Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Femina

Jag kan visst inte hålla fingrarna borta från detta forum....men nu med lite ny energi! Har ni hört talas om "Sober October"? Det har jag inte hört talas om förrän precis nu. Gå in på www.soberoctober.se och läs/anmäl dig. Det låter som en bra/rolig utmaning och finns även som app (förstås). Idag är det inte bara måndag (första dagen i en ny vecka) utan också första oktober (ny härlig höstmånad) och det lämpar sig utmärkt för mig att ta lite nya friska tag, just nu. Det blev lite mycket vin här innan/under/efter semestern men denna månad är det inga storhelger eller andra särskilda frestelser för mig. Det längsta jag varit nykter i sträck är ju 14 dagar men nu ska jag verkligen utmana mig själv att klara hela månaden. Känner mig taggad!
Häng på ni med!

nydag2018

Jag är med på tåget!
Finns så mycket mysigt nu under hösten, tända ljus, läsning, varmt bad, lugna promenader i fina färger osv osv, gäller att ta tillvara på det vi erbjuds här i livet ?
Detta kommer gå bra, nu kör vi!

Femina

Skönt att vakna helt nykter, har nästan "glömt" hur det känns! Gårdagen gick ju fint när man känner sig så motiverad. Jag tog en promenad. Vågen går sakta neråt igen för jag ökade tre kilo under semestern... Det var väl tsatsikin... Märkligt hur lätt man kan gå upp i vikt men att gå ner tar minsann längre tid.
Önskar alla en fin dag!

Vi är många med på det tåget, hoppas jag :)
Hoppas du får lite mer medvind nu i ditt liv. Jag läste nyss att du kämpat och haft det tufft. Usch ja, det är svårt att kämpa med sig själv när allt runt ikring inte vill fungera.

Styrkekram!

Femina

Igår var jag på möte igen efter lite uppehåll. Det var lika trevligt som det brukar. Bara glada miner och flera "välkommen tillbaka" hälsningar. Jag blir stärkt av att gå dit och man får en del insikter av att lyssna till de andra deltagarna. "Min" grupp har möten tisdagar och torsdagar nu när sommaren är över så jag tänker ta hjälp av dem att klara månaden ut. Vad som händer sen får vi se.
Allt gott!

Femina

Ny nykter dag! Ikväll är det "stegmöte". Det ska bli intressant och se hur det går till.

Femina

Igår var jag på "Stegmöte" eller "Stora Boken-möte". Vet inte om det är samma sak? Vi var inte lika många där som på tisdagarna. Någon väljer tydligen ett litet stycke ur Stora Boken som den läser högt och sedan delar man varvet runt men det man delar ska ha relevans till texten som just lästs. Det var väl ok. Dock känner jag fortfarande en ambivalens om jag är på rätt plats. När jag hör vad andra berättar om hur de reagerat på A redan som tonåringar, deras livsberättelser om behandlingshem, fängelsestraff, andra droger än alkohol, uppväxtmiljö osv så känner jag inte igen mig. Många andra nickar och säger att de känner igen sig i varandras berättelser men det gör inte jag. Ibland undrar jag om jag ens borde vara där?

Men, samtidigt så känner jag mig ödmjuk inför deras historier och tacksam att jag inte känner igen mig. Så känner jag mig stärkt att klara av min "Sober October". Och allt som hjälper mig att leva sundare borde ju vara bra. Om jag slipper hamna i samma situationer är det ju lite bra att bli avskräckt redan nu, innan jag hamnat där. Jag vet att jag är välkommen och ingen dömer någon annan. ALLA är välkomna dit! Alla som upplever att alkoholen blivit ett problem i livet och fått lite för stor plats i tillvaron. Normala A-konsumenter, utan några som helst problem, skulle ju aldrig ens fundera på att gå dit precis som jag aldrig skulle söka hjälp för ett beroende jag inte upplever mig ha.

Vad gäller 12-stegs programmet vore det verkligen ett utmaning för alla människor att gå igenom rent personlighetsmässigt. Jag vet att det finns 12-stegs grupper för folk utan missbruk men som upplever sig ha relation- eller andra problem som hindrar dem från att leva ett liv som de önskar. Jag vet att f d missbrukaren och prästen Olle Carlsson skrivit böcker i ämnet och jag tror även att det finns grupper för detta, om än inte så många.

Man kan missbruka så mycket mer än bara alkohol och övriga droger. Det kan vara shopping, spel, sex, träning, mat osv i all oändlighet. Lösningen, eller iaf förbättringen, på alla dessa plan bottnar säkert i en gemensam nämnare. Det är iaf mina tankar kring beroende/missbruk. Jag kan inte identifiera mig med att jag har en gen/allergi/medfödd benägenhet att dricka för mycket. Det stämmer inte in på mig. Jag har snarare druckit mig till ökad tolerans/konsumtion beroende på omständigheter i livet som jag inte klarat av att hantera på ett bra sätt. Eftersom alkohol är ett beroendeframkallande gift så blir ju alla som dricker ofta och ökar sin konsumtion för eller senare beroende. Det vore ju konstigt annars?
Ha en fin fredag!

Livsstegen heter den variant av 12-stegsprogrammet som Olle C utformat. Den nya upplagan av boken heter också Livsstegen, en väg till inre hälsa. Den tidigare upplagan hette 12 steg för hopplösa. Jag har gått Livsstegen, en fin upplevelse. Hoppas du hittar din plats och din väg till det liv du vill leva? / mt

Femina

#mulletant
Tack för att du svarade. Vad nyfiken jag blir på dig nu! Vill du berätta något om hur du upplevde kursen?
Tack på förhand!

Jag gillade Livsstegen, det är inte som en ’kurs’ utan väldigt likt 12-stegsmöten frånsett att var och en väljer vad en vill ta upp som ’det jag är maktlös inför’. Gruppen är sluten och går från steg 1-12 med oftast en träff/vecka. Inför varje träff läser alla kapitlet om det aktuella steget. Man delar också sin livsberättelse en gång och lyssnar förstås till andras. Viktigt att man delar på det ’djup’ man vill och väljer. Två deltagare fungerar som ledare men deltar som alla andra. Ledarnas uppgift är att hålla koll på tiden och om något behöver styras upp. Livsstegen finns nu på rätt många ställen i landet.
Jag har jobbat inom psykiatrin och gått en hel del utbildningar med fokus på ’mig själv’, även många ledarskapskurser, men 12-stegsarbete är annorlunda. Jag tycker om att ingen är ’specialisten’ som ’vet’ och ska hjälpa andra, Olle C sa en gång om arbetet i Katarina församling att ’här hjälper vi inte andra, här hjälper vi varandra’. Den ömsesidigheten och jämlikheten är kanske kärnan i 12-stegen. Alla har vi något att lära och alla har vi något att ge. Om du bor i Stockholm finns öppna Livsstegen-möten i Katarina församling. Kanske annanstans också.
Allt gott? / mt

Femina

#Mulletant
Tack igen för ditt informativa svar! Jo, jag bor i Stockholm och har även läst lite på internet om den här "kursen" eller vad jag ska kalla det men jag har aldrig träffat någon som gått den. Det skulle kunna vara något för mig med.
Ha det så bra!

Femina

Gårdagen var bra och nykter förutom att ena bilen förstås inte gick igenom besiktningen. Har man en 15 år gammal bil så blir det så. Fortfarande känns oktober som en lång månad men det ska gå! Igår kunde jag inte sova på flera timmar trots att jag var trött. Det behöver inte vara något särskilt utan stort och smått cirkulerar i mitt huvud och jag kan bara inte somna. Det är bara att acceptera läget.
Kram på er!

Jag har en lång historia här på forumet och tittar fortfarande in mer eller mindre regelbundet. Forumperiodare? Efter din fråga om Livsstegen läste jag din tråd, eller båda. Inte allt men så mycket att jag fick en bild av vem du är och vad du kämpar med. Blev berörd över din starka vilja och ditt sätt att möta utmaningen att leva ett nyktert liv. Ville bra tala om det, har följt många här genom åren men dig har jag hittills missat helt.
Varmt lycka till i fortsättningen, ha det gott! / mt
PS Såg att det finns en ny folder, sätter länk https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1789818 DS

Femina

Igår var ännu en nykter dag! Hittills känns det lätt och enkelt. Mest nyfiken är jag hur jag kommer känna mig mentalt efter oktober månad. Om jag fått några nya insikter eller märkt någon mer märkbar förändring i övrigt? Det är nästan mest det som motiverar mig. Jag vet att jag kommer spara ca 3.500:- på uteblivna A-inköp och självklart kommer min kropp vara tacksam över att få en andhämtningspaus från alkoholen. Min stackars lever i synnerhet!
Önskar alla en fin dag!

Femina

#mulletant
Tack ånyo för hjälpen! Jag har dock bara en tråd här på forumet, så du vet.
Kram,

Jag måste ha varit vilse i pannkakan, eller trådarna, mär jag tyckte att det var två. I alla fall har jag läst rätt tråd, jag kollade? Hoppas du har en skön söndag, kram / mt

Femina

I gårdagens vackra höstväder tog jag en promenad ner till badet. Satt där på bryggan och njöt av solen som glittrade på vattnet, vågskvalpet, trädens gyllene färger och tystnaden. Tog av mig skor/strumpor och gick med bara fötter i den mjuka sanden längs strandkanten. Vattnet var förstås kallt men det uppvägdes utav den underbara känslan utav sand mellan tårna och härliga sommarminnen. Guldstund!