Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Så duktigt att orka upp 5:30 och träna! Har så svårt att baxa mig ur sängen tidigt.

Igår gick jag tydligen och la mig före dig;).

Jag är inte heller någon morgonmänniska (var en sån där som satt upp med kaffe och godis hela nätterna och pluggade inför tentor), men med barn som vaknade kl 5.00-5.30 i flera år så blev jag "skadad". Idag blev det en promenad med en sommarvärd i öronen kl 5.30...

Önskar dig en bra dag!?

Gulliga Jasmine! Blir så glad att du är inne här och lämnar en kommentar och tänker på mig.
Men längre än såhär blir det inte idag, för det är sovdags för 24 minuter sen! Inte bra, måste tillbaka på banan och somna kl 22.
Ingen alkohol idag heller i alla fall. Dagarna går. Skönt!

Du var ju en av de första jag började skriva med här inne?

Hoppas du har haft en bra dag! Jag hade värsta motgången på jobbet pga en manlig chef som underpresterar och vill att jag ska göra hans jobb. Suck. Det triggade a-suget (du vet försvinna i dimman..), men jag lyssnade inte på a-rösten, köpte löparkläder, skor och godis istället.

Ta dig en riktig funderare på om du verkligen ska våga chansa på att du kan dricka "normalt" igen. Vi som hänger här har ju ett A-problem och få klarar att ta något glas då och då. Jovisst, vid det första tillfället, kanske andra, eventuellt tredje, sedan brukar det gå ganska snabbt att ramla tillbaka.

Vill inte skriva dig på näsan, du är så klok, så det behövs verkligen inte. ♡ Men när A-rösten är riktigt lismande, då är det lätt att tro på vad den säger.

Kanske är du en av få som kan återgå till att dricka kontrollerat, frågan är om det är värt att ta reda på.

Kram

Idag var jag på AW där alla drack öl och vin. Utom jag. Det kändes lite trist först, men sen hade jag jättetrevligt i alla fall. Det är inte drickandet som är anledningen till att man tar en AW, utan att ses, prata och umgås! Knäppt nog har det varit tvärtom för mig förut.

Jasmine, starkt av dig att satsa på BRA saker istället för alkohol. Bra att du skämmer bort dig själv.
Så frustrerande när man måste handskas med inkompetens och mansgriseri på jobbet. Har du någon chef ännu högre upp som du kan prata med?

Vinäger, tack för omtanken! Jag fattar verkligen vad du menar - är det värt risken att ge alkoholen ännu en chans i livet? Jag hoppas ju att jag ska kunna hantera det. Skillnaden mot tidigare är att jag har min man med mig den här gången och verkligen pratar med honom helt öppet om allt.
Jag tror att jag inte är redo för att ”aldrig mer” dricka. Jag kommer nog att känna att jag liksom måste testa och se om jag kan ta ett glas vin någon gång. Men frågan är väl om jag ska göra det nu eller vänta. På många sätt tycker jag om nykterheten, men jag gillar inte det definitiva och svart/vita i det. Men det kanske är som du säger, att det kanske inte går att gå tillbaka till ett normalt drickande efter att man har haft problem.

Så.
Nu har jag tagit ett beslut om hur jag ska förhålla mig till alkohol framöver.
Jag ska:
- enbart dricka alkohol på fredagar och lördagar. (OM det är något speciellt någon gång på t ex en torsdag kan jag byta dag med en fredag/lördag men alltså max två dagar i veckan!)
- inte dricka sprit, utan hålla mig till vin eller öl.
- dricka max två (normalstora) glas per tillfälle. Är det något speciellt, t ex ett bröllop eller en lång fest kan jag dricka max ETT glas till.
- jag ska alltid dricka mina glas med minst lika mycket vatten till. Vattnet ska jag växla med, inte dricka efteråt.
- jag ska fortsätta att gå in här och rapportera ärligt, kommentera och utvärdera, så att jag är aktiv i beslutet och påminner mig om vilket starkt gift alkohol är.
- bryter jag mot någon av ovanstående regler måste jag ta en vit månad till direkt.

Det känns skönt att ha kommit till ett beslut.
Nu ska jag ta en GT utan G!

Första dagen gick bra! Jag drack lite mer än ett glas champagne, men smuttade på det länge och drack kanske fem glas vatten till. Det kändes väldigt märkligt att dricka alkohol igen. Så välbekant på ett sätt men så annorlunda på en massa andra. Har nog aldrig druckit så långsamt och försiktigt som igår förut. Kände att jag blev nästan lite snurrig - och trött - på en mängd som för några veckor sen hade varit absolut ingenting för mig.
Men ska inte ljuga: det var väldigt gott. Och trevligt.
Kan jag hålla mig till mina regler (och det SKA jag!) kommer jag att dricka väldigt måttligt, och det känns väldigt bra och rätt. Min vita månad har lärt mig att jag inte behöver alkohol för att bli lycklig och må bra - tvärtom tar alkohol bort lycka!
Ska påminna mig aktivt om det hela tiden framöver.

Champagne är gott och kan du följa dina regler är du ju en normaldrickare... förutom att du har behövt sätta upp regler för att inte låta A styra ditt liv??.

Själv längtar jag inte efter att dricka (just nu iaf), är bara SÅ nöjd med mitt vita liv... ska ge några exempel i min egen tråd.

Kram ❤️

Jag läste din tråd, Jasmine. Och håller helt med dig! Så skönt att ha kontrollen och kunna stå för allt man gör!
Håller med dig om att om allt var normalt skulle jag inte behöva några regler alls. Men nu är det som det är. Och jag får nog välja mellan att hålla mig till väldigt kontrollerat och spartanskt drickande - eller inte dricka alls. Så enkelt är det. Har insett att jag inte klarar att dricka som ”alla andra” (som är långt ifrån alla, inser man efter att ha hängt lite på det här forumet). Så får det vara. Vilken tur att jag har fattat det så att jag har fått mitt liv tillbaka och inte lever det i ett töcken av vin varje kväll.

Igår drack jag ett glas vin till maten. Och vatten. Sedan fyllde jag på ett glas vin till. Men efter att ha sippat lite på det kände jag att jag faktiskt inte ville ha mer. Kände att jag hade druckit alkohol och var liksom inte sugen på mer av den känslan. Så jag hällde ut glaset och tog ett stort glas vatten och en kaffe istället. Kändes SÅ bra!
Älskar distansen jag har fått till alkoholen nu. Ska verkligen måna om att hålla i den känslan!
Ikväll ska jag på ett partis valvaka eftersom jag är politiskt aktiv. Men jag ska köra dit och hem, så hoppar över att ”fira” med alkohol. Det är söndag, och då dricker inte jag.

Har inget att rapportera! Gick på valvaka igår, men körde alltså bil. Det kändes lite trist att inte dricka vin som de flesta andra, men också så skönt att ha full koll och sen kunna köra hem sent på kvällen. Och inte vara bakis i morse när jag vaknade! Var ändå så himla trött av att ha somnat till ett osäkert valresultat vid två-tiden, så jag kände mig helt tung i huvudet. Huä. Men väldigt skönt att inte ha ångest, torr mun, illamående, svettningar och allt annat vidrigt som hör till bakfyllan.
I dag vatten till middagen. Gott! Har börjat älska vatten. Så bra uppfinning.

.. ja det var en rysare! Men, jag tänkte faktiskt att det var lite märkligt att folk stod med vinglas i handen. Jobbade de liksom inte?? Bra att vi hade en katt som var pigg och nykter iaf?

Vatten, ja det är gott! (Och väldigt präktigt vilket passar bra för mig iaf?)

Kram och hoppas du sover gott?

Har blivit för mycket jobb igen. Usch! Får inte låta det gå ut över sömnen såhär.
Ikväll tänkte jag på hur snabbt det har gått för mig att tycka att det vore HELT sjukt att korka upp en flaska vin till middagen på en tisdag. För bara några veckor sedan skulle jag ha gjort det utan att blinka - det var min måltidsdryck. Nu tänker jag inte ens tanken. Det känns lika knäppt som att dricka till frukost.
Vardagsdrickandet har jag inte alls svårt att hålla mig ifrån. Skönt!

Valvakan ja, fy vilken rysare. Hu. Och inte är det över än! Nu ska det förhandlas hit och dit, det kommer säkert att ta ett tag.
Angående om folk ”jobbar” eller ej på en valvaka, visst finns det människor som gör det. De dom sköter kontakt med media eller är representanter till exempel. Men många andra har gjort jobbet och kan bara invänta resultat. Ta en kväll och fira att man har kämpat i månader för att få ihop allt. Sen är det i de flesta fall tillbaka till jobbet dagen efter. Tur att det finns folk som vill styra landet. ?

På alla punkter... jobbet får inte gå ut över sömnen, att korka upp vin en random vardag känns helt otänkbart och jag är tacksam över att det finns folk som vill styra landet...

Sov gott?

Tänkte bara titta in och säga att allt går bra. I alla fall med alkoholen. AW på jobbet i dag, som jag var nykter på. Körde hem. Skönt! Mannen var borta, och mitt gamla jag hade nog tagit ett glas vin till middagen för att göra kvällen lite festligare. Och det gjorde jag också! Men alkoholfritt vin. Det är ju bara torsdag.
Det enda som går dåligt är det här med sömnen. Borde sovit för länge sen! Ska lägga mig nu.
Kram, Jasmine. <3

Har druckit 1,5 glas rödvin (och vatten) och känner mig helt klart lite påverkad. Och trött!
Fick tänka på att inte häva i mig på samma sätt som tidigare. Det är så lätt att bara göra som jag alltid har gjort förut.
Men nu bromsar jag och dricker vatten samtidigt. Bra.
Har haft en stressig vecka på jobbet med för lite sömn - plus att jag har varit småförkyld och inte kunnat springa.
Kommer att sova gott inatt. ?

Fy. När jag vaknade i morse hade jag ont i huvudet och kände mig bakis. Av två glas vin! Förr i tiden var det mitt normaltillstånd att vakna upp på vardagar och ha druckit två glas vin (ofta mer) dagen innan. Det var inget konstigt med det. Men idag. Blääää. Blev påmind om varför jag inte ska dricka mer än såhär. Det är verkligen ett gift man stoppar i sig. Usch.

... tycker du ska hänga med på mina 90 dagar... (Även om även jag har sprängande huvudvärk trots att jga inte njöt av något vin igår..).

Men nu har jag ju hoppat in på mitt nya spår. Som hittills funkar jättebra! Trots huvudvärken igår, som jag mest ser som en påminnelse om att jag faktiskt inte ska eller kan dricka som förut. Jag vill inte jobba upp någon tolerans, för jag vill inte dricka på det sättet.
I går drack jag två (små) glas rödvin igen. Och vatten osv. Har hållit mig till min plan alltså, vilket känns jättejättebra.
Så länge det funkar såhär känner jag inte att jag behöver ta 90 dagar. Gör jag något jag inte ”får” så är det en annan sak, men så länge jag inte har något sug och jag håller mig till det jag har lovat, så är jag nöjd med mig själv och med att få dricka 1-2 glas vin 2 dagar i veckan. ??

Idag är det söndag, så givetvis drack jag inget. Gick däremot på en skön långpromenad. Underbart!