Vill inte - kan inte

petraS

Kom på en sak. Jag tror jag har dig att tacka för att jag slutat röka, köpte Allen carr äntligen icke rökare för tre månader sen. Sen dess rökfri. Visst va det väl så att det fanns en motsvarande bok om alkohol? Är den bra?
Strongt gjort Fenix att kasta bort ölburkarna, grattis till dina nyktra veckor!
Kram Petra

Fenix

Underbart att höra Petra. Då har jag gjort någon nytta. Brukar tänka att kan jag bara rädda en person från rökningen så har jag uppnått ngt här i livet. Jag rekommenderar Carrs bok till alla som vill sluta röka. Själv har jag nu varit rökfri i drygt sju år. Jo, han har skrivit en bok om att sluta dricka också. Finns nu översatt till svenska. Även om den inte har samma tyngd riktigt som rökboken, är den hur kul som helst att läsa och här finns verkligen alla dumheter om att dricka med. Jag tittar i den ibland för att bli på gott humör.
Några fakta som han leder i bevis i boken till exempel:
* Att dricka alkohol ger inga fördelar alls!
* Detsamma gäller för andra som dricker!
* Du kommer inte att sakna något!
* Alla som dricker ljuger!
Smaka på dom.
Och Monkey, byt ut alkohol mot Delicato-bollar så är det lättare att hålla med:-)
/Fenix

Fenix

He, he Monkey. Vet inte om jag fattar det där med geléfiskar hur många gånger jag än läser. Men strunt i det, vi fattar ändå att alkohol är ett lösningsmedel som inte löser något.
Nu är jag här på min tråd igen, känns riktigt bra. Snart fyra veckor. I dag slurpade jag i mig lite antabus, och då vet jag att helgen är räddad. Det här blir min första ensamma helg på jag vet inte när som jag ska vara nykter. Ensamhet har alltid blivit en förevändning att dricka i min sjuka missbrukarlogik. "Lika bra en sista gång". Har ni hört den förut?
Ingen som märker att jag dricker - hmm, men jag då, räknas inte mitt jag?
Det är det som är det hemska, när alkoholen får regera, väger ens riktiga jag lätt. Det som är den riktiga Fenix får ställa sig på sidan som en medberoende och maktlös titta på när ölen och vinet åker fram.
Ska bli en spännande helg. Vad ska jag hitta på och hur ska jag känna det när alkoholen inte längre är svaret på alla frågor?
/Fenix

monkey

Hej Fenix! Hihi. Alltså, jag trodde att du menade att det var lättare att hålla i delicatobollar än vad det var att hålla i geléfiskar. Gelé=sladdrigt och halt och svårt att hålla i. Jag vet, jag är väldigt långsökt. Vi är i alla fall helt överens om att alkohol är inte löser något. Möjligtvis löser det upp hjärnan och vettet så att man blir koko.

Lika bra en sista gång. Jo, den känner vi igen. "På måndag, då börjar mitt nya liv." Jag har i sådana fall levt väldigt många liv. Och ingen som märker. Precis. Ingen såg ju att jag drack och då räknas det väl (nästan) inte. Ingen såg när jag spydde och ramlade och hade mig och då spelar det väl ingen roll. Jag har noll självrespekt. Eller hade. Vakna med bulor och blåmärken. Men ingen såg så det är lugnt. Väldigt logiskt...

Antabus, jag har aldrig tagit det och vet inte hur det funkar. Har du lust att berätta?

Ja, vad ska man hitta på till helgen? Alkoholen har ju alltid funnits där och fyllt ut allting och det är inte alltid så lätt att hitta på något. Egentligen har jag typ en miljard saker jag skulle kunna göra men inget duger liksom. Än.

Ha det så himla gott!
Kram Monkey

Fenix

Hej Monkey! Antabus fungerar som så att det blockerar ngt jox i kroppen så att alkoholen inte bryts ned som den ska. Ut i blodet med väldigt fart far alla de ämnen som vi mår sådan skit av, och leder till hjärtklappning, kraftig rodnad, huvudvärk och jag har varit där och kan säga att jag gör inte om det. Lite nära döden faktiskt om man är fulltankad med antabus. Och då hade jag ändå inte ätit på en ungefär en vecka.
Så i min värld just nu finns inte drickande. Men måste berätta att något som skrämde mig mer än antabus, var det jag läste om vad alkohol gör med våra hjärnor. Inte konstigt att vi är som vi är!!!
Vill aldrig mer dricka en droppe känns det som. Lär ta upp emot ett halvår innan hjärnan reparerat sig. Jag känner mig mycket motiverad att det ska få den tiden. Sedan kanske livet kan börja.
Läs själva, jag tror det var Thea som tipsade. Här kommer den riktiga länken, din variant hade något fel i sig. Här finns fyra skrämmande kapitel ur en bok av Sören Sigvardsson, docent i beteendegenetik.

http://www.lankarna.nu/hjarnan.htm

Ursäkta om jag fått er att sätta något i halsen, men förmodligen är det inte alkohol efter att läst det här.:-)

surran

Hej Fenix,

Ja min första ensamma helg vet ni ju om. Inställd Eldkvarn och ensam på hotellet, gråtande...Ingen höjdare. Jaja jag är fortfarande nykter i alla fall. Ta det lugnt. Ha tråkigt! Man dör faktiskt inte av att det är lite segt emellanåt.

Kram på dig

Fenix

Ja, du fick din beskärda del av "Hemska ensamma helgen". Får hoppas jag slipper en sådan störtdykning, men du gick tydligen stärkt ur den striden. Nu börjar det faktiskt kännas lite krypande, fredag eftermiddag, så jag får hitta på ngt, åka till vuxendagiset och köpa en digital dvd kanske:-)
/Fenix

ölis

som du säger det är extra tungt nu när helgen närmar sig med stormsteg :(
Men det är nog en jätte bra ide att hitta på något och unna sig något, vi förtjänar det ;)
För som surran skriver, man dör faktiskt inte av att det är segt emellanåt.
Man dör inte av allt obehag giftet gör för att lura oss tillbaka i skiten, jag försöker hela tiden tänka på så jäkla bra jag faktiskt mår utan det(även om tvivlet sköljer över en vissa stunder) !
När man vaknar klar i huvudet med en stolthet, en styrka som ger en lite bättre självförtroende att man givit alkoholdjävulen en fot i arslet ;)
Man får bita ihop så garnityret spricker, bättre att fixa lite tänder en att förstöra livet och allt man håller kärt !
Mina tankar är med er och allt mitt stöd !

måne

gomorron kompisar
Fenixfågel
hittade du nån digitaldvd,på gubbdagiset,eller nåt annat kul
o hörru.ensam är du väl inte,,
vi finns ju här.always,,as long as we keep writing...
krypande lömska känslor
elaka som få
men kavla upp ärmarna
här finns inget som mig ska få
att ta en endaste droppe starkt
hu,det blir så mörkt,så oändligt kargt
livet vänder nedåt på en sekund
nej,ta ett djupt andetag
en stilla blund
andas,memorera,allt det ljusa med livet
allt detta,som vi tar för givet
som gör det värt att leva
kom o åk med mig i min scheva ?
hittade inget rim,typ
jag kör förresten saab
oj,lite frukost måste hinnas med
ska jobbe ida
kram,vi hörs
måne

Thea

Fenix, Glad att du uppskattade Sören Sigvadssons länk, den har verkligen hjälpt mig. Jag behöver fakta, o underlag o jag blev oxå skiträdd. Vad har man gjort typ!!

Om du vill, kan jag fråga Sören om hans bok, såg du på sista sidan på utdraget at han hänvisade till bokförlaget?
E det , det du kollade?

Kram/Thea

Thea

Jo ett tips till Fenix!

Hjärnan av Lars Olson, skriven av eliten inom neuropsykiatrin, utgiven av Karolinska Institutet Universety Press.
370:- adlibris tar 390:-
Har inte böjat på min än, men det verkar jäteintessant, läs på deras länk.

Det här med inga psykologiska vetenskapliga bevis, fattar jag inte riktigt.
Man kan ju påvisa flera forskares undersökningar om sambandet mellan uppväxtmiljö, arv, o alkohol (Missbruk)
T.ex barn med neuopsykiatriska svårigheter , ex. adhd, damp, m.m löper mycket större risk att hamna i missbruk o kriminalitet.
Man har gjort studier i Sverige bl.a på tungt kriminella o sambandet på i mitt ex. adhd o missbruk-kriminalitet.
Så det e ju genetiskt, men medberonde då?
Att som barn växa upp i missbruksmiljö? Bara gentiskt arv, eller psykologiskt????

O sista frågan. Spelar det nån roll?
Alltså jag vet nu att jag inte kan dricka "normalt". Spelar varför inte? nån roll?
Inte för mig iaf.

Thea

Fenix

Hej Thea,
För mig spelar det en viss roll att det kemiska har så stor betydelse. Under min långa karriär som missbrukare, har jag ändå i huvudsak skyllt på mig själv och min dåliga karaktär. Det är först på nästan senaste året som jag kunnat läsa om vilken enormt stor betydelse det har att hjärnan vants in i nya mönster så att man till slut inte förstår varför man gör vissa saker. Det är ändå en viss lättnad i skuldbeläggelsen, och det är också kanske lättare att göra något åt saken. Hoppas jag i alla fall, som snart börjar min femte nyktra vecka. Och då ska jag komplettera med andra bra inslag för att trivas bättre med mig själv. Återkommer i ärendet i mitten av veckan. Ska åka bort en sväng innan dess, och slurpar förstås i mig antabus i dag för att hålla kursen.

PS Tack Pia för din stöttning, you are my star. Love U2. DS
/Fenix

Thea

Hej igen, jo jag fattar vad du menar, viktigt för mig oxå. O det har abolut inget med karaktär att göra.
Karaktärsstyrka tror jag att missbrukare e enorma på. Tänk bara, att på darriga ben, illamående o allt, ändå orka få tag på drogen, vad den än e.
Vi gör det vi inte vill göra o hjärnforskningen förklarar varför det e så. Coolt!

Grattis till dina 5v. Skönt att antabus funkar för dig. Tycker de e starkt att du inser at du behöver dt.

Boken! Svar se tidigare inlägg!!

Ok, bara för dig då, Fågel Fenix.

Hjärnan, Lars Olson
Karolinska Instituet University Press 370 kr

Kram, Thea

Fenix

Ska kolla Lars Olsons bok också, men det var framför allt den andra jag menade, Mer än vintergator.
Nu måste jag bara reagera,läste just att man ska höja panten på tomburkar till 1 krona. Vilken djäkla otur alltså, typiskt. Precis har man slutat dricka så höjs panten med det dubbla, jag som bar iväg en påse mest varenda dag. Vad tycker ni, ska jag sluta med antabus och börja dricka starköl igen, verkar ju löna sig?
/Fenix, som känner sig helpantad:-)