Jag är ny här och har velat ett tag över om jag ska skriva något eller inte.

Den ena sidan av mig tycker att jag inte har några problem alls. Jag kanske gillar att dricka lite vin. Lite för ofta. Lite för många glas lite efter läggdags. Men jag har ett hyfsat avancerat jobb som jag aldrig missköter, en familj som mår bra, vänner och åtaganden. Jag tränar mycket. Jag gör inga (eller åtminstone mycket sällan) pinsamheter på fyllan. Även de sms jag inte minns är korrekt skrivna och utan konstigt innehåll. Om jag har minnesluckor visar det sig oftast att jag har städat. Det värsta som händer är att jag somnar framför tv-n. Jag blir inte bakfull (vilket jag tänker inte bara är bra...). Jag har sedan tidigare beroende-problematik med mat och jag har haft depressioner och ångest sedan barndomen. Jag har många hundra timmars terapi i ryggsäcken, och en viss acceptans över att allt inte kan botas. Utåt sett har jag alltid varit högpresterande och social. Till och med min man, som själv är nykterist, tycker att jag ska fortsätta dricka vin. Det är väl inget problem att jag tar något glas ibland!? Fast jag vet att det är det. Både att jag har druckit för mycket och ofta och att jag har druckit i fel syfte och på fel sätt. Den ärliga sidan i mig säger att jag måste lägga om kursen.

Så nu har jag druckit nästan ingenting alls i några veckor. Det har känts som en lättnad. Fokus på annat! Mer tid till annat! Lättare i kroppen på något vis. Ser inte ögonen piggare ut? Och då börjar jag tänka på hur duktig jag har varit och är jag inte värd ett litet glas vin? I massor av år med ätstörningar har jag vaknat varje morgon och trott att jag varit frisk - i flera timmar. Jag vet hur lätt det är att lura sig själv. Jag behöver kanske lite stöd här. Mitt mål är nog att dricka med måtta. Okej, nu postar jag. Tre, två, ett, nu!

Du berättar att du hittat till forumet för du vill jobba mot ditt mål att dricka måttligt och vill ha lite stöd i det. Du är insiktsfull och medveten om vad alkoholen gör med dig och din kropp även om andra inte ser det eller störs av det, som din man exempelvis som tycker du kan fortsätta dricka. Du verkar ha reflekterat över detta länge och nu var det dags att ta steget att sätta ord på det utåt. Bra gjort!

Ibland tar det lite tid innan man får svar här och man kan behöva skriva flera gånger. Fortsätt gärna läs och skriv. Du är igång nu, ett steg till taget!

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Det är ibland en definitionsfråga. Tänker dock att om man reflekterar över sitt drickande är det åtminstone på väg att bli ett problem. Jättebra att du tagit tag i ditt liv - innan det blivit ett jätteproblem. Bra också att du hittat hit, här finns många med olika erfarenheter. Säkert hittar du någon med liknande känslor kring detta som du. Välkommen hit!

Glädjegrus

Tack för att ni tagit er tid och svarat!

En liten uppdatering. Under tre veckors semester (där konsumtionen, som för många, brukar vara som högst) har jag hittills bara druckit tre gånger, varav en gång endast två glas. Dessa gånger har varit sociala sammankomster då jag långt i förväg bestämt att det är okej för mig att dricka. Jag har inte en enda gång druckit för mig själv, vilket har varit det jag har hållit på med tidigare. Bra av mig. Jag har haft alkohol tillgängligt hela tiden. Nu tänker ena delen av mig att jag har bevisat att jag fixar detta och därför kan börja dricka mer igen. ? Den andra delen oroar sig över att jag kan ha skador i kroppen som inte syns. Ångest! Jag har så svårt att själv bedöma var på riskskalan jag ligger egentligen. Att ingen (uttalat) har visat oro över mitt drickande beror nog mest på årtionen av träning på att dölja ångest och ätstörningar... Jag får anstränga mig för att inte bara byta beroende nu - till mat, självskador eller shopping. Samtidigt som jag försöker vara lite extra snäll mot mig själv.
Jag läser dagligen här på forumet, och det ger mig pepp och påminnelser. Ingen i min omgivning vet om att jag kämpar, men här känner jag mig mindre ensam.

Glädjegrus

Tillägg: jag har alltså inget helt oemståeligt sug att dricka, och jag försöker fokusera på de positiva vinsterna, men jag tycker att livet är rätt trist när jag inte får dricka och koppla ur mig från vardagen. Jag vet ju att jag har typ kronisk depression, och att alkoholen inte är lösningen men ändå...

Benguela

... utan alkohol, tror jag att många här kan känna igen.

Den känslan kopplar jag själv till att jag 1 tänker att min nykterhet ska vara hela livet 2 tänker art jag är förbjuden att dricka.

Om jag istället tänker att ”just nu vill jag hellre vara vaken, uppmärksam, engagerad”, brukar det kännas bättre!

Du har en depressionssituation, så du kanske behöver jobba med mediciner mm? Annars fungerar ofta motion som ett litet uppåttjack.

Hoppas att du har det bra!