Jag har varit en passiv läsare här ett tag nu, ungefär sen jag blev nykterist för 4 månader sen. Jag har haft problem med alkoholen sedan jag var tonåring. När jag har brukat alkohol har det alltid varit rysk roulette, ibland kan jag kontrollera mig men när det går åt skogen så går det väldigt snett. Bakfylla, minnesluckor, bråk med närstående och liknande. När jag tagit första glaset finns det alltid ett sug efter mer, jag kan inte sluta. Jag har försökt allt och inte velat släppa taget om alkoholen.

Men sen blev jag oerhört rädd efter en snefylla i början av året där jag bland annat spydde ner mig själv och tog en taxi hem för att jag inte lyckades hitta till tunnelbanan, samt startade ett storbråk med min sambo samt missade en viktig sak dagen efter. Jag bestämde mig dagen efter, som flera gånger förr, att inte dricka mer. Jag lurade mig själv med att säga att jag skulle hålla upp fram till påsk. För att säga "aldrig mer alkohol" var ett för stort steg för min hjärna att ta. Sedan dess har det gått 4 månader utan alkohol.

För några veckor sen så blev jag så kaxig av att jag kunde avstå från alkohol att jag fick för mig att jag kunde dricka måttligt igen, kanske? Men nej. För mig så handlar det om att inte ta det första glaset. För då säger min hjärna "mer, ett till bara". Jag får aldrig glömma det.

Jag har varit så oerhört brydd och rädd för vad folk ska tycka om mig. Jag har inte vågat svara "nej tack, jag dricker inte längre", då jag inte vill ha följdfrågor. Än så länge har jag försökt att undvika situationer där alkohol erbjuds och när det hänt så har jag tackat nej utan förklaringar. Jag har också gått i samtal för att reducera min inre stress, den jag försöker dämpa genom alkohol. När jag är stark nog så vill jag börja förklara varför jag inte dricker, för jag vet att det finns fler som mig där ute. Jag ville också lägga min egen tråd här. För att sommaren kommer och utomlandssemestrar och mer prövningar. Jag behöver påminna mig om varför jag slutade och hur bra jag mår utan alkohol, och att det inte spelar någon roll om vad andra tycker om mitt nyktra liv. Det här är mitt liv, det enda jag har. "Jag vill möta livets makter vapenlös", den dikten av Karin Boye har följt mig genom dessa månader. Alkoholen har varit min sköld mot världen och våren som grytt ska bli till sommar.
Ta hand om er!

Bra att du börjat skriva här, så du kan gå tillbaka och läsa senare.
Mycket bra att du insett att man inte kan bli måttlighetsdrickare om man tidigare haft problem med alkohol. Det ligger ju i själva sakens natur att det inte går.

Nej man behöver inte förklara varför man inte dricker, det räcker att bara säga nej tack. När du blir säkrare, och om du känner för det, kan du säga lite mer till de du känner väl. Men det behövs egentligen inte. Själv säger jag bara nej tack, sedan får folk tänka/tycka/tro vad de vill. Att man inte vill ha alkohol borde ju inte vara märkvärdigare än om man inte vill ha t.ex. jordnötter eller godis.

Grattis till 4 månader i frihet

Ellan

Och grattis till dina 4 viktiga månader. Vi är sköra i vår nynykterhet och jag gjorde precis som du, dvs var försiktig med mina val i början. Prioriterade min nykterhet helt. Tackade nej till fester, aw etc för jag kände mig inte redo för det. Nu är jag med om jag känner att det är ok. Mina närmaste släkt, familj och vänner vet min historia och det är skönt. Dock förstår jag din tanke om omgivningens åsikter men där väljer jag att träna på att fokusera på vad som är viktigast i mitt liv. Det är jag och min nykterhet och relationen till min man och mina barn. Sedan får de andra vara och de får ha sina tankar kvar hos sig. Jag vet hur illa det var och jag vill inte tillbaka, någonsin!
Ta det lugnt och välj med omsorg. Ställ dig frågan "är detta bra för min nykterhet?" när du ställs inför beslut.
Fortsätt på din resa, det blir bara bättre.
Kram
Ellan ❤️

Vapenlös

Tack för era fina kommentarer. Jag blev väldigt rörd!

Jag har känt mig stark i min nykterhet och haft små tankar på att dricka, i sociala situationer. Men häromdagen hade jag ett storbråk med sambon och när ångesten går in i benmärgen så skriker hjärnan desperat "dämpa ångesten med alkohol".
Så det har blivit ganska tydligt vilka situationer som är mina akilleshälar och jag kommer få passa mig riktigt noga, kanske söka stöd utifrån, om jag står inför någon kris i livet.
Hur hanterar ni ångest? Och vad för alkoholfria drycker är era favoriter?

Ellan

Hej igen,
Jag jobbar vidare med mig själv just nu. Går hos en terapeut och försöker få "rätsida" på mig själv. Hur jag reagerar och varför osv. Det hjälper mig att förstå mig själv bättre. På så vis kommer jag underfund med den ångest jag burit på så länge jag kan minnas. Alkoholfria alternativ är jag usel på. Jag har inget behov av substitut till öl och vin utan håller mig till bubbelvatten, Cola och just nu fanta citron. Den sistnämnda känns somrig och lite festlig. Så höga krav har jag på festligheten numera.?
Kram
Ellan

Vapenlös

Tack Ellan. Jag ska nog kolla på att börja i någon form av terapi, jag gick i samtal i våras för stresshantering men känner behovet av att prata om den bakomliggande ångesten också. Går du hos vanlig terapeut eller på alkoholmottagning typ?
Bubbelvatten har blivit mitt substitut på vardagar, fanta citron var ett bra tips! Det brukar jag dricka på sommaren. Jag var ute med familjen igår och drack Cola, det räckte :)
Kram!

skogsfrun

Du skrev i min tråd så jag blev nyfiken på dig och skriver i din :).

Så bra att du funderar på att i terapi. jag har tänkt göra det i åratal men kan inte bestämma mig för vilken form: korttid eller vanlig psykoterapi? Jag vill heller inte göra mig mer sårbar än jag redan är så helst inget som skapar kriser, för då vet jag hur det blir. Rätt vad det är kanske jag börjar hitta anledningar att börja dricka igen. Nej, det får vara något lugnt och vuxet som inte drar fram barnet i mig.

Jag tycker du är superstark och att du har bra koll på dig själv. Du kommer att lyckas, snart är nykterheten en sådan vana att det blir för främmande för dig att dricka igen. Kram!

Vapenlös

Haha, mitt semester-jag hade glömt att jag hade skrivit att jag ville gå i terapi. Men det är ju en himla bra idé. Korrtid tror jag, med någon man har en bra personkemi med.

Jag är just nu i ett varmt land och har inte druckit alls. Som det ska vara. De runt omkring stöttar till 100, känns så skönt! Du verkar också superstark, kämpa på där ute!
Kram

skogsfrun

Ja personkemi är a och o. Bra att du har stöd runtomkring nu när du är på resa! Fortsätt vara stark :)!

Vapenlös

I dagarna så firar jag 10 månader som nykter, ska göra något fint i februari när det gått ett år. Så intressant att läsa i sin egen tråd. Jag var väl medveten om mitt alkoholsug men ändå blev jag överrumplad i helgen. Jag drack alkoholfritt bubbel som en vän hade köpt till oss. Reptilhjärnan gick igång och suget triggades pga att bubblet smakade så likt alkohol. Jag hade inte känt ett så starkt sug på 10 månader, och därför blev jag förvånad. Och fick obehag och ångest i hela kroppen. Insåg återigen vilka starka krafter det är jag kämpar mot. Var lite smått irriterad hela dagen efter, kan det bero på suget?
Nu var det alkoholfritt och det ledde inte till att jag drack alkohol men jag fick mig en rejäl tankeställare. Behöver värna om min nykterhet!

Ellan

Hej igen,
Härligt o läsa att tiden rullar på bra i din nykterhet. Bra jobbat!❤️ Jag har hört flera som triggas av själva smaken och även lukten även fast det har varit alkoholfritt. Jag har låtit bli det pga risken men känner ibland att jag kanske överdriver. Fick alkoholfritt bubbel på en jobbtillställning och smakade lite. Det kändes så konstigt och det påminde för mycket om vin så jag ställde bort det. Tack för att du delar med dig för det gäller att vara på sin vakt. En påminnelse för mig oxå. Irritationen är säkert ett tecken på något du reagerade på. Sug är så individuellt och ibland diffust men mitt sug som jag nu i efterhand kan identifiera, var just irritation och även en rastlöshet.
Får bli julmust på julfesten för min del.?
Kram
Ellan