"Smygsupande mamma"...är jag inte bättre än så...är jag inte bättre än min mor??"

Då var det dags för mig att ge mig in i kampen om nykterhet för första gången...och första gången för mig här.
Detta efter 7 år av smygsupande VARJE dag och efter 4 år av smygsupande mamma VARJE dag.

Jag vaknade upp klockan 4 på natten mellan söndag och måndag denna veckan och fick min första rejäla ångest-attack. Huvudet snurrade, men stannade till sist på "Jag måste sluta...ngt måste hända!" Dagen efter var jag så slut så jag sjukskrev mig från jobbet och bestämde mig samtidigt för att detta skulle bli första dagen i kampen mot mitt nyktra liv. Inte bara för mig utan för min underbara sambo och min fantastiska dotter på snart 4 år.

Jag är uppvuxen med alkoholiserade föräldrar och våldsam far och har fått uppleva sådana hemskheter som inget barn ska behöva uppleva. Trots detta så var jag toppstudent och tog även universitetsexamen. Jag har idag ett bra jobb och ett fint radhus och skulle nog aldrig kunna drömma om ett bättre liv...om jag bara slapp alkoholen.

Jag har alltid tyckt om att dricka alkohol och var en partyprinsessa från 15 års ålder och fram till 30 år då jag blev hemkörd från Stureplan av polisen och bestämde mig för att aldrig bli sååå full igen och det har jag faktiskt inte blivit heller. Jag har nog egentligen aldrig varit speciellt full efter det....men berusad är jag varje dag sedan dess och fortfarande. Det började med 1 folkis/kväll till ett glas vin/kväll till 2 glas/vin/kväll.....till nu 1 flaska vin/dygn. En hel flaska vin/dygn! Hur fasen hamnade jag här?? Jag är inte dum och har det fantastiskt bra och har upplevt vad alkohol kan göra när det blir som värst....ändå är jag HÄR....

Vad som är ännu konstigare är att ingen vet förutom jag...och inte bara det...Alla tror att jag är anti-alkohol och dricker minimalt. Kan ni förstå att jag har lyckats komma undan med att dricka 7 flaskor vin/vecka?! Min sambo och lilla tjej är hemma på kvällarna och helgerna och ändå har jag lycktas. Jag är även mycket uppskattad på jobbet och ingen skulle ens fundera på om jag dricker för mycket.

Jag har länge funderat...och övertala mig själv att jag inte har något problem då jag faktiskt inte påverkar någon annan än mig själv tills natten med ångesten. Det var den natten jag kom på att jag faktiskt påverkar någon annan än mig själv! Jag är inte mig själv (om än inte full), jag smyger till köket var 5:e minut för att ta en klunk och lämnar då dotterns och min lek, jag somnar kl 20:00 på kvällarna för att jag är helt slut och jag och min sambo får ingen egentid, jag håller mig hemma när sambon och dottern går ut och leker så jag kan drick i lugn och ro och jag skadar mamman till mitt barn.....

Jag har många gånger provat att "På måndag slutar jag helt enkelt! Hur svårt kan det vara?! Jag är ju ingen A-lagare!", men så kommer måndag em efter jobbet och min kropp ger sig inte! "JAG MÅSTE HA VIN!! ...annars kan du likaväl gå och lägga dig och dö i tristess!" Jag har hittills lytt min kropp, men nu måste jag våga trotsa för att se om det finns något på andra sidan.

Har jag lyckats trotsa vad min kropp skriker till mig...njaee...
Jag har från måndags fm haft ett sånt sug så jag är helt lamslagen, likgiltig...känns som meningen med livet har försvunnit! Varje minut är en kamp mellan mig och min kropp. Lycklig med alkohol eller olycklig utan?! I måndags em när dottern kom hem från förskolan så kunde jag inte ens prata med henne för att jag var så lamslagen och förvirrad....jag tog en halv dl vin vilket hjälpte mig att klara resten av kvällen. Sov knappt natten mellan måndag och tisdag trots sömntablett. Tisdagen var samma kamp....varje minut skriker kroppen efter alkohol....bara ett glas, bara en mun då?? Jag höll mig till kl: 15 och tog då en 33 cl öl och på kvällen en halv dl likör (Allt vin är slut hemma). I går somnade jag gott och sov hela natten.

Nu är det onsdag och jag sitter här i soffan (sjukskriven från jobbet denna veckan för att klara kampen) och fortfarande varje minut en kamp!

Jag vet inte vad som är rätt sätt att sluta eller vad som är lättast (inget är ju lätt så klart). Jag tror inte jag kan ta hand om min dotter om jag inte tillåter mig den där halva dl likör eller en öl under en period och sedan se om det blir lättare med tiden att helt sluta. Att gå från en flaska vin/dag till inget alls blir man ju helt galen av! Jag kanske inte borde vara stolt, men jag det är jag! Jag har lyckats gå från en flaska till en halv dl eller en öl...det trodde jag aldrig när första suget kom!

Tilläggas ska att jag inte tänker söka hjälp då inget vet eller kommer att få reda på detta.

Usch vad mycket text det blev....men jag har i alla fall lyckats hålla mig från alkoholen i 30 min ;)

Tack för att ni lyssnade....

Mirabelle

Fortsätt bara att successivt slingra dig ur a-djävulens grepp. När folkölen är slut så klarar du dig utan dem också. Du kommer också till dag 25, och sedan ännu fler dagar!

krokusen

Ja, varje dag är en kamp. Varje avstått tillfälle att dricka en seger. Varje gång du klarar att sluta innan allt är slut är fantastisk.

Heja dig!

Tofslan

Wow, vad duktig du har som har insett att du har problem och dragit ner rätt mycket på din alkoholkonsumtion. Det här kanske inte är min business alls... men har du funderat på att berätta för mannen? Eller kanske få hjälp från vården? Jag har försökt gå igenom denna resa ensam ett flertal gånger och slutar aldrig bra eftersom man får inte direkt några konsekvenser av att börja igen. Den här gången berättade jag för min man om min ångest och alla mina tankar om alkohol och att jag tycker att jag dricker för mycket. Det hjälper att ha någon som stöttar en och vet att man har tagit beslutet att inte dricka på ett tag. Förstår om det är jobbigt, du gör ett jättebra jobb! Kramar

Virre80

Äntligen är dagen snart slut! En folköl (mellan 16-17) blev det idag och det är allt :) MEN är jag lycklig...NEJ! Allt är jobbigt och tråkigt och meningslöst, men jag får lita till era ord att detta är övergående, men hoppas det är snart! Vet inte hur många dagar jag kommer orka med detta sug och meningslösa känsla...

Tack alla för att ni följer mig och stöttar mig en dag i taget...

Ni är så kloka!

TACK!

Mirabelle

Där slog du huvudet på spiken Mary, med beskrivningen av de olika sugen :) Jag personligen upplevde nog aldrig no 1 helkroppssug. Tack och lov. Däremot satt jag fast i sug no 2 länge. Har ni läst boken "Omgiven av idioter"? Haha. Det är så många som är dumma i huvudet, och så många aspekter av livet som är orättvisa, jobbiga, överväldigande så det går på nolltid att dricka sig till alkoholförgiftning... Sug no 3 dyker upp i huvudet, men avfärdas raskt. Nej, kära vänner, det är allt sug no 2 som är min största plågoande, och så kommer det nog fortsätta vara. Men precis som Mary skriver så skiter vi i alla sorters sug nu när vi kommit en bit på väg. Vi har hittat, och finner fortfarande, andra strategier att hantera det som skaver... som tex tröga ex, slarviga äkta hälfter, arbetsliv from hell, eller what ever. Snart är du också där Virre!

Virre80

Dag 4 slutade med totalt en folköl, vilket för mig är helt galet bra! Jag lade mig pigg och stolt! Det har inte hänt på flera år! Idag är det dock fredag...den viktigaste vin-dagen! Hur kan man fira fredag utan vin?? Jag får försöka lägga upp en plan under dagen...

Mirabelle

Efter jobbet firar jag fredag med en långpromenad, helst 10 km. Sedan ett långt bubbelbad på det, med hemma-spa-lyx. Ansiktsmask, peeling, doftoljor... levande ljus utmed badkarskanten... Body shops body butter. Sedan har jag massvis med serier på Netflix som väntar. Kanske en flaska alkoholfritt bubbel, men mest troligen Loka. Om jag är spänd i kroppen sätter jag mig i min massage-stol och låter den knåda på för kung och fosterland. Så firar jag fredag numer :) Lycka till med din fredag!

Mirabelle

Jag blev så upptagen med fredagsrutinen att jag glömde det viktigaste... Fantastiskt bra jobbat Virre! Du har kommit så långt på väg mot livet så som du vill att det ska se ut! Verkligen galet bra :) Du gör mig stolt! Kram

Virre80

Här blev det 2 små glas vin till middagen, men efter det nöjd konstigt nog! Kände inte för att kämpa emot idag och det slutade bra ändå :)

0-ölen är "super"!! Keep it up!

God natt!

Virre80

Hoppas alla har en bra helg! Jag har druckit vin till maten idag oxå...Har inte kraften och lusten för att sluta med alkohol på helgerna än ? Tills vidare får jag ha som mål att inte ta ngt på vardagarna...Får se hur det går till veckan!

Virre80

Går och smygdricker vin tills kl är 17 och det är legitimt att ta fram glaset...

I morgon är jag ledig och vet inte vad som händer då, men nuvarande plan är att sluta dricka a på vardagar från och med tisdag...

Jag vet!....dålig plan...säkert...

Mirabelle

Finns det dåliga planer, om målet är det rätta? Så länge du planerar så är du med i kampen. Om planen fungerar är ju en annan femma. Det ver du inte förrän du testat och utvärderar. För planen inte dig närmare ditt mål så får du göra en ny plan :)

Tragikomisk

Klandrar dig inte, gjort det 1000 och åter tusen gånger. Tänkt likadant att skita i vardagsdrickandet. Kanske klarar du det? Men inte jag, faller in i spiralen/vardagsmönstret förr eller senare.

Virre80

...och funkar det inte så får jag lägga upp en ny plan!

Ni andra är så duktiga! Heja heja!

Ofta behöver man ge det minst en månad. Jag har läst och skrivit rätt mycket härinne tidigare och den där månaden är nästan ett magiskt streck för många. Och jag tror man kan känna sig i underläge om man bara fokuserar på de personer som det går relativt lätt för. Skit i det. Ta det i din takt. Vi är alla olika med olika förutsättningar. Det är ingen tävling. Först i mål vinner liksom inte.

Små delmål kan vara bra.
Sätt ett mål ikväll (om du hinner läsa detta ikväll - eller imorgon bitti)

Kan du ta en helt nykter måndag men tänka att tisdag - då vet jag inte vad som händer.
(Så vi skiter i tisdagen idag. Den tar vi imorgon kväll)

Tror du att du skulle kunna avstå bara imorgon?
Klarar du en dag?

//MM

Liten stor

Bra att du börjat kämpa för förändring. Jag har tragglat med att försöka få till förändring länge och är själv inte fri från skiten helt än. Men jag har haft ett par månader vita här och där och vill bara instämma med övriga - Det vänder!! Men en sak jag lärt mig om mig själv är att jag måste igenom första veckans fysiska abstinens, sen kommer nästa euofori vid cirka en månad. Så fort jag ”fyllt” på med a även om det är små mängder halkar jag tillbaka från ruta 0 och måste igenom den hemska fasen där allt känns meningslöst etc precis som du beskriver. Någon beskrev det som ett gummiband som tänjs ut och dras tillbaka. För mig eskalerade både frekvens och mängd snabbt mot slutet också i perioderna av dagligt drickande. Såg en film ”risky drinkers” på HBO som jag brukar tänka på ibland som underlättar att avstå också.

All lycka till på din resa och heja dig!

Exakt samma båt sitter jag i.
Jag vill bestämma mig idag för att det är sista kvällen jag dricker vin.. ur min lilla kaffekopp i skafferiet
Men jag har en box kvar i bilen..
Kommer inte kunna göra mig av med den ?

Virre80

Jag blir verkligen förvånad att det finns andra som jag....trodde jag var ensam! Jag är liksom aldrig "full" men känner mig inte till freds och glad utan alkohol (vin). Har du oxå barn? Vet ngn mer än du?

Idag när jag satt med min dotter och pysslade sade jag till mig själv..."Jag är ju bättre mamma med alkohol i kroppen!" Utan alkohol hade jag aldrig pysslat.

Efter en veckans ledighet så ska jag dock börja jobba i morgon och mitt mål är att hålla upp måndag - torsdag till att börja med. Har du ngt mål?

Ta hand om dig och kul att höra från dig!

Virre80

Jag lägger mig dag 6 nu utan någon alkohol alls. Jag kom på att jag klarar att hålla mig från att åka till systemet, men inte hålla mig från det där vinglaset om det finns hemma. Allt tog slut förra veckan och då min sambo blev sjuk så köpte vi inget nytt till helgen.

Det känns tomt ibland och framför allt när man ska städa eller äta god mat, men det går snabbt över sen ?

Är så stolt när jag går och lägger mig och skammen gentemot min dotter är så skönt att slippa!

Jag väntar nu på att de små stunderna "Jag måste ha vin!" Blir färre och färre och nu tror jsg faktist på att de kommer att göra det ?

Jag har följt er och ser att många av har kommit långt på er resa! Härligt och grattis!

God natt!