Jag druckit för mycket i 50 år.
Började i 18-årsåldern med öl och har varit i riskbruk av öl och vin fram till 60 års-åldern. De senaste åren har jag även börjat dricka starksprit, dricka för att kunna sova, dricka på nätterna, ta återställare på morgonen samt dricka på dagarna. Har skyllt på kärlekslös barndom, hårda krav på mig själv, stress och krav i arbetslivet, min svåra smärtproblematik och dödsfall i familjen. De senaste åren har jag dock mer och mer kommit till insikt att alkoholen inte är lösningen till problemen. Den kan ge en viss lindring under en stund/några timmar men svårigheterna känns ännu större dagen efter och ångesten, skammen och rädslan gör att jag isolerar mig. Jag hamnade i en ännu ondare cirkel när jag gick i pension eftersom jag nu har all tid i världen och får sova på dagarna. I mina drömmar skulle jag varva ner, bli avslappnad och glad samt njuta av livet när jag blir pensionär. Det har blivit tvärtom. Jag mår sämre än någonsin. Efter en en längre resa i slutet av förra året mådde jag mycket dåligt och efter en solsemester nyligen var jag tröttare än innan vi åkte.

Sedan 5 dagar tillbaka har jag inte druckit någon alkohol alls.
Det räcker nu. Jag har druckit färdigt. Jag ska aldrig dricka mer. Jag ska bli nykterist.

HAR NI HÖRT DETTA FÖRR? ÄR DET NÅGON SOM TROR PÅ MIG? TROR JAG PÅ DET SJÄLV?

Här är jag i alla fall; rädd, orolig, skamsen, ångerfull. Känner mig ensam och isolerad, vågar inte erkänna för någon annan än min man att jag är alkoholist. Säkerligen är det många som har misstänkt detta men det har inte tagits upp. På mitt arbete överpresterade jag under alla år så cheferna var nöjda. Låter det bekant?

Emma79

...din sinnesstämning även om min situation är annorlunda.

Ångest Ångest Ångest.

Idag är vi nyktra och imorgon kanske blir en bättre dag!

Kämpa på.

Mariana

Tack för uppmuntran. I mitt liv har jag isolerat mig i hemmet för att "bota mig". Nu vill jag komma ut till världen för att "bota mig". Ensam är INTE stark.

vi kan ta varandra i hand på resan! I dag är det 14 dagar utan A, jag är också pensionär. Var rädd för en tillvaro där man kan söla ännu mer på kvällarna och sova på morgonen när frun gått till jobbet. Och så blev det också, har haft mindre uppehåll under dessa två år, men så fort jag börjar dricka igen så slutar det med varje dag och ett evigt smygande. Till slut så mår man ju skit halva dagarna och trots önskan om en nykter dag slutar det med en påse på systemet innan stängning. Nu går jag till vårdcentralen två gånger i veckan och får min antabus, vilket är underbart just nu. Slipper tänka tanken på att dricka, slipper dessa eviga diskussioner i huvet varje eftermiddag som bara slutar på ett sätt. Har fått så mkt mer energi och hopp. Lycka till, vi är värda ett arbetsfritt liva utan A!

Mariana

Idag gick jag till ett AA-möte. Det var givande. Gruppen var liten så det var lättare för mig att berätta. Kände igen mig i andras delningar och fick stöd då de andra kände igen sig sjäva. Jag känner äckel för alkohol. Jag vill inte/kan inte dricka. Nu ber jag till högre makt att få behålla denna känsla. I fredags tog jag en fjärdedels tablett antabus "för säkerhets skull". Idag känns det som jag inte behöver antabus heller. Känslan av "nu räcker det" är stark. Men som sagt, jag ber om hjälp. Läste någonstans att nykterhet med medicin är dålig nykterhet men jag tror att all sorts nykterhet är bättre än att drick alkohol. Styrkekram till alla.

Mirabelle

Så finns det inget sådant som "dålig nykterhet". Målet helgar medlen. Du har ditt mål klart för dig. Suveränt! Ta till vad du än behöver för att färdas mot det. Hoppas att äcklet mot A håller i sig länge, iaf tills den nyktra tillvaron har blivit vardag. Annars har du ju garderat dig med både medicin och sammanhang (AA) så jag kan lugnt och ärligt svara jakande på frågan i ditt första inlägg - Ja. Jag tror på dig :)