Ny här i forumet och har inte hunnit läsa så många trådar än. Funderar dock på hur vägen sett ut för er som tagit steget mot nykterhet. Har ni gjort det helt själva med stöd av någon utanför sjukvård/socialtjänst? Någon som klarat att bli nykter helt på egen hand? Vilka har fått hjälp av sjukvården? Eller är det vanligt med socialtjänsten?

Ni som fått hjälp av sjukvården, vilken hjälp har ni fått? Söker man läkarhjälp blir ju i så fall läkaren tvungen att sätta diagnos missbruk eller beroende och egentligen anmäla till Transportstyrelsen för uppföljning av körkort. Har detta hänt er?

Ni som tagit hjälp av sjukvården har ni fått några kontroller av er hälsa i övrigt? Mitt största problem i min nu 3 veckor långa nykterhet är att jag inte kan släppa oron kring bestående alkoholskador. Oron äter upp mig inifrån och jag kan inte glädjas åt min nykterhet. Funderar på att lägga korten på bordet för någon läkare men tänker bl.a. på körkortet.

Hejsan
Välkommen hit till AF!
Jag la alla korten på bordet till en läkare. Fick en medicin som heter mirtazepin.Tog mig ur livets ekorrhjul och la in mig på en vårdavdelning i 4 dagar. Jag har kört mitt egna race utan ngn mer kontakt mer sjukvård. Jag har utöver detta, berättat som det är, till mina nära och kära, samt till mitt jobb. Är nu uppe i 81 nyktra dagar. Vill inte gå ngn behandling eller samtal. Hänger på detta forum, skriver om min resa, dag för dag. Så har jag lagt upp min plan.
Ha D gott
/sigge69

Ångerfull 4ever

Tack för svaret Sigge69. Har läst din tråd och tycker att du är stark och inspirerande.

Du verkar ha haft tur i mötet med sjukvården. Själv oroar jag mig mycket för att få en diagnos i journalen eller att bli anmäld till Transportstyrelsen. Vågar inte riktigt ta hjälp. Inte ännu i alla fall.

Söker du hjälp, behöver du inte vara orolig för ngn transportstyrelse. Det är värsta sekretessen. Så om det står ngt i din journal, tror jag inte du behöver oroa dig för att ngn annan ska se.
Så våga be om hjälp, det är inte farligt, jag lovar.
Kram S69

Om du blir tagen för VAB två gånger på ett år så inleds en körkortsutredning. Om du tar hjälp kommer du inte vara orolig för ditt körkort, inte ens om du ska vara yrkeschaufför. Ursäkta jag skriver så här men att vara alkoholist är som att ha en annan typ av medicinsk sjukdom som ex diabetes. Sjukdomarna och dess symtom är ju helt olika och har lite olika konsekvenser. Så ta du all hjälp du kan få för ensam är inte stark.

Jag har tagit mig ur utan hjälp av sjukvården. Funkade bra, men krävde mycket energi.
Har varit nykter i 1,5 år.

Jag ringde VC i går och sa som det var. Att jag behöver hjälp för jag klarar inte sluta själv. Sköterskan var supertrevlig och jag är bokad hos en läkare som är ”bra på det här”. Så på tisdag ska jag be om all hjälp jag kan få för jag är så himla less på det här livet!!
Om det står i mina journaler så får det väl göra det. Ytterligare en spärr som kanske gör det lättare att förbli nykter. Så tänker jag...