Idag har jag varit spik nykter i 10(!) dagar och det har gått mycket lättare än jag trodde. Det var jobbigt i fredags med övergången till helg men sedan har det gått bra. Nu har jag inte druckit enorma mängder men definitivt över rekommenderad mängd, kanske 20 “glas” eller enheter eller vad man säger i veckan. Mer om det varit något speciellt.

Idag gick jag in i stadens nyöppnade alkoholfria gourmetbutik och köpte några flaskor vin och några öl. Plus att jag köpte grejer för att lära mig virka. Jag behöver något att göra när fingrar och hjärna blir rastlösa. Lite som fidget spinners för vuxna... Tidigare har jag smuttat vin eller plockat i mig godis...

Emma79

Jag är lite likadan. Men jag utsätter mig inte för vissa grejer längre. Jag gillar små sällskap med folk jag känner och där jag kan prata ärligt om personliga grejer. Det ger mig något och så har det alltid varit.

Minglandet är en mardröm, enklare med A, ja, men samtidigt- vad är det egentligen om det behövs A från alla håll och kanter för att det ska funka? Glada skratt o kindpussar i all ära men det är inte allt här i livet.

Förstår att det känns pissigt just nu men håll ut.

Kram

Med hjälp av en nyfunnen vän som våldgästade mitt hotellrum och småpratade en stund bröts ångesten och vi tog oss till middagen. Därefter spelade jag spel i flera timmar.

Dagen efter min ovan nämnda ångestattack mådde jag bättre psykiskt och pratade med min man på telefon flera gånger. Då bestämde jag med hans stöd att bryta nykterheten. Jag hade många argument för att rättfärdiga detta för mig själv. Ex:
- Har jag nu betalst 5000kr för vistelsen är det inte värt att sitta instängd på
Hotellrummet med ångest.
- Jag är bland folk jag kan få stöd av.
- Det känns lite mer sommar att kunna sitta på en solig uteservering med ett glas rosé eller två.
Etc.

Så fredag och lördag blev det allkohol. Jag drack som en lättare festkväll från förr men höll mig till cider förutom rosévinet på eftermiddagen och några glas sangria på restaurang. Då höll jag mig på en hyffsad nivå även om jag inte 100% höll mig till ett ok beteende. Inga dumma grejer men en blick eller kommentar på fel ställe... När kvällen var slut letade jag inte vidare efter någon efterfest utan gick till hotellet. Morgnarna efteråt var ok, ingen huvudvärk eller illamående. Bara dåligt samvete gentemot mig själv att jag inte lyckades ta mig till 100 dagar.
Nu har jag inte druckit alkohol varken söndag, måndag eller idag men suget lurar där i bakgrunden. När solen värmer, fåglarna kvittrar och grillen kallnar.

Jag har genom åren fått höra att jag ställer höga krav på mig själv. För höga. Varför jag aldrig kan stanna vid målsnöret utan fortsätter springa vet jag inte. När jag gick med här satte jag ett måttlighetsmål men för varje helvit dag byggdes det upp en känsla av att ett glas vin skulle vara ett allt större misslyckande. Nu känner jag mig helt kass. Min man tycker att måttlighet är lagom och det kanske är vad jag klarar av just nu. Fast det känns svårare.

Lärdomen jag dragit och som jag faktiskt känner mig stärkt av är:
- Jag valde inte hotellets minibar när ångesten kom krypande i torsdags. Jag drack ingenting heller när ångestattacken klingat av. Jag använde inte alkohol för att döva några starka känslor.

Jag tror att jag vill behålla det rimlighetsmål jag satte upp från början men med några tillägg:
- Jag ska inte dricka när jag överväldigas av negativt laddade känslor.
- Jag ska inte dricka när det är arbetsdag dagen efter.
- Jag ska inte dricka om jag förväntas gå upp tidigt på morgonen.
- Större mängder ex. vid festligheter ska jag bara dricka om maken eller insatta vänner är med så att jag känner mig trygg i sammanhanget.

Mirabelle

Om det funkar eller inte vet du ju inte förrän du testat :) Jag håller med om att mingel är en genomvidrig upplevelse. För mig spelar det ingen roll om jag dricker alkohol eller inte. Jag undviker sådant till varje pris. Bra gjort att du lyckades hålla dig ifrån minibaren när känslorna löpte amok! 100% ok beteende har jag nog aldrig lyckats med i nyktert tillstånd heller... Jag lyckas alltid uppföra mig fel på något vis, vara udda. Folk vänjer sig ;) Men det är absolut inte lockande att dricka alkohol i sociala sammanhang när man har svårt att bete sig som folk redan innan...