Jag har i veckan som gått kommit till insikt att min man troligtvis har alkoholproblem.
Jag hittade min mans ”gömställe” för några dagar sedan när jag skulle gömma han födelsedsgsprenter.
I det skåpet, bakom lite saker stod en halvt utdrucken kvarting Smirnoff.
Jag vart så konfunderad och fattade först inte vad den gjorde där. Dagen efter var hans födelsedag och han blev firad på morgonen innan han for till jobbet. Men under resterande av min då lediga dag gick min hjärna på högvarv. Jag började tänka efter hur vårt liv ser ut i förhållande till just alkoholen.
Jag själv kanske dricker 1 st 33 cl cider eller ett litet glas vin i månaden, max!
Men när jag börjar tänka på hur och hur mycket mannen vanligtvis brukar dricka, så är det en kvarting whiskey/helg samt ca en halv dunk vin/helg. Vinet kan han även dricka av sedan under veckorna lite beroende på vad jag lagar för mat. - Viss mat kräver ju ett glas rött, enl honom. Även någon whiskey-pinne till kvällskaffet kan slinka ner under veckorna istället för den bit kaka som jag tar till mitt kaffe. - Festar du till det med en kaka, tar jag mig en liten (ca en 6:a) pinne, brukar han säga, eller så blir den en ”pinne” i sällskap med mig i köket innan middagen är klar, - För det har varit en så himla jobbig dag på jobbet.
Denna vardagsrelation till alkoholen har jag inte för nu börjat tänka på och inse (nu när jag läst en massa på nätet och här i olika trådar) att den inte är sund.
Sedan jag fann den första gömda flaskan har jag nu under knappt ev vecka haft koll i skåpet och på dunken som står synligt i köket. Under de dagarna jag nu jobbat kväll/natt och inte varitbhemma så har han druckit ca en hel kvarting och ca 8-10 dl vin på en å samma kväll.
Denna insikt ihop med den synliga vardagen/helgerna gör mig livrädd.
Han har nämligen när jag läser på om alkoholism och vad alkoholen gör med kroppen både psykiskt och fysiskt mer ingående, så stämmer så många signaler in.
Han har en stroke-historia sedan innan vi träffades (för 6 år sedan) och hans värden och kropp mår inte bra, men han vill inte söka hjälp för något, men klagar gärna ofta och högljutt. Magen är paj, han sover dåligt, han svettas kopiöst under natten mm.
Jag älskar min man och är nu mitt i livet och vår guld-tid skall börja med många drömmar och mål i sikte och inom räckhåll.
Nu när alla barn har flyttat hemifrån och vi har köpt vårt dröm-hus....
Jag vill inte mista honom i förtid pga alkoholen och dess biverkningar/sjukdom.
Å då kommer denna nya insikt som ett hårt slag i ansiktet och skapar en sån fruktansvärd ångest & rädsla.

Jag ville egentligen bara skriva av mig lite (som jag sett andra göra) men jag har en fråga till er andra som har den ”sk kon på bordet” redan...

Hur konfronterar/pratar jag med min man på bästa sätt?
Han kommer säkert tro jag snokat efter flaskor...
Hur skall jag tänka?
Har/skulle ni i detta läge blandat in någon annan, t ex barn, syskon mm?

Jag är livrädd för att ta upp hur jag känner efter att ha läst många av era inlägg....
Jag vet inte om JAG är redo att prata om detta med honom...
Jag är rädd för att detta kommer bli ett evighetsproblem som till slut tvingar någon av oss att fatta ett beslut...livrädd för att han väljer spriten framför livet och mig...
Livrädd för att jag väljer honom, men utan förändring...

/Vilsen bonnmora i kvällens mörker

Bedrövadsambo

Jag hoppas att du får massor av råd, men tyvärr har jag inga. Vill bara skicka dig en kram och omtanke. Bra att du skriver här, fortsätt göra det! Men det låter tyvärr allvarligt om han gömmer flaskor ? I min tråd beskrev jag det eskalerande missbruket. Och smygsupa är rätt långt gånget.

Bonnmoran66

Tack ❤️ Det kändes skönt å få ner lite på pränt, få dela (om än till okända). Känns som detta är ett forum som passar mig, där man kan få ur sig sina snurriga tankar anonymt å ändå få värme å pepp ❤️

DetGårBättre

Måste säga att ditt "snokande" och kontrollerande är lika illa som hans smygdrickande. Konflikter åt två håll. Så om du tar upp det så får du först be om ursäkt för ditt beteende innan du går vidare med att du känner oro etc. Sen är bollen hans. Öppnar du på annat sätt är risken att du kastar in bränsle i elden bara. Och dra in allt som du känner, dvs att du älskar honom etc. Tvinga inte fram svar från honom eller pressa honom. Ge din förklaring/syn... låt honom ta nästa steg... det är vad jag tror är bäst iaf. Lycka till.

Så bra att du hittat hit och skrivit ner din upplevelse. Det drabbade mig att läsa ditt inlägg, jag blev påmind om min reaktion när jag insåg att min man hade gömmor med staksprit i vårt hus. Ändå hade vi en situation där jag länge tjatat, bönat och bett om att han skulle minska sitt a-intag då hag upplevde att han förändrades psykiskt.

Min berättelse är lång, jag hittade den här sidan för ganska precis sju år sen. Jag förstår att du känner igen dig när du läser här - det gjorde jag också! Du kan ge dig lite tid att samla dig och formulera dig, sen ska du förstås berätta för maken om din upptäckt. Berätta också om dina känslor och tankar om detta. Du har all rätt i världen till det - det som händer i dig äger du rätten till och varken ska eller kan förneka - framförallt inte för dig själv.
Han kommer antagligen att bortförklara och förneka, det är det vanliga och "hör till sjukdomen" brukar det sägas.
Du ska fundera vidare vad du vill med ditt liv, hur du vill ha det. Ta dig tid att bli klar över det innan du pratar vidare.

För oss har det gått bra! Min man är numera helt nykter sen mer än fem år tillbaka och vi är inte ensamma om att det är möjligt att skapa ett "nytt" liv byggt på ärlighet. Men det har krävt sitt arbete.

Du kan läsa min tråd i Det vidare livet, den heter Mitt nya år.
Allt gott och lycka till?? Fortsätt skriva här! Du är inte ensam! / mt

helt enkelt börja med att berätta för honom att du är orolig och för vad! Lugnt och dramafritt! Fråga hur han själv känner och tycker när det gäller hans alkoholkonsumtion! Börja där och se vad han säger och hur han reagerar. Kan hända att han själv är orolig för samma sak! Att du har hållt koll på hans flaskor behöver du inte ha dåligt samvete! En högst naturlig reaktion som jag tror att de flesta av oss här har ägnat oss åt i en inledande fas när oron har börjat gnaga! Man vill ”veta” hur det ligger till helt enkelt! Kram och styrka till dig!

Johejo

då man hittar sin mans spritgömma. Oro, rädsla för hur det ska gå, vad man ska säga och göra. Tankar på hur det kunde bli så här, varför förstod jag inte vad som pågick? Letande efter flaskor och "bevis". Jag har gått igenom det där, och även ställt ultimatum till min man att sluta dricka eller så flyttar jag. Konfrontationer och ultimatum hjälpte ett litet tag men sedan startade smygdrickandet igen. Efter att i flera år ha gett honom chansen att söka hjälp och sluta dricka gav jag upp och flyttade.

Det låter inte bra att han gömmer alkohol och dricker i smyg. Tyvärr tror jag inte att det blir bättre av att låtsas som ingenting, risken är då att problemet eskalerar. Undvik att anklaga honom utan berätta sakligt vad du sett och märkt, hur du upplever hans beteende och att du är orolig för honom.

Har du någon närstående du kan prata med detta om? Det är tungt att bära sådana här saker för sig själv. Jag rekommenderar att du pratar med någon som du litar på. Läs också andras historier här på forumet, det har gett mig mycket hjälp och stöd även om jag inte har startat någon egen tråd. Styrkekram till dig och lycka till!

AliceAlice

Tyvärr kan man ju inte hjälpa någon som inte vill! Kan ni söka stöd någon annan stans så du har hjälp med att ta upp det med honom, ofta går missbrukaren i försvar och det är vanligt att skulden läggs på annat/andra.

Läs på så mycket du kan, om du vill kan du titta på min blogg, där finns en hel del fakta, utöver min historia http://spillran-av-mitt-forna-jag.webnode.se/

Att skriva ner sina problem är en bra början. Tyvärr så tyder mycket av det du skriver på att han kanske har ett större missbruk/beroende än vad du vet. Utifrån det du skriver så låter det som ni har det bra för övrigt, tyvärr blir livet som anhörig svårare och svårare i takt med att missbrukaren gör sina val och prioriteringar.

Om du pratar med honom, anklaga inte, visa att du sett och bryr dig. Det är få som klarar av att ta hand om sitt missbruk på egen hand och det är även ofta så att det finns mycket i relationen som förändras och där man bör ha stöd. Gå gärna och prata med någon för din egna del!

Mycket styrka!!!

Jag tycker det verkar som om ni har en fin relation. Det är jätteviktigt att ni har det, när det gäller en förändring som troligen krävs av din man. Ibland blir alkoholintaget slentrianmässigt till ett beroende. Säg som det är..Jag tycker du dricker mycket, vad tycker du,, Jag är rädd om dig, det är därför jag vill prata om det..Så får du se vad som händer. Det jag vet är att en icke-beroende person blir rejält full av 1 liter vin och en kvarting. Många får inte ens i sig den mängden utan att spy..Jag och exet är a-beroende båda 2. Jag är nykter sen 1,11 månader. Och vill vara det resten av mitt liv.. Det går att förändra men då måste man vilja själv, inte för någon annans skull. Det är aldrig hållbart..Kram