Dagen har varit bra. Gym., promenad till AA-möte. Köpt lite nya växter. Läst ut boken: Kvinnan på tåget. Så livet går vidare. Och jag saknar inte alkoholen. Jag mår bra. Men ångesten gnager i alla fall. Det förflutna går inte att radera. Och då menar jag, att jag inte var riktigt närvarande, när mina barn var små. Pratar inte mycket om det numera, men det sitter ändå, som en tagg. Försöker att återgälda genom att passa barnbarn, så mycket, som jag kan. Nu skall jag börja på en annan bok.

på min man, som dricker sig berusad varje kväll, när han och jag är ensamma. Jag har på något sätt vant mig vid, att leva, som vi gör. Han är nykter, när vi träffar barn och barnbarn. Vi har gått en buggkurs under hösten, dagtid för seniorer. Det har varit roligt. Och jag har tagit tillvara de bra stunderna. Men just nu måste jag bara skriva av mig. Jag har en väninna, som jag träffar en gång i månaden. Henne kan jag prata om allting med. Men vi ringer inte varandra. Utan pratar av oss, när vi ses. Så just nu kände jag, att detta forum var rätt. Jag har varit på AA idag. Och så skall jag sitta med en berusad man. Känns så fel. Kan liksom allt om denna sjukdom, tycker jag. Jag är maktlös. Ja, nu känns det bättre. Jag är i alla fall nykter och har inte det minsta sug.

man i går. Skönt och lugnt. Skrev julkort. Slog in julklappar. Lyssnar på julmusik, för att känna stämmning. Skall ta en promenad i regnet i dag. Går på gym. månd. onsd. fred. Bridge torsd. För övrigt mycket serier på TV. Fick fråga om att öppna AA på nyårsafton. Det kan jag. Göra service är bra för den andliga spänsten.

jag nykter en dag i taget. Men mannen fortsätter med sitt drickande........Är tacksam, för att jag kan göra mina egna nyktra val. Gym, bridge, barnbarn, promenader, TV-serier, AA-möten, kaffeväninnor. Ja, det är bara min egen fantasi, som begränsar mina val.

Lever i tacksamhet nykter en dag i taget. Var på två AA-möten under Påsken. Har börjat stegarbete med en AA-väninna. Jag dricker inte alkohol, men alkoholen finns väldigt mycket i mina tankar. Är det för att min man dricker? Eller är det för att jag ägnar mig mycket åt AA? Känner inget sug.

Ellan

Hej,
Så länge vi inte agerar på våra tankar så tycker jag att det är helt ok att tänka på alkohol. Det är ju egentligen inte alls konstigt och för min del går det i perioder. När vi jobbar aktivt med stegen blir vi ju oxå påminda om vårt aktiva liv och vad alkoholen gjort med oss. Tufft att ha en man som dricker... min man har tacksamt nog inte sjukdomen och dricker väldigt sällan.
Fortsätt som du gör, en dag i taget.
Kram
Ellan

Livet går vidare. En dag i taget. Idag AA. Min man skall ut med en kompis. Han dricker varje dag/kväll. Utom när vi träffar barn o barnbarn. Ibland tänker jag, att om han inte hade druckit kunde vi gjort resor tillsammans, seglat tillsammans, promenerat tillsammans osv. men jag vill inte göra saker tillsammans med en berusad man. Vi har druckit tillsammmans i 40 år. Och nu har jag varit nykter i mer än 2 år. Så nu gör vi olika saker. Han accepterar detta. Men jag kan tycka att det är sorgligt emellanåt.

Har läst hela din tråd nu och vill bara säga att det var en så fin läsning.
Vilken kraft och kämpaglöd du har!
Du är inspirerande och ger hopp!
Själv är jag på dag 8 idag och det känns bra att vakna nykter?
Kram till dig?

Sen 2,5 år..Lämnade mannen som inte ville/orkade sluta dricka..Jag hade bestämt mig under min första nyktra tid att slutar inte han dricka, så vill inte jag leva med honom..Mitt välmående går först..Det är det viktigaste jag har..Förstår hur jobbigt du stundtals tycker att det är..Livet är nu, och alkoholen har förstört tillräckligt för oss..Du får ta vara på dom goda stunderna med familjen..Så fint att du är en nykter mamma och mormor/farmor..Känner du skuld så säg det till barnen..Allt kan läkas..

Har fått ett barnbarn till 6/10, som jag skall resa och hälsa på. Så härligt, att vara nykter och få uppleva detta.
Nu har jag 4 barnbarn, 2 flickor och 2 pojkar.

Julen var bra tillsammans med barn och barnbarn. Ingen alkohol serverades. Idag AA.

en dag i taget. Tar det lugnt. Går på gym och AA. Lyssnar på böcker och ser på TV-serier. Äter regelbundet och nyttigt. Tänker jag ordet tråkigt, så ändrar jag det genast till tacksam. Ja, tacksamhetslistan är lång. Nu tittar solen fram.

3,5 år nykter. Tränar på att vända tråkigt till tacksamhet. Solen skiner idag. Nu ser jag, att jag skrev ungefär samma i mars. Var på AA i går. Vi var bara 2, som satt och snackade. Idag blir det promenad.

Känner mig osocial. Inte roligt längre, att vistas i sällskap, där alkoholen är viktig. Min mans släkt. Kommer nog att avstå framöver. Idag skall jag bada tillsammans med mitt barnbarn. Skall bli skoj. Det hade jag inte kunnat, om jag fortsatt med mitt drickande. En av alla belöningar.

Jag känner inte för att gå på AA-möten längre. Känner absolut inte för att dricka. Men jag är 70+ och har druckit alkohol i 50 år. Slutade dricka det året, som jag fyllde 70. Har testat olika grupper och har nära till många möten. Får liksom ångest av att inte vilja gå på möten. Känner mig ofta gammal på möten och skäms för att jag inte kom till insikt tidigare. Jag gick själv nykter till beroendekliniken redan på 80-talet och har varit patient där i 35 år. Har begärt ut kopior på mina journaler och läst dessa. Tycker att jag har kämpat i många år mot alkoholen. Mår bra nu i mitt nyktra liv och har inte en tanke på att dricka igen. Detta forum tycker jag är mycket bra. Jag gör en paus med AA och använder mig av detta forum tills vidare.