Vi har varit tillsammans i snart 13 år. Under hela denna tid har alkoholen varit en återkommande orsak till gräl och osämja. Men inte förrän för ca 7 år sedan började jag misstänka att det kunde handla om ett missbruk. Så här har vi det:

Min man dricker gärna en (läs 3) öl för att kunna slappna av och må bra. Detta gör han 2-3 dagar i veckan. Visst! Det finns många som tar en öl när de kommer hem från jobbet (eller?!). Men på senare tid har min man börjat dricka dom i hemlighet och ofta när jag frågar om han druckit ljuger han och säger nej. Han blir inte full men jag märker att han druckit för att han blir gladare och lite sprallig jämfört med annars.

Då och då, vid parmiddagar och andra tillställningar (ca 1 gång/varannan månad) dricker han sig lite för full. Detta brukar resultera i att han kommer med taskiga kommentarer och letar efter saker att börja bråka om.

Vid enstaka tillfällen (genomsnitt 1 ggr/år) dricker han alldeles för mycket. Då blir han riktigt taskig (bara verbalt!) och berättar gärna om alla fel jag gör. Själv är han gudabarnet själv som aldrig gör fel. Vid dessa tillfällen får han minnesluckor och skäms som en gris dagen efter.

Min första fråga; överdriver jag? Är det inget missbruk med tanke på hur sällan han blir full? Jag tänker att det kanske är ett missbruk med tanke på att han dricker i smyg?
Enligt tester jag gjort borde han kanske skära ned på intaget men något missbruk är det inte...

Min andra fråga; Hur ska jag göra om jag för alltid vill få en förändring?

Vi har så otaligt många gånger pratat om problemet att han vid tillfällen dricker för mycket. Gång på gång lovar han att bättra sig.
Vi har försökt med att han ska dricka varannan vatten, bara dricka öl eller vin aldrig blanda (det blir värre om han blandar), fylla i systembolagets app för att ha koll på promillehalten, att jag ska säga till när det räcker, osv.
Dessa metoder har fungerat korta perioder men det slutar alltid med att han ”glömmer bort” eller att det fanns ett undantag. Jag har vid två tillfällen bett hans mamma att prata med honom vilket hon gjort men jag vet inte hur mycket det biter.

Nu känner jag att det räcker. Droppen blev lite när vår 4-månaders dotter blev en förhandlingsvara för honom när jag ville åka och sova hos min mamma för att han var full. Han tog henne och vägrade ge henne till mig eftersom jag då skulle lämna honom. Vid detta tillfälle hotade han också med att ta sitt liv om vi lämnade honom. Dagen efter var han extremt ångerfull.

Folk i vår omgivning säger ibland till mig att de ser att han dricker för mycket. Min pappa har erbjudit sig att prata med honom men jag har avböjt. Han skäms så enormt över att han inte har kontroll på sitt intag och bannar mig för att jag pratar med andra om det.

Idag pratade jag med min mamma som tyckte det var självklart hur jag skulle göra; ”fråga vad han tycker är viktigast, du eller alkoholen. Om svaret är alkoholen är det ju dags att lämna honom.”
Men jag är livrädd för svaret! Jag är verkligen inte redo att lämna honom...

Det blev ett jättelångt inlägg men jag vet inte vad jag kan utesluta för att ni ändå ska förstå min situation. Stort tack om du orkat läsa ända hit! Enormt stort tack om du kan komma med tips och råd.

Humlan_87

Helt otroligt!
Imorse sa min man orden jag aldrig trodde skulle komma!

”Jag har tänkt mycket inatt... och jag älskar ju dig och ”dottern”... Så jag ska inte dricka mer.”

Jag blev helt chockad! Det kom från ingenstans ur mitt perspektiv. Det är inget krav jag ställt även om jag kanske hintat om att det är min önskan.
Nu börjar en ny spännande resa och jag ska heja på honom varje dag!!! :) :) :)

pippis

Hej. Gammal tråd men satt och läste till morgonkaffet och jag känner sån sorg för dig och blir så irriterad på din man.
Att du ska behöva babysitta din egen man?
Att det är SÅÅÅÅ viktigt att dricka alkohol (ett glas i timmen godkännande hit å dit.) HUR kan det vara så himla viktigt att dricka A? Idag fattar jag inte det, men har nån rågat mig för 3 månader sen hade jag sett det annourlunda. Det kommer aldrig bli bra. Jag lovar..Han kommer gång på gång göra om detta. Vet av egen erfarenhet. Han är en vane/beroende människa, att så fort han fått i sig A kan han inte sluta. Å med alkoholens hjälp bryr han sig inte heller. HAN måste själv se sitt problem. Vara rädd om det han har, värdesätta er.

Ställ ett ultimatum, du ska inte behöver gå runt å känna såhär för att HAN ska dricka alkohol på tillställningar.Varför ska du anpassa ditt liv efter det? heldumt och otroligt egoistiskt från hans sida.

stor kram till dig och hoppas att du mår bättre.

Dessvärre Pippis, har du förmodligen rätt... För det där med att bli nykter för någon annan är lurigt, jag hade inte kunnat bli det. Inte enbart.
Jag blev så glad för ”Orolig fru”s skull, jag önskar så hett att min man också ska vakna upp en morgon och säga: shit, vad håller jag på med? Jag förstör allt genom att dricka varje dag, det här håller inte!
Men så känner jag att det nog inte kommer hända...
Jag hoppas så att hennes man även vill sluta för sin egen skull... för hur ska det annars gå?

Humlan_87

Jag blev tyvärr ganska ledsen när jag nu går in och läser vad du skriver pippis.
Mitt senaste inlägg handlar om att han nu sagt att han inte ska dricka mer. Just nu är jag jätteglad! Kan jag inte få leva i den bubblan en stund? Oavsett hur rätt du har?
Jag är 100% medveten om att i stort sett alla ramlar tillbaka. Det har vi också gjort, även om han inte slutat dricka helt tidigare.

Snälla! Låt mig glädjas åt hans beslut! Om så bara fram till det fallerar, om det gör det...

Hej, jag har läst igenom din tråd. Och jag tycker absolut att du ska glädjas och stötta din man när han självmant säger att han inte ska dricka mer! Detta är ju något han kommit till insikt om på egen hand? Nånstans måste man ju våga lita på personer med beroendeproblematik? Det kanske går jättebra! Eller så går det dåligt och han tar ett återfall, både en och två gånger kanske. Men den stora resan har han ju börjat genom att själv komma till insikt om att han dricker för mycket! Lycka till och stor kram! ❤️

Att två tåg löper parallellt på en räls.
En är med din fulla man och dig i vagnen
Det andra tåget är du och din man på er nyktra resa.

Det du gör genom att helhjärtat tro och stötta honom är att du byter tåg från det nuvarande till det nya där ni inte har varit.
Så otroligt lockande och glädjande och naturligtvis skulle ju varje sunt tänkande människa byta tåg om de fick.

Men vad händer om du gör en tredje räls som är din?
Där du är lokförare och din man får hänga med vare sig han är nykter eller full.
Du håller i spakarna för ditt liv och tittar naturligtvis bakåt för att se att alla passagerare har det bra.

För i hans vagn där du är passagerare är lokföraren full och tåget kan kränga både hit och dit.
Så vad Pippis och amanda från beroendesidan säger är tyvärr trista men rätt sanna sanningar.Kanske din man vill och menar vad han säger.
Kanske han klarar den nya nyktra resan.

Men kan du sitta i ditt eget tåg så länge och vinka till din man istället för att sätta dig bakom?
Då kan du fortsätta styra ditt eget liv så gott du förmår och är inte utsatt för hans lyckade eller misslyckade försök att hålla sig nykter.

pippis

Det var absolut inte meningen att göra dig ledsen. Jag hoppas för din skull att han väljer er denna gång. Var inte meningen att trycka ner dig på något sätt. Jag själv har haft problem och min man stöttat mig igenom detta och vet hur värdefullt det är när man har någon kär som tror på en. Så fortsätt med det! Starkt! Det är heller inte rätt av mig att bara för att en är si eller så eller att jag pratar av mina egna erfarenheter döma allas situationer. Kanske gick väl hårt och skrev i stundens hetta,Men tyckte så synd om dig i din text hur du beskrev dig anpassa allt för att han ska kunna dricka alkohol. Ledsen.

Jag själv har gjort mycket dumt med A under åren och gång på gång blivit förlåten av min sambo. Men tillslut rann det över för mig och jag har slutat helt med A just för att jag varken orkar eller våga riskera mina relationer för en drycks skull. Så viktigt är inte alkohol för mig, att jag riskerar att göra mina kära illa för att jag själv ska ta "två glas" och att deras oro är där hela tiden. inte värt det.

Jag hejar på dig och hoppas att du och din man mår bra :) Jag hoppas att ni kan hitta ett sätt som passar just er! Att han kommer till insikt om vad som är viktigt att kämpa för ..

Humlan_87

Tack för er stöttning!
Jag känner nog att jag kliver av och på mitt eget tåg lite. Det är ju som ni alla säkert vet svårt att hålla sig kvar där hela tiden.

Jag är som sagt medveten att det kan falla tillbaka men just nu tänker jag bara vara lycklig! När ska man annars vara det?

Det är ju dessutom han själv som insett och tagit beslutet!

Så blir det mer av att han faller men du kan hålla dig i din egen ratt.
Annars spårar ni liksom ur både du och han om vi fortsätter på metaforen.
Att känna lycka och kanske framför allt vila är dig väl unt. Tids nog får du se vad det blev av både din och hans resa.
Och ja,det är mycket svårt att bara sitta på sin egen plats och inte försöka sköta alla rälsar samtidigt.