Hej! Jag är 27 år och har NU äntligen kommit till en punkt då jag vill förändra och säga upp vänskapen med en väldigt manipulativ och och utnytjande ”vän”.

Som tränger sig på och utnytjar mig i alla lägen. Förstör min självbild och självkänsla, krossar min ekonomi och kan leda mig så långt ner så jag aldrig hittar upp igen.
Fyller mig med skam och olust till livet.
Luras och förvränger verkligheten...

ALKOHOL!

Idag har jag pratat med ett behandlingshem och jag är livrädd. Fullständigt livrädd.
Men jag vill så gärna hitta tillbaka till den personen jag var innan A förförde mig och lurade in mig i dunklet. I skammen och förnekelsen där ärlighet blev hemligt och glömt.

Och jag är så orolig för vad jag har utsatt min kropp för under flera år. Och när avgiftning kom på tal så fick jag så mycket ångest över vad jag försatt mig i så jag bara ville ha vin ”för allt är nog ändå redan kört”.
Undrar om det är rädsla för hälsan eller om det är beroende-demonen som vill ha mig kvar. Detta är första gången jag skriver här så jag vill passa på att tacka för allt ni alla hjälpt mig inse - och tillslut ta några vacklande steg mot ett ärligt och härligt liv.

Hurra!

Ellan

Hej och välkommen,
Vad modig du är!!!❤️ Att få insikt om att det faktiskt är ett problem som vi inte rår på själva är ett enormt steg. Att sedan våga be om hjälp utifrån, det krävs mod, och det har du. Bara fortsätt på den banan.
När jag väl fattade beslutet om att åka iväg på min behandling (mars 2016) så bestämde jag mig att nu är det så det ska bli. Inget annat fick komma i vägen. Jag fick stänga av många tankar och känslor innan det var dags att åka. Det var jag i och för sig expert på men det gav mig liksom inget alternativ till att börja tveka. Beroendehjärnan är så förbaskat lömsk och vill gärna få vår uppmärksamhet till varje pris och hålla oss kvar i skiten.
Du är modig som få. Ge dig själv en stor kram och håll i detta.
Stor kram
Ellan

Tovalova

Tack Ellan. Jag blev helt fylld med känslor nu. Får jag fråga vad du sa till folk runt omkring om vart du skulle? För det är en stor klump i magen på mig. Jag vill inte åka iväg och oroa mig för vad som sägs och låta det ta kraft och energi från det som är meningen.

DU är modig! Hjälpte det för dig med behandlingshem?
Berätta gärna!
Och åter igen - Tack :)

Kram! Tova

Ellan

Hej igen,
I mitt fall var den biten ganska enkel. Min arbetsgivare fick reda på att jag drack och mina närmsta (man och barn) blev lättade. Sedan valde jag att berätta för de närmsta vännerna oxå och de hade anat att något inte stämde. Tyvärr är ju skammen ett av de största hindren på vägen till att verkligen få må bra. Vi skäms över vårt problem som vi i grunden aldrig har valt. Däremot är vi modiga när vi ignorerar skammen och vågar berätta. Om du vänder på tanken; om någon berättade motsvarande för dig, att de har problem med alkohol men har insett att de behöver hjälp och också gör något åt sitt problem. Skulle du döma personen eller skulle du som jag skrev till dig tycka att personen är insiktsfull och modig?❤️

Min behandling var min vändning och för mig har det gått bra. Visst har det varit ett jobb med mig själv men det är så värt det. Att få må bra igen, utan ångest och skam. Jag gick ”all in” i behandlingen och gav mig själv ett löfte om att det var min tur nu. Jag gjorde som terapeuterna sa och nu har jag varit nykter sedan dess. Har familj, vänner och jobbet kvar. Så det går att vända och hitta en ny väg i livet.
Kram
Ellan

Tovalova

Måste börja med att skriva - vad grym du är! Sååå stark att du klarat det! Tack för du delar med dig.
Du har helt rätt. Jag har hört att det bästa är att ”äga sin historia” för om man är öppen och berättar så finns det inget ”smaskigt” att skvallra om som kan bli förvrängt eller.. Oförstått.

När jag efter många om och men vågade ringa till Alkohol och drogmotagningen så pratade jag och min fantastiska terapeut om detta. För jag skämdes för att gå dit, att någon skulle se mig.
Då sa hon - tänk vad konstigt att du skäms för att bli sedd när du VET att du har problem och du faktiskt VILL göra något åt det.
Och det är sant. Vissa dagar känns det som jag vill och vågar berätta för hela världen, och andra dagar skäms jag och kan knappt erkänna för mig själv.

Hur var det med avgiftning för dig? Fick du någon sån behandling?

❤️

Kram! Du är stark!!

Ellan

Tack!❤️ Det uttrycket lånar jag.? Jag agerar fortfarande så. Tar gärna kommandot o berättar innan det blir obehagligt. Rakt upp och ner liksom... jag kan inte dricka alkohol för då blir jag riktigt sjuk.
Jag är stark i omgångar. Ibland vill jag bara gömma mig och gråta ut men då tillåter jag mig att göra det... för en stund. Att tillåta sig att må dåligt vissa dagar är helt ok. Jag gillar det inte men jag tränar på att acceptera även de känslorna.
Ang avgiftning så behövde jag ingen sådan. Jag höll mig nykter ca tio dagar innan jag åkte iväg på behandling. Är nog lite olika. Jag hade tur och slapp de grövsta abstinensbesvären. Mådde brutalt dåligt psykiskt men jag höll bara ut. Stängde av och bara gjorde.
Hur resonerar du kring det och är det en del av behandlingen du ska göra?

Jag kan nog uppfattas som stark men det har varit en enorm resa. Jag är lite äldre än du (43) men hade önskat att jag brutit detta tidigare. Nu blev tyvärr barnen alltför påverkade av min sjukdom och den ångesten och skulden smärtar enormt. Den biten jobbar jag mycket med nu.
Jag önskar dock att jag kan ge dig hopp och stärka dig i ditt val att faktiskt ta tag i det innan det går ännu längre.

Å hur mår du idag?❤️
Kram
Ellan

Tovalova

Jag har inte haft bra dagar nu. Jag är rädd. Och så beslutsam ena stunden och velar nästa.

Det är väldigt klokt att vara rak och säga som det är. Jag hoppas jag kommer komma dit snart. Det är ju inget fult, och som du skrev i ett tidigare inlägg - jag hade ju inte dömt någon annan som var i samma situation om den personen berättade för mig.
Oj vad det pendlar nu. Men jag vet vad jag måste göra och detta kan vara min sista chans.
Avgiftning tror jag var ett ”krav” för att det inte finns läkare på plats på behandlngshemmet och att det hade förekommit att folk fått kramper där.
Men om jag behöver det vet jag inte... Däremot vet jag att jag måste sluta dricka ”sista gången” varje dag. Jag har drucket mer sen jag kom på att detta var ohållbart och sökte hjälp. Många sista gånger...

Vad starkt av dig att du klarade 10 dagar fast det var en sån stor sak som väntade... Fick du någon hjälp av vården då? Sen undrar jag, om det är ok för dig, hur dina prover var? Leverprover och så?
Jag måste ta mig i kragen och våga gå och ta proverna som legat och väntat så länge... :(

Tack för att du ger mig hopp och stöd ❤️ Tack!!!
Kram!!

Ellan

Ingen fara men jag har tänkt på dig.❤️
Förstår ditt velande. Jag klarade mina 10 dagar tack vare anhöriga som helt enkelt var hos mig. De var rädda för vad jag skulle hitta på.
Mina levervärden var inte bra. Förhöjda levervärden, högt Peth och högt CDT (tror jag det hette). De senaste visade sanningen dvs hur mycket jag faktiskt hade druckit. Det blev liksom sanningen på ett papper som jag fick. Jag lämnade sedan prover under ett helt år (arbetsgivarens krav) och det kändes faktiskt bra. Värdena blev ganska snabbt bra och levern har återhämtat sig.

Har du någon som finns vid din sida som kan stötta, följa med på provtagning etc?

Du är värd att få må bra. Det sa min terapeut till mig och det gäller även dig. Ta hand om dig och ditt så kommer du bli den du egentligen skall vara. Bara gör, en sak och ett steg i taget. Vi finns här när du behöver skriva av dig.
Jag tror på dig!❤️
Kram
Ellan