Hej alla kämpar!

Har beställt avstängning. Jag är ledsen för att jag sårat Emma.
Har bett om ursäkt.
Alla fina såsom Elise (tycker om dig),Granit, Emma naturligtvis som välkomnade mig först, Vinäger(vilken kämpe), Dionysa (gillar dig), MM, Ron(hoppas du får det bra) Mirabelle med all sin humor (du behöver nog inte dricka för att vara kul, tro mig ;-) ,
+ alla andra viktiga människor. Ni är alla värda att må bra med mindre A.
Sen jag hittade detta forum har jag minskat med 2/3 . ganska bra och jag känner mig stolt över mig själv för jag trodde aldrig på det innan.
Har skrivit här 80% nykter. Lite svammel ibland som kan tillskrivas kompisen A. Ångrar några inlägg.
Men jag fortsätter att läsa så skriv för jag behöver alla era kloka ord liksom många andra som kanske inte skriver utan bara läser.
Jag ska kämpa för att till slut bli helt nykter.
Men för att hedra Emma79 ska jag få hennes nyktra och duktiga resa med alla hennes A-fria dagar. Jag ska också lyckas
med 90 dagar. En sporre så god som någon...

Kram

John

Det som har uppstått handlar inte om vad ni användare har gjort utan om en otydlighet från alkoholhjälpens sida. Vi har inte haft några regler för i vilka trådar som du som användare kan skriva i utan vi har lämnat det upp till er som är användare att göra som det passar. Även om det har fungerat bra så blir det svårt att som ny veta vad som går bra att göra. Vi ska fundera på hur alkoholhjälpen kan blir tydligare så att missförstånd kan undvika. Vi blir varje dag imponerande av det stöd ni användare ger varandra vilket även demonstreras i denna tråd där ni har hanterat de missförstånd som uppstått. Idén om klotterplank är bra och vi ska försöka ordna det.

Vänliga hälsningar
/magnus
alkoholhjälpen

Emma79

Någonstans tror jag att detta blivit lite större än vad det är.

Ibland skriver man o filosoferar lite för sig själv, ibland är det mer urgent och inlägget kan vara som “ett rop på hjälp”. I det senare fallet vill man ha så mycket visibilitet sim möjligt, att folk som kommer in SER vad man skrivit så att man kan få respons.

Just det allt detta handlar om var en varmhjärtad diskussion om vitaminer som började I min tråd när jag kastat ut “ett rop på hjälp”.

Så mitt inlägg liksom försvann.

Alla bad om ursäkt och jag drack inte det där vinet och livet gãr vidare!

Det handlar väl mest om att man kanske ska få äga sin egen tråd, givetvis ska folk svara och berätta om egna erfarenheter osv med respekt för trådstartarens tillstånd.

Vill man dra upp en egen agenda om något, någon teori om något som inte exakt hör dit, kan man skriva I sin egen tråd så får alla som är intresserade komma dit och diskutera.

Jag känner nog inte att några förändringar behövs, lite common sense och framförallt vill jag säga att det funkar fantastiskt bra generellt här på forumet, känner sällan eller aldrig att det blir en dålig ton. Kanske just därför kan någon känna sig kränkt för att någon annan säger ifrån.

Men jag antar att vi alla är vuxna individer som varit med om mycket värre skit I livet än så.

?

John-Erik

Hej Magnus!

Tack för svar!
Det är kanske bra med ett alt. här i forumet ex.vis "fritt forum","Klotterplank" .
Har dock själv börjat förstå hur det fungerar nu. Av respekt till trådägaren bör man hålla sig innanför
ramarna av det som avhandlas och att det ska ha med tråden att göra till största delen, utom kanske något undantag
för att kommentera ett svar som någon annan skribent skriver i tråden. Troligen är detta något som vuxit fram
som en god etik och artighet mellan trådägarna även om det inte finns några klara förhållningsregler.
Fungerar ju väldigt bra ändå kan man tycka precis som du påpekar. Missförstånd löser sig oftast.
Dock ibland kan det vara värt att diskutera även omkringliggande detaljer som ex.vis kosthållning
eller träning som blivit eftersatt under A:s inverkan och liknande saker som genom felaktig livshållning under en tid
blivit ett problem och då kan erfarenheter utbytas med varandra mer fritt.
De som skriver här, inkl. jag själv, har massor av frågor inför minskat drickande (eller avslut) och kan man då mer fritt diskutera
kring kroppen m.m. så kan man med fördel ta hjälp av varandra, vilket i sin tur kanske kan leda till minskad oro som en bra följd av diskussionerna
som sker mer direkt i ett "fritt forum".
Detta var egentligen ingen stor fråga från början. Ville avsluta kontot då jag tyckte jag var klar och lärt mig en del, men behåller kontot om det går bra ett tag till. Kände mig värdelös när jag bara klarade 3 veckor och mycket känslor är i omlopp hos mig och helt säkert på liknande sätt hos många trådägare här på forumet. Följden kan bli drastiska beslut och lite fel här och där och felskrivningar.
Vi kämpar på.. Döper om den här tråden strax.

Önskar dig en fin dag!

Hälsn.

John

John-Erik

Ska prova att göra som du har gjort. Törs inte lova att jag klarar det...
Kämpar som du. Du är kanon som klarar dig så bra. Fortsätt så..

Kram

Ron32

Svårt att hålla mig ifrån denna sidan, så kikar lite ändå ;)
Det borde dessutom vara varje "trådägares" rätt att kunna ta bort andras inlägg i ens egen tråd, som man inte anser som lämpliga och som kan uppfattas som opassande eller irrelevanta! Dessutom att kunna ta bort ens egna inlägg borde vara självklart, ibland ångrar man sig och man kanske inte vill "redigera" utan helt enkelt ta bort allt. En ta-bort-knapp vore enkelt att fixa tycker man.

Tack för dina förslag Ron32! Kul att du tittar in igen. Jag tänker att jag skulle berätta lite om bakgrunden till hur saker funkar. Hoppas det kan vara intressant.

Även om det har utvecklats en tradition av "egna" diskussionstrådar både på alkoholhjälpen och på nätet generellt så är det här forumet inte uppbyggt på det sättet från början. På alkoholhjälpen har alla användare i våra ögon "rätt" till det som de själva skriver. (Rent formellt genom att landstingets beslut om gallring tillåter oss att ta bort inlägg och konton vid användares begäran.) Vi som driver alkoholhjälpen har samtidigt ansvar för vad som skrivs och för att ta bort saker som är olämpliga. Alternativet rent juridiskt är att vi ska förhandsgranska alla inlägg.

Detta är priset för av att vara en offentligt driven verksamhet. Vi kan inte lämna över det ansvaret till er användare, däremot granskar vi och överväger alla inlägg som ni anmäler och tar gärna emot feedback. Fördelen är att du som användare kan vara säker på att vi inte sparar eller sprider dina uppgifter.

Anledningen till att det inte finns en ta bort knapp är att det ska vara möjligt att följa och förstå diskussioner. Det ska inte heller gå att skriva olämpliga saker och sedan ta bort dem utan att det märks, som i vissa chatt-appar. Vårt ansvar för innehållet innebär att vi även behöver kunna följa vad som har skrivits. Däremot håller vi med om att det borde vara enklare att enklare att "ta bort" i meningen avpublicera inlägg i väntan på borttagning. Det kräver viss teknisk anpassning som vi kommer att undersöka.

Vi är medvetna om att detta inte är som diskussioner i andra sociala medier. Vi hoppas att det kan uppvägas av att vi bättre kan skydda användares integritet och att detta kan vara en säker plats att diskutera sina alkoholvanor på utan att diskussioner spårar ur.

Det var lite förklaringar till varför saker är som de är, men så klart kan det förbättras. Inte sällan är det denna typ av diskussioner som tidigare gjort att vi har gjort förändringar.

/magnus
alkoholhjälpen

Kul att du hänger kvar lite till. Det här med en öppen yta för fri diskussion får nog bli ett nästa steg i utvecklingen här. Forumet har ju 10 år på nacken så en hel del har hunnit ändras i hur vi kommunicerar på nätet.

Angående dina tre veckor så tycker jag inte att du ska känna dig nedslagen av det. Både forskning och erfarenhet från våra mottagningar har visat att snedsteg är en relativt vanlig del av att hitta till bättre alkoholvanor eller alkoholfrihet. Det viktiga är att du inte ger upp eller förebrår dig själv utan att du fortsätter framåt. Fundera på vad du lärt dig av de tre veckorna och vad du behöver ändra på. För en del funkar det utmärkt med egna metoder och stöd på nätet. I andra fall kan det även vara bra med ett mer strukturerat program, en professionell kontakt, läkemedel eller en grupp.

Varje gång du försöker så kommer du ett steg vidare att hitta den metod som kommer fungera för dig. Att som du skriver "kämpa på" är framgångsreceptet.

Hoppas du också har en bra dag!
/magnus

John-Erik

Hej igen!

Perfekt med ditt omdöme om mitt problem och tips/pepp. Stort tack!
Ska kämpa på givetvis.. :-) Hänger kvar...

Hälsn. John