..

John-Erik

Alla som har problem.. Denna människa har bra grejer som han delger oss gratis. Bara att tacka och ta emot..

John

skriver jag för min egen skull enbart för att få ur mig mina känslor just nu. Men självklart får alla läsa :-)

Att, efter en längre chatt, bli uppringd av en tydligt påverkad alkis en ljuv sommarmorgon är ju inte en toppenstart på dagen.
Jag VET ju att det är meningslöst att snacka med en som är påverkad men låter mitt samvete råda istället för att bara lägga på luren. Det sker så mycket inom mig vid såna här samtal och jag VET (återigen) att det inte är bra för mig, minnen poppar upp, en viss ångest över egna fyllesamtal (guvaretack att internet inte var var mans egen sophink på min tid !!) och även rent fysiska minnen så som illamående och huvudvärk kan påminna mig om hur det en gång var.

Samtidigt är det en väldigt bra påminnelse om vad som händer om jag tar det första glaset !!!

Personen ifråga har blivit en personlig vän men har inte lyckats få till en hållbar nykterhet och jag har varit snubblande nära att stänga av hen för tid och evigt för det ger inte mig nånting samtidigt som jag när en grundlös förhoppning om att jag kan ge hen nåt som gör att nykterheten blir till ett livselixir. Men jag har nog innerst inne gett upp nu.

Så jag står inför ett svårt val.

Jag har verkligen inga illusioner om att kunna hjälpa hen men samtidigt...en vän...Näe, jag klarar nog inte att bara sluta svara...
I såna här fall blir jag så grymt imponerad över hur mycket människokroppen faktiskt tål utan att gå sönder ! Jag tycker att jag har misshandlat min kropp men jag ligger i lä på alla sätt och vis. Som "tur" är har jag exvis aldrig använt nån form av narkotika eller lagligt förskriven narkotika och jag är seriöst glad för min rädsla för såna preparat ! Valet innebär även rent egoistiskt ett val om att inte få påminnelse om vad som händer om jag går tillbaka till det gamla livet. En grym och mycket besvärande påminnelse men ack så nödvändig. Glömskan är ju min farligaste fiende.

Att vara en person som har kontakt med beroendemänniskor ställer en del krav för att inte själv ätas upp eller bli professionell medberoende. Jag som själv är alkis och har en bra grund att stå på har lärt mig hyfsat bra var min egen gräns går. För vissa personer stänger jag dörren direkt för att skydda mig själv. Jag har en bekant som av yrkes/ideella skäl hjälpte till med 5e stegsarbete och inte klarade av att sätta gränser vilket medförde att han sprang in i den berömda väggen. Han är inte själv beroende och hade inga möjligheter att skydda sig själv. Det tog flera år för honom att komma tillbaka till arbetslivet men han klarade ingen form av stress utan tog förtida pension. En klar varning till alla berörda.

Nu när jag skrivit ner lite av egna tankar om morgonens bravader så känns det lite bättre allt enl principen att häva ur sig innan det bygger bo i skallen. Jag kan känna tacksamhet för att jag gjort valet att vara nykter just idag och vara glad över att morgonen är fylld med fågelsång och solsken som jag kan njuta av !!

Ha en bra, nykter, dag !!

Hur ska man göra? Svårt att neka men samtidigt har man rätt att värna om sin egen frid. Jag känner mej irriterad när folk dricker för mycket. Lite ologiskt kanske, man tycker ju att den som tidigare varit beroende borde ha mer förståelse. Men så är det inte för mej.
Intressant att läsa om din bekant som gick i väggen. Jag hamnade nog själv i liknande omständigheter, dock av andra skäl. Men hae man svårt att sätta gränser kan det gå för långt och bli svårt att komma tillbaka. Du behöver nog göra klart för dej hur mycket du orkar stötta. Det som är mest frustrerande är när folk gnäller och beklagar sej i fyllan men sen fortsätter. Det knyter sej i magen för så var min pappa. Han kunde ringa til mej och gråta när mamma var borta och han druckit. Över hur dålig han var och om jag såg ner på honom. Det blev så dubbla känslor för samtidigt som jag tyckte synd om honom så var jag fruktansvärt irriterad över att bli inblandad. Usch, jag känner att det är obearbetad ilska fast pappa nu är död och inte drack de sista åren. Så svårt detta med alkohol och så många som blir inblandade då nån dricker för mycket.

erkänna eller förneka ?
När jag gjorde min behandling kom det in en man som absolut inte var alkoholist. Det var sååååå synd om honom.

Dagarna före hade han blivit LOB'ad 2 ggr samma (!!) dygn. Intagen på TNE ett antal gånger. På 2 år hade han gjort 2 tidigare behandlingar.

Men alkis ? Nänä.....

När han skrivits ut så ringde han och sa att han tog han ett "kontrollerat" återfall. Jag insåg ju att den mannen inte var bra för min nykterhet så jag bröt all kontakt med honom. Har faktiskt inte en susning om han lever fortfarande.

Förnekelsen är så otroligt stark så man inser inte att en LOB (lagen om vård av berusade = fyllecell) eller än värre om man får en LVM (lagen om vård av missbrukare) på sig så är det allvar ! Andra ser att du är en fara för dig själv och vill tvinga dig att lyssna men tyvärr är min erfarenhet att de som kommit så långt som till samhällsåtgärder och inte förstår då att de lever farligt inte lever så värst länge. Jag besökte en vän som blivit intagen på ett TNE (tillnyktringsenhet =torken) på ett stort sjukhus och där det fanns en man som ett antal gånger blivit intagen för avgiftning men tvärvägrade att hålla med om att han hade alkoholproblem. Jag blir både arg och lessen att jag inte kan påverka en sån person men jag har idag lärt mig att acceptera att jag är maktlös. Vissa vill aldrig inse.....

Jag sökte hjälp själv och fixade platsen själv, åkte dit själv, och hade inte en enda aning om vad som skulle hända med mig annat än att DE skulle "fixa" mig ! Att jag själv skulle förändra mig själv fanns liksom inte på kartan. Överraskning !!

MEN.....mitt riktiga erkännande och insikt kom 2a helgen efter jag kommit dit då det var besökstid och familjen kom. Då, först då, erkände jag och sa med mina egna ord inför familjen att jag är alkis ! Jag hade aldrig någonsin tänkt på vilken oerhörd lättnad det var att erkänna öppet och utan undanflykter att jag är alkoholist !
Att erkänna att jag är maktlös inför alkoholen är första steget...

Tack för att du delar Adde!

Förnekelsen är enormt stark. Utan att ge upp inför alkoholen och utan att verkligen vilja själv, så kommer man inte sluta dricka alkohol. Klart att man kan få mycket hjälp utifrån, men man måste göra jobbet själv. Du sätter fingret väldigt tydligt på det.

Ha en jättefin dag! Kram

en amerikansk deckare igår där det dracks kopiösa mängder whiskey när som helst på dygnet.

En gång i tiden var "finsprit" lyxigt och förenat med fest även för mig och det kan jag på sätt och vis längta tillbaka till även idag, även med facit i handen. Utan tvekan har alkoholen och jag haft enormt mycket skojigt och trevlig genom åren och det har varit många turer innan jag var tvungen att inse att jag är alkoholist.

Jag började ju min vana med det vanliga helgdrickande som att ta ett glas vin på fredagskvällen och kanske nån konjak eller liknande på lördagen. Antalet glas ökade med åren utan att jag tänkte på det och dessutom blev antalet dagar i veckan fler och fler som jag drack sprit. Beroendet smög sig sakta men säkert in i mitt liv och jag märkte inget förrän det var för sent.

Jag var oåterkalleligt fast.

Det som var fest hade blivit ett tvång och jag började mickla med en mängd olika sätt att minska/kontrollera drickandet utan någon som helst framgång annat än att det minskade under en liten tid. När jag läser forumet idag känner jag igen alla "knep" som jag provade : Dricka bestämt antal glas, bara vissa dagar, bara viss sort av alkohol, vita veckor, ett tag provade jag Campral (utan nån som helst verkan), Antabus (en tvångsmetod som var lika meningslös), KBT hos nån soc-tant som inte hade en susning om hur vi alkisar fungerar, psykologer (där frågan var om vem som var mest sjuk i rummet....psykologen eller jag?), kort sagt allt utom den enda saken som fungerar : Jag kan inte ta det första glaset !

Och det här med att räkna standardglas ??? Jo, Bolaget hade en sån grej tidigare och eftersom en aktiv alkis är den mest manipulerande människa som finns så fungerar det självklart inte. Jag gjorde testet och räknade sen antal flaskor för jämförelsen skull och ekvationen gick liksom inte ihop. Det sk "kontrollerade" drickandet är så fel det kan bli, så kan bara en som aldrig upplevt alkoholismen själv uttrycka sig och tyvärr har det förstört så många familjer. Alkisen har varit hos nån soc-tant som inte begriper bättre och säger åt alkisen att "det räcker med att du drar ner lite och kontrollerar ditt drickande" varvid alkisen går hem till familjen glad i hågen och meddelar detta till familjen. Och missbruket fortsätter i oförminskad takt. Ja, jag har också fått det slängt i ansiktet. Dessutom har chefen för beroendeenheten sagt åt mig "Du har inte alkoholproblem, du har familjeproblem" !! Undrar hur många liv den nöten har förstört ?

Idag har jag ett bra nyktert liv, visst......lite ålderskrämpor, men jag är inte så säker på att ålderdomen var nåt alternativ om jag hade fortsatt dricka. Jag har ett val idag om jag ska dricka eller inte till skillnad mot min aktiva tid när alkoholen valde åt mig.
Jag har inga förbud mot att dricka utan det är så enkelt som att jag inte har nån önskan om att dricka idag. I morgon har jag friheten att göra ett nytt val.

Du som är bakis idag : Det finns en väg ut från det destruktiva liv som missbruket innebär. Våga prova den vägen !

pensionärer kan ha semester ! Jag har njutit av sommaren med alla typer av väder men övervägande soligt och varmt men även 9 grader och regn !! Att utan alkohol få förmånen att få njuta, och verkligen ta in, livet som pågår är enormt !
Jag hade bla en upplevelse (eg flera) som nog översteg allt jag hade tänkt jag skulle få när jag påbörjade min resa.

När jag var aktiv var jag rädd för så många saker ! Nya människor ! Prata med andra ! Vara ofrivilligt ensam ! Nån som såg igenom mig och visste att jag var alkis (syns på ögonen om de känner igen mig som alkis) ! Sätta sig i bilen som bakfull ! Finns säkert fler rädslor som jag inte kommer på nu.

Nu är jag mest rädd för långtradarna som kör som värstingar i 120 km/h !!! Både svenska och utländska ! Och turistbussar som också kör i 120 !

Jag blir trött på ett helt annat sätt än som aktiv. Då var ju inte sömnen nån vilotid utan mer ett måste för att komma till nästa drickadag. Idag kan jag acceptera min trötthet och njuta av den och känna att jag behöver vilan på ett sunt sätt, vi är ju faktiskt rätt ömtåliga varelser som kräver att vi tar hand om oss själva. Den tanken fanns inte heller när jag var aktiv alkis......kör på ända in i kaklet bara ! Artisten Sting har skrivit och framför en låt som så väl beskriver vår sårbarhet, lyssna på texten och ta in den i hjärtat.
https://www.youtube.com/watch?v=lB6a-iD6ZOY

Ha det bra alla cybervänner och tänk mer på er själva och ert eget mående !

John-Erik

Vettiga tankar. Jag undrar om du kanske betyder mest här på forumet Adde?
Troligen...
Aktiv alkis.. bara en sån sak. ;-)
Då borde "inaktiv alkis" vara vårat "nya" mål här på forumet. Således vill jag bli det :-)
Såg en hemsk sak och det är relaterat till det du skriver om trafikidioter. såg en Polsk långtradare som vinglade
fram. Pendlar mellan Roslagen och Stockholm. Föraren körde riktigt illa och svängde fram och tillbaka
och till slut gick släpet in i vägräcket. Han märkte nog inget eftersom han bara fortsatte.
Jag körde om och låg sida vid sida ett tag. Han kollade på film eller något på en Ipad, märkte inte ens att jag låg bredvid.
Blir ju livrädd när man ser detta. Nu när all teknik finns borde det gå att reglera.
Har mött en långtradare som var på väg i min körbana m.m.
Man får inte titta på film när man kör..

Men annars är det lugnt ;-) Njuter av värmen som alla klagar över.
Lite orolig för vattenbrist i brunnen bara

Ha det

John

John-Erik ! MEN.......här inne betyder ingen mer än nån annan ! Vi sitter i samma båt och oavsett längd på nykterheten så har vi alla samma korta avstånd till återfallet dvs en armlängd. Vi gör jobbet tillsammans och lär av varandra och det är tjusningen med forumet liksom med AA. Jag behöver er för att påminna mig om hur det en gång var och förhoppningsvis kan jag visa att det finns en väg ut från misären. Det var så jag började min bana : Lyssna när "Di Gamle" pratade om hur de gjort. Jag slapp göra om deras misstag och behövde inte ta mina återfall för det hade de redan gjort ! Och jag, som är lat av naturen, fortsatte att lyssna...

Kör försiktigt John-Erik !!

John-Erik

Kan förhoppningsvis sälla mig till "di gamle" i framtiden. Måste bara lära mig hur de gjort först ;-)och sen göra likadant.
Åldern har jag, men jag är något tillkortakommen gällande nyktra dagar.
Ingen betyder mer än någon annan här. En sann demokratisk anda utan politiska undertoner.
Vi är här av en och samma anledning. Lite avundsjuk på dig som är ofantligt långt framme
trots den korta armlängden till glaset.

Vi kör försiktigt eller hur

//John

som jag avnjuter en tallrik yoghurt med nyplockade jordgubbar, hallon och blåbär så ser jag ett väldigt intressant program om alkohol : https://www.svtplay.se/video/18642382/sanningen-om-alkohol?start=auto

Instämmer till fullo med deras slutsatser och inte minst det där med mat i magen innan kröken. Jag åt ju aldrig innan den första supen så att jag skulle få full effekt ! Och bästa motmedlet mot baksmällan var ju självklart en återställare men det tar de inte upp i programmet !!

Njut av det som naturen bjuder på nu istället för att hälla gift i strupen !

Dricklagom

Igenkänning på hög nivå i det med att äta eller inte äta... jösses vad jag har slarvat med mat när jag har druckit. Jag är inte helnykter än, men en del av min strategi är att peta i mig mer mat. Mer än jag vill ha. Gör väl inte allt jobbet, det att äta mer, men nog bidrar det. Och just nu gäller många bäckar små.

Sommarflickan2018

Hej Adde.

Jag såg faktiskt också den dokumentären, den finns på Netflix. Jag blev dock inte alls speciellt inspirerad, vilket jag såklart hade hoppats på, så det var ju bra att du gillade den. För mig var den alldeles för "snäll" i sin utformning och sitt konstaterande. Lite som att "Ja det är ju inte bra att dricka men om du dricker det här och det här så är det iaf bättre", eller om du äter innan så blir du inte lika full, om du dricker vita spritsorter riskerar du mindre bakfylla etc.

Hade önskat (kanske förväntat) en mer kritisk dokumentär. Dock så kanske jag är lite avtrubbad efter att ha sett Flight, läst Per Holknecks bok samt Sanna Brådings bok. Så det kan vara jag som inte var mottaglig.

Vad tyckte du var bäst med dokumentären? Alltid intressant att höra andras åsikter :-)

Ha en fin kväll.

Anxiete

Jag och min man , som är alkoholist, satt i soffan o slötittade på tv när jag såg att ”sanningen om alkohol” gick . Då min man för stunden försöker att inte dricka så tänkte jag” va bra, lite extra motivation” tji fick jag ??, den var precis som SF2018 skriver alldeles för mesig!! Vi satt faktiskt mest och skrattade för att jag blev lurad på min plan att ge honom en extra tankeställare . Det enda vi kom fram till var att jag som är 55 dricker för lite ?? det var ju inte riktigt det jag var ute efter !!
Ha en bra dag i solen ??

är kanske mer praktiker och gillar att se sambanden som finns ?
För mig gav rödvin en tyngre baksmälla, ren alkohol typ vodka minimal baksmälla och att få höra varför blir en bekräftelse för mig. Vad de inte tog upp är att om 2 grupper dricker lika mycket men den ena gruppen får alkoholfritt utan att veta det så kommer båda grupperna att bete sig som om de är påverkade. Lite intressant hur hjärnan påverkas utan att vi kan styra den. Samma som att det övermänskliga suget försvann som genom ett trollslag när jag väl hade min systempåse och gick ut genom dörrarna från Bolaget ! Magiskt !

Jag tror väl inte riktigt på att skrämma folk till nykterhet. Varken jag själv eller nån jag känner har ens funderat på skadorna när vi krökade som hårdast. Däremot tror jag att fakta nånstans lagras i alkishjärnan och skaver lite. Så var det iaf för mig.

Och jag retar mig till förbannelse på att de gång på gång måste haspla ur sig att kvinnor över 55 mår bra av att dricka x antal standardglas i veckan !!!! Den som är beroende tar tacksamt emot den informationen och handen på hjärtat : Vem fan håller helt ärligt koll på standardglasen ???? Jämför läkaren i filmen som blev chockad över hur mycket han drack på en vecka !! För många år sen var jag på en kurs i bla arbetsmiljö och där ingick alkoholkunskap. Deltagarna fick fylla i hur ofta de drack en lättöl till lunchen, en mellis till kvällen eller vin, när de tog en liten konjak el likn, hur många glas vin/öl det blev under helgen. Alla blev förfärade när de räknade samman den totala alkoholmängden. Inte nån på ca 20 pers hamnade under en kvarting ren sprit i veckan, en del landade på en sjuttiofemma. Sånt väcker tankar.

Igenkänningen är en stor del av tillfrisknandet från alkoholism. Hela Minnesotaprogrammet bygger på det men även andra program. Jag gick för rätt länge sen en grundutbildning i http://www.primeforlife.se/ och i den gruppen fanns även en yngre kille som direkt klargjorde att han var med där för att hans arbetsgivare hade krävt det (Förståndig arbetsgivare !!). Han gjorde frågorna, han var med hela dagen, ifrågasatte en del och blev mer och mer besvärad. När dagen var slut slängde han all kurslitteratur i papperskorgen med orden : Inget för mig. För mig var det ingen svårighet att se vad han hade för problem, utbildningen kom alltför nära hans eget liv. Jag har alltid undrat hur det har gått för honom.

Idag försöker jag läsa och lära om mekanismerna som styr beroendet och det är inte lätt. Det är mycket tyckande även hos de "lärde (??" och ofta måste jag kolla vem som betalat artikeln eller forskningen. Tidigt fick jag i mig att det är 6 gener som styr beroendet men det gäller nog inte längre ? Nu pratas det om proteiner och annat småkrafs och vad jag kan se så är det industrin som vill vara först med ett "nykterhetspiller" som styr forskningen. Tänk att kunna häva i sig av deras alkohol och inte bli full pga en kemisk motståndsdrog !! Bara känna ruset... ?? Hur nu det ska gå till ??

Ok...skulle bara svar på filmfrågorna men det blev visst lite mer :-))

Anxiete

nog inte rätta vägen men är det lite tuffa fakta så kanske de biter bättre tänkte jag. Iaf under ett försök till nykterhet.
F.ö tycker jag rekommendationer av hur mkt man ”kan ” dricka är vansinnigt ! Ett glas kan vara för mycket för väldigt många !

Dricklagom

Undrar om inte alla vi som faktiskt är här greppar rätt bra vilka "fakta" som finns. Alkoholen är inte bra för oss och definitivt inte i för stora mängder. Levervärden och liknande får vi från läkare. Att alkohol funkar avslappnande vet vi. Att alkoholister dör i förtid vet vi också, liksom effekterna på omgivningen i form av nära och kära. Räcker en bra bit med den vetskapen... eller? Menar nu inte att du ska sluta söka kring din väg, det är intressant läsning - tackar!

Har på senaste tiden funderat över om jag kunde ersätta alkoholen med något som också funkar lugnande. Något thé, CBD-olja, kanske smaken av lättöl eller alkoholfritt vin eller annat. Somligt vågar jag dock inte testa just nu, eftersom jag använder en del mediciner och somligt annat kan bråka med dem. Det får vänta tills jag har medicinsk expertis att snacka med.

John-Erik

Hej!

Oljan är fantastsisk!!
Magiskt bra.
Ursäkta Adde om jag svarar Dricklagom i din tråd

//John

ställer inte upp på att byta alkohol mot cannabis !!! Det uppmuntrar samma beroendeställen i hjärnan som alkohol. Jag inser inte vitsen med att byta en drog mot en annan.

Och jag håller med dig helt Anxiete !!! Varje förslag om att dricka "mindre", kontrollerat", "bara ett glas om dan" osv är så fel. För mig är 100 glas för lite och ett enda alldeles för mycket !