Hej!
Jag är gammal vän till forumet. Var här för drygt ett år sedan. Då lyckades jag sluta dricka efter 10 års vinpimplande. Det gick galant! Eller, jag var nog mest förvånad över att jag kunde och att det inte var så svårt som jag hade trott. Vågade mig till doktorn för första gången på en evighet efter jag hade varit nykter i två månader och passerade med flying colors. Helt tagen av att kroppen kunde återhämta sig så.

Jag var helt vinfri i 6 månader. Sedan fick jag för mig att jag kunde börja ta ett glas då och då (vilken jättebra idé...). Vid festliga tillfällen. Det gick ju också bra ett par månader, men sedan blev ju de festliga tillfällen fler och fler. Varje dag blev det festligt till slut och så var jag tillbaka på ruta ett igen. Många i forumet känner nog igen sig i detta, man lurar sig själv och tror att man ska kunna ha ett normalt förhållande med A, men det är dysfunktionellt och kommer alltid att vara. Nu har jag även insett detta (the hard way). Det larviga är att jag visste ju detta hela tiden, står till och med i mina inlägg att jag vet det. Men lik förbannat, så ska jag prova. Men som sagt, nu har jag gjort det och fått det bekräftat.

Efter att jag började dricka igen reagerade min kropp mycket starkt och på ett helt annorlunda sätt än när jag drack innan mitt uppehåll. Det var som att jag hade bootat om den och nu blev den mycket känsligare. Jag drack inte mer än förra gången, men det påverkade mig starkare, jag mådde sämre fysiskt. Det var som att den skrek ännu högre än sist att jag måste lägga av.

Så nu är jag här igen. Det är dag 2 för mig. Det går bra, men jag behöver det här forumet för att hämta motivation och inspiration! Ni var helt avgörande för mig sist! Jag kan ju inte säga att det är kul att vara här igen, men det känns tryggt och skönt att ni finns här, vänner.

Nu kör vi!

Kram

rabarber

Jo, jag har väl inte så mycket tålamod vad det gäller saker och ting, så tenderar att gå för snabbt fram ibland :)

Men du har helt rätt, man kan ju välja vad man vill ha som vana. Mitt bekymmer är ju just mitt behov av oral tröst. Jag var ungen som hade en napp i munnen, en i ena handen och en påse med nappar i den andra. När jag rökte, så var det raskt ett paket om dagen. Fortfarande tuggar jag nikotin (sedan urminnes tider). Min terapeut har en massa bra förklaringar till detta, men det är oerhört frustrerande att jag inte kan släppa att konstant dricka ngt. Nu har jag helt övergått till ramlösa, det blir man i alla fall inte tjock av ;) Bubblig i magen möjligtvis.

Och som sagt, varför gnäller jag. Alkoholen är borta. Imorgon är det 14 dagar. Det betyder att jag INTE har druckit typ lika många flaskor vin. Heja det!

rabarber

Det knatar på bra här. Älskar den återfunna energin! Kan GÖRA saker igen, VILL göra saker igen. Känns underbart.

Imorgon ska jag ut med jobbet. Vi ska fira och det blir tufft att köra alkoholfritt. Men jag tänker att jag bara låter bli att förklara mig själv. Ibland har jag märkt att jag känner att jag måste säga någonting när jag väljer alkoholfritt - komma med någon form av förklaring. Men varför det? Frågar någon så kan jag ju berätta, men annars tycker jag nog att det inte ska behövas. Vi får väl se hur det går ;)

rabarber

Lukter (inte dofter) tänker jag på. Hur mycket man känner nu när man inte dricker. Det luktar illa - man känner ödörer - svett, alkohol, vitlök andra jobbiga kroppsluktter. Att gå in på Systemet (för att köpa a-fritt förstås), är som att kliva in i en stinkfabrik.

Tre veckor har gått och för mig en ganska utmanande period. Stort projekt som jag håller på och stänger, som är extremt intensivt, jobbevenemang med alkohol, tjejmiddagar och så flera konserter som gärna kommer på hösten - då man förr stod med en öl i handen. Men jag har lyckats hålla mig till a-fritt. Känner mig stolt och nöjd. Och tänker att jag skulle aldrig ha klarat allt som händer runt mig just nu på samma sätt om jag inte var nykter. Det motiverar mig framåt.

I got this!

Är lite i samma situation som du. Det är när det händer saker runt en som liksom bjuder in till att ta ett glas, som man verkligen känner att man klarar det. På riktigt! Bra reflektioner. Du låter så övertygad. Härligt! ♡

rabarber

Milstolpe! Känns bra!

Pimplar dock på med a-fri öl, vilket fortfarande bekymrar mig. Det är ett fortsatt beroende, även om det inte är alkohol. Men, orken är där, den sköna sömnen och tiden. Och framförallt den (som bortblåsta) ångesten - det bästa av allt. Jag måste behålla minnet av hur det är när jag självmedicinerar, det där eviga moment 22 av ångest - vinet dämpar, men ökar ångesten, så då dämpar man med vinet, så kommer ångesten - i en evig cirkel. Det är så lätt att glömma att det är precis så det blir om jag inte håller i det här. När man mår bra, glömmer man gärna hur det var. Så det gäller att svetsa fast det i minnesbanken. På riktigt denna gången.

Kram på er kämpar!

Anders 48

Heja dig! Och tack för hälsning i min tråd. 1 månad är ju kalasbra - men som du skriver, vi måste vara på vår vakt. Hela tiden. Vi skall inte umgås mer med vår gamla polare alkoholen. Är med dig helt när det gäller att "svetsa fast i minnesbanken" hur risigt det är när det är risigt. Det får vi inte glömma. Och det är verkligen ett moment 22...

Vi kämpar vidare, eller hur!!!!

rabarber

Tack Anders! Och heja dig! Du verkar så stark och övertygad! Smittar av sig :)

6 veckor vinfri och nu ska jag ta mig an en stor utmaning. Jag åker utomlands över Jul och Nyår. Det är inte bara det att semester hänger så tätt ihop med alkohol (den där GT'n på balkongen, det svala vita vinet vid solnedgången, ölen efter stranden) utan det är också svårt att få tag på (goda) alkoholfria alternativ. Förra sommaren när jag på samma sätt var nykter i utlandet, var det svårt att hitta något som både var festligt och gott. Det är ju inte lika kul att sitta vid solnedgången med ett glas vatten eller en läsk. Sverige har ju på det sättet kommit väldigt långt. Samt det stora utbudet av a-fri öl som finns här - det är svårt att hitta på en tropisk ö. Förra sommaren skrattade de åt mig och skakade på huvudet ;) Eller på ett flygplan (varför har de inte det, har jag undrat. Det är nog inte bara nykterister som skulle uppskatta en alkoholfri öl när man flyger. Måste man nödvändigtvis trycka i sig alkohol?).

Nåväl, vi får väl se hur det går. Sist gick det bra. Hittade några Ginger Beer-sorter till slut som var bra.

God Jul på er alla! Styrka till er att stå emot och istället fröjdas helt utan filter :)

Spöketimig

Ny här på forumet och är "bara" på dag 7 men läser och inspireras av er alla!
För nått år sen när jag höll upp (medicinska själ främst) och var utomlands beställde jag in drinkar utan spriten. GT utan ginet, mojito utan romen o.s.v Smakade bra och de gjorde att man inte kändes sig så off ändå som med ett glas vatten...
Lycka till & god (vit) jul?

Anders 48

Hur går det för dig?! Hoppas att du "är med" fortfarande. Tänker på dig ibland. Hoppas att du klarat julen o årsskiftet o "allt det där" som kan bli a- besvär!!

rabarber

Tack för att du tänker på mig :) Det går bra! Var utomlands över Jul- och Nyår och hittade en supergod Ginger Beer som var a-fri. Så det blev lite festligt för mig med ;) Nu är det väl 11-12 veckor för mig. Jag brottas fortfarande med att jag kolkar i mig substitut - a-fri öl, ramlösa etc. Det är ingen som tycker det borde vara ett problem, det är ju ingen alkohol i det, men jag vet att det innebär att jag fortfarande har den där "adict"-hatten på. Jag måste ha trösten på något sätt. Då är det lättare att halka tillbaka till alkoholen som både ger trösten och dessutom lugnet. Så jag måste bli av med det också - det konstanta drickandet. Har inte hört att det är ngn annan som har motsvarande problem som jag här på forumet. Trots två år i terapi har jag inte lyckats bryta det.

Men, som sagt, det är ju inte alkohol. Så mycket är ju vunnet på det förstås. Men som sagt, jag känner mig inte helt lugn förrän jag kan helt släppa det orala behovet och fungera "normalt". Om inte annat för att det blir så galet mycket tomburkar, tomflaskor och petflaskor ;)

Hur går det för dig? Hoppas även du håller i det här och mår bra!