha mer.

Du skriver att du inte kommer på något positivt med alkohol, däremot mängder med negativa saker. Samt att du klarar av att vara ute i sociala sammanhang utan att dricka. Normen är ju tyvärr tycker jag att man ska dricka. Den romantiska sidan är det många inkl jag själv som gått på. Nu ca 20 år senare sen det "coola" kontinentala drickandet blev legitimt i vårt land i kombination med den/de legala helgfyllorna, är det alltfler människor som alkoholen ställer till det för.
Själv hoppas jag ha druckit mitt sista av giftet för drygt 3 månader sen. Numer är jag mest arg på skiten och giftet.
Förstår att det kan vara utmanande med vänner/kompisar som vill att man ska dricka, men precis som du skriver kan det vara lättare att säga: Jag dricker inte, jag är mår inte bra av det! Kan tänka mig att du som väldigt ung person inte blir trodd om du säger: Jag dricker inte för att jag är alkoholist!
Många tror fortfarande att alkoholister är dom vi ser på parkbänkarna, men dom är bara en liten procent av den stora massan. Vi som har alkoholproblem är precis som vem som helst. Läraren, psykologen, brandmannen, f d finansministern, tandläkaren, målaren, konstnären, skådespelaren o s v.

Fortsätt och läs och skriv. Här finns mkt expertis och erfarenheter.
Jag tror många med mig är uppriktigt glada att du tar dina problem på allvar i så ung ålder.
Många är vi som blundat för det alldeles för länge, och det blir inte lättare att sluta ju längre man väntar.

Du har hela livet framför dig! Lycka till!

Det finns ett liv bortom dimman och den kortsiktiga flykten och lugnet. Ett riktigt liv.