Nykter – så gjorde jag

165 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Äntligen fri
Tack Ellan :)

Ja att leva nykter är att lära sig att leva på nytt. Jag fick börja om o liksom ta det från början. Många känslor och funderingar när man inte kan bedöva sig o ”logga ut” känslomässigt.
Jag går in och ut i min sinnesro. Men jag förstår idag att allt bara utspelar sig i mitt huvud. Och att om jag känner mig stressad, irriterad, nere eller orolig så är det bara tankar som snurrar runt i MIN skalle, inte hos andra. Och att belasta omgivningen med saker som jag bär på är onödigt, det går ju över av sig själv. Dessutom är det ju mitt ansvar att reda ut mitt mående i mitt nyktra liv.
Som nykter alkoholist är jag känslomässigt en nybörjare i livet. Och det är fantastskt. Så mycket att lära sig och upptäcka. Det är först nu jag förstår att jag tidigare levt helt avstängd.
Jag börjar förstå de personer med lång nykterhet som säger att det fortfarande blir bättre för varje dag och att de fortfarande utveclkas. Har hört det från personer med över 25 års nykterhet. Känner mig verkligen nyfiken på livet.
Ja, det var lite tankar mitt i natten. Nu ska jag somna om. Och det gör jag nuförtiden (det gjorde jag inte för 3 år sedan).
Somna om, vakna med gott kaffe, sedan gymmet och sen får man se vart livet för mig idag :D

Äntligen fri
Underbar dag igår..

Alla dagar är inte perfeka i nykterheten. Men igår... oj oj oj vilken dag! Är så tacksam..
Det var en sådan dag där liksom alla pusselbitar faller på plats.
Och det bästa av allt är att jag inget visste när jag vaknade :)

Befinner mig långt från alkoholen idag. Mycket långt. Kan inte se mig ta ett glas. Vill inte dricka. Har andra planer nu för mitt liv. Har nya mål. Och på jobbet flyter det på. Så enkelt att jobba när tanken är klar.
Avslutade den sköna dagen med en rejäl bit oxfilé med dottern. Fin kväll tillsammans. Som vanligt numera :)

Såg på facebook att mina gamla vänner från en annan stad festade rejält. Det såg kul ut. Jag unnar verkligen dom det. Ska faktiskt träffa gänget för första gången på 4-5 år nästa månad. Det ska bli otroligt kul. Det är kul att festa även utan alkohol. Det måste vara roligt att leva nykter. Jag hade aldrig roligt utan alkohol förr. Det har jag nu.

Nu efter morgonkaffet kommer belöningen. 1 timma på gymmet. Älskar morgonpasset. Varje dag lite närmare målet. Sen sätter man nya ;)

Det är så enkelt att leva nyktert om man hittar ett annat liv. Om man hittar tillbaka till sig själv.

Och resan fortsätter. Sjukt spännande detta.

Kämpa på. Det blir riktigt bra!

Kram

anonym17136
Din tråd .. 💕

Härlig läsning .. din tråd har varit en inspirationskälla och en förebild under hela min resa .. följer efter i dina vita fotspår .. även jag har andra planer för mitt liv nu ... Lycka 💕

Äntligen fri
Tack Lerigen och Miss Mary Poppins

Tack 🙏
Alla tar vi olika vägar till vårt nya liv. Det viktiga är att antalet försök att åstadkomma en förändring överstiger antalet misslyckade försök. Så var det i alla fall för mig. När jag kom hit till detta forum hade jag redan ett års nykterhet. Men de tre åren dessförinnan var ett enda stort kaos av ”trilla av och upp på hästen igen”.
Det gläder mig innerligt om några av mina erfarenheter kan vara till nytta för andra.
Nu ska jag somna om :)

En sak till. Jag brukar påminna mig om detta. Jag är alkoholist. Det är inte mitt fel. Men det är mitt ansvar.

Kram o kämpa på. Det blir bra :)

Vinäger
Tack, Äntligen fri!

Håller med övriga, du och din tråd är så inspirerande. Skönt att läsa att det kan sluta bra, trots en del fall i början.

"Jag är alkoholist. Det är inte mitt fel. Men det är mitt ansvar." Så tänkvärt!

Önskar dig fortsatt lycka till! ♡

Äntligen fri
Är det jag i spegeln?

Mitt liv rusar fram just nu. Och jag följer bara med. Tar alltför sällan mig tid att stanna upp och tänka efter. Känna tacksamhet för min nykterhet. Men jag är tacksam. Oerhört tacksam. Finns inte ord att beskriva skillnaden på nu från då. Satt för några kvällar sen och rensade min gamla dator. Hittade massa gamla bilder från den tid då jag levde annorlunda. Jag var stressad och ansträngd på bilderna. Och fet. Satt fast. Fast i ett missbruk. Faktum är att jag var döende i en sjukdom jag inte förstod att jag hade..
Jag har fortfarande sjukdomen men låter den inte styra mitt liv idag.
Att leva nykter är idag en självklarhet. Mitt liv idag, svårt att förklara, men mitt liv idag är på riktigt. Riktiga känslor med riktiga innerliga skratt och när sorgen kommer går den över snabbare. Jag kan hantera livet och dåliga saker går över. Det vet jag idag.

Har träffat en underbar kvinna. Hon dricker inte heller. Hon är inte alkoholist men följer med mig ibland på AA möten. Hon gillar stämningen där. Gillar människorna och det som sägs. Vi älskar varandra och ibland kan jag inte låta bli att tänka att allt det underbara som händer nu i mitt arbete, inom mig och i mina relationer runt kring mig, hade aldrig inträffat om jag fortsatt dricka. Allt har dessutom gått så fort när man ser tillbaka 3 år. Jag är en helt annan människa idag. Så lycklig inombords. Får man vara så här lycklig? Är jag verkligen värd allt detta?
Är det jag i spegeln??

Kämpa på, det är värt det.

Kram

HittaVilse
Tack!

Tack!

Jättebra, handfasta tips.

Emma79
Inspirerande!

Oj vilken inspirerande tråd, och vilken fantastisk resa du gjort!

Det där med att ge upp och acceptera läget fastnade hos mig, istället för att planera när jag får dricka nästa gång kanske det vore bättre att bara lägga ner. Tusen tack för dina ord!

anonym17136
Tack fina för ..

Tack fina ❤️ För hälsningen i min tråd .. så glad att du tänker på mig ... Vilken härlig läsning och sån Lycka att höra att du har hittat Kärleken ❤️ Och för att du visar vägen .. jag går i dina fotspår .. Även jag funderar på om det är jag i spegeln ? Mycket är det tack vare träningen som jag mår så bra .. 10 kilo lättare .. jag springer, lyfter, utmanar och svettas .. jag vill bli stark 💪 både på insidan och utsidan .. Njut nu av Lyckan och såklart är vi värda det .. Kramar Lerigen

Vinäger
Underbart!

Blir så glad för din skull. Längtar till jag befinner mig i den självklara nykterheten - som dock alltid måste värnas.

"Jag har fortfarande sjukdomen, men låter den inte styra mitt liv i dag." Där har du hela receptet på att leva utan alkohol. Att acceptera, men inte ge upp inför faktum, utan istället ändra vardagen efter förutsättningarna. Så starkt!

Önskar dig allt gott! ♡ Kram

Äntligen fri
Äter du inte fisk??

Får ofta frågan.
Och när jag svarar ”nej” kommer alltid följdfrågorna:

Äter du verkligen inte fisk alls?
-nej.
-inte räkor ens?
-nej
-kräftor?
-nej tack
-men tonfisk då?
-nej
-skajdjur?
-nej
-men har du provat att smaka lite rökt lax, du gillar ju rökt skinka?
-nej tack
-Janssons frestelse måste väl iaf slinka ner?
-nope!
-smaka på på denna underbara toasten!
-innehåller den fiskrom?
-ja det gör den kanske, ha ha, tänkte inte på det, men det märker man ju knappt!
-jo, jag gör det, jag kastar upp!

Men som ni vet finns det mycket annat på livets meny än fisk att njuta av. Att inte äta fisk är en liten uppoffring för att slippa kasta upp vid matbordet.

Ja, ni fattar nog liknelsen ;)

Snart 3 år utan alkohol och idag är jag lika nära att dricka som att jag helt plöttsligt skulle komma på mig själv ätandes en sjurätters avsmakningsmeny på stans finaste fiskrestaurang.

Simma lungt.
Och kämpa på.
Det blir bra.

Kram

mulletant
Alldeles, alldeles underbart Äntligen fri

Jag minns dig från ditt första år här, särskilt för en 'incident' där du gick rak och rakt igenom (vet inte om du minns och om den gjorde samma intryck på dig men jag var imponerad över din hållning). Härligt att läsa var du är idag och fiskmetaforen är bara så mitt i prick! Jag gillar också stämningen på möten, både Alanon och AA. Äktheten, närvaron, enkelheten. Ofta en genuin glädje bara av att att mötas. Allt gott! / mt

Pi31415
Stort grattis till snart 3 år Äntligen fri.

Det är starkt gjort att komma loss från alkoholens beroendegrepp. Men också nödvändigt när man gått ner sig djupt i träsket och fått fysiska och psykiska problem av detta nervgift.

Du, och andra här inne, som visar att det går att bryta sig loss och leva nykter, behövs. Både för att visa att det är fullt möjligt att göra det, men också som draghjälp för andra.

Önskar dig god fortsättning i det nyktra livet. Vårkram!

Ellan
Ett grattis...

till tid i förskott från mig. Intressant (?) fiskdiskussion.😏 Har vänner som upplever liknande när det framgår att de är vegetarianer. 35 följdfrågor och höjda ögonbryn. Nåja...
Intressant det där med tid. Jag har snart min 2-års dag och jag vet att vissa funderar på detta med att räkna dagar. Jag stirrar mig inte blind på det men det är samtidigt roligt och det ger mig motivation framåt. Inte bara i nykterheten utan i övrigt. Saker går att förändra, beteenden går att förändra, jag är förändrad. Men precis som du skriver så har jag full respekt för den numera lilla alkoholdjävueln som finns inom mig. Det kan gå fort så därför tror jag på att leva ett liv som gynnar min nykterhet.
Det blir bra...
Kram
Ellan

anonym17136
Snart 3 år ..

Här kommer Stort Grattis även från mig ... jag följer dig fortfarande .. ” hack i häl ” 💕

Äntligen fri
Hej MT, Pi, Lerigen, Ellan, Vinäger, Emma o HittaVilse

Och tack för era vinkningar 👋
Värmer verkligen.
Fin kedja vi bildar.
Man blir inspirerad av någon, man tar rygg, man lyckas som någon och inspirerar till sist någon annan vidare att lyckas och det faller tillbaka på en själv som en god känsla av tacksamhet.
Viktigt. För denna sjukdomen går inte att besegra på egen hand.
Just hemmkommen från Spanien. Det går alldeles utmärkt att njuta av värmen och maten där. Nykter.

:D

Emma79
Härligt att höra!

Ja kickarna kan man få på andra sätt- I stort och smått.

Maten blir godare, dofterna intressantare...när man inte bara har nästa drink i huvudet.

Hörde en låt på radion I bilen häromdagen, Mary Jane med Tom Petty, och fick den där “ efter första glaset vin”-känslan ☺️

Mano
Hjälp

Jag tar antabus och i smyg räknar jag dagarna tills jag kan dricka igen. Den har tagit över mitt liv!!!!!

John-Erik
Håller med Mary

Mano,

Du har panik ... Start en egen tråd och berätta lite mer.
Du kan få värdefulla tips här inne.
En sak som du kan börja med är ju att läsa alla trådar som finns här.
Finns säkert 100-tals bra saker att läsa. Inget är omöjligt när det gäller
detta med A. Det finns lösningar... Skriv..

John

Äntligen fri
Först svart, sen börjar man se saker i mörkret..

Hej kämpar,

Checkar in för att jag kom på en sak jag ville dela.
Med min nykterhet förhåller det sig delvis som till mitt mörkerseende. När jag drog ner på drickandet till en lägre nivå kunde jag fortfarande inte se klart. Fortfande förblindad gick jag runt i mörkret och undrade var jag kommit.
Det var först när jag slutade helt med alkohol som saker började hända runt omkring mig.
Sakta började jag se saker igen. Fast på ett annat sätt. Sakta började jag se saker i min omgivning med känslor. Jag insåg plöttsligt att hela Världen förändrats, åtminstonne i mina ögon. Det blir så när sinnet är klart och känslorna är påkopplat igen.
Nu efter nyktra 3+ år är mitt liv så totalt annorlunda. Så innehållsfullt. Varenda stund är viktig. Så mycket att se och uppleva som nykter. Som kärlek tex. Att ge och få kärlek. Att få betyda något för någon annan. Att vara saknad av sitt barn eller vän.
Och förmågan att kunna se andra Och fånga upp deras känslor.
Jag har mycket kvar att lära. Ser fram mot varenda dag som kommer. Även dom dåliga.

Jag skickar en sommarkram full med värdighet och sinnesro. Skickar den speciellt till dig som kämpar och behöver den. Jag vet hur just du mår. Jag har varit där själv. I många år. Men kom ihåg att det finns en lösning. Om man vill ha den.. 🙏

Granit
Jag minns att jag genom idogt

Jag minns att jag genom idogt googlande snubblade över din tråd någon gång efter årsskiftet.
Minns inte riktigt när exakt. Det var på den tiden som jag var fullt medveten om att mitt drickande var högst problematiskt, men jag letade tester om alkoholproblem där jag givetvis fuskade bara för att kunna fortsätta med lite renare samvete.
Ja, jösses vad många sjuka grejer jag sysslade med innan det spårade fullständigt.

Nu hittade jag dig igen, och jag är så grymt imponerad av ditt tankesätt och din nykterhet!
Hoppas du får en fantastisk helg!

Äntligen fri
Tack detsamma Granit 🙏

Hoppas midsommarn gick bra för dig. Själv njöt jag oavsett vädret.
Och snart kommer semestern med ledighet, träning och grillning. En del AA möten ska jag försöka klämma in. Oavsett var i Världen jag befinner mig. Behöver fortfarande mötet med andra som inte dricker. Behöver vara stöd åt andra för att vara stöd åt mig själv 👍

Ta hand om dig.

Granit
Jag njöt jag med

Packade bilen med fru, ungar och allt som hör till stugan och åkte igår morse. Regnigt, vansinnigt blåsigt men riktigt härligt!
Ingen el, inget rinnande vatten, knappt täckning på telefonen och endast braskamin för värme.
Härligt att du håller i och hittat hur du ska leva för att trivas.
Nu så här på min tionde vecka känns det ganska naturligt att vakna och inte vara bakis. Har kommit till insikt med en hel del grejer bakom mitt destruktiva drickande, och jag fortsätter att gå på mina möten och min terapi.
Familjelivet är som natt och dag mot förut, och även om min kvinna såklart har vissa tvivel så är det bara för mig att fortsätta mitt nya liv och sakta vinna tillbaka hennes helhjärtade förtroende.

En stor midsommarkram till dig!

Ler
Tittar in och säger Hej 😀..

Tittar in och säger Hej 😀.. loggar in då och då , för att läsa påminnas och inte glömma .. En mardröm .. ett mörkt kapitel i mitt liv .. Är så otroligt tacksam att jag lyckades göra mig fri från a .. Mycket tack vare detta forum och Din tråd 💕 Skönt att höra att du mår bra .. Stor SommarKram tillbaka till dig 🌸 Lerigen

Femina
Hej!

Nu har jag läst hela din tråd här på forumet. Det tog lite tid men det var det värt! Allt gott!

Äntligen fri
En betraktelse

Ibland snurrar det rejält uppe i hjärnkontoret, speciellt när man går igenom stressiga stunder. Blir värre om man sovit dåligt som jag gjorde när det var som varmast i somras. Då kommer mitt gamla jag fram. Irriterad och lättantänd krymper jag innåt. Mitt ego tar över. Jag, mitt, mig vill bestämma. Jag vill hinna med saker för min skull, andra borde anpassa sig. Missnöjt konstaterar jag att saker är åt helvete. Det drack jag alltid på i mitt tidigare liv. Därför är det ett tillstånd som jag genast måste ta mig ur.
Har märkt att allt förändras om jag tar till några enkla knep. Som att göra något oväntat för någon annan. Utan gentjänst. Det kan tex vara att jag berömmer någon, talar om att jag uppskattar personen. Överraskar någon med en gåva, ett telefonsamtal, en lagad lunch, vad som helst som visar omtanke. Det tar alltid mig ur mig själv. När jag gör någon glad, eller hjälper en främling, en vän eller min tjej så slutar jag genast att vara självcentrerad och mitt ego lugnar ner sig.
Funkar faktiskt varje gång. Och personen som man överraskat eller hjälpt blir ju glad också. Win win :D
För loggen: 1218 nyktra dagar nu.

Tack Lerigen och Femina för hälsningar 🤗

Kämpa på alla, det är så in i bomben värt det 💪

mulletant
Grattis till dina nyktra dagar Äntligen fri

Tack för att du delar med dig❣️ / mt

mulletant
Blev

dubbelpost

Lördaghelaveckan
Äntligen fri

Så härlig och peppande läsning, jag är på min 16:e nyktra dag och längtar så efter mitt gamla jag, mitt original jag som trycktes bort av missbruket.
Känner att det är bara tiden och mina handlingar som tar mig tillbaka till den jag en gång var och vill vara.
Att läsa dina inlägg här ger mig en ännu starkare övertygelse att det går och kommer hända om jag kämpar på🌸
Tack för att du delar med dig, önskar dig härliga dagar🏋️‍♀️

Vinäger
Tack Äntligen fri

...för den inspirerande texten. ♡ Att göra något för någon annan för att lugna ner sitt ego. Starkt!

Grattis till 1219 dagar. ♡

Sidor