Jag vill bara börja med att säga att jag varit inne här vid ett par tillfällen då jag mått dåligt över min situation och känt igen mig i många av de problem ni andra beskriver. Det låter kanske konstigt men det får mig att må lite bättre. Eller kanske snarare som att jag inte är ensam.
Jag har precis som många av er ett stort problem med alkoholen. Jag har haft det länge nu. Jag tror det var för tre år sen som jag först insåg att jag hade ett stort problem. Denna insikt har vid varje tillfälle mynnat ut i två möjliga scenarion. Antingen så bedövar jag ångesten med mer alkohol eller så håller jag upp i två dagar och trillar dit igen så fort jag börjar må bra och känner mig lite kaxig igen.
Jag har ett bra jobb som jag sköter varje dag. Hela min fritid går däremot ut på att dricka. Jag kan intala mig en hel dag att jag inte ska dricka utan göra någonting nyttigt istället.. sen blir klockan 17.00, jobbet är slut och så står jag där på systemet igen. Resten av kvällen sitter jag lyckligt försjunken i min fåtölj framför tv:n och dricker tills det är slut eller tills jag blir hungrig varpå jag äter och somnar drömlöst. På morgonen är jag ett vrak och lovar att det inte ska hända igen. Helgerna blir inte mycket bättre eftersom jag då umgås med vännerna som många är lika glada i flaskan som jag.

Det värsta är att jag numera nästan uteslutande dricker vodka blandat med vad som helst. En vanlig kväll blir det ca 500-600 cl vodka eller en halv box vin (av någon sjuk anledning så känner jag mig duktigare när jag dricker vin). Jag har märkt över tiden hur alkoholen har sugit det roliga ur allt jag älskade att göra förr i tiden. Jag var tidigare fysiskt aktiv, spontan, kreativ och älskade att resa och upptäcka nya saker. Jag kunde hitta glädjen i precis allt. Nu dras jag med en känsla av att ingenting är roligt eller värt att göra om jag inte har alkohol i kroppen. Jag är oerhört less på min tillvaro och inser att jag måste lägga ner tvärt eller göra någon drastisk förändring.

Det låter kanske inte mycket men nu har jag inte druckit en droppe på fyra dygn. Det är lång tid för mig. Min mage känns som ett stormande hav och jag sover oroligt. Är det här någonting som släpper? Vad för symtom har ni upplevt?

En av mina största bedrifter under de senaste åren gjorde jag igår. Då hällde jag ut allt jag hade kvar hemma. Jag hoppas bara att jag kan motstå att köpa nåt nytt. Någon som har något knep eller tankesätt för att stå emot suget?

Tack än en gång för att ni delar med er av era historier.

Weekend

Tjena Pettsson
Välkommen hit.Du är precis som flertalet här inne.
Några superknep finns väl egentligen inte. Hälla ut fyllet är ju bra. Fortsätt läsa och skriva på forumet är en väg ut. Skönt att anonymt skriva av sig om ett hemskt hemligt problem!
Inse att du är starkare än alkoholen! Det är bara du som kan vara stark och orka hååla den på avstånd.
De första veckorna är riktigt jobbiga sedan matas tvångstankarna efterhand.

Ha det - Kämpa på!

yogin

Hej.

Jag är ny på forumet och har lindrigare besvär än dina - men när jag har mycket problem eller oro på jobbet - brukar jag gå direkt till puben och börja dricka eller senare på kvällen. Har undvikit systemet sista tiden för att aldrig ha något hemma - så det är ett steg för mig.
Vad jag gjort är att börja fundera på vilka känslor kommer upp när jag vill dricka ? inspirerad av NVC - NonViolent Communication av Marshall Rosenberg, hänger alla känslor ihop med något behov i grunden. Så jag försöker tänka, ok, vad har jag behov av nu? kan jag göra något annat?
T.ex jag brukar/brukade dricka för att rensa skallen t.ex. för att jag känner mig förvirrad och har behov av klarhet - det kanske hjälper för stunden men slår mig i bakhuvet på morgonen. Så istället, kanske jag kan skriva ner mina tankar för att bringa klarhet i min förvirring. Eller om jag är trött brukade jag dricka för att jag tyckte alkohol tog mig ur dimman - om jag är trött, gör jag yoga övningar och dricker thé. Den fysiska grejen i yoga funkar bra för mig. Också att fråga andra om deras strategier, vad brukar du göra när du är trött? har behov av gemenskap? är ledsen hjälper mig just nu? Har fått flera icke-alkoholfria alternativ av några kompisar - där folk umgås utan att dricka.
Jag tror nämligen att hänga med kompisar som dricker mycket också är en del av problemet då blir man lätt indragen i deras skit också. Bättre att hitta en ny livsstil och bygga upp successivt. Men det går så klart inte på en gång, utan man får ta baby-steg och berömma sig när man hittat ett alternativ till drickandet.

Tränar du eller så? har du gjort tidigare? finns det yoga på din ort? att t.ex. börja umgås med folk som tränar crossfit eller yoga tror jag är ett bra sätt att byta umgänge då drickandet inte funkar med dessa människors livsstil. Yogan för mig har blivit en vändning på många plan i livet - då den hjälper både på det fysiska och psykiska planet - och även ger råd om vad man ska äta och dricka för att må bra. Vill inte predika - men all form av aktivitet tror jag är bra.

Du får gärna beskriva om något av det jag skrev bidrog till dig och på vilket sätt, eller om det inte gjorde det?

mvh
Yogin

Välkommen hit, jag är kanske inte rätt person att ge råd just nu. Då jag varit ute i kylan och druckit en del. Men en dag i taget brukar funka, ibland en timme i taget. Man lovar sig själv en nykter dag i taget. Det känns lite lättare då. Lycka till och kram