Hej kära ni på forumet. Har läst här inne ett tag, grunnat och funderat. Det blir till att räkna vita dagar nu. En halv flaska vin, eller Max 3/4 flaska det är helt perfekt. Dricker sällan mer, verkar som jag inte behöver mer. Ca 5 dagar i veckan, ibland mer, ibland mindre. Brukar bli 2-3,5 flaskor i veckan. Ligger nu i sängen i sommarhuset med fönstret öppet, det luktar hav och jag är nykter, hela familjen och alla husdjuren sover. Känner mig lite rädd, har precis förstått att jag har alkoholproblem. Läskigt liksom.
Köper alltid hem samma sak, från systembolaget då, en tetrapack vin 1 liter samt en liten tetrapack som är på 250 ml. Brukar bli 2 systembolaget besök i veckan, så 2,5 liter tetrapacksvin trycker jag i mig (plus något glas ute på restaurang eller på fest). Vi äter ofta ute, men inte alltid som jag dricker vin på restaurang. Dricker mestadels billigt vin (matlagningsvin) vars emballage går att trycka i hop till en liten fyrkant. Inga glasflaskor här inte. På vägen hem dricker jag den lilla, tar ca 15 min att gå hem från jobbet, bor och jobbar mitt i stan. Bor i storstan, så finns många systembolag, går alltid till samma. Systemet ligger vägg i vägg med jobbet. Kommer hem till huset, låser upp, hälsar på alla barnen (stora/tonår) går ut i köket och fyller en kaffekopp med vin. Lagar mat och dricker ur kaffekoppen. Oftast bara en kopp, så nu har jag totalt drukit 1/2 liter vin. Alltid på tom mage. Familjen äter, ut med hunden, barn som idrottar, ja ni fattar. Och jag är halvfull. Behöver aldrig köra bil på kvällarna.
Suck. Nu är det dax att förändra livet. Har varit såhär i ca 2-4 år. Något upptrappande. Kan jag klara det själv? Bör jag söka hjälp från vården? Ska sova lite till nu, brunch med vänner i morgonbitti. Och tänk att de nog inte vet att jag är en alkis. Jag tror inte de vet i alla fall. Tänk om alla vet, dvs inte bara de som jobbar på systembolaget.

Saga45

Jag är så mega trött. Sover om nätterna. Kan det vara så att en 1/2 flaska vin tidig kväll ger kroppen en dos avslappning. Kanske därför motion fungerar så bra för många. Är så dålig på att motionera, utöver promenader då, blir några mil i veckan då jag har hundar.

Saga45

Inte svårt, men inte heller obemärkt. Tänker fortfarande på att smygdricka vin ur kaffekopp. Kommer jag alltid känna så? Suck liksom. I kväll ville min man äta ute, jag tvekade, kändes inte kul utan vin. Lagade korv i ugn istället här hemma. Kändes roligare och framför enklare.

Saga45

Är jag sugen på att dricka vin? Jaaa, det är jag. Åt middag på hamburgarhak med gubben ikväll, massa folk som drack vin. Suck, jag ville också ha ett glas rött! Så bara just därför kan jag ju inte få det. Dock bättre idag med tankarna på att smygdricka tetrapak vin. Har inte känts lockande. Nu är jag dock helt övermätt, med magen full av sötpotatis pommes, så nu är vinsuget lika med noll.

Vad stark du är! Förstår att du vill dricka vin (den känslan har vi gemensamt;)), men bra att du ändå avstår.

Kram!

Bra gjort att du har klarat två veckor! Och att du avstår även om du känner sug.
Vin i kaffekopp klarar du dig utan.
❤️

Emma73

Hur gör man för att bryta!!! Är helt besatt av min vana att dricka 1/2 flaska vin varje kväll må- sön. Det är liksom räddningen för att orka med arbetet, familjen mm. Drömmer om att bli fri. Jag är annars mycket hälsofreak. Äter nyttigt, powerwalk mm. Men vinet förstör psyket känner jag. Vaknar med ångest över att jag inte är pigg, saknar motivation mm och detta löser jag med vin till kvällen IGEN ☹️

Btt

Bara bestäm dej inget vin i veckan.
Utan ät ordentligt vid 18.00 sedan porla typ.
Men hur kan man bli trött dagen efter av 1/2 flaska vin ?
Många säjer det men är det inte då 3/4 flaska.
Mörkar man för sej själv ?
Har koll på hur mycket jag dricker skulle inte märka en halv flaska vin om jag dricker glas 1 ca kl 18.00. 75 dl delat på 2 är 3,5 dl typ
Ja konstigt i allafall.
Fortsätt slåss vänner

Saga45

Jag har jobbat stenhårt mot att avstå nu de senaste 16 dagarna. Det har gått, men det är inte lätt. Har varit lite vresig och haft lite ångest, den ångest som jag brukat bedöva med vinet. Försöker att ge mig själv lite tid varje kväll att sjunka in i egna tankar, funderat över vad som stressar mig och hur det kommer bli om jag inte bryter vanan nu. Drukit vin innan föräldramöte (gjorde jag nu i höst)! Hallå, så pinsamt och vilka konsekvenser det kan få om det uppdagas. Försöker äta lite extra gott nu. Mycket kryddor, chili, ingefära, te etc. Brukar gå och duscha när jag känner ångest/stress, det hjälper lite. Vet ej hur det kommer gå, men jag måste få rätsida på smygvindrickandet, annars kommer jag gå sönder i framtiden. Ta hand om dig, läs och skriv mycket här!

Jag tänkte mycket i början av nykterheten..Framförallt tänkte jag på mig som mamma.Ville jag vara en mamma som kramar barnen godnatt med en sur vinstank som barnen känner? Ville jag riskera att barnen far illa psykiskt av att ha en mamma som super? Ville jag att alkoholberoendet tar över mitt liv, så det mesta som inte innebär alkohol blir oviktigt.Vem vill jag/du vara? Det finns massor av frågor att ställa sig själv.Alkoholen urholkar den friska personligheten..Till slut finns ett skal kvar med ett beroende inuti kroppen som tar över hjärnan..Skrämmande? Ja men sant...Fortsätt som du gör Saga...Du gör det bra..

Saga45

Om varför jag dricker. Jag är ofta rädd/orolig/lever inte i nuet/fantiserar om framtiden kring olika saker jag sagt eller gjort som är fel och vilka konsekvenser mitt agerande kan ge. Rena rama skräcksenarierna. Kan vara en pytte liten sak, ex jag glömde ringa ett samtal eller sa Tjenare istället för Hej. Eller glömde jag kanske betala p-avgift på bilen och ser en bortforslad bil framför ögonen som dessutom blockerade en nödutgång (som jag aldrig såg när jag parkerade...)... typ. Svårt att förklara, hoppas ni förstår något. Rädd-fantiserande-inte leva i nuet. Rädd för att misslyckas kanske, eller uppfattas fel. Misslyckas med vad? Kanske att misslyckas med att vara duktig. För shit vad "duktig" jag vill vara. Ganska jobbigt detta med att vara rädd, så efter precis exakt 1/2 flaska vin, så slutar jag ju vara rädd, vilket är väldigt avslappnande.

Saga45

Rädslor de senaste två veckorna. Senast idag, då jag kände mig ruskigt rädd över något jag sagt till en bekant jag fikade med idag. Fantasimonstret dök upp, spann på i racerfart och efter ett tag ville jag bara dricka vin och slippa hela sagan. För det är ju bara fantasier. Nu sov dax för mig! Godnatt ute i cyberrymden.

... börja leva. Så tror jag en bok jag läste för länge sen hette. Ett av budskapen i denna var att 95% av det vi går och oroar oss över inte inträffar. Vår hjärna överdramatiserar o s v. Och skulle det ändå inträffa så hanterar vi det ändå.
Så försök släppa detta med oro/rädsla, lätt att säga såklart.
Att leva här och nu är nyckeln, var dag har sina möjligheter och utmaningar. Att planera för morgondagen eller framtiden är en annan sak, men oro/rädsla är nog bara hämmannde och ångestskapande. Lycka till!

Saga45

Jag vet! Varför lever jag inte i nuet? Helt galet. Brukar tänka att "jaha, nu har jag oroat mig, så nu kommer det ju absolut inte att hända". För i princip ingenting av allt jag oroar mig för sker ju. Konstigt också att jag oroar mig inte över barnen, de har det så bra, eller mannen eller nått praktiskt. Jag oroar mig över att det är fel på mig, dvs att jag gör saker fel. Har vänner, blir inkluderad, trivs i sammanhang etc. Men ändå är jag rädd att jag är "fel". Får nog fortsätta att spåna i dessa banor. Det finns en hink dålig självkänsla där inne i mitt bröst som jag behöver tömma ur. För lägga locket på med vin, det fungerar inte i längden.

... om din 'otränade' självkänsla? Den byggs upp bl a av att man inte bedövar sig med giftet. Då växer också självrespekten och självtilliten. Och den raseras av motsatsen, d v s att man dricker.
Finns ju också en del böcker i ämnet hur man bygger/tränar sin självkänsla

Saga, vad bra du beskriver dina känslor och hur de dövas med vin. Det är liknande för mig, använder vin för att "glömma" allt som känns jobbigt. Och det är ju ingen bra stategi i längden. Så fortsätt på din nyktra väg och skriv ner dina rädslor här;)

Kram till dig!

Saga45

Varför dricker jag? Det är det jag funderar kring. Stress i vardagen, det har alla, jag måste hitta min Maximala stressnivå där jag fungerar utan vin. Självkänsla, kanske är det mitt bekymmer, behöver arbeta med den. Att leva i nuet och vara nöjd med den jag är, lättare sagt än gjort. Mitt liv är fint egentligen. Mitt vindrickande och ångest problem syns inte på utsidan, men de finns på insidan. Tack alla ni som svarar och hjälper mig framåt i tankar och handling! ?

Saga45

För matkagningvin ur kaffekopp i smyg, det är självmedicinering det. Är annars helt frisk, tar inga mediciner utöver p-piller (som en bekant skriver ut). Går i princip aldrig till någon doktor, minns inte senaste gången.