Då var det dags. Insikten. Det är dags att erkänna att alkoholen är ett problem.

Insikten har nog kommit många gånger, speciellt då man legat där och våndats med huvudvärk och torr mun, när bakfyllan gjort sitt bästa för att tala om för en det man sedan länge borde veta. Alkoholen är inte bra för dig, du ska inte dricka. Tyvärr verkar den där insikten försvinna i takt med att huvudvärkens släpper och efter ett par nyktra dagar tycker jag mig förtjäna ännu ett glas vin, det har ju varit så stressigt och det är ju det effektivaste sättet att slappna av på kvällen. Öl är ju så gott, jag förtjänar en öl nu när jag slutat äta godis.

Den där bakfyllan är sällsynt, nu för tiden. Jag försöker verkligen dricka med måtta. Sen att de blir varje helg, ett par glas på söndag (man kan ju inte låta en halvtom flaska stå…) några öl på tisdag efter en extra stressig dag, kanske ett glas vin till maten på onsdag och oj, där rök halva flaskan igen, bäst att dricka upp den på torsdag och se man på då var det fredag igen! Trots allt försöker jag dricka med måtta, försöker lägga mig innan jag blir för full så jag inte blir bakis dagen efter. För det är ju då, när man vaknar upp bakfull varje morgon, som man verkligen har alkoholproblem.
Det blir svårare och svårare att inte ta ett glas till när det första (eller andra eller tredje) väl är urdrucket. Kvällarna utan alkohol är så sällsynt få nu för tiden. Ångesten är ständigt närvarande. Rädslan.

Jag vill inte mer. Jag vill bara vara nykter.

Ljug för andra men aldrig för dig själv.

Du behöver Verkligeb inte dricka för att andra väljer att göra det. Kanske väljer de lättare nyktert nästa gång för att de såg dig ha kul utan A.

Du KAN! Försök lägga ner de tankarna så slipper du brottas med dig själv. Inget, verkligen inget blir bättre med ett glas vin. För det är för lite.

Loka chrus päron + lime + is= nom!!

Vinn denna brottningsmatchen nu. Vi är många som hejar på dig.
(Oavsett vad du väljer, vi vill bara att du ska må genuint bra hjärtat)

Kram?

Vaniljsmak

Tack för era kommentarer ni underbara människor!

Jasmine: Det är nog precis så de kommer bli för mig, igen, om jag väl dricker ett glas en kväll. Det kommer gå så fint just den kvällen. Sen kanske de tar en eller två veckor innan nästa gång men innan man vet ordet av så är man där igen. Nej, usch, de vill jag inte!

IronWill: Det här sitter nog bara i mitt huvud, det är mig själv jag brottas med. Jag gör nog som du och Studenten säger; drar en vit lögn. Det blir nog lättast så.

Studenten: "Inget, verkligen inget blir bättre med ett glas vin. För det är för lite." Sant. Så sant! Jag måste springa förbi affären och köpa mer Loka!

Det är ett hinder på något sätt, ett test jag måste klara och jag börjar nästan se fram emot det nu, efter att ha läst eran pepp! Klart jag ska vara nykter! Måste bara visualisera det och verkligen bestämma mig för det. Allt sitter i huvudet. Alko-rösten som varit så tyst ett tag är framme igen men jag ser det. Jag hör och genomskådar lögnerna.

Tack för att ni finns. Det här forumet är underbart!

...och låt inte mina dåliga strategier få något fäste. För det är just vad de är - superdåliga! En nödåtgärd för mig just då, men inget för dig. Du kan så mycket bättre! Du är smartare, starkare och säkert sötare också. ?

Skämt åsido, fortsätt dina positiva tankegångar. En utmaning, javisst, men en enorm seger när du antagit den och vaknar upp fräsch som en nyponros dagen efter. Tror stenhårt på dig! ❤

Vaniljsmak

Jag tror den "strategin" är allt för vanlig bland oss som har problem med alkohol, varesig det handlar om riskbruk, missbruk eller beroende. Känns skönt att lyfta upp det här och "prata" om det. Få de svart på vitt och verkligen inse att de inte är en hållbar lösning i längden. Det är fint att kunna ta upp alla dåliga idéer och infall man får, speciellt när alko-rösten är inblandad.
Nej just nu känner jag mig stark. Det blir ingen alkohol för mig i helgen. Så enkelt är det.

Var ute på middag med min fru i en miljö där ALLA andra sällskap drack vin till middagen. Vin överallt och prat om vin och ritualer kring vin och vinrek. till varje maträtt och vinkylar och och och. Nu är inte vin min typ av gift men jag kände mig helt utmattad med min Cola Light. Då var den där hela tiden, rösten. Säg att ”jag kan väl få ta EN öl bara idag. Bara för att ta udden av situationen.” Nära att jag faktiskt frågade. Även den logiska sidan var med på det tyvärr.

Vaniljsmak

Det är märkligt hur stor plats alkoholen tar i samhället. Jag hade nog haft riktigt svårt på den middagen då vin och öl är "min grej". Förjäkligt... Jag försöker fokusera på allt som inte har med alkohol att göra men det blir mer och mer tydligt att den finns där hela tiden. Skönt att maken min är på samma spår som mig just nu, utan att vi ens har pratat om det.

Och du, starkt att du avstod och valde nykterheten!

Vaniljsmak

Så över en månad nu. Jag är imponerad över mig själv. Bra jobbat!

Jag skrev lite med Studenten om att det har gått ganska lätt den här gången i hennes tråd. Försökte funder över varför, vad är annorlunda den här gången? Är det helt enkelt så att det tog såhär länge för mig att bli redo? Var jag tvungen att gå tillbaka till alkoholträsket för att verkligen se att jag inte kan hantera det, att ett glas i slutändan kommer leda käpprätt åt skogen? Kanske.

Om jag funderar över lite mer konkreta saker så har motionen hjälpt mig väldigt mycket. Dels försöker jag gå mkt på jobbet och sedan motionerar jag 2-3 gånger i veckan. Därtill har jag börjat laga mat, istället för att äta lunchlådor från jobbet vareviga arbetsdag. Jag håller mig helt enkelt sysselsatt från det att jag kommer hem från jobbet tills jag går och lägger mig, och jag lägger mig rätt tidigt, för att vara snäll mot mig själv och min kropp. Kanske kan man säga att jag har hittat en vardag jag är okej med. Vardag är sällan roligt men jag har accepterat att den måste finnas för att äventyren ska bli roliga.

Jag har också insett att sug inte är farligt. Det är som vilken annan känsla som helst och man behöver inte agera på den! Jag låter suget komma, låter alko-rösten ropa, jag känner av och skriver ner allt sådant här. Det hjälper mig väldigt mycket att få skriva, att sätta ord på känslorna. Alko-rösten är så förförisk därinne i hjärnan men när orden hamnar här ser jag igenom det. Det är en jädra lögnare, det är då ett som är säkert!

Jag har försökt ta det dag för dag och snart börjar det bli dags för ett beslut. 30 dagar var något slags mål, jag ville se om jag skulle klara det och det gjorde jag ju uppenbarligen. Men nu då? Jag vet som inte om jag är redo att säga att jag är nykterist, att jag aldrig mer ska dricka. Det är ett så stort beslut! Kanske blir nästa utmaning att vara nykter hela sommaren, så blir september nästa mål? Därefter känns ju nyår som nästa naturliga steg. Hmmm ... ja, kanske det.

Håller med Jasmine angående din beskrivning av kampen olikheter.

Angående min dåliga "strategi" så är det säkert vanligt, men för mig var det dock ingen ursäkt för att få dricka. Har inga problem att gå ut en kväll eller vara på till exempel parmiddag nykter. Det som gjorde att jag inte vågade låta bli helt var att vi skulle vara borta många dagar/kvällar hos människor som har alkohol lättillgängligt. Litade inte på mig själv vad gäller att kunna stå emot en hel vecka med flaskor framme och var rädd för att smygsupa långt över gränsen, dessutom ännu mer pinsamt om jag deklarerat att jag kör en vit period. Detta måste jag självklart jobba bort. Nu i början kommer jag dock att välja att inte åka till sådana riskfyllda platser.

Härligt att du hittat ett/flera sätt som funkar för dig. Du verkar vara stabil just nu, njut av alla insikter. Känns det för stort med långsiktiga mål, så funkar ju alltid "en dag i taget".

Ha det fint! ♡

Och Vaniljisen gör MÅÅÅÅÅÅL JAAAAAAAAAA!!! Publiken jublar!! Solen skiner och länge har vi väntat på att just denna matchen skulle gå av stapeln.

Hur kommer hon göra nu? Spänningen är olidlig. Publiken har börjat sjunga hejarramsor, folk kastar rosor på planen, hon ser fantastisk stolt ut där hon står. Det har varit en spännande match! Och vi alla ser fram i mot fortsättningen.

Heja vaniljis heja vaniljis heja vaniljis! ??????

Vaniljsmak

Idag är en trött dag. Ingen energi. Ingen kraft. Kanske beror det på två intensiva träningsdagar. Kanske beror det på att jag börjar komma in i PMS perioden igen. Kanske ligger jag på ett litet (medvetet) kaloriunderskott när det gäller maten nu när 3,5:orna inte utgör 1/3 av mitt dagliga kaloriintag! Kanske är det en kombination av allt. Hur som helst så tänker jag att jag måste se upp nu och hålla ett extra öga (öra?) på alko-rösten. Det är så lätt att hamna där med autopiloten när man är trött, orkeslös och nedstämd. Jag tänker att de är extra lätt för mig nu när jag har ”bevisat” att jag kan vara nykter en månad. En strategi kan vara att fortsätta komma in här och skriva. Det blir en fin påminnelse om varför jag väljer nykterheten.

En tanke som slog mig just: Frasen ”Idag är jag nykter” är något jag använt flitigt, både här men också för mig själv. Det gör jag inte längre, inte varje dag. Det behövs inte. Det är inte längre en kamp från dag till dag. Jag behöver inte aktivt välja att vara nykter varje dag. Ibland kommer det dagar då jag bara är nykter. Det är fint, det är så jag vill ha det. Det är de jag kommer fortsätta jobba mot.

Vaniljsmak

Har varit på sammankomsten jag skrivit om tidigare i veckan. Det gick bra! Det var ingen som höjde på ögonbrynen åt mitt bubbelvatten. Det erbjöds ett annat alternativ när jag tackade nej till det mousserande vinet men jag tackade nej igen och sa att jag kör på bubbelvatten. Sen var det inget mer med det. Väldigt odramatiskt. Vet inte vad det är jag var så orolig inför, det var inga större problem att se andra dricka när jag valde nykterheten. Det känns skönt, befriande!

Gick hem rätt tidigt, känner att jag behöver lite egentid, lite lugn och ro. Nu tänker jag sitta här och njuta av kvällen. Min nyktra kväll.

Vad skönt det måste kännas, dels att vakna pigg och fräsch idag och dels att du nått sitt mål!

Just den där känslan av en normal vardagsnykterhet längtar jag också att få känna så småningom.

Kramar ???

Vad skönt för dig vanilis!
Hade du kul på sammankomsten?

Vilket bubbelvatten tog du? :)

Kram ?

Vaniljsmak

Kaffe och serie efter en lång nattsömn. Har en del att göra på min to-do list idag men de får vänta tills jag har druckit kaffet och hängt här.

Jag är så nöjd med gårdagen, över att jag var nykter. Jag är tacksam för att jag tog tag i det och TÄNKTE IGENOM situationen innan, att jag gjorde upp en plan för hur jag skulle agera. Man kan inte planera varenda lite detalj i sitt liv och för det mesta kommer det skita sig, planer överlever sällan den första kontakten med verkligheten, men att inte ens försöka är lika med ett återfall. Så är det i alla fall för mig.

FinaLisa: Vet du den här vardagsnykterheten känns underbar! Jag tror den känns så bra nu när jag börjar kunna separera alkoholen från ALLA mina problem. Många problem/fel i mitt liv finns kvar, de beror på andra saker men det gör också att jag verkligen kan känna in alla positiva effekter av att vara nykter. De alkoholrelaterade problemen blir färre och färre för varje dag. Lilla mårran skrev i IronWIlls tråda: " Det lär ta två år innan man kan helt veta vad som är beroende på alkoholen och vad som är andra problem man har!" Det kan tyckas som en evighet men det ger mig drivkraften att fortsätta för jag vill nå dit! Jag vill lära känna den nyktra Vaniljsmak. Kämpa på, det är värt det!

Studenten: Sammankomsten var bra, jag hade roligt. Det hade nog varit ännu bättre om jag inte vart så trött. Sov över tio timmar inatt! Körde Loka chruch med hallonsmak den här gången. Inte lika bra som päron men kul med variation.

Sommarflickan2018

Tycker att du är så himla bra. Det är å skönt att följa din tråd och läsa dina tankar och höra hur det går för dig, det är inspirerande. Idag är du på dag 35 och har passerat de 30 dagar som du först hade som mål. Klappa dig själv på axeln för du har gjort ett jättejobb även om det är enklare den här gången (som du skrev), så är det fortfarande en fantastisk prestation för dig själv och din framtid. ?

Kram