Ny här, men har läst ett par år! Sitter nu med rejäl abstinens efter ett race på 6 dagar. Varför gör man detta mot sig själv - och vänner som är oroliga. Jag har en gång för tre år sedan legat inne för avgiftning - men lik förbannat så har jag gjort detta ett par/tre gånger om året. Får rejäl ångest, blir rastlös, sover risigt - även om insomningstabletter hjälper en del. Skakig in händer o ben, svettning/frossa, hög puls. Nu har det gått 2½ dygn och det värsta har väl lagt sig. Jag nojjar på det där med dilerium - och googlar sönder mig om NÄR det sker. Nojjig nojjig:-)

Kan ett dilerium komma trots att man känner sig ok. Har varit ute o promenerat och pulsen är normal, inga svettningar. Kan det vara ett mellanrum mellan abstinens och dilerium? Eller hänger de alltid ihop?

Undrar när nästa race kommer, för det kommer väl fler? Varför? Jobbet inga problem - bara sjukskriver mig själv upp till sex dagar - men de börjar väl snart undra när man är sjukskriven 4 ggr per år.

Fantastisk att läsa på dessa sidor - vilka kämpar det finns!!!

AlkoDHyperD

Och därmed sätter du också ord på hur du själv resonerar kring avsluta AA. Många här har ju god hjälp av AA och ibland kan man spåra början till återfall till att man slutat gå på möten. Säger inte att det skulle vara fallet med dig. Att ha för många möten kan ju även utgöra en press.
Jag skulle inte få ihop min vardag om jag gick på möten, och för mig skulle bara det kunna resultera i krasch. Rent mentalt tror jag inte att man kan få för mycket stöd så länge det inte blir olika budskap.
Bra beslut där, med jobbet!

Anders 48

Knallade iväg till ännu ett AA-möte. Kändes faktiskt behagligt! Jag tänker lite som du skriver ovan att det är svårt att få "för mycket" stöd?! Jag kanske fortsätter att gå dit - det får framtiden utvisa. Nu är det på allvar! Magkänslan har ju i några år varit att jag inte kan dricka - nu börjar även hjärnan att förstå det....... eller tvärtom kanske:-) Det var många som var på mötet idag, kanske för att det är lördag. En "farlig" dag för många kan jag tänka mig........

pepa

Fortsätt gå på AA-möte detger kraft och stöd och tänk 24-timmar i taget. Ha en bra lördag!

Ellan

Hej,
Jag har kört dubbelt en längre tid. AA-möten och psykoterapi. För mig har det varit oerhört givande men också väldigt krävande. Min sponsor uppmuntrar mig i detta och på något vis hänger ju allt ihop. Jag tar hand om min beroendesjukdom via AA och mitt bagage och mitt känslomässiga kaos hos terapeuten. Det blir 1-2 möten i veckan beroende på ork och energi. Terapeuten träffar jag 1 gång i veckan. Jag gick dock på AA i ett helt år innan jag hade kraft och stabilitet till att orka lyfta på allt gammalt inom mig. Prova dig fram. Inget utesluter det andra. AA:s gemenskap vill jag inte vara utan och min terapeut hjälper mig med andra delar. Mitt jobb kommer numera längre ner på prioriteringslistan men även där märker de en enorm positiv förändring.
Att välja sig själv och sin nykterhet som nummer ett är viktigt. Du är på god väg mot något bra för din egen skull. Skönt att läsa.
Kram
Ellan

Anders 48

Tack för ditt svar......jag kommer kanske att fortsätta att gå på en del AA-möten, samtidigt som jag träffar terapeuten. Det är precis som du skriver - att angripa problemet från lite olika håll, och det kan ju fylla samma syfte.......-att jag inte skall dricka mer. Jag känner mig beslutsam - och har på något sätt "kapitulerat" inför det faktum att jag och alkohol inte fungerar tillsammans.......

Anders 48

Varit på "höstkonferens" med jobbet - med övernattning. Och middag. Och alkohol. En hel del alkohol. Inte jag dock - inte en droppe! Fick en olustkänsla innan jag åkte iväg - hur skulle jag agera? När vi på eftermiddagen skulle "leka" i utomhusmiljö så började det: En bag-in-box och plastglas fanns med i "eventet". Glasen delades ut - och jag tog vin i glaset. Alla skålade, och jag förde glaset mot munnen - och tänkte: "När kan jag hälla ut"? Sen satte aktiviteten igång - och jag hällde ut på en gräsmatta. Klart! Sedan innan middagen så skulle det skålas i skumpa. Jag fick ett glas och låtsasskålade med de andra. När alla började prata med varandra så ställde jag bara mitt glas åt sidan. Klart! Vid middagen så serverades det vin - och jag beställde en alkofri öl som jag satt och smuttade på...... Bordsgrannen sade bara något om att "jaha, dricker du alkoholfritt?" Ja, svarade jag, jag är inte sugen på alkohol.......-sen var det färdigpratat om det!:-) "Alla" andra fick flera påfyllningar och även avec till kaffet. Efter det så ville någon bjuda alla på en drink. Beställning togs upp, och det beställdes friskt. En person i min närhet beställde en Longisland Icetea! Där och då så tyckte jag att det var dags för en "smitning" - ingen märker om man inte kommer tillbaks efter ett "toalettbesök". Bordsgrannen kände likadant - som knappt hade druckit någonting. Vi "smet" samtidigt! Såååååå skönt att komma in på mitt hotellrum. När jag såg i vilket skick några kollegor var dagen efter vid frukosten så kände jag mig så himla nöjd. Jag mådde prima, efter en trevlig middag, utan en droppe alkohol....... Stolt över mig själv!

Fortsätter att träffa min psykoterapeut - nu i början en gång/v. Har dessutom varit på ett antal AA-möten, och kanske så går jag dit idag också - direkt efter att ha träffat terapeuten?! Den AA-grupp som jag "hamnat" i känns väldigt bra - och håller till alldeles i närheten av där jag bor.

Jag har "inte råd" att falla igen. Nu skall jag gå till botten med det här. Det har redan "kostat" alltför mycket.

Kämpa vidare alla ni som kämpar emot alkoholen - var ni än befinner er på stigen?! All styrka önskar jag er! Det är en hinderbana, helt klart. Men det ÄR möjligt att ta sig förbi hindren..........

Saga45

Läser om din konferens och reflekterar över hur stor plats alkoholen har i våra yrkesliv. Det förväntas nästan att du dricker alkohol i många lägen. Fri bar, fria drinkar etc. Själv brukade jag alltid dricka massvis, varenda gång. Bli mer än redigt berusad och bakis nästa dag. Förra veckan var jag på två jobbevent. Drack Pepsi Max (ensam att inte dricka vin/öl), men det var ingen som frågade. Så skönt! Det var precis som du skriver, roligare utan alkohol.

Bedrövadsambo

Just sådana tillfällen då det är "lätt hänt" och du klarade det otroligt bra. Och ärligt talat, det bästa med "jobbresor" är ju de vita hotellakanen och hotellfrukosten! Och grymt skönt att slippa baksmälla dag två! Keep up the good work!

Saga45

Andra dagen brukar ju konferensmaten (som kan vara rättså god) inte upplevas alls. Älskar ditt inlägg, din taktik och dina reflektioner!

AlkoDHyperD

Precis så, Anders43. Det kostar för mycket, har kostat för mycket. Tack. Behöver tänka så.
Kostar energi, kostar självkänsla, kostar tid, kostar livskvalitet, kostar en massa i kosttillskott dagen efter....
Japp. Inte råd jag heller, faktiskt!
Kram

Fantastiskt starkt av dig på konferensen. Jag känner igen sammanhanget så väl och hur det ska supas hela tiden, dricker man inte hamnar man utanför.

Som sagt, imponerande!

Anders 48

Nu 4 veckor sedan sista droppen! Jag räknar en månad - bara för att kunna säga just så: 1 månad! Jag är glad att jag har kommit hit, på många sätt. Jag är glad att jag vågade ta mig till ett (och sedan flera) AA-möten. Jag är glad att jag har träffat en psykoterapeut som jag känner förtroende för - och som jag faktiskt tror kan hjälpa mig att hjälpa mig själv. Grunden i hela det här är ju att jag är nykter. Grundfundamentet varifrån en större förändring kan vara möjlig. Jag får inte släppa den grunden. Jag vill verkligen gå vidare - och nysta i anledningen till att jag under så många år har använt alkoholen för att fly och slippa känna osv.... Jag vill lära mig känna, tillåta mig att känna utan alkohol. Jag är på väg. Jag är f-n på väg........:-) Har ett stort arbete framför mig - men så är det. Jag vill hitta tillbaks till mitt "original".........

Nu står helgen för dörren - önskar styrka o motivation till alla som kämpar härinne. Vet att just helgen kan vara en "akilleshäl" för många. Låt bli det första glaset.........

Anders 48

Så var då helgen här igen - och jag är ledig. Halva fredad, samt lö-sö. Skall spankulera iväg på ett AA-möte lite senare. Är så glad att jag inte är sugen på att dricka något. Visst, jag kan tänka att den där första halvtimmen/timmen, när allt är lite lullmysigt, är "härlig". Ja, det är den - men den är ju så flyktig. Det slutar ju ofelbart med att jag skyfflar alldeles för mycket kol ner i ångpannan. Jag kan ju inte hantera alkohol. Så är det med det. Jag har lurat mig i alltför många år att jag visst kan dricka med sans - (några gånger), men insett att det till sist slutar med rejäla dikeskörningar. Jag är f-nimej färdig med det nu. Så: ett rogivande AA-möte får inleda helgen - följt av något gott att äta. Lite fredagsmys helt enkelt - med vatten i glaset.

Nu när det har "gått en månad" så måste jag säga att saker o ting börjar kännas både lättare och mer lustfyllt. Har bäddat för en rejäl minskning av arbetsrelaterad stress (en trigger), som "inleds" vid årsskiftet. Bara att ha bestämt sig gör ju att stressen lättar avsevärt. Har vänner runt mig som vet och förstår - behöver aldrig förklara att- eller varför jag inte dricker. Det känns bra. Mår m.a.o. rätt bra i grunden - och den känslan vill jag behålla och rida vidare på......

Hoppas att alla ni som vacklar i helgen får styrka att hålla er ifrån alkoholen. Förstår att helgerna kan vara svåra - men snart är det måndag igen - och då kan ni står där med en hel nykter helg i ryggsäcken. Det går! Kämpa på......

Anders 48

...utan alkohol. Det är inget problem. Dock så måste jag erkänna att jag ett par gånger har känt att det skulle vara "skönt" att få vara full..... Ett sug m.a.o. Men det har försvunnit lika snabbt som det kom.... Jag har verkligen ingen önskan om det, bara ett "gammalt" sätt att fly lite grann. Men jag skall ju inte fly någonstans. Jag skall stanna där jag är, och bli både stabil och harmonisk - utan alkohol. Är så glad att jag är så övertygad i mitt beslut att inte dricka. Fortsätter att gå på AA, och träffar en jädrans bra terapeut en gång i veckan.... Känns kalasbra!

Anders 48

...sedan "sist". Det är verkligen ingen daglig kamp att inte dricka - att inte ta det där "första glaset". Inte en chans...... Fast det brukar det ju inte vara för oss "periodare". Mellan perioderna alltså. Men när det väl händer, when the shit hits the fan, då är dammluckorna öppna på vid gavel. En normal årskonsumtion kan drickas på en vecka. Typ. Är så glad att jag har hittat en duktig psykoterapeut. Vi har bra samtal - och jag tror att det kommer att hjälpa mig mycket. En stor förändring är på gång, och vi pratar helt naturligt om mitt sätt att konsumera alkohol - och anledningarna till att jag gjort det. Pinnar även iväg till en del AA-möten. Där finns ett lugn mitt i storstadsbruset som är behagligt. Jag kan inte säga om jag kommer att börja "arbeta i stegen" (de 12)? Det får vi se - jag nöjer mig med att gå dit och lyssna till andra som har problem med alkoholen - samt även ibland berätta lite hur det har sett ut för mig...... Den "religiösa" biten bekommer mig inte - jag är nöjd med att jag förstår att alkoholen är mig övermäktig - och att jag inte kan kontrollera intaget av den. Ibland. I perioder. Lika mycket alkis som någon annan.......

Önskar styrka och tålamod till alla som kämpar mot drickande och sug. Om det nu är timme för timme, eller dag för dag......-det blir bättre - även om man inte kan tro det när det är som värst. Men det blir bättre......

Hej
Jag vill bara säga att jag tycker du gör klokt i att bara "hänga på" i AA. När man gör det är det mycket annat positivt som det för med sig. Nykterheten blev för mig litet stabiliserad genom AA-möten.
vänligen
Ikaros

Anders 48

Tack AlkoDH som frågar! Här är det bra! Lugnt, stabilt och nyktert...... 2 månader utan a (ingen match för oss "periodare") och ingen önskan om något annat heller. Börjar etablera kontakten med psykoterapeuten mer o mer - och tycker faktiskt att de AA-möten jag går på oftast är rogivande och ger en påminnelse om vad jag INTE vill ha i mitt liv, eller snarare vad jag inte KLARAR att ha i mitt liv. I början var jag lite tveksam till att både köra AA o terapeut - men jag tycker inte att AA "tar energi", utan snarare ger. Det var ju det jag var lite betänksam inför - om det skulle gå för mycket energi att köra båda? Men det känns bra. Terapeuten ger mig möjlighet att se bakåt/framåt och NU. Det får ta tid - och det får kosta pengar. Det är den största investering jag har gjort för mig själv på evigheter. Jag ser inget alternativ till det - och det är bra!

Hur har du det själv? Hoppas att ditt sista återfall är avklarat, avslutat, stängt och plomberat?! Hoppas att du är "nyspottad" i nävarna och nerverna - för vi skall väl inte ta fler återfall. Det får ju räcka nu....:-) Vi kanske inte har tilldelats fler återfall. Kvoten är fylld........

Anders 48

Tack för dina vänliga rader. Jag gör, och känner som du skriver: AA-möten ger någon form av nykterhetsstabilitet! Jag vet inte om jag hängivet kommer att ge mig in i det digra 12-stegsarbetet? I nuläget så är jag så nöjd att bara gå på möten - ibland lyssna, och ibland lätta mitt hjärta och dela något........ Det känns bra! Hälsn. Anders