Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Efter festen körde jag först bil till affären, sen stack jag ut och SPRANG. Inte dumt det här med att vara nykter.

Skönt att vara nykter på fest! Och även jag har noterat att det är förvånansvärt många som väljer alkoholfritt... det hade jag ingen aaaaning om förut;)

Kram och grattis till 15 dagar!?

Check! Inget mer att skriva än så, för nu måste jag sooooova. Har jobbat sent, och så ska vi ju inte ha det.

Resan var bra, men det var en resa i mig själv så jag var rätt utmattad efteråt av alla insikter, intryck och meditationer. Efter första dagen på jobbet var jag som en trasa. Men, jag är en icke alkoholindränkt trasa i alla fall, alltid något.

Så glad att se att du fortfarande är nykter. heja dig!!!

Önskar dig en fin dag med lite mindre jobb?

Tuffar på. Inget intressant att rapportera alls! Vilket ju är toppen. ?

Jasmine, det går ju urbra för dig! Snart tre veckor! Försök bara att få lite sömn så kommer det att ordna sig. Nu håller vi i!
Hur går dina tankar om framtiden? En dag i taget, bara, eller funderar du på hur det ska bli sen?

Och du som har 22-regeln somnar väl snart?. Ja, på söndag blir det tre veckor! Under helgen ska jag fira min mamma som fyller 70 år, men jag har redan sagt till mina syskon att jag har en vit period så det blir inga problem.

Jag har tänkt 90 dagar och sen utvärdera. Har läst någonstans att man behöver 90 dagar för att landa i sin nykterhet, vet inte om det stämmer, men tänker prova (säger jag för typ tredje gången..). Hur tänker du?

Sov gott?

Jasmine, 90 dagar är säkert jättebra! Känns långt dit just nu när jag checkar av dag 18. Jag har svårt att bestämma mig för vad mitt ”mål” är. Trivs otroligt bra i min vardagsnykterhet, men har svårare att tycka att middagen på fredagen och lördagen känns helt komplett utan vin till. Har liksom inte hittat något bra substitut! Synd att jag inte är någon stor öldrickare, för alkoholfri öl smakar likadant för mig som den starka sorten.
Har funderat en del kring det här med sprit. Tror att det ofta är när jag börjar en kväll med en drink som jag får den där snedtändningen och urspårningen följer. Det är som om en drink får mig att släppa alla bromsar, och därefter har jag svårt att inte fylla på vinglas efter vinglas. OM jag ska dricka något alls framöver tror jag att jag ska hålla mig borta från sprit. Det får bli GT utan G, tror jag.
Men jag ska minst klara min vita månad (det känns inte som att det blir några problem faktiskt) innan jag bestämmer hur jag går vidare.
Just nu känns det mest befriande, fräscht och skönt att leva utan alkohol och jag är stolt över att det går så pass bra hittills. Jag känner mig som en bättre förälder och en effektivare person på jobbet när jag inte kommer dit och gäspar lite småbakis.
Idag stack jag ut och sprang på kvällen, trots att jag var väldigt trött. Lärdom för livet: man ångrar aldrig ett spring. Efteråt känns det så otroligt härligt! Får kanske bli beroende av endorfinkickarna av träning istället för av alkohol.

Det ger en skön känsla att springa, men det var längesen för mig. Glömde mina skor på gymmet och har inte riktigt orkat hämta dem eller kommit mig för med att köpa nya?. Tänk vad bra man är på ursäkter... Fast jag gymmade och simmade idag så helt hopplös är jag inte. Måste ju ta tag i de där extra kilona som smugit sig på sedan jag slutade dricka.

Grattis till Dag 18 och till att du plågade dig ut och springa. Heja dig!!!??

Inser nu att det blev ett väldigt konstigt sko-inlägg. Säger att jag gjömt skorna på gymmet och sen var jag där idag. Vill bara förtydliga att det var ett annat gym och ett annat par skor som glömdes.. blev lite snurrigt här.

Vad glad jag blev över inlägget i min tråd om din vän som hittat en man när hon dejtat nykter! Trodde nästan det var omöjligt... Jag har tänkt att om jag detar nu så får det bli en fika eller en lunch där det är helt naturligt att inte blanda in alkohol...

Missade att gå in och rapportera igår. Men så klart blev det inget drickande! Gick hur bra som helst, som vanligt på vardagar nuförtiden.
Två tankar efter dagen:
1. På lunchen såg jag en riktigt utslagen man som satt vid ett bord och hade ett sår i pannan. (Han hade hjälp av någon, tack och lov.) Det var så uppenbart att han var plakat, och att det var mer vana än motsatsen. Så sorgligt! Fy fan vad jag fick avsmak för alkohol när jag såg honom.
2. På kvällen hade jag Filip och Fredrik på på tvn medan jag jobbade (gick alltså inte och lade mig innan 22, fy skäms på mig!) och de intervjuade Benjamin Ingrosso.
FF: Du har haft världens sommar!
B: Ja, den har varit fantastisk.
FF: Hur full har du varit?
B: Nää, inte så speciellt full.
FF: Va?! Men det är klart du har druckit! Du har ju haft världens sommar! Klart du har varit full.
B: Njäää... (Ler)
FF: Vaddå, VÅGAR du inte bli full eller?

Det här är alltså två män 40+ som intervjuar en kille 20+. Det låter mer som två 15-åringar. Vilket SJUKT samhälle vi lever i där det är HELT självklart att man har ramlat runt full, för annars har man inte haft det fantastiskt. Och enda anledningen till att man inte blir full är för att man inte vågar.
(Obs, älskar FF i vanliga fall, men just det här var så fruktansvärt dåligt.)

Jasmine: lunch eller frukost (innan jobbet) är ju bästa daterna! Då kan man dessutom smita med godtagbar anledning om det inte blir som man hoppas. ? Annars är ett tips att prova på roliga saker! Typ klättra på klättervägg eller något sånt. Svårt att ha med sig ett glas vin upp längs väggen!

Tjoho! Det går fort!
Drack tonic med grapefruktjuice idag på kvällen - väldigt gott! Men var lite sugen på något starkare ska jag erkänna. Men sprit kan jag glömma!
Sen lagade jag en kick-ass-middag. Rostade skalen från kungskrabba, kokade fond på dem och gjorde en grym sås med vin (matlagningsversionen!), saffran, fänkål, tomat och grädde och lite sånt som serverades med pasta. Genimåltid! Hade ej varit äckligt med vitt vin till.
Men det var faktiskt inte heller äckligt med alkoholfritt bubbel. Det funkade bra det med!
Och nu när jag skulle gå och lägga mig översköljdes jag av tacksamhet och stolthet över att jag inte drack. Så skönt att ha en skarp kväll, vara en närvarande förälder och inte behöva må dåligt i morgon. Så bra att jag klarade det idag igen! Hurra!

Hej huskatten,

Maten lät ju överjordiskt god ! Krabbköttet, lade du det åt sidan och lade in på slutet, eller ?

Ha det så gott ?

Huskatten! ???

Men ja, precis så gjorde jag. Tog ur krabbköttet och så in med benen i ugnen på 220 tills det började dofta, men innan det blev bränt. Jag kokade fond på skalen efteråt tillsammans med räkskal (min kinkiga unge fick räkor istället för pasta...), men man kan ju också fubba lite och ha i lite färdig skaldjursfond från flaska.
Jag körde lite på känn, bara. Men såhär gjorde jag typ:
Fräste vitlök, schalottenlök, lite chili och saffran. Hade på rätt mycket matlagningsvin. Sen hade jag i hackade tomater, tomatpuré och lät det gosa ihop. Sen spädde jag med fonden och i med strimlad fänkål. När fänkålen var mjuk i med grädde. Sen blandade jag bara i pasta och krabbkött på slutet och hade på lite hackad persilja.
Blev supergott!
Såna där krabb-ben är ju ganska dyra per kilo, men de innehåller så mycket kött och ett ben räcker för att göra en bra pastasås.

Herregud vilket husmors-inlägg! Jag är Mjaurtha Stewart!
?

Tre veckor! Tjoooohoo!
Sitter här och skålar med mig själv i alkoholfritt bubbel. Känns SÅ bra.
Har haft en lugn och skön dag. Sprang på eftermiddagen, 6 km. Jättehärligt!
Träffade en gammal kompis sen över en fika och fick så mycket energi av det! Måste prioritera mina vänskapsrelationer lite mer känner jag. Fick också massor av bra boktips och har bestämt mig för att börja lyssna på ljudböcker när jag springer och promenerar.
Kram på er alla därute! Får så mycket ut av det här forumet, känns inte som att jag hade klarat det här annars.
❤️❤️❤️

Tack FinaLisa! Vet dock inte om det är någon ”magisk gräns”, men bra känns det!
Pratade med Herr Katt igår om allt. Han sa att han var så glad att jag inte drack och att jag hade tagit tag i allt. Han tyckte att det kändes så skönt - han hade varit orolig.
Min vita månad kanske bara borde fortsätta i ett vitt liv.

... om att Fru Katt inte ska dricka?. Det blir ju enklare för dig om du har support därhemma. Mmm, ett vitt liv är behagligt på många sätt.. även om jag just idag inte tycker att det är så roligt. Har dessutom gått upp i vikt under mina nyktra veckor, något som ger mig nästan lika mycket ångest som att dricka alkohol?.

Du är ju hur bra som helst som sprang 6 km!! Heja dig!

Kramar ??

Haha! Ja, men det är faktiskt jätteskönt att ha honom att bolla med.
Fattar verkligen att det inte är kul att gå upp i vikt när du har slutat med alkohol! Det borde ju vara tvärtom, liksom? Har du förändrat något mer i ditt beteende, tröstat dig med något eller så?
Jag har gått ner två kilo, men har också lagt om rätt mycket de senaste veckorna. Från att hälla i mig alkohol och (söta) drinkar och äta obegränsat med vad jag vill och mest sitta still, till att köra lite periodisk fasta, tänka mer på vad jag äter (även om en svingod kaka slank ner i dag på jobbet) och springa några gånger i veckan. Hade jag inte gått ner något av det skulle jag ha blivit sur på universum.
Kram på dig Jasmine. Du är så gullig som alltid kommenterar. Det betyder massor!