Hej,

jag är ateist och kan omöjligt tänka mig att följa en religiöst baserad filosofi för att få hjälp med mitt missbruk. Vet någon var jag kan vända mig? Anonymt och inte genom vårdinrättningar.

Hej hej!
Det finns flera som känner precis som du och vill hitta alternativ. Tyvärr har man inte lyckats skapa lika etablerade grupper, men jag vet att ett sådant alternativ kallas Smart Recovery och kommer också från USA. Vet inte hur etablerat det blivit i Sverige, men kolla gärna mera här: http://www.smartrecoverysverige.org

Och finns det inte där du bor, kanske du får dra ihop ett gäng likasinnade. ;-)

Hoppas du får fler förslag på alternativ!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Man säger i aa, gud som du ser honom..Jag är inte kristen, har dock en egen tro. Förmodligen kan man byta ordet gud mot mig själv eller vad som..Förstår mångas avoghet mot ordet gud..Tror AA behöver mordeniseras på många sätt..

DetGårBättre

Har ni inte ens varit på ett AA möte tycker jag ni ska gå dit och döm efter! Jag själv tror på en Gud men jag upplever då inte att AA i sig skulle tro speciellt mycket på en Gud. Det skiljer sig där precis som överallt i samhället. Det enda alla har gemensamt där är att vi inte vill dricka längre! Sen är det allt från "den fattiga uteliggaren" till den "rike direktören". Vad man läser etc är ju helt upp till dig själv att ta till dig eller inte. Själv så är det delningarna jag tycker är bra.

Hej hej igen!

I en annan tråd (som jag tyvärr inte hittar nu) kom det fram att man söker behandling som har forskningsstöd och inte bara "tro". Kan mycket väl förstå att många vill ha forskningsstöd för den hjälp man eventuellt ska ta emot. Därför vill jag bara skriva, så det inte blir något missförstånd, att det finns en hel del forskning gjort på 12-stegsbehandling (AA/NA mfl) och Socialstyrelsen rekommenderar 12-steg som en av alternativen som stöd för personer med alkohol- och narkotikaproblematik.

AA startade på 1930-talet i USA. På den tiden var kyrkans påverkan större på hela samhället än idag. Tiderna förändras och det gör även AA så i stället för Gud så säger man en "högre makt" och denna är upp till var och en att bestämma vad det är. Men trots detta synsätt så är det fortfarande personer som inte känner sig hemma i denna rörelse. Vi är alla olika och vi kan behöva olika sorters stöd. Det behöver därför inte göras till någon tävling om att något ska vara bättre eller sämre. Man behöver hitta sin egen väg, precis som ni gör här! :-)

Om ni vill läsa mera om forskning som gjorts och vad som rekommenderas enligt Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer så kan ni gärna läsa här:
https://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjermissbrukochberoende/…

Rekommendationerna graderas från 1-10 där 1 har den starkaste rekommendationen och 10 rekommenderas ej. 12-stegsbehandling har fått en 2a på denna 10-gradiga skala.

Önskar er en skön påsk!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

...som ofta går på Alanon-möten och bönen och min uppfattning är att man får själv känna vad Gud är för dig.
För någon kanske det är just ”Herren” för någon annan är det ”Livet”, en tredje ”Kärleken”, man får ha den uppfattning och tro man själv vill.
Det enda man läser ihop är Sinnesrobönen och det är fri tolkning av den också!

har egen självhjälpsgrupp som heter LifeRing. Vet inte om den ät etablerad över landet.

Kan bara tillägga att jag och Gud är 2 helt skilda motsatser men ändå är jag "uppfostrad" inom AA. Jag är alltså ateist och ändå har AA varit till en ovärderlig hjälp för mig.

Tänkte uppdatera er. Har varit nykter i snart ett år, aktivt deltagande i SMART Recovery. Har närvarat på möten minst en gång per vecka och aktivt utforskat verktyg som passar mig. Inga sug och nu kan jag fokusera på de djupare problem jag har, de som uppstår före beroende. Kan starkt rekommendera SMART. Känns som att jag har mycket bättre kontroll över livet, beroendet och längtan.