Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

I lördags drack jag för mycket, efter nästan 3 månader av nykterhet. Det blev ingen större minneslucka (slarvade dock tyvärr bort mina kontaktlinser igen). Det var rejäl bakfylla och ångest dagen efter, ja ångest och tröttheten höll i sej i två dagar. Det är först idag som jag mår någorlunda bra.
Hur har jag orkat i alla dessa år, med allt vad jag hällt i mej och med alla dagar av bakfylla och ågren? Av skakningarr, allmän svaghet och illamående. Av dålig sömn, äckliga svettningar och konstiga, panikartade drömmar. Hur har jag orkat ta mej vidare efter den enorma tröttheten, som jag oftast haft, efter en eller några dagar av fylla!? Nej, jag förstår inte hur jag orkat egentligen. Men det har slitit hårt på både kropp och själ. Det har tagit alldeles för mycket energi. Men den energin ska jag lägga på annat nu ?
Kram.

John-Erik

Du har ju dina tre månader nykter. Jättefint..
Då har du ju facit.. Hur gjorde du förra gången?
Gör likadant nu.. är mitt förslag . Lycka till vännen..tre nya nyktra månader så..

Mirabelle

Du kanske, liksom jag, bara var tvungen att testa och se om avhållsamheten hade trollat bort oförmågan att kontrollera intaget? Gjort är gjort. Nu vet vi. Det är inte värt det.

Tack för era inlägg, det värmer och inspirerar mej till att ta nya tag. Jag har försökt förändra mitt drickande i 2-3 år, och lyckats ha allt längre uppehåll med alkoholen. Jag gjorde upp flera strategier i början, som jag skrev ner samt skrev upp allt jag drack (och hur jag mådde) varje månad. Det har varit en lång process, och det tar ju tid att förändra "sitt tänk" om alkohol och gamla ovanor. I alla för mej. Kanske jag äntligen börjar inse att det inte är någon idé att testa mer, om jag kan kontrollera intaget. Avhållsamheten tar inte bort oförmågan att kontrollera intaget. Det är som du skrev Mirabelle, inte värt att testa. Nu ska jag använda mina strategier igen. Fokusera på andra saker och det som verkligen får mej att må bra i längden. Ingen mer alkohol alls för min del, för mycket lång tid framöver, är det som gäller för mej nu.
Lycka till alla ni andra som kämpar också! Kram.

Det blev tyvärr bara knappt tre veckor, som jag höll mej ifrån alkoholen. Den 19/5 var jag ute med en kompis och drack igen. Tappade räkningen på antal öl och en kontaktlins till, försvann också. Sen drack jag igen, en flaska vin den 25/5, men tyckte inte att jag blev så påverkad (!?). Men jag måste sluta upp med att lura mej själv hela tiden och inte inbilla mej att jag kan hantera alkoholen på ett sunt sätt. Jag slarvar med att skriva upp hur mycket och hur ofta jag dricker (gjorde ju det tidigare i en annan dagbok). Nu ska jag ha denna tråden som min dagbok, och verkligen försöka hålla alkoholintaget på låg nivå. På allvar. Det bästa vore ju om jag kan avstå helt och hållet. I min kyl står nu bara alkoholfria öl, och de ska jag iaf njuta av denna helgen.
En fin och nykter helg önskar jag er alla. ?

Fredde

Hej min vän vad kul att se dig här inne igen ? Var inte för hård mot dig själv för jag tycker du har varit duktig och stark som höll uppe i 3 månader det visar att du har viljan och styrkan i dig om du sätter den sidan till ? Jag drack inget på 14 dagar men förra helgen så grillade jag och flickvännen och då delade vi på en öl och tog 2 glas rosévin var så det var inte så farligt ? Men igår efter mycket velande med mig själv så drack jag 4 öl i lugn och ro och hade det varit förr då hade jag nog druckit det dubbla så jag har bättrat mig ialla fall ? Jag försöker minska ner på drickandet men visst det är inte lätt alla gånger men snubblar man till så får man resa sig igen och kämpa vidare ? Ha en trevlig dag! Styrkekram ❤️?

...är en seger! Det gäller framför allt att se de sammanhängande vita perioderna som ett bevis på att man är på rätt väg. Tycker att du har fixat det riktigt hyfsat. ♡

Tror att jag skulle tycka att det vore jobbigt att räkna och skriva upp, men alla har sina strategier. Bästa kalkyleringen är förstås att du endast har A-fri öl hemma just nu.

Trevlig helg!

Tack för era inlägg, Fredde och Vinäger!
Riktigt sommarvärme och sol varje dag nu, det är ju härligt men det får mej även att känna en slags ångest ibland. Jag tror att det är gamla spöken i min hjärna gör att jag liksom blir deprimerad, det är svårt att förklara känslan. Just på sommaren kan jag känna mej extra ensam, eller ledsen eller vad det nu är. På sommaren ska ”livet leka” och man ska vara glad. Men så är det inte i verkligheten, det vet jag ju innerst inne.
Jag var helt nykter i 34 dagar. Midsommar var inga problem, för då jobbade jag. Under mer än en månad var jag inte ens sugen på alkohol. Men i lördags slog suget till rejält. Jag drack snabbt upp alla de små 6-pack folköl, som jag hade hemma. Fantiserade sen om whisky eller mer öl, det var tur att jag inte hade något mer hemma! Låter kanske inte som att jag drack så mycket. Men imorse så skakade mina händer..(igår, det är efter midnatt nu) och det är väl ett tecken på abstinens... Skrämmande känsla. Jag blir rädd när jag tänker på hur skör gränsen är. Jag måste alltid vara på min vakt. Ibland känns det lite tröttsamt.

Jag har inte skrivit i din tråd förut, beror nog på att när jag började här på forumet i vintras då hade du pausat.

Imorse vaknade jag så himla tidigt av något oväsen på gatan och kunde inte somna om.
Så då läste jag din tråd.?

Du är ju enormt viljestark som kämpar så oförtröttligt mot suget.

Du har ju klarat flera längre vita perioder så du kommer säkert kunna hitta din balans så småningom.

Men en grej som jag tänkte på under läsningen är att du har Alko hemma i kylen!? Hur tänker du då?

Jag skulle aldrig våga ha det hur säker jag än känner mig just nu.
Alkoholsuget slår ju ner som en blixt och sedan är det försent...
Det har vi ju upplevt några gånger nu..

Men visst är det en fantastisk hjälp vi har av varandra på forumet??
Jag är så tacksam att jag hittade hit?

Ha en skön dag☀
Kramar???

AlkoDHyperD

Mellan hur det borde vara och hur man känner sig.
Ofta är det då förväntan på känslan av glädje är stor man kan känna sig ännu mer nedstämd. För känslan är ju fel. Alla ska vara glada. Man har inget att deppa över. Livet leker. Osv
Kontrasten mellan den yttre och den inre verkligheten kan vara mer plågsam än själva känslan.
Men det är inte fel att känna, vad man än känner. Det blir bara mer tydligt när det inte finns lika många yttre anledningar till att känna sig nere och när omvärlden verkar så mycket gladare än man känner sig själv.
Precis som FinaLisa skriver, om att ha tillgång till alkohol hemma. Skulle du slippa vara lika mycket på din vakt om det var lite besvärligare att få tag på i den stunden impulsen slår till? Använda ”på sin vakt-energin” till annat?
Kram

Tack för era kommentarer FinaLisa och AlkoDHyperD! Nej, jag ska inte ha nån alkohol hemma, bättre att lägga ”på sin vakt-energi” på något annat.
Jag hade köpt hem folkölen för att jag i min enfald trodde jag kunde dricka en eller två av dem och sen ha några kvar hemma, att bjuda på. Men jag hinner alltid dricka upp ölen, innan det kommer någon, som jag kan bjuda på. Alkohol-hjärnan lurar mej gång på gång...
Jag känner mej ändå lite gladare idag. Visst är det lätt att ha stora förväntningar på sommaren. Men med alkohol byggs min ångest också upp alltmer och det blir som en ond cirkel. Jag vet ju innerst inne, att livets tråkigheter är lättare att hantera utan alkohol.
Idag har jag handlat hem alkoholfria öl. De är minst lika goda som de ”vanliga”. Men alkoholfria ska dock bli de ”vanligaste” för min del ?
Ha en fin fortsatt dag alla här på forumet. Tack för att ni finns ❤️

Fredde

Du är stark innerst inne för det har du bevisat för dig själv flera gånger när du varit vit i flera månader innan. För min egen del så har det gått upp å ner sista tiden och en sak jag lagt märke till att efter jag varit vit några veckor eller någon månad och när jag sen tagit några öl så känns det som att jag vill ta igen det jag inte druckit när jag varit nykter och det känns inte bra så den biten får jag lära mig att bli bättre på. Igår Spelade Sverige fotboll och då blev det grillning med min bror och jag drack lite för många öl så idag har ångesten varit min följeslagare och dagen har varit förstörd bara för det. Det är väl så att som man bäddar får man ligga ? Det är så svårt att avstå några kalla öl nu när det är sommarvärme och man grillar och fotbolls VM då är det lätt att den lille röde sätter snubbelben på en och man ligger i diket igen. Men jag har varit stark förut och var vit i 5 veckor och klarDe jag det då så kan jag fixa det igen bara jag bestämmer mig för det. Idag har jag som sagt mått somnat förtjänar och jag ska komma ihåg denna jobbiga dag med ångest och värk och ha det i åtanke till nästa gång jag får sug så kanske jag lättare kan vara utan ölen och slippa må dåligt igen ? Dag 1 för mig idag och jag hoppas på fler vita dagar så man kan njuta och uppskatta dagen och slippa all ångest och självförakt osv. Nu kämpar vi vidare och tar nya tag och varje dag nykter är en vinst i sig ? Ha en fin dag! Kram ❤️?

För ditt inlägg och din uppmuntran. ?
Jag kan känna igen den där tanken när man varit helt vit en längre tid och sen dricker. Efter några glas, kan jag få för mej att ”Nu är det lika bra att passa på att dricka” eller ”Nu ska jag ta igen, har ju varit så duktig så länge”, och ”Jag ska vara nykter för alltid, sen”. Helt galet är det! Men vi lär oss, och det gäller att vara på sin vakt mot alkoholdjävulens försök att ta över ens hjärna.
Jag är inte så intresserad av fotboll, men dricker tyvärr gärna öl ändå.? Jag tittar kanske lite när Sverige spelar på lördag. Men utan öl, för då ska jag vara barnvakt hela kvällen sen. Det känns bra och meningsfullt.
Hoppas du mår bättre nu, Fredde. Tänk på att du klarat 5 veckor tidigare, det är ju kanonbra! ?
Kram ?

Hej Manda! Jag har läst ikapp din tråd nu. Det är en så fruktansvärt lömsk balansgång det här med alkohol och att försöka vara måttful. Nu är det ett år sedan jag hade en ”katastrof-fylla” med den vidrigaste ångesten. Sakta, sakta har jag kunnat börja bli en ny person. Jag har längtat så starkt efter att bli den personen. Att inte behöva vara den som alltid vill ha mer, som försöker handla i baren efter att sista beställningen passerat, att ”räkna med” en bakisdag laddad med resorb. Att ha ångest för hur andra ser på mig. Allt det här är så klart inte borta men mycket är förändrat. Jag dricker ju fortfarande så det är ju riskabelt men för det mesta känner jag en mättnad, att det räcker med lite, att jag inte vill snubbla.
Läser om hur du kämpar. Förstår att det är tufft ibland. Hur var din helg?

Det gäller att stå emot. Men hur många gånger vi än hört dem inne i huvudet lurar de oss då och då. Vi kanske måste se till att de inte får lika stor plats som tidigare. Något borde vi väl komma på som håller A-rösten på avstånd. Vi går klura vidare på det.

Hoppas att det går hyfsat för dig i alla fall. ♡ Kram

Fredde

Hoppas det går bra för dig och att du har det underbart i denna värmebölja ? Jag hoppas det kommer regn snart med tanke på alla skogsbränder och alla djur som far illa av värmen. Igår så snubblade jag till och drack 7 öl så idag är jag bakis och mår som jag förtjänar fyyy att man aldrig lär sig ? Jag tyckte jag varit duktig som inte varit onykter på 16 dagar att jag förtjänade några öl igår och det är ju där jag lurar mig själv att jag ska belöna mig med öl varför ska jag göra det när det finns så mycket andra bra saker man belöna sig med istället. Men det är bara att ta nya tag och borsta av sig och kämpa vidare? kram ?

Fredde

Hoppas det går bra för dig och att du har det underbart i denna värmebölja ? Jag hoppas det kommer regn snart med tanke på alla skogsbränder och alla djur som far illa av värmen. Igår så snubblade jag till och drack 7 öl så idag är jag bakis och mår som jag förtjänar fyyy att man aldrig lär sig ? Jag tyckte jag varit duktig som inte varit onykter på 16 dagar att jag förtjänade några öl igår och det är ju där jag lurar mig själv att jag ska belöna mig med öl varför ska jag göra det när det finns så mycket andra bra saker man belöna sig med istället. Men det är bara att ta nya tag och borsta av sig och kämpa vidare? kram ?

Först vill jag tacka för era kommentarer, goa ni! ?
Det är skrämmande att märka, hur lätt man kan trilla ner i öl- och vin- träsket igen. Tyvärr har de senaste 3 veckorna inte gått så bra alls. Det har inte varit ”katastrof-fyllor” eller längre minnesluckor, men jag har slarvat med att räkna intaget av alkoholen och antal nyktra dagar (de hade varit lätträknade ?). Jag har haft semester två veckor nu, varav en vecka spenderats utomlands. Den veckan drack jag så gott som varje dag. Mitt resesällskap drack måttligt och de hade barn med, så det blev inga sena utekvällar iaf. Jag smusslade inte heller med öl eller vin till mitt rum (som jag gjort förr). Förutom sista kvällen då jag med förevändning att hitta en flaska billigt vin o gott att ta med hem, gick till närmsta butik och köpte med mej 5 öl, som jag drack på rummet innan jag somnade. Nej, jag drack 4 öl, och den sista halsade jag tidigt på morgonen, på flygplatsen. Då larmade faktiskt varningsklockorna i mitt huvud! Tog det lite lugnare med ölen några dagar sen. Det har som sagt inte varit helt katastrof, som det kunde gå tidigare. Men två gånger under dessa veckor har jag vaknat på natten pga av illamående och då kräkts. Det är väl kroppen som säjer ifrån..
Allva; Jag hoppas också, att jag en dag kan bli en ny person, som inte hela tiden okuperas av tankar på alkohol och ågren. Det går dock verkligen i snigelfart för min del. Men jag ger inte upp ?.
Vinäger; Ja, A-tankarna är lömska. Vi får fortsätta klura, och inte ge upp. Hoppas det också går bättre för dej och att du mår bra.
Fredde; Samma till dej. Alla snubblar vi ibland. Glöm inte alla dagarna som du varit helt nykter! ? Jag önskar också att det ska regna, det är hemskt med alla bränder i landet. Där jag bor har det dock varit mulet i förmiddags och jag har varit ute och joggat. Var riktig gott med lite svalare väder. Men nu är det värme på gång igen..
Nu är det skärpning för min del som gäller. Jag ska ha bättre koll på vad jag gör och ta vara på varje dag i fortsättningen. Jag ska vara mer aktiv här inne. Tyvärr har jag har mest varit på andra sociala medier. Men de känns i längden bara stressande för mej, med alla kommenter och bilder som jag lagt ner tid på, på t ex Facebook. Det är betydligt meningsfullare att läsa här på forumet. Jag har svårt att koppla av. Igår var fösta dagen på min semester som jag kunde sitta och läsa en bok, i flera timmar! Ska nog göra det i eftermiddag också.., och stänga av mobilen. Dag 2 idag. Och det ska bli dag 3 imorgon ?
Ha en fin fortsatt dag alla! ?

Längesen jag skrev här, hade svårt att hitta min tråd. Men dagarna har rusat iväg, med jobb och annat. Jag har läst lite här då och då, men inte haft energi att skriva något.
Jag grubblar igen på vad som är måttligt intag av alkohol. Jag inbillar mej att jag dricker mer måttligt. Men i sommar har jag verkligen tänjt på gränserna, särskilt under semesterresan. De två senaste veckorna har jag druckit 2 folköl vid ett tillfälle (måttligt i mina ögon) och 4 st folköl en kväll (långsamt). Men det är väl inte särskilt måttligt? Tyvärr tyckte min alkohol-hjärna att det var måttligt, så jag räknade ett tag, det tillfället som en (nästan) nykter dag! ?
Ja, jag har iaf börjat räkna nyktra dagar igen. Men det är förrädiskt att tro att man klarat att dricka måttligt, i längden. Kanske lika bra inte dricka något alls, så slipper man att grubbla så mycket också..
Kram allla som kämpar här ?

Fredde

Du kämpar på läser jag men var inte för hård mot dig själv du är en stark och vacker själ och det har du bevisat för dig själv och för oss andra här inne många gånger när du varit vit en längre period ? Jag tyckte att jag hade varit duktig igår för jag hade inte tagit en droppe på nästan 2 veckor så jag mitt dumhuvud gick till bolaget å köpte 6 öl för att fira att jag varit duktig haha det är ju skrattretande och patetiskt bara nu när jag tänker på det ? Nu tar vi nya tag och räknar vita dagar igen ? Styrkekram ❤️?