Hej

Jag är ny här, men har till och från läst lite. Detta kanske inte är rätt forum för mig, men jag valde det pga anonymiteten och den stöttande stämningen.

Anledningen till att jag startar en tråd är att jag behöver en förändring av min livsstil där vindrickande är den största faktorn.

Historiskt sett har jag druckit mycket lite. Först för att jag var ätstörd åt anorexi-ortorexi hållet och att de få gånger jag drack blev det för mycket och jag betedde mig illa/riskerade att råka illa ut. Sedan för att jag satsade hårt på idrotten, var elit inom långdistansidrott. Mina ätstörningar var borta. Då drack jag inte för att jag satsade allt på idrotten, men mot min vilja.

För 6-7 år sedan tvingades jag sluta träna, min kropp höll inte. Det var jobbigt att det inte var ett fritt val, men samtidigt skönt då jag offrade allt. Nästan året om var jag trött och sliten pga den hårda träningen.

Då jag fick sluta med idrotten började jag dricka vin, det fanns ingen anledning att inte göra det. Först kanske 2 flaskor/vecka. Jag hade ambitionen att komma tillbaka och behövde då hålla vikten och hälsan. Gjorde flera försök att komma tillbaka som misslyckades och för 2-3 år sedan gav jag upp. Min vinkonsumtion ökade under den tiden och var då uppe i kanske 4-5 flaskor/vecka. Nu är det 5-6 flaskor/vecka och något mer under semestern. Min fysik har totalkraschat. Jag har ökat 15 kg är trött, stel, stillasittande, med genomsnittlig kondition om man ser till medelsvensson.

Jag ser mig inte som en missbrukare eller ha ett fysiskt beroende, inte heller min sambo som är nykterist efter att ha växt upp med en missbrukare av alkohol. Men att jag definitivt dricker ohälsosamt mycket. Förutom min stora, snabba försämring av min fysik har inte vinet bidragit till problem för mig. Jag har ett sug ibland, men det är lika mycket ett sug att äntligen unna mig saker som vila, icke näringsberäknad god mat.

Några gånger jag gjort försök att få ned mängden vin, men ofta har mitt mål varit högre än motivationen. Det har fungerat ett tag, för att jag sedan ska gå tillbaka och dricka mer. Förbud är inget som fungerar bra på mig.

Mitt mål är att bli hälsosam, bli som en normaltränad motionär och känna att jag orkar saker, att det inte är långt ned till golvet, minska i vikt så jag kommer i de flesta av mina gamla kläder. Det fungerar inte för mig att vara för tuff mot mig själv då jag slitit så mycket i mina dagar. Jag ska inte skynda, men till nästa sommar ska jag ha nått mitt mål.
För att nå det ska jag
• Minska till 2-3 flaskor/vecka. Det är ju i överkant av hälsosamt, men då det är min största last så tycker jag att det är ok i ett övrigt hälsosamt liv.
• Cykla till och från jobbet alla dagar det inte regnar, det tar 20-25 min i lugnt tempo enkel väg.
• Träna något 3 gånger/vecka grundplanen är tis, tors och söndag.
• Göra något som förbättrar huset/livet 3 gånger/vecka, något som gör att jag inte sätter mig i soffan direkt när jag kommer hem från jobbet och sitter där till sovdags. Mån, ons och lördag är grundplanen.

Hälsosam

Nu ska jag gå vidare och har en till sak som jag har satt som mål. Målet ligger längre fram i tiden, men fortfarande så jag känner att jag kan nå det. Blir det för långt fram känner jag att jag kan slappa för att ta tag i det senare. Nu ska jag skruva om lite, vin blir lite hårdare mål.

Målen för etapp 2 är:
- Max 2,5 flaskor vin/vecka och max 1 flaska/dag.
- 3 träningspass/vecka, 2 st ca 30 min och 1 st ca 60 min. Max 1 av passen får vara promenad/yoga, de övriga mer jobbig träning.
- Cykel till och från jobb alla dagar det inte regnar, 1 dag/vecka får jag ta bilen för att handla på vägen hem.
- Arbete i hemmet 10 timmar/vecka, i de timmarna får jag inte räkna handling och matlagning av middag, något som jag ändå måste göra. Tvätt och andra saker som också är mitt ansvar i hemmet får jag räkna in, då det annars blir svårt att räkna tid.

För denna vecka (37) behöver jag inte uppnå något mer mål än vinet. Då jag är sliten efter aktiviteten.

Det känns lite jobbigt med vinet nu, helst vill jag bara fira (med vin) att jag klarade etapp 1 för ett mer hälsosamt liv på ett hyfsat bra sätt. De 2 tidigare försöken har slutat så, därför tog jag det snällare nu mot mig själv för att kunna köra vidare även då ett mål är uppnått. Dessutom att "alla" andra drack som mig eller mer så jag verkade inte ha några problem när vi var borta

Hälsosam

Veckan gick bra. Omställningen från min höga konsumtion vin på semestern var ganska lätt. Det var bara lite jobbigt ett par timmar att bryta mönstret när jag trött kom hem från jobbet. Hade det inte varit för att jag skulle rapportera här hade det nog inte fungerat. Så jag klarade mitt enda mål.
Drack 1 flygplansflaska vin på måndag (18,5 cl) oplanerat, men det var ju gratis. Motsvarade 6,5 dl vin på fredag och 1 flaska på lördag.

På fredag var det också lite jobbigt då jag alltid beställer in en halv flaska (om det finns), nu fick jag bara ta ett glas, men sa mitt mål till min sambo som stöttade, så det gick bra. Vi brukar gå ut på fredagarna, så det jag ska jobba på nu att ta ett glas på restaurangen efter aktiviteten.

Min sambo har annars både varit stöttande och inte när jag berättat om mina mål. Han har tyckt att jag har alldeles för snälla mål, att jag borde träna mycket mer och dricka mindre. Men jag har provat det tidigare och inte fått det att hålla mer än ett par veckor. Han tycker annars att vikten och hur det hindrar mig från att prestera är mitt stora problem, inte att jag dricker. Så han blev förvånad när jag sa att jag minskat nästan 2 kg.

I övrigt har jag varit sliten efter aktiviteten. Min sambo fick en ordentlig förkylning efter och har smittat mig med, men jag har mer fått en lättare förkylning. Så det har blivit vila.

Nu är jag i bättre skick, dock lite förkyld, så träningen kan nog enbart bli promenader denna vecka. På fredag är jag bjuden på en fest med gamla kompisar, brukar bli mycket dricka. Först var jag helt inne på att jag kan dricka så jag missar mitt mål, men nu har jag börjat överväga att klara det. Får se vad jag bestämmer. Ett problem är att jag brukar bli bjuden på dricka och då missar räkningen.

Hälsosam

Gick inte så bra, klarade bara 2 mål av 4.

De jag klarade var cykling och träning.

Missade vin. Drack på fredag och lördag. På fredag hade jag med mig motsvarande en flaska vin till festen, men blev bjuden på lite mer (och jag är inte den som bjuder på min alkohol...). När jag kom hem föll jag på gamla spår, hällde upp en whiskey, min sambo gick och lade sig, jag slocknade efter halva, vaknade efter en stund och hällde i mig resten.

Missade hemarbete också, blev 6 timmar av 10. Kände mig trött så det blev inte så mycket under veckan, även om jag har ett fysiskt relativt lätt jobb blir jag lätt sittandes i siffan hemma. Fattar inte hur andra orkar. Till helgen var jag lat/trött och hade ju ändå missat målet med vinet.

En till negativ sak som jag åkt på denna veckan och förra är jag ersatt mitt "komma hem från jobbet och sätta sig ned med mobilen och ett glas vin" med motsvarade fast äta istället, gått lös på olika saker hemma.

Men ska ta nya tag denna vecka och se att det inte är så långt kvar till etapp 2 ska vara avslutat och att jag ska fixa målen denna vecka.