Eftersom det är svårt för mig att hjälpa andra alkoholister just nu, så startar jag den här tråden också.
Tanken med tråden är att anhöriga ska kunna ställa frågor om varför vi gör vissa saker, beter oss och reagerar som vi gör.
Det kan vara den minsta till den största sak.

En mindre presentation. Jag är mellan 30-40, sambo och 2 barn. Mitt drickande startade på risknivå redan efter lumpen och pga karriär val fortsatte det i många år. Seriöst alkoliserad i ca 8 år,öl och vin i början och senare 1 flaska starksprit per kväll.
Jag har genomgått allt ni kan tänka er. Tillfrisknandet började med tillochfrån drickande någon dag i veckan under 1 år, 1 år i behandling med mindre återfall och nu har jag varit nykter i ett år.

Jag kommer att vara 100% ärlig i mina svar då jag inte behöver skämmas eller ha skam över något mer i mitt liv. Jag kommer svara med sanning ur mitt perspektiv.

Så om någon har en fråga är det bara att ställa den.

Btt

Ibland blir tonen onödigt hård och fördömmande varför ?
Alla här har ett problem eller fler ? med sej själv eller anhöriga.
Tjafs och elaka kommentarer hör inte hemma här.
Nä lyssna lär av att läsa andras inläggo.
Man ska inte ta illa vid sej. Det som säjs här i forumet ska vara till vårt bästa
Vi tar till oss olika saker.
Så att bli aggresivt arg i sin hållning mot våra olycksbröderj det gör ingen gott.
Nej tänk om ord kumnde vara som uppfrislande daggdroppar.
Det behöver vi alla.
Utgå inte från att ett inlägg skrivs för stt skada
Läs noga och fundera på tanken bakom
det skrivna,.
För i gen vill väl skada någon här..
Låt samtal disskusioner flöda men respektera varandra ändå.
Då blir det fruktsamt och mycket trevligt och högt till tak.
Tack

PP

Att jag med bestämdhet hävdat att alkoholism skulle vara genetisk betingat? Hur ska jag med säkerhet kunna veta?? Jag har inga allmängiltiga svar. Jag är inte heller specialist på frågor gällande medicin eller svar på frågor om beroendesjukdom, just bara för att jag själv anser mig ha utvecklat ett. Själv drack jag på ett helt annat sätt än du och säkert mindre än halva mängden per dag när det var som värst, vi är inte alla lika. Däremot kanske jag levt en längre tid med ett riskfyllt beteende? Däremot är många forskare ense att barn till alkolister löper en större risk att drabbas av beroende tidigare och med större sannolikhet än andra.
//PP

Inuet

Hur kan du missförstå? Du kommer in i en tråd som en beroende, väljer lite russin och skriver en hög ord om ingenting. Det enda du vill är att ska något, istället för att förstå. Det är också din sjukdom, likadant som vad de andra beroende har skrivit i tråden, endast för att ni ska känna er lite bättre, må lite bättre, vinna en strid.

Du skriver att det inte finns någon allmän sanning, samtidigt som du i en annan tråd skriver att sjukdomen är genetisk. Då har du redan bestämt sanningen som genetisk. Förstår du? Det är du som kastar spjuten i glashuset.

Jag läste lite ur inläggen för min sambo ikväll, hon kunde inte bara ha rätt vilka som var beroende och anhöriga, utifrån vad ni har skrivit, hon kunde också ge er de rätta känslorna som ni uttrycker, utifrån det hon upplevt med mig.

Efter jag blev frisk, inte bara från mitt beroende, jag blev befriad från identitet och alla begär, så det som blev kvar var sanningen om livet. Jag kan nu se alla beteenden utan att dömma, jag kan se det från alla perspektiv. Det är sant vetande, sånt som kommer inifrån, inte från något man läser genom en bok. Jag kan se det i alla människor jag möter, i alla beroenden jag har träffat, jag ser helheten. Du får argumenter imot det hur mycket du vill. Men vet du, en frisk människa hade bara bytt tråd och inte gett sig in i ett projiceringskrig.

Jag har förklarat sjukdomen i tidigare inlägg, hur den utvecklas och vad en anhörig kan förvänta i värsta fall. Alla har sina egna liv och gör vad dom vill, men grunddelen finns hos alla beroenden.

Saken som jag inte förstod innan var hur förda bakom mörkret anhöriga är. De flesta trådarna här är personen de lever med ganska långt gångna och dom lurar fortfarande på om dom är alkoholister. Jag förstod inte att det var så illa och trodde att det åtminstonde att någon kunnat förklara för dom innan det blir för sent, vad dom kan vänta.

I en tråd beskriver en att hennes man fått ett samanbrott och berättat att hon har rätt. Vad jag ser där, ur alkoholistens och den medberoends perspektiv är två senarion. 1 han klara det och det kanske går bra. Två, något många av oss upplevt, första gången vi berättade och bröt ihop, 1 veckas nykterhet och sen full fart. Tycker inte du att hon ska få chansen att få veta att det finns sådana scenarion?

I en anna tråd beskriver en hur hennes man dricker öl och vin. Det jag ser där, som är en del av utveckligen, av "sjukdomen" är ett eventullt byte. Nästa gång kanske han sitter med bara vin och efter ett par månader så är det ren sprit. Om ingen berättar det här för henne kommer hon bli ganska tagen på sängen antar jag, när det går en 70s sprit om dagen. Det är dit alla vandrar och om hon inte visste om att det finns "alkohol byten" och att den första sorten inte räcker till syndrom, så kommer det bli en ganska otrevlig överraskning, eller?

Ni beroenden ser på tråden utifrån era ögon. Kan ni inte berätta lite öppet om hur ni verbalt, psykiskt och fysiskt misshandlat alla människor runt om kring er och vara helt ärliga utan att må dålig.
Jag kan det eftersom jag är befriad, jag har fått livets gåva och behöver aldrig mer fundera på något. Jag kan se och beskriva allt ont jag gjort genom min sambos perspektiv, kan du ens förstå vad du har gjort, förstår du att du har kränkt och sårat människor i ditt kissbruk och kan du öppet berätta så att en anhörig förstår det? Starta en egen tråd då!

Den enda sanningen som finns om alkoholism är att den beroende identifierar sig genom sin hjärna. Tillståndet är en tanke. Hur skulle jag annars kunnat bli fri ifrån det? Hur kommer det sig att mäniskor som fått ett uppvaknande från sin identifiering, kan finna total frid och inte behöver saker för att förgylla sitt liv.

Här är sanningen. Alkoholisten saknar sitt sanna jag, det är sjukdomen. Har du ett helt liv eller ett halvt? Varför måste du tillföra saker till ett helt liv? Om du vet attdu är värdefull inifrån kan inget skada dig. Värdet isig är livet, varför skulle du vilja tillföra alkohol till det?

En normal människa med en ok uppväxt och en stabil ungdom, snortar inte kola 7 dagar i veckan för skojs skull. Det är helt jävligt att göra det som beroende! Dom slutar efter första eller andra dagen, för det var inte så jävla kul. Dom har redan ett värde isig och behöver inte tillföra något. I gen frisk människa skulle dricka 7 flaskor sprit på en vecka. Mina empiriska studier av normal ungdomar/halv vuxna är att dom ger sig efter 2-3 dagar. Det blir för mycket, ont i kroppen, trött och jävlig.

Vad är det då som gör att vi beroende måste fortsätta, varför kan inte vi sluta? Jo! Därför vi inte är hela inombords! Något försvann under våran uppväxt och vi försöker hitta det med all vår kraft. Varför blir vi inte friska när vi slutar dricka? Därför vi fortfarande söker, vi försöker hitta något nytt som ska ge oss den där helheten. Det kan inte finnas någon annan förklaring, varför leta i universums mest komplexa maskin, hjärnan, efter felen, när man kan titta på ett barn som inte vet vad rädsla är. Albert einstin sa; du ska göra det så enkelt som möjligt men inte en gnutta mindre än det.

Du kan såga vad jag har skrivit hur mycket du vill. Problemet är att du gör det med något du tror på, är lite halvsäker på, saker du har hört och tror du förstår. Jag vet, med hela mitt väsen, sanningen om människan.

Jesus sa: sök sanningen och sanningen ska ge dig frihet. Det är vad jag har, frihet från alla värderingar, åsikter och sagor. Jag kan se allt ur alla perspektiv.

Ni som är beroende kan inte förstå det här, utifrån ert intullekt, men anhöriga vill bara ha ett slut på lidandet. Dom vill ha sinnesro, varje cell i hela deras kropp hoppas att det ska bli bra.

Det finns en anledning till att admin inte gillar det här, eller pyskologer, beteende vetare. Dom upplever samma sak. Han listade ut allt på 1 sekund, något jag har studerat till i många år. Det blir rädsla, herregud, vad ska hända med mig nu? Vad ska jobba med?
Receptet på tillfrisknad går inte att förstå för dom, därför dom är redan identifierade med samhället, det ska vara som samhället säger. Vi ska inte se till den som lider.

Hur frisk tror du en sökande mäniska blir under behandling, för att sen sätta sig på tinder i pausen och ragga? vad gör du i ditt raggande, du tillfredställer din hjärna med nya saker. Det är därför det tar så jävla lång tid att bli frisk om man ska leta efter det som ska göra slut på lidandet i allt som finns på den här planeten! Medans du satt på svaret, dig själv.

Sitt still, tänk inte, identifier dig med ingenting, sluta sök. Svaret finns i dig.
Kan du slakta mina argument med lite seriösa tankar nu? Om nu tråden får vara kvar.
Jag vill be om ursäkt på förhand för att jag tog fram det stora egot för att skriva det här. Men jag var tvungen att ta i lite nu. :)

jag skriver under på det! Och tillägger att ord som sanning, projektion och ödmjukhet ska man handskas varsamt med. I synnerhet när orden riktas mot andra. / mt

PP

Det enda jag framfört till dig var att jag inte ansåg det lämpligt att hävda att dina tankar är de sanna. Jag delar den synen med med ett par andra, även admin har påpekat. Kommer inte störa dig längre i ditt förkunnade av din sanning här i din tråd, hoppas dock Admin följer noga. Att förkunna sanningar innebär att Du tar på dig ett stort ansvar. Jag vill dig inget illa, det känns bara läskigt och jag får "Knutby vibbar" av det du skriver.
//PP

Jag håller med dig i att tillståndet, beroendet, är en tanke. För mig är det också en sanning eftersom den dagen jag ändrade mitt sätt att tänka, ändrade mitt mentala schema, insåg jag hur onödigt det är för mig att dricka och jag blev fri. Enligt mig är du helt klart något sant på spåren.
Så för min del handlar det inte om vad du skriver utan HUR du skriver och jag tror de som blir upprörda känner likadant.
Du har en hånfull och nedlåtande ton i dina svar och beter dig respektlöst. Det är kanske inte avsiktligt men att uttrycka sina tankar och känslor ibland andra människor, oavsett situation, medför att man har ett visst mått av ansvar och det är det jag inte känner att du tar.
Du kommer kanske avfärda även detta med att det är alkoholisten som talar, den som ljuger och inte vill se sanningen men du känner ju ingen av oss likväl som vi inte känner dig och att uttala sig om en grupp människor på ett generaliserande sätt kommer jag ALLTID känna är fel.
Om det här forumet ska kunna ge människor det stöd de söker efter här, alla som skriver här är här för att de vill ha hjälp, behövs en respektfull ton. Meningsskiljaktigheter kommer alltid uppstå men på mina snart 8 månader här har jag inte upplevt detta mått av arrogans ifrån någon.
Så med risk för att vara övertydlig: Det är inte VAD du skriver, utan det är ditt BEMÖTANDE jag blir upprörd av. Det är inte ok.
Tyck, tro, vet och känn vad du vill men respektera att andra människor har andra övertygelser så ska du se att vi kommer börja respektera dina.
Tack för mig.

Inuet

Jag har läst en del du skriver och jag kan se att du är påväg mot frihet.
Som jag har förklarat tidigare så står det inget i min text, det finns ingen agenda eller känslor bakom, det är vad ni väljer att tolka det som.

När uttryckte du något du vet senast, vet med hela ditt väsen? Det är inte så enkelt.

om du läser texten jag skrev så ser ni att jag inte avfärdar något. Det jag beskriver är alkoholistens vilja att känna sig bättre. En tillfrisknande beroende reagerar på det minsta och ska uttrycka sig i det för att få en kort stunds "känna bättre".

Det finns inga bättre eller sämre människor vi är alla ett. Vissa har fått se det och andra är påväg dig.

Inuet

Om det är några anhöriga som har frågor om olika stadier och varför dom ni bor gör konstiga saker, så är ni varmt välkomna att ställa dom. jag svarar när jag har tid. Är det någon som vill att jag förklara något av det jag har skrivit, om beroende så kan ni fråga om det också. Men helst inga fler debatter.

Trevlig förmiddag.

Anxiete

....kom det sig att just du slutade dricka, vad fick dig att göra detta val ?

Tack Inuet, det låter som en bra lösning!

Vi här på admin har i slutändan ansvar för det som skrivs här inne och behöver klargöra visa saker. Vi är mycket måna om tonen på forumet. Några av de inlägg som skrivits senaste dygnet saknar den omtanke och uppmuntran som brukar genomsyra forumet. Syftet på forumet är att dela med sig till varandra utifrån egna erfarenheter samt stödja och uppmuntra varandra i svåra tider. Detta forum är en tjänst som samhället erbjuder, helt kostnadsfritt och alla är välkomna så länge man är respektfull och håller en god ton. Det blir ofta problematiskt när man uttalar sig som att man har en sanning som gäller för alla. Det är viktigt att respektera att alla upplevelser är värdefulla, även om de är olika. Om man vill hävda att en åsikt är mer allmän så vore det bra att hänvisa till någon forskning eller annan källa som stödjer det som påstås.

Som tidigare framgått så var denna tråd uppskattad av ett antal anhöriga och bra på så vis att anhöriga själva kan välja att gå in i tråden och ställa en fråga om de vill. Vi hoppas att ni kan låta denna fina ambition med tråden finnas kvar.

Vi i admin kommer att fortsätta följa tråden. Om inte tonen i tråden vänder kommer vi behöva ta bort tråden, vilket vi tycker skulle vara väldigt synd eftersom den var till hjälp för några personer.

/Admin genom Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Kampen

Varför blir det en kollektiv bestraffning när upphovsmannen till tråden håller en balanserad och ödmjuk ton
Bättre vore att markera för de som använder en grov ton.
Jag tror vi allra flesta har förstått att inuet inte är en professionell tyckare men harvdäremot en erfarenhet som jag med flera kan uppleva som en guldgruva. Hur jag tolkar måste väl vara upp till mig. Hoppas ni låter tråden få vara kvar. Men markera gärna otrevliga inlägg, de hör inte hemma här.

Tyckte tråden började väldigt bra med en väldigt bra ton! Mycket värt för oss anhöriga att få ta del av en beroende-persons efarenhet och tankar runt missbruk! Tycker inte det var Inuet som stod för den hårda tonen! Hoppas tråden får vara kvar och att dom som inte tycker om den istället låter bli att läsa och skriva hårda ord och kommentarer!

Mamma till tre

Upptäckte hur min man gömde sprit i garaget. Konfronterade honom om detta och han hävdar att han inte dricker mer. Jag har kollat igenom garaget då jag inte litar på honom, men har inte funnit något mer. Min magkänsla säger mig att han fortsatt men vet som sagt inte. Detta kommer förmodligen låta helt knäppt men gömställen? Var? Jag borde för min egen skull sluta leta men jag kan inte, jag vill liksom ”sätta dit” honom för att kunna ställa mer krav! Vi har hållit ihop i 11 år och har tre barn tillsammans, jag vill rädda detta men vet inte hur det ska gå till då han verkligen inte kan se något fel eller onormalt med sitt drickande.

Kampen

Hoppas du tar upp din tråd igen.
Dina råd är värdefulla

Btt

Så är det.
Ta din tid och kom tillbaka med dina ärliga bilder nakna sanningar(??) som du beskriver.
För så är det/du en uppfriskande ja en frisk fläkt på forumet./btt
??❤

Ja, jag håller med! En frisk fläkt! Även om det var generaliserande på många sätt och därmed retade upp många på beroendesidorna, så var det många sanningar som levererades. Kanske just den brutala sanningen om hur det faktiskt är när man är fixerad på att dricka - just i de tidpunkter när "autopiloten" slår till. Sen är ju en människa mer komplex och vi som håller till på beroendesidorna har olika bakgrund, sjukdomsförlopp och olika sätt att vara när vi dricker.

Kommer lite att tänka på Budfismems fyra ädla sanningar när du beskriver din insikt och förvandling, Inuet. Och många, många av oss strävar efter tystnad och att fylla ett tomrum.

Och lite brutal sanning härinne är nog oerhört nyttigt, samtidigt finns det också andra sanningar
På beriendesidorna.

saris

Hej jag har en sambo som dricker, han har en tvilling med samma problem och så fort han vill sluta övertalar hans tvliing honom om att han inte har något problem. han har försökt sluta flera gånger men det har inte gått. han säger hela tiden han vill bort från de livet o vill börja om..vill han sluta o är svag eller säger han bara det jag vill höra ? med tanke på att han fortsätter... men jag VET innerst inne att han inte vill dricka..han skriker efter hjälp

Hej. Förstår inte vad det är för fel på mig? Av alla människor på jorden lyckas jag bara hitta alkoholister, hur är det möjligt? Eller hittar de mig? Pappan till mina barn är missbrukare. Han visade inga tendenser de första 10 åren men sen blev det bara värre..Tillslut lämnade jag honom. Levde sen själv i 10 år och hittade en man via nätet. Vi blev särbos i 5 år. Allt verkade bra tills han förlorade jobb och körkort. Lämnade även denna man. Nu till det underliga..en man kommer in till mitt jobb väldigt ofta under ett års tid frågar en dag om vi kan gå ut och äta? Svarar ja för han verkar vara jättetrevlig. Det första han berättar för mig är att han dricker mycket efter jobbet för att lugna sig. Att det är hans sätt att leva? Jag blev helt ställd..hur är det möjligt att bara alkoholister söker upp mig?

Statistik, kära Otroligt, alkoholism är i stort sett en folksjukdom. Lägg då till mörkertalen så hoppas jag du förstår att det inte beror på dig. Det är bara det att det är så sjuk vanligt....