Ny här. Min historia liknar många som jag läst om i detta forum. Har läst och läst och igenkänningsfaktorn är hög. Konsumtionen av vin och även lite starksprit har blivit värre med åren. Hade en tanke om att 2018 skulle bli ett rent år, men har redan haft 2 återfall. Återfall är något otäckt som jag inte förstår hur jag ska stå emot. Då tänker man ju inte ...jag vill så gärna och efter att ha läst så många trådar här så har jag hittat så många goda råd. Men plötsligt står man på systemet och innan har man planerat vad som ska handlas och så vidare. Det är som att man blir en annan person. Det skrämmer mig. Det känns som att jag aldrig ska klara av detta. Har fått hjälp tidigare och då lyckades jag hålla ganska länge men så hände det som inte fick hända och jag började om med smygandet igen. Därför litar jag ju inte längre på mig själv. Jag hoppas på stöd från alla kloka i detta forum men även bara få skriva av mig. Helgen blev återigen en helg med vin och gin och nu vill jag verkligen inte mer men jag vet att det välkända suget kommer och då är jag minsann inte stark.

anonym19976

En A-fri helg ! Lite tråkig men kroppen är nöjd. Eftersom jag är nybliven pensionär så gäller det att hitta på saker att göra istället för de där vinglasen.

anonym19976

Det är när jag är ensam med mig själv som jag oftast blir sugen på ett glas vin (som ju då blir 1 till 1och halv flaska ). Är mycket ensam men lever med en rullstolsburen man. Han har ofta mycket smärta och sover ganska mycket åtminstone nu under vintern. Då är det så lätt att koppla av med vinet. Men nu har jag bestämt att det ska vara slut med det. Ska försöka hitta andra vägar till avkoppling och egentid.

anonym19976

Eller en gammal vimsig tant. Men har läst att äldre dricker mer än förr och det kan nog stämma men de kanske kan hålla det på den normal nivå. Det kan ju inte jag så det är bara att ge upp den tanken att sitta och mysa med ett glas vin åtminstone när jag är ensam hemma. Ute bland folk funkar det alltid för mig. Men hemma blir det oftast för många glas. Får aldrig glömma det..Aldrig ha nåt hemma .
Finns det någon i ungefär samma sits som jag. Nybliven pensionär som vill kämpa med mig, att sluta med smygdrickandet .? Och få självrespekten tillbaka. Just nu är jag sugen men har inget hemma så det känns så bra. Vet ju att det går över. Men ibland är det som att det byggs upp ett behov som inte går att stoppa . Det är då man blir rädd för sig själv. Och behöver stöd.

Mirabelle

Pensionär är jag inte än på länge, men jag har samma problem med mysdrickande hemma i soffan. Bland folk sköter jag mig exemplariskt, precis som du. Jag vill inte heller bli någon gammal vintant, men risken är ju rätt överhängande när jag redan håller på så här, fast jag egentligen har häcken full med heltidsjobb och många hemmavarande barn... Olika livsfaser, men samma problem. Låt oss ta oss ur det tillsammans. Kram

anonym19976

Så skönt. Kalas idag men nyktert sådant. Så härligt det känns att veta att morgondagen kommer utan ångest och skamkänslor. Men suget finns där tyvärr. Men söndag imorgon, inget vin hemma. Så bra! Måndag blir det träning också. Nu ser jag framemot nästa nyktra helg. Inget vin i veckorna ska det bli framöver heller. Det är bestämt , men nu tar vi en helg i taget.

anonym19976

Tack för omtanken. Söndagen var lugn och skön med pyssel hela dagen. Börjar planera in aktiviteter för att inte ha möjlighet att kunna handla och dricka vin. Mår väldigt bra, men tyvärr, det känns som att jag kommer att falla för frestelsen snart. Men idag blir det inget och imorgon blir det inget heller. Nu tar jag dag för dag. Och förhoppningsvis lugnar det ner sig med suget eller vad man ska kalla det för. Inte en gång till ...

Å den där kampen i kluvenheten är så svår. Minsta man släpper koncentrationen tar "tvångstankarna" över. Jag har börjat se dem som tvångstankar efter att ha sett ett program (som jag inte hittar) om tvångstankar/OCD. Där sa en expert att missbruk kan liknas vid tvångstankar, att man begår en handling som man intelligensmässigt egentligen är emot. Vissa människor har signaler i hjärnan som liksom upprepas i samma banor tills man lugnar dem genom en viss automatisk/invand handling. Men ju mer man "lyder", desto svårare "sjuk" blir man, tvånget blir större. Kognitiv beteendeterapi hos psykolog ska tydligen vara bra. Jag läser på en del och kan rekommendera flera böcker jag tycker är intressanta. Vi har alltså själva "format" vår hjärna till det här mönstret men kan faktiskt "forma om" den och få signalerna att ändra kurs i skallen! :) Jag förstår din känsla av att man blir en annan, plötsligt har man varit på systemet och svept ett glas innan man liksom kunnat stoppa. Automatiskt beteende för att lindra en känsla. Ständig vakenhet/medvetenhet om sina tvång så att man kan stanna upp (skriv här) och gå in i känslan. För den går över varje gång om man sätter ord på känslorna. Sen kommer den igen och igen och igen.. vi behöver byta ut beteendet mot ett annat/andra. Hjärnan behöver programmeras om med nya intryck att jobba med. Jag läser, skriver här, tränar, springer, letar nya böcker och fakta, fyll på med positivt, härliga romaner, en fin film, promenad i skogen, en ny hobby som tar fokus och tid.. Vi blir rastlösa av "tvångstanken" som vill att vi lyder för annars känns det jobbigt att vara i sin egen kropp. Gå emot, stanna i den, acceptera och var nyfiken. Sorry, för luddigt svar, jag är själv på dag 8 och försöker förstå mig på den här neuropsykologin.

anonym19976

Ja nu har dom slagit klorna i mig. Sitter här och försöker slå mig fri. Tre veckor är kristid. Då har minnet bleknat av hur illa det gick sist. Tankar som : det ska väl inte bli likadant nu. Nu vet du ju hur det kan gå så nu blir det inte så denna gång.Denna gång tar du bara ett eller två glas för att komma i stämning. Jojo , fnys, som om det skulle funka så. Det blir om möjligt värre. Sen tänker jag att det vore kanske bra att ta ett rus, så att jag inte vill ha, när vi ska på solresan. För efter ett återfall så är man ju inte sugen på ett tag. Men nu skriver jag här och läser och läser och förhoppningsvis så går det över. Men jag vet att plötsligt så kan jag stå utanför systemet med en kasse. Då har någon tagit över min hjärna. Jag litar verkligen inte på mig själv nu. Men idag blir det inget iaf. Har annat att göra. Jag mår ju så bra nu. Varför förstöra detta??. Jag vet ju att ångest och självförakt kommer som ett brev på posten efter ett onödigt återfall.

Det ÄR svårt! Det är det här som är beroende. Psykiskt eller fysiskt eller både eller tvångstankar. Oavsett så krävs det bestämdhet och ilska bakom. Nu jääävlar liksom. Vi får inte bli små inför A.
För ett år sen höll jag i över 50 dagar. Sen kom en solresa. Jag skulle bara ta ett glas bubbel. Jag var inte beredd. Hade inte förberett inför kommande "faror". Det gick åt helvete och jag ångrade det länge. Sen försökte jag om och om igen. Nu är jag på dag 8 ett år senare. Jag vill ge dig ett råd! Antabus under resan. Vad tror du? Så slipper du ambivalensen - "ska jag eller inte".

anonym19976

Här aldrig prövat det. Hur funkar det. Blir man dödssjuk om man dricker om man tar antabus? Men bor på en liten ort där man inte går till vårdcentralen med ett alkoholproblem. Då är det ute på byn på en gång.

På din vårdcentral borde de ha tystnadsplikt och sekretess. Tar man antabus kan man inte dricka alkohol utan att bli "sjuk". Jag har testat för många många år sen och minns att jag tog nån klunk A och blev alldeles röd om ansikte och hjärtat bultade mycket obehagligt. Vet inte exakt vilka fler obehagligheter symptomen är om man dricker a med antabus men tillräckligt hemskt för att tvingas avstå. Jag tänker att om man tar antabus så kan man inte dricka. Jag har själv funderat på att be om det men blev rädd då "någon" sa att man kan bli deprimerad av dem. Men jag tänker tillfälligt?

anonym19976

Ska tänka på saken. Det är ju ett tag kvar innan resan.. sen är det ju också så att jag är ganska duktig att skärpa mig och inte dricka för mycket när jag är bland folk. Det är i min ensamhet jag inte kan låta bli. JAg dricker i smyg som sagt.Nu tar jag dag för dag. Planerar in en massa saker för att inte ha möjlighet att dricka vin. Det är lite småkris nu. Tankarna kommer och går och lämnar mig inte i fred så länge.

anonym19976

Idag var sååå nära , men omständigheter gjorde att det inte blev nån färd till systemet. Tackar en högre makt eller slumpen att det inte blev av. Nu känns det bra. Men det var inte min förtjänst egentligen. Annat kom emellan. Puh vilken tur. En dag i taget var det.

Man ska ha lite tur ibland. ♡ Men inblandad är du nog allt, annars hade du fixat det på annat sätt. Eller hur?

Nu håller vi i! ♡ Kram

anonym19976

Ja det gick som det inte fick till slut. Men ett väldigt litet ett. Har kommit över det nu och är på lite bättre humör. Om jag ska må bra är A det sämsta valet av lösning. Jag har efter så många år inte lärt mig att resonera med mitt andra jag och vinna den diskussionen. Men jag kämpar vidare och läser min och andras trådar och får tips och råd för att kunna stå emot. Men man blir verkligen less på sig själv. Usch även om det inte gått överstyr så blir man så besviken på sig själv. Man vet ju att det inte ger nåt egentligen. Helt onödig utgift dessutom. Har slutat röka för ca 4 mån sen och det har gått bra, men om jag dricker så kommer det suget också tillbaka så då blir allt dubbelt så jobbigt. Det finns ju annat som är roligare än vara slav under en massa laster. Nu ska jag skaffa nya laster. En är träning men behöver nåt annat också. Det ska mina tankar upptas av nu.

Emma79

Läs, skriv, dröm, titta på Netflix, laga nya recept, promenera, motionera, YOGA ❤️, starta något litet projekt, plantera om växter, så frön... det där var till mig men kanske funkar för dig också! Blir inspirerad av din kamp! Vart ska du på solsemester? Tänk vad härligt att promenera barfota I strandkanten ( nykter) ❤️!

anonym19976

Nu är fredag här och känner inget behov av vin direkt. Jag har börjat så lite fröer och tränat idag och snart blir det på spåret och ska man hänga med där så bör man vara nykter och klok. Ja emma79, klart att man ser framemot solsemestern, men det finns även ganska mycket oro. Jag ska mobilisera all styrka jag har till dess. Tack för ditt inlägg i min tråd. Det är så roligt att få respons. Är dålig på att ge andra styrka än. Har inget att komma med känns det som. Sitter ju inte på några lösningar direkt. Det enda som är hoppfullt är att jag klarar mig utan vin öht längre och längre. men har aldrig klarat mer än 3 veckor utan att trilla dit. Det känns inte så bra direkt.

anonym19976

2 A-fria helger igen. Mår bra nu. Tänk om jag kunde hålla detta.

Mirabelle

Du kan hålla i detta. Ju fler nyktra perioder du upplever, desto större skillnad märker du i ditt mående med, respektive utan alkoholen. Sen kommer du inte att acceptera att inte få må så bra hela tiden :)