Hej. Jag har ett långvarigt alkoholberoende. Har under perioder varit helt vit upp till två år men, det har inte fungerat att leva nykter längre än så. Varit på AA men det är tyvärr inget för mig. Jag dricker ca 1 liter vin 7 dagar i veckan. Jag är inte orolig för mitt psykiska mående, går till jobbet varje dag men, mina organ kommer ta slut och jag kommer gå mot en förtidig död, är 55 år. Jag vill inte blanda in läkare. Hur ska jag kunna sluta dricka utan att få allvarliga abstinensbesvär? Har hört att man kan få dilerium och fysiska besvär som kan bli livshotande. Tacksam för hjälp och information om hur alkohol påverkar kropp och psyke.

DetGårBättre

Hur länge har du druckit en liter vin varje kväll? Äter man normalt och får i sig b-vitaminer tror jag risken minskar. Jag är ingen läkare men oftast krävs det rätt mycket för delerium. Abstinensen kan du ju ta bort med benso eller trappa ner med vin under en vecka typ... men berätta mer, svårt veta annars...

Hej
Någon större risk för delirium har du nog inte. För att vara säker borde du ha några stesolid till hands. Men som sagt , jag skulle inte vara orolig för delirium i ditt ställe. Allvarligare är nog vad du kan ha utsatt kroppen för. Du bör nog ändå kontakta läkare och ta några prover. Lycka till!
vänligen
Ikaros

LenaFena

Har druckit ca 1liter vin varje kväll i ett år nu. Jag äter ordentligt, tar inga värktabletter och är nikotinfri, men jag har stora besvär med magen och levern är öm. I våras var mina levervärden bra men tror att de är förhöjda nu, vågar därför inte ta benso när jag ska sluta dricka och trappa ned med vin har jag försökt men det är svårt. Vill ju helst sluta helt men är rädd att abstinensen kan bli allvarlig efter så långvarigt drickande.

Hej på dig LenaFena! Att sluta dricka är det bästa beslut du kommer ta, ett av de bästa i alla fall, i ditt liv. Det vill jag börja med att säga! Så vill jag berätta för dig att jag är en kvinna på 38 år som fram till 31 juli i år druckit samma mängd som du om inte mer i 4-5 år. Och de åren föregicks av ca 10 år när jag druckit så pass mkt ett par dagar per vecka. Det är otroligt vad kroppen tål tyvärr men jag slutade tvärt och det som hände var att jag svettades, mådde illa och var sjuuuukt trött den första veckan. Men that was it. (Tröttheten satt i betydligt längre dock) Jag tror inte du behöver oroa dig, just som föregående talare också skrivit.
Ta en dag i taget, att sluta dricka är fruktansvärt svårt men det blir lättare varje dag och det är en sak du aldrig behöver ångra eller få ångest över.
Många kramar till dig!!❤️❤️????Amanda

DetGårBättre

Ja, levern är nog inget du behöver vara orolig för. Den tål en hel del. Jag skulle kört benso i 3-4 dagar för att minska abstinensen men annars borde det vara lugnt att sluta. Vissa kan sluta tvärt alltid. Andra har större risker. Vatten, vitaminer, mat och sömn är alltid bra. Men det sägs hårt supande i tre månader för delirium av en del. Andra kan få det tidigare, andra inte alls typ. Vi är olika. ? köp bara en flaska om dagen i tre dagar, sen kör du halvflaska i fyra dagar och sen kör du glas i tre dagar så är du av med den mesta abstinensen också. Du nyktrar ju till mellan dina dagar nu. Värre vi som kör dygn i rad utan att nyktra till men vi klarar det så ??

LenaFena

Tack för ditt inlägg, det lugnar lite. Jag är väldigt orolig att jag druckit så mycket att jag förstört både lever och bukspottkörteln, det ger mig dödsångest. Men när jag tänker förnuftigt så är det ingen oro jag kan fortsätta dricka på, det som sker det sker. Har nu börjat trappa ned med vin den här veckan, 2 glas per kväll några dagar för att gå ned till ett glas ytterligare några dagar, för att minska abstinensen. Vågar inte ta lugnande tabletter om levern är skadad. Från och med måndag ska jag vara helt vit. Det kommer bli jobbigt, vin är min bensin för att jag funkar i livet och håller min oro borta. Men det är ingen långsiktig lösning. Härligt att du är nykter idag och delar med dig till andra Amanda.

LenaFena

Tack! Det lugnar och jag hoppas jag klarar mig från skador om jag slutar nu. Min plan är att vara vitt nästa vecka. Ska kämpa på och ta emot all hjälp jag kan få. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Något jag märkt under mina år när jag sökt hjälp är att så många som tillfrisknar är så generösa med att stötta andra, så fint.

Mycket bra om du söker hjälp också och får kolla hur läget är fysiskt, så du vet vad du har att utgå ifrån och slipper oroa dig ev i onödan. Sedan kan du ta tag i problemet med drickandet. Var ärlig, åtminstone inför dig själv och fortsätt gärna skriva här, det ger distans och fungerar som ett bra kom-ihåg, bl.a.

Tess45

Jag resonerade som dig. Jag behöver A för att klara livet.
Det resulterade i en period där det enda jag kunde var att supa, dygnet runt.
Supa på kvällen för att sova.
Supa på morgonen för att inte bli sjuk osv.
Jag klarade inte av ett skit med andra ord.
Det är missar.

Sök terapi för A är nämligen är ytterst svekfull vän att hålla i handen.

Hur har det gått för dig LenaFena? Jag är i din sits nu. Jag vill bli helt clean. Är egentligen sportmänniska men hamnat galet pga ångest. Undrar så hur du fixade det och få råd av dig.