Idag har jag varit nykter i ett år och jag hoppas att jag förblir nykter livet ut genom att fortsätta leva ”en dag i taget”. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera någon annan att också hitta rätt och uppleva nåden att bli fri från alkoholen. Jag var ganska illa däran så det som skett är ett mindre mirakel, men också mycket fokuserat arbete. Kan jag så kan du. Så här gick det till..

Efter några första trevande försök att lägga ner alkoholen (under några år) fick jag nog. Drickandet gav mig för många konsekvenser och min hälsa var körd i botten. Vet inte om jag hade ”nått min botten” men jag var slut med alkoholen, färdig. Jag orkade inte göra mig själv besviken fler gånger, orkade inte göra min omgivning besviken fler gånger. Jag kom till insikt om att jag inte kan dricka ”ett glas vin” ibland utan att det blir en hel flaska (eller 3) och även om jag kunde hålla nere nivån till ett par glas vin första kvällen så visste jag att det blir mer kvällen efter för att sedan sluta på samma sätt i vinboxhelvetet. Samma historia gång efter gång.

Gav upp.
Jag gav upp tanken på att kunna dricka och förstod fullt ut att jag är alkoholist. Bara att acceptera och börja jobba från här. Jag valde att leva, att ta fighten och om jag nu var alkoholist så var det under de förutsättningarna som jag måste starta ifrån. Jag ville vinna kampen och få tillbaka min värdighet.

AA.
Började gå frekvent på möten och tog till mig 12-stegsprogrammet. När jag först kom till AA trodde jag (precis som alla andra tror) att jag inte var lika mycket alkoholist som alla andra, men förstod snart att det var jag . Jag såg alla dessa glada fria människor som hade allt från 1 månads till 30 års nykterhet och jag ville ha det dom verkade ha. Jag kände en gemenskap och fick så småningom riktigt bra vänner där. Vänner som jag idag umgås privat med. Det är faktiskt en otroligt viktig bit det sociala eftersom jag ville bryta ensamheten som jag annars kände pga sjukdomen.

Mindfulness.
För mig var stress en utlösande faktor till drickande. Det var kanske så det började när man kom hem efter en stressig dag och ”behövde varva ner”. Lösningen blev vin. Idag försöker jag hålla stressnivån nere och avslutar ofta dagen med minfulness. Har märkt att det får mig att somna lätt. Jag har alltid haft svårt att somna utan alkohol innan.

Utbildning.
Jag var tvungen att förstå allt om sjukdomen. Jag ville veta varför jag hade betett mig som jag gjort och hur jag kunde undvika sug och att ta fler återfall. Jag googlade och läste allt om alkoholism, beroende, hur hjärnan/kroppen påverkas, gick på föreläsningar, lärde mig om HALT (Hungrig, Arg, Ledsen, Trött), PAA (se tidigare inlägg https://alkoholhjalpen.se/comment/111503#comment-111503), Kollade på youtube och lyssnade på ljudböcker om alkoholism mm.
Tips på bra (ljud) böcker:
”Tack det är bra” av Cecilia Svensson,
”Leva nykter” AA
”AnsvarsFULL” av Camilla Kuylenstierna
”Stora boken” AA
”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg
”Mer mindfulness i vardagen” av Ola Schenström
”Sluta kämpa – börja leva” av Sanna Ehdin

Aktivitet:
Träning gav mig endorfiner och känslan av välbehag tillbaka. Dessutom bättre nattsömn. I början promenerade jag mycket när jag lyssnade på böcker/youtube. Idag joggar och styrketränar jag regelbundet och har gått ner nästan 20 kg det senaste året. En total fysisk förvandling som också har blivit en viktig del på denna resa som jag gjort och fortsatt gör.

Nyttig kost.
Att sluta dricka krävde en total livsstilsförändring av mig. Jag ville ändra på allt för att börja på något nytt. Jag slutade med skräpmat och började äta nyttig mat och tillskott av vitaminer och proteiner. Det kanske inte är superviktigt för andra men för mig var det en daglig påminnelse om att jag ändrat på mitt liv.

Stänga dörrar till alkohol.
Jag har idag sett till att det inte finns några möjligheter att falla tillbaka i drickandet. Jag har talat om på jobbet att jag inte dricker mer (och sagt varför), jag har pratat med hela min släkt och sagt som det är, och snackat med mina närmaste vänner. Nu kom det ju inte som en överraskning för min omgivning att jag är alkoholist direkt :). Men det är bra att dom får ta del av min resa in i nykterheten. Det är otroligt givande samtal. Man får naturligtvis otroligt mycket beröm men det är också en träning i att vara öppen och ärlig, inte minst mot sig själv.

Njuta av att leva nykter.
Tacksamhet. Det var tricket för mig till att fortsätta leva nyktert och gilla mitt nyktra liv. Jag försöker vara tacksam för det nya liv jag fått. Och det är jag. Så tacksam att jag absolut inte vill tillbaka till det som var. Där någonstans försvann mitt sug och lust att dricka alkohol..

Hoppas nu att jag kan inspirera någon annan att lyckas bli nykter. Det är en bitvis tuff resa men det är värt det. Det går inte att med ord beskriva hur skönt det är att slippa skuld och skam. Jag har fått min värdighet tillbaka. Och lusten att leva och lära mig nya saker är idag större än någonsin. Innan vaknade jag trött och tom. Idag vaknar jag nyfiken på vad som är mitt nästa mål. Jag vill leva i verkligheten, utan bedövning. Jag ser fram mot att ta reda på vem jag verkligen är och hur långt jag kan nå :)

Lycka till. Kram.

Ja att leva nykter är att lära sig att leva på nytt. Jag fick börja om o liksom ta det från början. Många känslor och funderingar när man inte kan bedöva sig o ”logga ut” känslomässigt.
Jag går in och ut i min sinnesro. Men jag förstår idag att allt bara utspelar sig i mitt huvud. Och att om jag känner mig stressad, irriterad, nere eller orolig så är det bara tankar som snurrar runt i MIN skalle, inte hos andra. Och att belasta omgivningen med saker som jag bär på är onödigt, det går ju över av sig själv. Dessutom är det ju mitt ansvar att reda ut mitt mående i mitt nyktra liv.
Som nykter alkoholist är jag känslomässigt en nybörjare i livet. Och det är fantastskt. Så mycket att lära sig och upptäcka. Det är först nu jag förstår att jag tidigare levt helt avstängd.
Jag börjar förstå de personer med lång nykterhet som säger att det fortfarande blir bättre för varje dag och att de fortfarande utveclkas. Har hört det från personer med över 25 års nykterhet. Känner mig verkligen nyfiken på livet.
Ja, det var lite tankar mitt i natten. Nu ska jag somna om. Och det gör jag nuförtiden (det gjorde jag inte för 3 år sedan).
Somna om, vakna med gott kaffe, sedan gymmet och sen får man se vart livet för mig idag :D

Alla dagar är inte perfeka i nykterheten. Men igår... oj oj oj vilken dag! Är så tacksam..
Det var en sådan dag där liksom alla pusselbitar faller på plats.
Och det bästa av allt är att jag inget visste när jag vaknade :)

Befinner mig långt från alkoholen idag. Mycket långt. Kan inte se mig ta ett glas. Vill inte dricka. Har andra planer nu för mitt liv. Har nya mål. Och på jobbet flyter det på. Så enkelt att jobba när tanken är klar.
Avslutade den sköna dagen med en rejäl bit oxfilé med dottern. Fin kväll tillsammans. Som vanligt numera :)

Såg på facebook att mina gamla vänner från en annan stad festade rejält. Det såg kul ut. Jag unnar verkligen dom det. Ska faktiskt träffa gänget för första gången på 4-5 år nästa månad. Det ska bli otroligt kul. Det är kul att festa även utan alkohol. Det måste vara roligt att leva nykter. Jag hade aldrig roligt utan alkohol förr. Det har jag nu.

Nu efter morgonkaffet kommer belöningen. 1 timma på gymmet. Älskar morgonpasset. Varje dag lite närmare målet. Sen sätter man nya ;)

Det är så enkelt att leva nyktert om man hittar ett annat liv. Om man hittar tillbaka till sig själv.

Och resan fortsätter. Sjukt spännande detta.

Kämpa på. Det blir riktigt bra!

Kram

anonym17136

Härlig läsning .. din tråd har varit en inspirationskälla och en förebild under hela min resa .. följer efter i dina vita fotspår .. även jag har andra planer för mitt liv nu ... Lycka ?

Tack ?
Alla tar vi olika vägar till vårt nya liv. Det viktiga är att antalet försök att åstadkomma en förändring överstiger antalet misslyckade försök. Så var det i alla fall för mig. När jag kom hit till detta forum hade jag redan ett års nykterhet. Men de tre åren dessförinnan var ett enda stort kaos av ”trilla av och upp på hästen igen”.
Det gläder mig innerligt om några av mina erfarenheter kan vara till nytta för andra.
Nu ska jag somna om :)

En sak till. Jag brukar påminna mig om detta. Jag är alkoholist. Det är inte mitt fel. Men det är mitt ansvar.

Kram o kämpa på. Det blir bra :)

Håller med övriga, du och din tråd är så inspirerande. Skönt att läsa att det kan sluta bra, trots en del fall i början.

"Jag är alkoholist. Det är inte mitt fel. Men det är mitt ansvar." Så tänkvärt!

Önskar dig fortsatt lycka till! ♡

Mitt liv rusar fram just nu. Och jag följer bara med. Tar alltför sällan mig tid att stanna upp och tänka efter. Känna tacksamhet för min nykterhet. Men jag är tacksam. Oerhört tacksam. Finns inte ord att beskriva skillnaden på nu från då. Satt för några kvällar sen och rensade min gamla dator. Hittade massa gamla bilder från den tid då jag levde annorlunda. Jag var stressad och ansträngd på bilderna. Och fet. Satt fast. Fast i ett missbruk. Faktum är att jag var döende i en sjukdom jag inte förstod att jag hade..
Jag har fortfarande sjukdomen men låter den inte styra mitt liv idag.
Att leva nykter är idag en självklarhet. Mitt liv idag, svårt att förklara, men mitt liv idag är på riktigt. Riktiga känslor med riktiga innerliga skratt och när sorgen kommer går den över snabbare. Jag kan hantera livet och dåliga saker går över. Det vet jag idag.

Har träffat en underbar kvinna. Hon dricker inte heller. Hon är inte alkoholist men följer med mig ibland på AA möten. Hon gillar stämningen där. Gillar människorna och det som sägs. Vi älskar varandra och ibland kan jag inte låta bli att tänka att allt det underbara som händer nu i mitt arbete, inom mig och i mina relationer runt kring mig, hade aldrig inträffat om jag fortsatt dricka. Allt har dessutom gått så fort när man ser tillbaka 3 år. Jag är en helt annan människa idag. Så lycklig inombords. Får man vara så här lycklig? Är jag verkligen värd allt detta?
Är det jag i spegeln??

Kämpa på, det är värt det.

Kram

Emma79

Oj vilken inspirerande tråd, och vilken fantastisk resa du gjort!

Det där med att ge upp och acceptera läget fastnade hos mig, istället för att planera när jag får dricka nästa gång kanske det vore bättre att bara lägga ner. Tusen tack för dina ord!

anonym17136

Tack fina ❤️ För hälsningen i min tråd .. så glad att du tänker på mig ... Vilken härlig läsning och sån Lycka att höra att du har hittat Kärleken ❤️ Och för att du visar vägen .. jag går i dina fotspår .. Även jag funderar på om det är jag i spegeln ? Mycket är det tack vare träningen som jag mår så bra .. 10 kilo lättare .. jag springer, lyfter, utmanar och svettas .. jag vill bli stark ? både på insidan och utsidan .. Njut nu av Lyckan och såklart är vi värda det .. Kramar Lerigen

Blir så glad för din skull. Längtar till jag befinner mig i den självklara nykterheten - som dock alltid måste värnas.

"Jag har fortfarande sjukdomen, men låter den inte styra mitt liv i dag." Där har du hela receptet på att leva utan alkohol. Att acceptera, men inte ge upp inför faktum, utan istället ändra vardagen efter förutsättningarna. Så starkt!

Önskar dig allt gott! ♡ Kram

Får ofta frågan.
Och när jag svarar ”nej” kommer alltid följdfrågorna:

Äter du verkligen inte fisk alls?
-nej.
-inte räkor ens?
-nej
-kräftor?
-nej tack
-men tonfisk då?
-nej
-skajdjur?
-nej
-men har du provat att smaka lite rökt lax, du gillar ju rökt skinka?
-nej tack
-Janssons frestelse måste väl iaf slinka ner?
-nope!
-smaka på på denna underbara toasten!
-innehåller den fiskrom?
-ja det gör den kanske, ha ha, tänkte inte på det, men det märker man ju knappt!
-jo, jag gör det, jag kastar upp!

Men som ni vet finns det mycket annat på livets meny än fisk att njuta av. Att inte äta fisk är en liten uppoffring för att slippa kasta upp vid matbordet.

Ja, ni fattar nog liknelsen ;)

Snart 3 år utan alkohol och idag är jag lika nära att dricka som att jag helt plöttsligt skulle komma på mig själv ätandes en sjurätters avsmakningsmeny på stans finaste fiskrestaurang.

Simma lungt.
Och kämpa på.
Det blir bra.

Kram

Jag minns dig från ditt första år här, särskilt för en 'incident' där du gick rak och rakt igenom (vet inte om du minns och om den gjorde samma intryck på dig men jag var imponerad över din hållning). Härligt att läsa var du är idag och fiskmetaforen är bara så mitt i prick! Jag gillar också stämningen på möten, både Alanon och AA. Äktheten, närvaron, enkelheten. Ofta en genuin glädje bara av att att mötas. Allt gott! / mt

Det är starkt gjort att komma loss från alkoholens beroendegrepp. Men också nödvändigt när man gått ner sig djupt i träsket och fått fysiska och psykiska problem av detta nervgift.

Du, och andra här inne, som visar att det går att bryta sig loss och leva nykter, behövs. Både för att visa att det är fullt möjligt att göra det, men också som draghjälp för andra.

Önskar dig god fortsättning i det nyktra livet. Vårkram!

Ellan

till tid i förskott från mig. Intressant (?) fiskdiskussion.? Har vänner som upplever liknande när det framgår att de är vegetarianer. 35 följdfrågor och höjda ögonbryn. Nåja...
Intressant det där med tid. Jag har snart min 2-års dag och jag vet att vissa funderar på detta med att räkna dagar. Jag stirrar mig inte blind på det men det är samtidigt roligt och det ger mig motivation framåt. Inte bara i nykterheten utan i övrigt. Saker går att förändra, beteenden går att förändra, jag är förändrad. Men precis som du skriver så har jag full respekt för den numera lilla alkoholdjävueln som finns inom mig. Det kan gå fort så därför tror jag på att leva ett liv som gynnar min nykterhet.
Det blir bra...
Kram
Ellan

anonym17136

Här kommer Stort Grattis även från mig ... jag följer dig fortfarande .. ” hack i häl ” ?

Och tack för era vinkningar ?
Värmer verkligen.
Fin kedja vi bildar.
Man blir inspirerad av någon, man tar rygg, man lyckas som någon och inspirerar till sist någon annan vidare att lyckas och det faller tillbaka på en själv som en god känsla av tacksamhet.
Viktigt. För denna sjukdomen går inte att besegra på egen hand.
Just hemmkommen från Spanien. Det går alldeles utmärkt att njuta av värmen och maten där. Nykter.

:D

Emma79

Ja kickarna kan man få på andra sätt- I stort och smått.

Maten blir godare, dofterna intressantare...när man inte bara har nästa drink i huvudet.

Hörde en låt på radion I bilen häromdagen, Mary Jane med Tom Petty, och fick den där “ efter första glaset vin”-känslan ☺️

Mano

Jag tar antabus och i smyg räknar jag dagarna tills jag kan dricka igen. Den har tagit över mitt liv!!!!!

John-Erik

Mano,

Du har panik ... Start en egen tråd och berätta lite mer.
Du kan få värdefulla tips här inne.
En sak som du kan börja med är ju att läsa alla trådar som finns här.
Finns säkert 100-tals bra saker att läsa. Inget är omöjligt när det gäller
detta med A. Det finns lösningar... Skriv..

John

Hej kämpar,

Checkar in för att jag kom på en sak jag ville dela.
Med min nykterhet förhåller det sig delvis som till mitt mörkerseende. När jag drog ner på drickandet till en lägre nivå kunde jag fortfarande inte se klart. Fortfande förblindad gick jag runt i mörkret och undrade var jag kommit.
Det var först när jag slutade helt med alkohol som saker började hända runt omkring mig.
Sakta började jag se saker igen. Fast på ett annat sätt. Sakta började jag se saker i min omgivning med känslor. Jag insåg plöttsligt att hela Världen förändrats, åtminstonne i mina ögon. Det blir så när sinnet är klart och känslorna är påkopplat igen.
Nu efter nyktra 3+ år är mitt liv så totalt annorlunda. Så innehållsfullt. Varenda stund är viktig. Så mycket att se och uppleva som nykter. Som kärlek tex. Att ge och få kärlek. Att få betyda något för någon annan. Att vara saknad av sitt barn eller vän.
Och förmågan att kunna se andra Och fånga upp deras känslor.
Jag har mycket kvar att lära. Ser fram mot varenda dag som kommer. Även dom dåliga.

Jag skickar en sommarkram full med värdighet och sinnesro. Skickar den speciellt till dig som kämpar och behöver den. Jag vet hur just du mår. Jag har varit där själv. I många år. Men kom ihåg att det finns en lösning. Om man vill ha den.. ?