Nu så, tänkte jag skulle berätta för er att jag nu varit nykter sen andra januari, d.v.s 163 dagar om jag inte räknar fel - vilket ju är en del - jag söker respons och tankar om mina tankar, och döpte alltså tråden som jag gjorde.

Hur känns det kan man tänka?

Spontana tankar dyker upp, naturligtvis är alla fysiska abstinenssymptom helt borta, vilket är skönt.
Saknar minst av allt den specifika typ av ångest det ger - helt otrolig typ av ångest som jag nu kan se hos andra alkoholister på stan ibland - vilket jag visserligen kunde förut också men det är en extra sorglig ångest.

Sen är det skönt att slippa välja mellan att köpa 3:5% öl eller åka till akuten för abstinenssymptom - eller, som det faktiskt blev den enda gången jag åkte till akuten för abstinens - ligga där och känna sig äcklig och svettigt panikslagen med en puls på runt 180 med benzo och beta-blockerare, trots att jag faktiskt uppriktigt försökte trappa ner, jag gjorde bara det alldeles för snabbt, trots att det var whisky den gången - nåväl - det är snart 2 år sen. Bra gjort sjukvården, tack så mycket.

Har slutat på eget bevåg med antidepressiva också, så här med lite eftertanke så var det kanske inte så smart - men en stund till ska jag försöka , det har trots allt bara gått en månad eller så.

Man borde tycka att jag skulle vilja hålla mig borta från alkohol hela livet, men ibland får jag den där falska Ernst Kirsteiger-aktiga bilden av verkligheten att "det vore väl mysigt att sitta och dricka lite?" - Naturligtvis, så rätt så rätt - det är bara det att jag har i princip aldrig bara suttit och druckit, det blir alltid för mycket - kan inte minnas konkret hur många gånger det inte blivit så, men det kan inte varit mer än 5 gånger, då jag tänkt "Det gick ju bra, fan vad stolt jag är - det blev inte för mycket den här gången, du gjorde dig inte till åtlöje och du spydde inte ner kläderna, faktum är att du inte ens spydde alls" - och det var uppriktig stolthet, dom gångerna minns jag med glädje - och 5 max 10 gånger av 2500 gånger är inget att hurra för.

Nu blir det här inlägget längre och inte som planerat, jag skulle fråga om er nyktra tillvaro, så jag ska se om jag minns några saker som jag tänkte på innan jag egentligen startade skriva det här:

Idag, och några gånger förut, har jag tänkt - helt utan skämt eller melodrama: "Man kanske skulle ta och supa ihjäl sig?" - vad är det för nåt? Jag har ju redan sett skadliga effekter i mig själv men främst i andra, släktingar som dött eller halvdött, förstört tänder, minnen och relationer.

En annan sak som förvånade mig , är att jag faktiskt gått upp 8 kilo sen jag slutade dricka , så mycket jag hört om alla som blir smalare - MEN - jag antar att de också åt snabbmat och sådant - jag har aldrig varit en sån människa som, när jag dricker, blir sugen på något annat än bara en till öl - aldrig brytt mig om mat och sånt på fester. Jag är inte direkt fet men nu känner jag att godisätandet får vara slut - för annars har jag helt plötsligt ett helt annat problem - dessutom börjat på gym nu så det problemet ser jag bara som en liten pyttegrej - men likväl, lite förvånande är det, då jag i genomsnitt går 1,5 mil om dagen, och har gjort i stort sett mitt hela vuxna liv, förutom perioder då jag supit så mycket att jag inte kunnat röra mig, vilket var några dagar i månaden - och under lätt abstinens naturligtvis - under normal abstinens så blev ju armarna till dansande dockor av rastlöshet, som ni nog känner igen - fruktansvärd motorisk rastlöshet som under nykterheten nu bara kommer några gånger i veckan och inte alls lika intensivt och långvarigt.

En tredje sak, ett faktum som gjorde mig väldigt ledsen: Vissa bryr sig inte, trots att de själva varit i samma sits, och det är sorgligt. Det fick jag lära mig när jag var i ett sårbart stadium innan jag tog beslutet att "ta en paus" i minst 45 dagar (mitt tidigare rekord). Jag frågade en äldre bekant som själv slutat dricka för många år sen och går på nykterhetsorganisationer och så vidare om råd och försökte komma till rätta med allt. Det han sa var ungefär "dina frågor vill jag inte svara på, du får klara dig själv, lycka till" - och det var ett svar som jag inte väntade mig. När man våndats så mycket, och formulerat vad man tyckte var korrekt och det var mycket svårt. Det var HAN som hade antytt att jag kunde komma till honom och prata, och det var just därför jag gjorde så - och allt det var för honom var tomma ord.

Vad vill jag säga med det? Håll er till forumet? kanske inte så dum idé - anonymt och du behöver inte dämpa dina faktum eller tankar om dig själv, ut med allt bara.

Så tack alla ni som svarat sympatiskt under de perioder jag varit här, och även om jag håller mig borta ibland så vet jag hur det känns och tänker på er ibland, trots att vi är främlingar. Jag vet att ni gör vad ni kan och jag gör vad jag kan - och mer än det kan vi inte.

Slutfråga: Vad har jag att vänta, fallgropar, har ni råd att ge? Är jag farligt negativ eller realistisk om jag tänker att jag kommer att halka dit igen? Även om mitt mål aldrig riktigt har varit att vara nykter hela livet.

Ha en fin kväll!

Som att du skulle behöva en stödgrupp?
Länkarna AA eller någon samtalsgrupp som är i samma sits som du.
Trött på drickandet,men med svårigheter att starta om ett nytt liv där alkohol inte ingår.

För mig som medberoende så har resan varit på liknande sätt.
Substansberoende har jag inte varit.
Men av relationer och framför allt dysfunktionella där jag fått vara hjältinna.

När jag styrde om mot nya mål så kändes det som att det inte fanns några alls.

Livet var tomt och meningslöst och jag halkade hela tiden tillbaka till gamla beteenden.

Så det är ju inte bara att avstå det som bryter ned en.
Det är ju också att veta var man ska styra skutan.
Men nu skriver du igen.

Det är ett gott tecken.

Ignoramus

Fortsätter fylla på den här anonymt personliga tråd - trots att dagantalet stiger och modet sjunker.
Har dragit omkring, slätat ut och börjat om. Igår nya kläder, samma gamla knuta inuti - irriterande.
Studsar från manisk energi till dov trötthet - faktiskt så pass mycket att jag nästan, men bara nästan, öppnar en flaska,och ursäktar det som självmedicinering.
Jag ser allt framför mig, och inte skulle det sluta bra - det gör det aldrig. Brukade tänka på fyllan som en semester från mig själv, att det var en nollställning , men det var naturligtvis en lögn - ingenting blev mjukare för det, och efter. Alltid samma, eller aldrig , det kvittar vilket.

Söndagen den nittonde, vilket gör dagantalet till en jävla massa helt enkelt.
Börjat samtala med en kvinna, hon är fin, och jag ska försöka att inte överlasta - som jag ofta överlastar alla - med ord, med min rastlösa intensivitet.
Sömn och kost och motion, inga mediciner, ingen särskilt - inget överskott, inget underskott.

Det var det, det - det var det.

Klart slut och puss och kram, era nynyktra, gammelnyktra, onyktra, trötta och pigga, glada och ledsna, knotiga och runda - allt lugnar sig i sinom tid, vem nu sinom och hans tid är - nån gång kommer den - ;)

Ignoramus

Nu har jag varit extremt rastlös i över en vecka, promenerar över 2 mil om dagen och går till gymmet minst 3 gånger i veckan men det hjälper föga - en motorisk rastlöshet håller i sig även inomhus så fort jag stannar upp - det känns helt uppriktigt som en av faserna av alkoholabstinensen, kanske inte de mest akuta stadierna, men samma vilt stirrande, armslängande rastlöshet kommer över mig.

Sömnen fungerar hjälpligt än så länge, mellan 4-8 timmar per natt, inga mediciner eller droger av något slag.

AlkoDHyperD

Utan droger.
Kan du höra vad rastlösheten vill säga om du lyssnar inåt? Vilken känsla tror du gömmer sig där?
Det man brukar kalla postakut abstinens - det där obehaget som kan vara lång tid efter man slutat med det man drogat sig på - tror jag delvis är kemi och delvis känslor som vi är ovana att lyssna på eftersom de dövats tidigare.
Även om du upplever att du står still och måste agera för att få förändring är det ändå en förändring bara genom att stå kvar när det känns jobbigt. Att bara vara kan innebära något nytt om man tidigare undvikit det.
Låta bli är också ett aktivt val.
Hålla sig kvar kan innebära rörelse och hårt arbete om man befinner sig i en stark ström. Det du upplever vara trampandes på samma ställe kanske i själva verket är precis så mycket som är möjligt just nu.

Du är fantastiskt duktig och klarsynt.
När du vet att du måste avstå men inte varför.
Kanske inga barn? Eller käresta som hejar på.
Varför gör man förändringar?
Var ska det leda och vad fyller man livet med istället.

Fake ut till you make it sa min sponsor i alanon.
Dvs gräv djupt,kanske ned till tonår eller barndom.
Vad lyfte dig då och varför.
Cykelturen på blöt asfalt.
Godispåsen man sparat pengar till osv.

Själv tog jag i förrgår tag i en gammal dröm.
Jag red för första gången på 6 år.
Det gick inge bra,min kropp klarade det i nte pga artros.
Men djuren,auran runt en häst och den 170 cm 19 åriga hästen som tittade snällt på min nervösa varelse.
" Du ta det lugnt,det här klarar vi tillsammans"

Den känslan lukten och friden som finns i ett stall finns fortfarande för mig att ta del av.

Så ta alla klämkäcka råd,ta en titt på en gammal dröm.
Ta en skärva av den och just do it!
Önskar dig en bra dag och positiva tankar?

Ignoramus

Tack så mycket för svar, både AlkoDHyperD och Ullabulla , det hjälper att läsa era synpunkter.

Det du skrev, AlkoDHyperD, om det där med de dövade känslorna som kommer tillbaka, var vad jag tänkte på för någon vecka sen, och som du säger kan jag nog just nu inte göra så mycket åt det - jag övar så att säga på att bara låta saker vara. En positiv bit i det här är att jag blivit genuint intresserad av människor igen, jag stannade upp och analyserade det lite igår - det kan låta konstigt kanske men en av sakerna jag gillar med att vara på gymmet är för alla olika typer av människor som är där, lägger märke till små egenheter hos folk igen, att bara vara istället för att döva uppmärksamheten med alkohol. Jag har nog dömt mig själv för hårt i det där med förändring, jag har ju, om man ska låta hård, inte levat bland människor under långa perioder med alkoholen, något jag tänkte på igår när jag gick förbi systembolaget och tittade in, "här har jag inte varit på länge" och det kändes helt okej - jag såg personal som jag aldrig sett förut, så pass lång tid har det ändå gått, och jag kom att tänka på min morbror som varit nykter i 25 år, hur han känner måste vara liknande, trots att så lång tid har gått - men han har gått vidare med sitt liv; så klart jag kan göra det samma, jag är visserligen i en helt annorlunda situation, eftersom jag är ensam, men i grund och botten är vi lika.

Ullabulla: Jag antar att det lika självklara som smått primitiva svaret på varför man gör en förändring är "för att jag behövde en förändring" om så anledningen till förändringen är att man börjar bli någonting man inte vill vara, eller håller på att döva sig in i döden bokstavligt talat, eller kanske för att de små ambitioner man ändå har lockar där borta någonstans, och som klichén säger är vägen dit intressant, hur än målet blir.

Som vanligt förskönar jag minnen, en liten bit i taget - slipar bort alla ojämnheter, och jag antar att till och med det är okej, bara man inte fastnar där. Å andra sidan är det inget storslaget jag försöker återskapa, så pass mycket självdistans har jag ändå, men som exempel letar fortfarande efter någon vag känsla jag hade förut, kanske är det bara så lätt, och så svårt, som att uppleva väderomslagen till fullo när hösten och frosten är på ingång, vara fullt klar i huvudet, och höra frostknastret under fötterna.

Det får räcka så, hur än rastlösheten kokar i kroppen på mig, den går över, för att den måste gå över - men mitt i det så förlängs tiden nästan outhärdligt.

Tack återigen för era svar.

Ignoramus

Rastlösheten verkar ha lugnat sig lite, det värsta av det i alla fall , var hyfsat nära att jag köpte folköl igår, gick fram till hyllan och kände lite på ett 6-pack Falcon, men jag kunde behärska mig och köpte lite godis istället. Någon gång då och då så har jag funderat över alkoholfri öl, men jag tror det enbart vore dumt, alkoholfri öl är för personer utan alkoholproblem som ska köra bil inom kort, inte för mig.

Snart dags för ett möte på psyk, några dagar kvar - känns inte alls bra - jag vet inte vad jag ska säga.
Hur känner du inför framtiden? - Inget alls, framtiden finns inte just nu.
Hur mår du? - Så skiftande att jag knappt hinner svara på frågan innan svaret ändras.
Hur sover du? - Tackar som frågar, första frågan jag har ett konkret svar på; nästan oförskämt gott.

Ny dag med doft av regn. Ser fram emot att ge mig ut, även om destinationen är oklar.

Puss & Kram på er.

Ignoramus

Att rastlösheten släppte för tio dagar sen, det var lögn, och tillfällig lindring, den kom tillbaka,
men för några dagar sen deppade jag ner mig totalt, hemskt kändes det, och en genuin och allvarlig tanke kom "Om inte det här släpper, om jag inte får lindring eller hjälp, så kommer jag köpa sprit på fredag" - en liten och svag lindring kom, och än är inte faran över, men jag lyckades bromsa mig. Var alldeles nyss på väg till systemet, "Nu struntar jag i det här, jag behöver lugn", och jag velade fram och tillbaka med mig själv - lindring kanske, men i utbyte mot, allra minst baksmälla och överjordisk ångest att jag har brutit mot den här långa nykterheten som jag kämpat med hela året, men med största sannolikhet värre saker än så.

Gick istället och köpte lite onyttigheter i form av chips och godis - inget bra substitut på några vis, men nu är jag hemma igen, och väntar jag bara en stund till så stänger dagens möjlighet till snedsteg.

Det är en dag imorgon också, tröstar jag mig med, ifall jag skulle ändra mig, men för idag klarar jag mig utan alkohol. Nu ska jag ta mig en kopp te.

Stolt men inte nöjd, som det heter.

Ignoramus

Lämnat september bakom mig, inne i oktober, andra oktober för att specificera - den 2:a januari var första helt nyktra dagen - tid på tid, börjar närma sig ett helt år - om det blir ett år är jag tveksam till men jag har kommit så här långt.

Ignoramus

Har haft svår ångest under så lång tid nu, jag vill ha Stesolid mot ångesten, men det får jag inte.
Snälla, kom inte med någonting "motion är bästa ångestdämpande" för det handlar inte om det.

Bara för att jag är stämplad som alkoholist i mina papper så får jag ingenting.
Har blivit erbjuden 2x2mg stesolid mot att jag går och tar Antabus tre dagar i veckan, det känns som ett skämt.
Här har jag hållit mig nykter i tio månader, och inte bara ger de mig en så låg dos att jag inte ens kommer känna det, jag måste ta en medicin som jag inte ens behöver.

Vad kan jag göra åt detta?

Jag letar upp någon som säljer morfin snart.
Har förklarat så gott jag kunnat för psyk att det verkligen inte funkar längre snart men de lyssnar inte.

Jag är ingen drogsökande person, det enda jag ber om är tillfällig lindring.
Problemet är att jag tål mediciner väldigt bra, så även vid tillfälliga perioder så går toleransen upp extremt snabbt.

Kan jag få dom att lyssna eller ska jag bara ge upp?

Jag vill inte börja dricka igen, men köper snart småflaskor med sprit jag kan ta under dagen, och då är jag tillbaka på ruta ett inom kort.

Har någon ett råd att ge mig, snälla - snälla kan någon hjälpa?

Har du kollat CBD olja? ;-)
Vet ej om det stoppades i Sverige men..
Du får kolla själv var hur det finns.
Har hört bra om denna; Charlotte’s Web
(finns en historia på nätet bakom flickan Charlotte)
Annars får du ta en tripp till Canada :)

Och hatten av för ett otroligt bra kämpande.
Way to go

MM

Ignoramus

Fortfarande nykter.
Om 40 dagar så blir det ett år, det ska jag väl klara.

Hade en period på två veckor med väldigt höga doser Tramadol.
Ingenting jag ångrar över huvud taget, hjälpte mig att få perspektiv på saker och ting,
och det räddade med största sannolikhet mitt liv.

Jag gör vad jag kan, på vad sätt jag kan - utan hjälp från vården så får man klara sig själv.
2 veckor på ett år, det får räknas som ett lyckat experiment, och alkohol har jag inte rört.

Kan tänka mig att många är i samma sits, förebrå inte er själva, men se också till att inte kultivera en annan vana, det är lätt hänt, som vi alla vet.
Nu heller inget sådant på över en månad.

Lycka till alla ni som kämpar på.