Jag är 34 år gammal... var ihop med en kille sedan jag var 20 år gammal fram till i somras... alltså i 14 år. Han fick mer och mer problem med alkoholen, dock var det väl ett problem som egentligen alltid funnits där. Det var väl mer "ok" när vi var yngre, att dricka mycket. Man festade mer, var oftare ute med vänner osv. Men på senare år drack han nästan varje dag, hemma, ensam. Jag blev mer och mer medberoende och mitt liv kretsade kring detta. Jag kunde inte ens se fram emot till vare sig helgen eller vanliga veckodagar, han drack ju oavsett vilken dag det var. Det kunde sluta med att han kissade ner sig i sängen... (hände dock "bara" några gånger, men dock några gånger för mycket, och detta var något han förnekade...trots att madrassen var dyblöt.) Han gömde ölburkar i garderoben, ljög om att han inte druckit fastän jag kunde höra det direkt på hans röst.

Jag var den som dagen efter gick till mataffären och pantade alla burkar för att dölja spåren av alkohol samtidigt som det kändes förnedrande.
Jag var den som körde honom till jobbet när han var bakfull och började jobba tidigt eftersom han inte vågade köra själv, trots att jag själv hade bråttom till skola/jobb.
Jag var den som till och med fick köra honom till jobbet när jag själv låg magsjuk.
Jag var den som sent på kvällen när han var packad fick gå och köpa snus och chips som han då blev sugen på för att slippa höra att han annars skulle gå ut på krogen och dricka ännu mer.
Jag var den som inte träffade mina kompisar när jag kände för det eftersom jag var orolig för att komma hem till någon som var jättefull eller som inte ens var hemma när jag kom (vad hade det spelat för roll egentligen?)
Jag var den som alltid fanns där för honom och som alltid ställde upp.
Jag var den som alltid kände mig så himla dum när jag kom på att det han sa faktiskt inte alls var sant (jag lärde mig aldrig, jag var alltid lika naiv)
Jag var den som stannade kvar trots att han vart otrogen.
Jag var den som fick köra honom till akuten när han mådde psykiskt dåligt.
Jag var den som fick sopa under mattan för honom när det behövdes.
Jag var den som åt för mycket onyttigt och inte lyckades träna regelbundet, som jag ville.
Jag var den som förlorade mitt bästa tjejgäng, på grund av honom.
Jag var den som fick höra att jag inte kunde bestämma över honom, när jag bad honom på mina bara knän att vara nykter en kväll.
Jag var den som också fick skämmas för honom på familjetillställningar och fester när han drack för mycket.
Jag var den som var orolig för om han skulle vakna på morgonen igen eftersom han var så packad när han somnade.
Jag var den som jag ändå visste betydde mest för honom och som var hans trygghet, ändå fanns han aldrig där på riktigt för mig.
Jag var den som anpassade mitt mående efter honom. Var han glad var jag glad, var han deppig var jag deppig.
Jag var den som fick höra att jag var tråkig.
Jag var den som ljög för mina föräldrar om att allt var bra.
Jag var den som hade ångest inför julen, för jag visste att han skulle dricka några öl för mycket på julafton för att orka vara med min familj.
Jag var den som ständigt hade ett stresspåslag och mina känslor åkte som i en berg och dalbana.
Jag var den som nästan aldrig hade mens, antagligen på grund av den ständiga stressen.
Jag var den som såg livet passera och som alltid hade åldersnojja eftersom vänner runtomkring kommit mycket längre med sina liv.
Jag var den som struntade i mina egna känslor och behov.
Jag var den som var rädd.
Jag var den som fick höra att han förstod att jag inte hade så många vänner, jag var ju så ofta på dåligt humör.
Jag var den som ändå såg upp till honom, han var väldigt charmig och social, när han kände för det.
Jag var den som inte vågade bjuda hem andra par på middag, med rädsla för att han skulle bli för full.
Jag var den som ofta blev besviken när du inte höll det vi planerat att göra tillsammans.
Jag var den som aldrig unnade mig ett glas vin för jag ansåg att jag var tvungen att ha kontroll över situationen.
Jag var den som gick till systemet och köpte öl när du själv inte hann, och när jag inte orkade stå emot din övertalning eller aggression.
Jag var den som alltid fick köra bil hem från fester eftersom min sambo var den som drack.
Jag var den som fick se till att allt praktiskt sköttes hemma samtidigt som jag pluggade och jobbade extra.
Jag var den som min sambo drog av täcket på, på morgonen och ropade på att jag skulle gå upp och göra kaffe till honom.
Jag var den som trodde att han var min själsfrände. Vi kunde ändå prata om allt. När han inte drack var han en helt annan person.
Jag var den som ville få det att fungera och som gjorde allt i min makt för att det skulle bli bra.
Jag var ofta den som satt ensam hemma en fredagkväll när du plötsligt stack iväg på en fest.
Jag var den som trodde på dig när du sa att det var sista kvällen du drack.
Jag var den som blev kallad hora helt utan anledning, på min 30-årsdag.
Jag var den som upptäckte att han tagit lån på väldigt mycket pengar.
Jag var den som blev spottad i ansiktet.
Jag var den som drömde om ett annat liv.
Jag var den som på min dödsbädd inte ville titta tillbaka på mitt liv och ångra att jag aldrig gav mig en själv en ärlig chans till något annat.
Jag var den som egentligen faktiskt bara ville må bra.
Jag var den som till slut inte orkade mer.
Jag är den som nu undrar varför jag stod ut.

14 år. Och det har gått 4 månader sedan jag gjorde slut. Jag trodde det skulle kännas ok nu. Allt kämpande för att det skulle bli bra. Jag vet att man inte ska titta tillbaka på sin tid och ångra något, det hjälper ju inte. Men jag kan ändå inte låta bli att ångra att jag inte gjorde slut tidigare. Han har redan träffat en ny. Det gjorde han direkt och det känns konstigt. Samtidigt som han ringer mig och säger att han älskar mig och vill att det ska bli vi igen. Hela tiden får jag vara stark och stå emot. Men jag vet att det är värt det. Jag vill inte tillbaka, för jag vill ju leva. Kunna andas, känna mig fri. När vi var tillsammans och han var full, så hörde jag ofta en liten flicka inom mig som var helt förtvivlad och som grät. Denna hösten har jag hört samma flicka, men hon har skrattat. Rösten jag hörde var jag som liten. Jag ser det som ett tecken.

Allt jag känner just nu är bara en stor tomhet, ensamhet och rastlöshet. Många säger att jag är stark. På egen hand tog jag mig ur detta. Men just nu känner jag mig inte stark, jag är rädd för att någon dag bryta ihop. Men jag kämpar på, tar examen om några veckor och börjar snart jobba. Jag är uthållig, det har jag lärt mig. Jag är dock rädd för att hamna i ett liknande förhållande igen. Jag undrar om jag kan lita på någon mer kille?

Någon som känner igen sig?

DetGårBättre

? Starkt ändå att hoppa. Klart man slår sig efter det "fallet". Men du får läja ihop nu i egen takt! Det blir bättre.

AlkoDHyperD

Jag hoppade också - för ett halvår sedan och efter trettio år och fyra barn tillsammans.
Inte på grund av exets missbruk, men känner igen mig i medberoendet ändå.
Luften hemma är lättare att andas. Och jag kan kännna tvivel och skuld samtidigt som jag vet att det var rätt.
Känslor kan vara blandade. Man kan fastna i tankar om det var något ytterligare man kunde gjort.
Eller sorg över förlorade år, varför gick jag inte tidigare?
Den som lämnar får också sörja. Även om man är lättad och vet att man gjort rätt val får man känna sig ledsen. Du har ju blivit lämnad tusentals gånger, varje gång han valde alkoholen före dig.
Rädslan för att hamna där igen kan jag förstå. Vi bär ju med oss våra anknytningsmönster. Skillnaden nu är att du fått mer erfarenheter än du hade när ni två träffades. Fundera över vad du vill ha i ett förhållande och ha med dig den bilden så kan du ändra förutsättningarna.
Kram

BaraSara

Känner igen mig i många saker som medberoende dock till mina föräldrar.Att man alltid täcker upp och gör allt för att dölja.Hur man egentligen trycks ner av de man älskar.De kan göra mycket med en människa tror jag och de tar lång tid att läka och man måste låta de ta tid.
Jag tror du kommer träffa en fantastisk kille en dag...De finns....Jag har en helt otroligt man som gjort att jag nu vågat börja bryta mig ur min medberoende roll. Jag beundrar din styrka och du förtjänar mycket bättre<3

hannah_hwi

Tack!

Ja, det tar nog längre tid att läka än man tror. Jag har alltid varit rädd för att bli ensam. Men jag var ju rädd för andra saker även innan... man får väl låta ta den tid det tar helt enkelt.
Vad fint att du hittat en så fin man och att du kan ta dig ur rollen som medberoende. Har inte riktigt tänkt på det innan, men kan tänka mig att det inte är helt lätt att ändå bryta det mönstret...
Önskar dig en riktigt fin jul och nyår!

hannah_hwi

Ja det är sant, håller med om att luften är lättare att andas. Har också känt skuld många gånger, kunde jag gjort mer, varför räckte jag inte till, är jag så känslokall som han säger att jag är, osv...
Som du också säger blev jag ju lämnad tusentals gånger innan.... en sak att reflektera över.
Tack för stöttande ord. Önskar dig all lycka till i framtiden, du gjorde också ett bra val!

Smilla1

Jag blev mycket rörd och ledsen när jag läste det du skriver. Känner igen mig i så väl. Jag försöker själv lämna min man som är periodare. Men det är inte lätt jag får ångest så fort jag tänker på att jag borde göra det. Det har gått så långt att han inte ens är ångerfull gentemot mig när han varit full. Han tycker till och med att jag ska lämna honom för att få ett bättre liv. Tragiskt varför hänger jag mig kvar? Är det någon som kan svara på det?

som väljer att stanna i en sådan här relation har nog som barn blivit trygga med att vara otrygga! Vana att förlåta sånt som andra aldrig skulle förlåta! Vuxit upp med att människor man älskar och är beroende av gör en illa! Åtminstone jag! Nu jobbar jag med mig själv istället för att jobba med och ta ansvar för någon annans missbruk!

Är det nog själva grejen med att vara medberoende.
Man får någon sjuk tillfredsställelse i att skada sig själv.
Alltid längta bort tills sen,När det ska bli bättre.

Jag tror det är någon sorts offerroll man kliver in i och ogärna släpper.

Sen är det också för mig ett kemiskt beroende av att vara nära/ha kontakt med den som dricker.

De är beroende av alkohol,Vi är beroende av dom.

Du har påbörjat din läkning och kommer säkerligen att ha både bra och dåliga dagar framöver.

Blir det för jobbigt,eller att du känner att du vill söka upp likasinnade så kanske Alanon kan hjälpa dig.

InteMera

Jag känner också så igen mycket av det du skriver. För min egen del kan jag konstatera att jag inte heller i mitt andra förhållande förstod varningstecknen, jag lyckades krypa in i ett till förhållande med en man som jag först långt senare förstod att också har alkoholproblem. Så olika kan alkoholproblemen vara mellan olika personer, att man på mils håll skulle könna igen tecknen men sen ändå totalt missar varningsflaggen för att det ser annorlunda ut än de tecken man tror man letar efter. Så efter år i mitt andra förhållande där spriten får allt mer spelrum, börjar jag äntligen se sanningen och letar en väg ut för mig och barnen.

Önskar dig därför lycka till framöver, starkt att ha lämnat men se upp så du lärt dig nåt sv det som varit så du inte obemärkt halkar in i ett nytt förhållande med samma problem fast på ett annat sätt. Vi medberoende har nog lika mycket läkande och lärande att göra som de som vill sluta dricka.

Gott nytt år!

hannah_hwi

Smilla 1: Usch, jag vet. Det är oerhört jobbigt. Det jobbigaste är nästan innan man tar steget att faktiskt bestämma sig för att nu är det slut. Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde detta. Jag tror inte man ska tänka eller grubbla för mycket, utan gör det bara. Våga kasta dig ut... vad är det värsta som kan hända? Det som är värre är att han drar med dig ner i skiten.... Vi lever bara en gång och jag lovar att du kommer inte ångra dig, utan känna dig starkare och vara jäkligt stolt över dig själv. Vi klarar så mycket mer än vi tror...

hannah_hwi

Nordäng67:
Jo, jag växte upp med en jättefin mamma. Hon är fortfarande världens bästa mamma. Men min pappa var ständigt frånvarande, han bodde i ett annat land, sitt hemland, under större delen av min uppväxt, hade andra kvinnor... som min mamma accepterade trots att de var gifta. Hon var för snäll... han kom hem ibland och hälsade på.... Jag upplevde en stor ensamhet då mina två äldre systrar var mkt äldre än mig och vi bodde knappt ihop. Det var mest mamma och jag, i ett stort hus. Jag tror det påverkat mig mycket att jag inte hade någon stabil och trygg manlig förebild.

hannah_hwi

Ullabulla:

Intressant reflektion. Jo, man lärde sig att leva i berg och dalbanor av känslor och man såg, som du säger, fram emot de dagarna då man kunde få må bra. Jag intalade mig själv att de dagar då jag fick må bra dessutom blev starkare och bättre, eftersom jag mådde dåligt annars. Nästan som att jag var tvungen att ha de dåliga dagarna, för att förtjäna att ha bra dagar... konstigt...
Och ja, på nåt dumt sätt blir man beroende av att vara den som alltid finns där och som hjälper och stöttar... Jag vill gärna klara mig själv och vill inte vara beroende av någon annan.
Skulle gärna läsa någon bra bok om detta... hur man kan ändra sina tankar kring detta...

hannah_hwi

Intemera:
Ja, det kan vara väldigt lurigt förstår jag... jag vill absolut inte hamna i ett förhållande igen där han har missbruksproblem. Han hade också stora ekonomiska problem som han satt sig i... stora skulder där han spelade, tog lån, mm....
Sant som du säger, man har ju som medberoende själv ett beteende att ta sig ur, vilket inte är enkelt.
Ska försöka läsa någon bok angående detta. Har du tips?

hannah_hwi

En bra och intressant text ang medberoende som jag hittade:

Tänk dig att du står i regnet på ett järnvägsspår. Känn doften av tjära och kreosot. Se spåret och se de rostiga skenorna som är blanka, glänsande och regnvåta där tågens hjul nött ner metallen. Tänk dig att ett godståg närmar sig i hög fart. Hör den stora diselmotorns dova vrål. Hör hjulens smällar i skenskarvarna. Tänk dig att du står helt fritt utan fysiska bindningar. Du är alltså inte bunden rent fysiskt utan du kan i praktiken röra dig bort från spåret. Inom dig finns dock andra bindningar och starka band som upplevs som högst verkliga. Du känner dig handlingsförlamad och du är oförmögen att röra den minsta lilla fena.... Du känner hur skräcken ökar då tåget närmar sig med dundrande motorer och i mycket hög fart. Känn hur skräcken ekar kring dig och känn hur de våta kläderna klistras mot kroppen där du står.

För en utomstående ser situationen med människan på spåret absurd ut. Den utomstående skriker kanske: "Jamen gå ner från spåret människa så att du inte blir överkörd!". Det är lättare sagt än gjort eftersom anpassningen och medberoendet skapats INOM personen på spåret.

Gå in i dig själv… kan du (mer eller mindre) känna igen dig i beskrivningen ovan? Finns det situationer i ditt liv då du själv befinner dig i liknande situationer? Kanske känner du igen känslorna av rädsla, bedövning och/eller handlingsförlamning?

Tåget och regnet i exemplet kan vara metafor för mindre och större medberoenden och högre eller lägre grad av destruktiv anpassning. Det kan vara en annalkande utbrändhet, en partner som misshandlar dig fysiskt och/eller psykiskt (kanske under påverkan av alkohol), handlingsförlamning och låg självkänsla eller en ekonomi på väg mot ruinens brant, eller en kombination och ett nätverk av medberoenden och beroenden som i längden suger ut all energi och lust. Ett tecken på att du befinner dig i medberoende och anpassning är ofta en känsla av maktlöshet. Denna känsla är en logisk konsekvens av destruktiv anpassning. Om du lämnar makten över ditt liv till utomstående och till företeelser utanför din kontroll blir du ju faktiskt just MAKTLÖS.

Det är vanligt att människor i denna situation lägger sitt fokus på saker och företeelser utanför deras kontroll. Detta säger jag ur erfarenhet av tusentals timmar coaching och utbildning med par, enskilda och grupper. Om vi tar exemplet med tåget… tänk dig att personen på spåret skriker och skäller på tåget att stanna (vilket det förmodligen inte ens hinner p.g.a. den långa bromssträckan). Känner du igen dig? Brukar du tjata och gnata utan resultat? Det är faktiskt möjligt att kliva av spåret så att tåget kan passera. Om du inte vill flytta på dig kan du alltid växla över tåget till ett annat spår. Det är faktiskt möjligt att uttrycka sina behov och ge ultimatum som sedan hålls. Det är möjligt att släppa relationer som inte håller. Du behöver inte släppa in människor i ditt liv som du inte vill ha där.

men fastnade vid dom sista orden: ”du behöver inte släppa in människor i ditt liv som du inte vill ha där”... men vad gör man åt att man VILL ha människor i sitt liv som verkligen inte borde vara där! Och vad gör man när man inte är förmögen att göra en helhetsbedömning av en människa utan ser det bra men inte det som är dåligt för en! Och hur kan man känna att man hör ihop med någon man inte är trygg med! Hur tränar man upp den förmågan? Man ser vänner göra det utan att ens behöva tänka, går automatiskt! Lita på din magkänsla säger dom! Ja men vad är det? Usch en deppig kväll! Tack för att du delade texten, väldigt tänkvärd!

som var mig till stor hjälp när jag gått tillbaka till mannen efter att ha lämnat. Ville ha honom i mitt liv men inte alkoholen och var fast besluten att stå fast vid kravet på nykterhet. Listan hittade jag i Carina Bångs blogg, hon som jobbar här nu!

Maktlöshet/Maktfull

Vi är maktlösa inför att missbrukaren väljer att dricka eller ta droger.

Vi har makt över vad vi väljer för våra egna liv.
Vi har makt över vilka val vi själva gör.
Vi har makt över vad vi lägger vår energi på.
Vi har makt över vad vi lägger vår tid på.
Vi har makt över vilka människor vi väljer att umgås med.
Vi har makt över vilka värderingar vi vill leva efter.
Vi har makt över... (fortsätt gärna listan, skriv i kommentarer!)

För den som är intrasslad i medberoendets tankemönster är det ett stort arbete att trassla sig ut och göra sig fri. Men det är möjligt, jag har skrivit det många gånger här: Det är möjligt att ta makten över sitt eget liv! / mt