Har länge vetat om att jag dricker för mycket. Nu har jag startat att ändra på det. Går lite si och så, men tänkte att jag reggar mig här och skriver dagbok ungefär. Kan bli bra med input och uppmuntran också. Ska försöka ge samma tillbaks.

Mitt mål är att få kontroll över mitt drickande (som steg ett) och om det inte går, att sluta helt. Har redan sökt hjälp där jag bor, men som de som provat det där innan går det inte alltid fort med hjälpen (om man inte är i akut kris). Därmed något slags eget grepp om det.

Bakgrund:
Fick rejält bakslag med självmordstankar för två veckor sedan. Har en psykiatrisk diagnos och "självmedicinerar" sas. Min partner sa ifrån och vi gick till ett slags vårdcentrum som start (bor utomlands, meninglöst med exakta ord). Sedan dess har det tuffat på men lite fram och tillbaks. Är i vilket fall i rörelse igen, och det är bra. Har via rekommendation (professionell) höjt annan medicinering och det har tagit skruv. Tagit kontakt med flera stödplatser, och nu testar jag här också.

Har sedan ett tag spanat in den här sidan:
https://www.paihdelinkki.fi/sv/sjalvhjalp/alkohol/tips-att-minska-drick…

Personligen känner jag att det är sunda tips och det är där jag vill landa. Jag har haft mycket trivsamt med lagom mängd alkohol, och dit vill jag tillbaks. Jo, jag vet det där med att det sällan funkar, men ger det en chans. Går det så går det. Är dessutom rädd för delirium och abstinensreaktioner om jag slutar för tvärt.

Några tips som redan funkar för mig (från länken ovan):
-Ta handen från glaset.
-Späd ut drinken.
-Identifiera riskfaktorer.
-Ha ett glas vatten bredvid.
-Drick långsammare än ditt sällskap.

Kommer igen med mer, men nu har jag startat!

Dricklagom

Tack! Jag måste ju tro att det går, annars funkar det inte. Har haft ett par dagar de senaste två veckorna där de blivit värre, men idag är en "högriskdag" och jag har halverat min alkoholkonsumtion. Det är fortfarande för mycket, men ett steg i taget. Varje beslut, varje timme, varje dag man ordnar det är en seger.

Idag var jag ledig, det är en högriskdag. Ensam hemma, massor att göra, för mycket att lösa - och där står flaskan. Men idag körde jag en praktiskt plan, såg till att ordna en massa ärenden och promenerade mellan platserna. Är jag ute och promenerar dricker jag inget annat än vatten (safe och bra). Plus mindre tid ensam hemma. Boka möten med vänner lite senare på dagen funkar också återhållande. Liksom jobb, där dricker jag aldrig. Vore ännu bättre om jag körde bil ofta, dricka och trafik är no no för mig.

Nu är jag dock ensam hemma, men testar att späda ut sakerna. Hälften vin, hälften kolsyrat vatten. Minskar intaget med 50 procent och smakar inte särdeles annorlunda. Nej, jag har inte vunnit än. Men flera små segrar idag. Det ska jag fira! Med att äta massor med ost och chips! Då blir jag trött och somnar och dricker inte mer. Safe igen.

Dricklagom

Här är en lista över vad jag ser som alkoholens skadeverkningar för mig:
Minskad sexlust och förmåga
Nervproblem - lillfingrarna domnar.
Minnet
Hjärtklappning
Svettningar
Darrningar (vid abstinens)
Sämre tänder
Eksem
Sämre humör
Går lättare i konflikt
Sämre sömn
Törst
Skriver sämre (vid abstinens)
Levervärdena är kassa (alla andra värden är dock bra för min ålder)
Fysiska skador, t ex fall eller skärskador
Sämre ekonomi
Illamående
Depression - ingen drivkraft/energi
Jobbar sämre

Vad är då på plussidan?
Trevligt umgänge när jag äter och dricker under kontroll.
Blir lugn när jag dricker lagom

Rätt kass ekvation det där.

Benguela

En praktisk plan är den bästa huvudkudden!
Särskilt när suget är stort. Har man kommit lite längre (alternativt har det lite lättare) kan man kanske lita enbart på viljestyrkan.
Men i tuffare lägen - en praktisk plan är det bästa! Har själv lyckats bra genom att lova att skjutsa barn mm, även om den lilla a-djävulen på axeln vred sig i plågor när jag utfärdade löftet. Men sen gick det bra!

John-Erik

Hej!

När du listar så här är det ju svårt att inte reflektera.
Är själv uppvuxen med party typ, nåja. men festade mycket på bl.a Ibiza när det var inne.
Förstod inte faran i A då. Allt var typ bara party och då ingick ju A.
Numera när jag är aktiv A-människa som Adde nämner men numera mer försiktig utom då jag kör i diket
som nu har hänt så ska jag vara mer inaktiv med A eftersom jag bättre förstår min kropp och dess signaler.
Alla gör fel ibland ju...
Det som händer när du har svettningar är att levern pressar ut skiten genom lymfkörtlarna.
Rätta mig om jag har fel men armvecken är en sak som jag svettas i. Hårbotten, ljumskar, hals. m.fl.
Det går inte att dricka bort törsten även om det är en bra sak att göra. På apoteket finns vätskeersättning som
kan kompensera något för mineralförlusterna. Ökad behov av att kissa behöver inte betyda att man druckit tillräckligt
med vätska. Alkoholen i sig är urindrivande. Detta är mina upplevelser men ingen skarp vetenskap s.a.s.
Jag upplever att jag kissar ut ämnen som är viktiga och som måste kompenseras på något sätt.
En ständig jakt är det för att må bra och att sluta med A är det bästa men... Vad gör man inte för kompisen :-)
Alkohol är väldigt fett och det är därför man har dåliga levervärden vid överdrivet intag. Levern ska förbränna fett i första hand
men även mediciner och alkohol. Att du skriver sämre som du säger är troligen ett resultat av abstinens. Håller med där.
Fallskador likaså men kanske dessa är mer förknippat med direkta berusningseffekter under berusning.
Depression: Här är den sannolikt största fallgropen. Som A-människa är man helt inbillningssjuk, hypokondrisk,
och ibland även konspiratoriskt lagd. Man tror att man blir lurad och det ena med det tredje.Och A kommer in och bedövar.
En kass ekvation men det finns hopp även om jag själv är urdålig just nu så tror jag att även jag ska lyckas.
Skulle kunna skriva mer men jag ville bara skriva lite så att du får lite respons och respekt

Ha det gott vännen!

John

Dricklagom

Hej och tack för reflektioner!

Ja, den lilla a-djävulen känner jag till. Bra benämning det där. Och praktisk plan är bra, det brukar funka ok för mig att sätta möten lite senare på dagen, då dricker jag inte alls eller iaf mycket mindre.

Jo, misslyckanden får man nog räkna med - men jag ska analysera dem framöver och se vad som gick fel. Klarade iaf en kväll förra veckan, när jag kom hem fly förbannad. Där brukar det gå åt en del, men jag klarade mig på en flaska vin istf tre. Jo, en flaska är fortfarande för mycket, men tre är definitivt för mycket. Jag har även klarat av två högriskdagar i rad (när jag är ledig är högrisk). Jag körde på att späda ut vinet med hälften kolsyrat vatten, och det gick två flaskor vin per dag - istf sex flaskor. Fortfarande för mycket, men en rätt rejäl minskning. Som första steg ser jag det som rätt bra framgång.

Svettas gör jag över hela kroppen, när det brakar loss. Det verkligen rinner om mig.

Har funderat på vätskeersättning, men tar vitamineralpiller just nu. Och jag håller helt med om att ökat behov av att kissa inte behöver betyda att man druckit tillräckligt med vatten. När jag är på det så blir det många toalettbesök.

Jag tror det med att skriva sämre är abstinens, ja. Händerna darrar så jag inte har kontroll över rörelserna. De senaste två veckorna har jag dock bara upplevt det en gång. Har dessutom lagt till en tolkning av abstinens - det är en bra reaktion, för då har jag klarat att dricka MINDRE dagen före! Naturligtvis är abstinens inte bra i grunden, men det hjälper mig att se att jag gör lite framsteg.

Fallskador är helt klart kopplat till för mycket. Rätt nyligen vaknade jag upp och hade otroligt ont i svanskotan. Och minneslucka från dagen innan. Tror att jag ramlat och inte kom ihåg det.

Och för depressionen har jag i samråd med läkare ökat min dos medicin, till en dos jag tidigare haft. Hjälper en hel del, är aktivare nu och gör mer aktiviteter.

Trist att du är urdålig just nu, men testa igen! Så länge det finns liv finns det hopp! Jag håller tummmarna.

Ha det gott (eller så gott det går som jag brukar tillägga när folk inte mår bra)!

/P

Dricklagom

Idag är för övrigt en lågriskdag. Ska jobba elva timmar och sedan byta om och träffa vänner. Blir nog en öl där, men inte mer. Inte illa pinkat!

Dricklagom

Sedan har jag missat skriva om det kanske allra viktigaste - motivationen till förändring. Varför har jag startat nu? Jag har ju vetat om mina problem länge, liksom effekterna de har på mig och mitt liv. Och ändå inte startat med att förändra något.

Liksom jag antar för flera andra så accelererade min konsumtion, och jag hade två dagar på jobbet där jag helt ärligt inte trodde jag skulle klara dagen utan att svimma. Det var något helt annat än baksmälla (vilket jag normalt sett inte får). Mycket obehagligt och det skrämde mig en hel del. Fixar jag inte jobbet så faller allt. Det är en del i min motivation. Den andra delen är att jag oroar och sårar min flickvän. Det är en sak om jag vore själv, där bryr jag mig rätt lite, men när jag ser hur min flickvän oroar sig, det går bara inte. Det är den andra delen av min motivation.

Vad jag vinner i övrigt på att minska min konsumtion ser jag som bonus. Jag tror och hoppas att jag är klar med blackouter och fyllesamtal/fylleskriverier. Det sistnämnda är ju hur pinsamt som helst...

Dricklagom

Igår funkade ungefär som planerat. På jobbet kändes kroppen starkare och jag var mer alert. Ingen yrsel och mycket liten abstinens. Händerna darrade lite men jag skrev som normalt. Svettades inte. Efter jobbet blev det en öl och ett glas vin, dessutom i socialt sammanhang. Idag har jag lite mer abstinens, händerna darrar mer - men jag ser det delvis som ett gott tecken, då har jag helt klart druckit mindre än normalt.

Lågriskdag idag, jobbar och ska sedan igen träffa vänner plus min flickvän. Har ännu inte satt gräns för antal glas, men det gör jag nog under dagen. I morgon är också lågriskdag, umgås då med min flickvän. Söndag är dock högriskdag, "ensam hemma". Har dock en del saker som verkligen måste göras, hoppas det är tillräckligt för att skjuta på drickandet.

Benguela

Skönt med en ”lågriskdag” framför dig! Du tänker framåt och planerar, det verkar vettigt. Behöver du planera mer i detalj för söndag?

... ser du fram emot tillfällen då du kan dricka?
I de perioder jag försökte dra ner så märkte jag att jag hade en tendens att se till att det fanns sociala sammanhang eller om själv, motiv till att dricka. Så jag kunde skylla på att jag ”var tvungen”. Jag såg alltså fram emot det väldigt mycket.

Du jobbar på bra och det är smart att dra ner så du får än lättare om du skulle vilja sluta helt. Som sagt ovan, en plan för söndag? Någon aktivitet eller annat du kan ge dig på?

Dricklagom

Tackar för kommentarer! Planer och drömmar är jag expert på, det är i genomförandet som det brister ibland... :)

IronWill, känner igen det med att se fram emot drickandet, fast för mig är det snarare att jag ser fram emot ensamtid - och då dricker jag gärna. Sociala sammanhang funkar just nu återhållande på mig, umgås mest med folk som dricker betydligt mindre än jag (en del inte alls). Får då press på mig att hålla mig städad. Igår är ett bra exempel, jobbade först (där dricker jag aldrig), sedan en kort stund hemma (ett glas vin plus vatten) och sedan hänga med vänner (en öl som jag medvetet drack mycket långsamt). Men jag ska minnas det mönstret för framtiden, klokt att tänka på.

Igår gick alltså bra, drack ungefär som är mitt mål - socialt och rätt lite. Var dock lite yr på jobbet, kan ha att göra med att alkohol går ur kroppen kanske. Känns iaf som om jag har fått min kropp tillbaks. Brukade känna mig "bräcklig" och oroade mig över balansen. Igår var det fart på mig, raska steg ibland.

Min lilla plan för söndag är att slutföra ett projekt som ger pengar in rätt snart. Det måste helt enkelt göras i morgon, annars får jag skämmas lite. Pengar in behövs verkligen, har lite knagglig ekonomi. Risken är att jag slutför projektet fort för att sedan "belöna" mig. Med två högriskdagar avklarade genom att blanda 50/50 vin och kolsyrat vatten har jag tänkt göra samma på söndag. Har dessutom "bara" köpt hem två flaskor vin, så mer än så blir det inte. Fortfarande för mycket, men två flaskor på en dag är bättre än sex flaskor.

Börjar bli dags att tänka på hur jag går vidare. Tror jag har skurit bort de verkliga dipparna med blackouter och fyllesamtal. Kanske nästa mål ska bli en vit dag.

Dricklagom

Eftersom jag använder forumet även som en slags dagbok så lägger jag till för mig själv:

Glöm aldrig, aldrig, aldrig bort de två dagar du nästan svimmade på jobbet. Aldrig dit igen.

Glöm aldrig, aldrig, aldrig bort när E kom över eftersom hon var orolig. Hon är värd mycket bättre.

Dricklagom

Sedan för dagens uppdatering: jag dricker fortfarande, ungefär som jag alltid gör - långsamt och stadigt. MEN igen med vinet utspätt. I morgon är viktigt, måste helt enkelt lösa en del saker då. Vet om att om jag startar tidigt, så brukar det gå.

Vart en lite slumpmässig dag, flickvännen sov över och morgonen och starten på dagen var safe. Pga somligt behövde vi dock skiljas åt tidigare än planerat, vilket sabbade min lilla plan om safe i umgänget med flickvännen. Landade ensam hemma (vilket jag iof trivs enormt med, det är en del av problemet för mig). Startade med vinet direkt när jag kom hem, men iaf utspätt. Plus att jag har ställt allting i kylskåpet för att utnyttja min lathet - det tar längre tid att fylla på plus att det är besvärligare om jag måste gå till kylen. En mycket liten detalj, men ändå något. Känner mig inte full, men påverkad. Tror att den senaste tidens minskat drickande gör mig lite känsligare, och det är bra. Dra ned är ett mål.

Som belöning blir det igen ost och nachos, börjar bli hungrig. Det är ett bra tecken, blir sällan hungrig. Och när jag äter såpass sent, blir jag trött och vill sova. Där är jag safe.

För mig själv, i morgon: starta tidigt med projekten. Där rullar det på. Tänk inte, bara gör. Ordna grejerna.

Dricklagom

Jag vaknade och sedan var den dagen förstörd. :)

Näe, inte riktigt så. Men jag har vaknat för tidigt och kan inte börja dona med mitt projekt för söndagen när hela huset sover. Behöver dessutom dagsljus. Gryningen kryper så sakta fram över hustaken och tornsvalorna har börjat sirpa lite lätt. Min tid på dygnet, även om det är svårt att stå emot ett eller två glas då.

Skrev nyss i en annan tråd och började fundera kring det där med hur mycket skuld man ska lägga på sig själv och hur mycket skuld som ligger utanför en. Idag verkar alla tänka att "Det är mitt eget fel som individ att jag dricker, jag passar inte in". Men varför tänker vi så och vad är det vi ska passa in i? Och hur trång är inte den buren för en fri själ? Det är enormt mycket vi ska anpassa oss till, förhålla oss till och tycka något om. Blir stress av det. Vänder mig som så ofta till musiken, som kan uttrycka saker bättre än jag.

Queen och David Bowie - Under pressure
https://www.youtube.com/watch?v=a01QQZyl-_I

Jag tror inte det går så bra idag. Men projektet ska avslutas, jag ska äta, ringa ett telefonsamtal och undvika blackout, karatefylla, fyllesamtal och fylleskriverier. Det får bli dagens mål. De nästa två dagarna är jag safe, då jobbar jag. Inte mycket dricka då.

Må så gott det går därute.

Dricklagom

Ärligt stulet från Sommarflickan:
"Jag kommer inte fixa det bättre onykter."

För mig är det koncentrerad alko-visdom. Det kan inte sägas enklare. Och det är sant i 99 fall av 100. Kanske 100 av 100. Det ska jag framöver bära med mig. Klockrent uttryckt.

Tack!

Sommarflickan2018

Tack, jag blir rörd av dina ord. För mig har det på något sätt gått upp ett ljus att ingenting blir bättre av att jag dricker, jag är så mycket starkare nykter och det är vad jag förtjänar, oavsett vad som pågår runt omkring.

Hoppas du ror iland dit projekt idag. Jag vet precis hur det är att skjuta saker framför mig eller att vara ute i sista minuten när något måste bli gjort. För mig är det en stressfaktor. Så jag håller tummarna och tänker på dig idag.

Kram

DrickaLagom,

Bodde själv länge utomlands och tyckte att det var flera ’sociala spärrar’ där än här.

Kvinnor dricker mer restriktivt både i antal tillfällen och mängd/tillfälle. Det är verkligen totalt inte ok för kvinna eller man att hinka i sej kopiöst och bli drängfull i sociala sammanhang. Många kvinnor dricker inte alls. Boxvin säljs knappt.

I Sverige lägger man restriktioner på distribution men det är ok för Systembolaget att pumpa ut boxar. Fy fan.

Tycker det är svårare att dricka lagom i Sverige än utomlands ( iaf nör man är bosatt och rotad där ). Klart jag vet att FR och IT har stora mörkertal av alkoholism. Men fylla är verkligen inte ok där !

Mitt drickande tog fart i Sverige..

Dricklagom

Nurture, tack för kommentar!

Nu bor jag inte i Fr eller It utan i ett annat land. Alkoholkulturen där är vida spridd och firad. Drängfull bör dock undvikas, ständigt onykter är det dock många som är. Att dricka varje dag är accepterat, att ragla och spy är dock inte accepterat. Det finns dock (liksom i Sverige) tillfällen där man förväntas hänga på, bli väldans full, klaga på sin fru inför polaren liksom sitt skitliv i allmänhet. Sedan sjunga sentimentala sånger och aldrig nämna vad som hänt dagen efter.

Här har jag enklare "att komma undan" om jag dricker lagom. Ingen bryr sig, det gör alla ungefär. Det är intressant med olika alkoholkulturer, vad som funkar och är accepterat. Har inte helt pejl på mitt eget mål här, även om jag som start ville kapa bort blackouts och må fysiskt bättre. Det har funkat över förväntan i två veckor.

Den svenska fyllan, eller för den delen den finländska, känns som "Vikingafylla" för mig. Måttlighet finns inte på kartan, det är stupfull som gäller. I de länder i Europa som jag har erfarenhet av är det helt ok att bli susig i kupan, men inte mer. Vardagsdrickandet är mycket mer utbrett även om det verkar snoka sig till Sverige det med.

Dricklagom

Dagens uppdatering för mig själv: har varit en rätt ok dag hittills. Planeringen har funkat så tillvida att jag inte är drängfull och inte riskerar bli det heller. Två vinare har gått ned under dagen, men jag har kommit ihåg min medicin, jag har ätit en del samt tagit en tupplur. Liksom att projektet är i princip färdigt, lite smådetaljer kvar men det sätter jag senare. "Grovjobbet" är gjort och jag kommer dra in lite stålars på det senare i veckan, liksom få käk och dricka efter jobbet. Gött!

Nu ska jag belöna mig med en pizza från ett av de bästa ställena i stan, sedan bara slöa med dumheter på Youtube.