Första dagen på resten utav mitt liv

168 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
mulletant
Hej Femina

Livsstegen heter den variant av 12-stegsprogrammet som Olle C utformat. Den nya upplagan av boken heter också Livsstegen, en väg till inre hälsa. Den tidigare upplagan hette 12 steg för hopplösa. Jag har gått Livsstegen, en fin upplevelse. Hoppas du hittar din plats och din väg till det liv du vill leva🌿 / mt

Femina
Tack

#mulletant
Tack för att du svarade. Vad nyfiken jag blir på dig nu! Vill du berätta något om hur du upplevde kursen?
Tack på förhand!

mulletant
Hej Femina

Jag gillade Livsstegen, det är inte som en ’kurs’ utan väldigt likt 12-stegsmöten frånsett att var och en väljer vad en vill ta upp som ’det jag är maktlös inför’. Gruppen är sluten och går från steg 1-12 med oftast en träff/vecka. Inför varje träff läser alla kapitlet om det aktuella steget. Man delar också sin livsberättelse en gång och lyssnar förstås till andras. Viktigt att man delar på det ’djup’ man vill och väljer. Två deltagare fungerar som ledare men deltar som alla andra. Ledarnas uppgift är att hålla koll på tiden och om något behöver styras upp. Livsstegen finns nu på rätt många ställen i landet.
Jag har jobbat inom psykiatrin och gått en hel del utbildningar med fokus på ’mig själv’, även många ledarskapskurser, men 12-stegsarbete är annorlunda. Jag tycker om att ingen är ’specialisten’ som ’vet’ och ska hjälpa andra, Olle C sa en gång om arbetet i Katarina församling att ’här hjälper vi inte andra, här hjälper vi varandra’. Den ömsesidigheten och jämlikheten är kanske kärnan i 12-stegen. Alla har vi något att lära och alla har vi något att ge. Om du bor i Stockholm finns öppna Livsstegen-möten i Katarina församling. Kanske annanstans också.
Allt gott🌿 / mt

Femina
Intressant

#Mulletant
Tack igen för ditt informativa svar! Jo, jag bor i Stockholm och har även läst lite på internet om den här "kursen" eller vad jag ska kalla det men jag har aldrig träffat någon som gått den. Det skulle kunna vara något för mig med.
Ha det så bra!

Femina
Lördag

Gårdagen var bra och nykter förutom att ena bilen förstås inte gick igenom besiktningen. Har man en 15 år gammal bil så blir det så. Fortfarande känns oktober som en lång månad men det ska gå! Igår kunde jag inte sova på flera timmar trots att jag var trött. Det behöver inte vara något särskilt utan stort och smått cirkulerar i mitt huvud och jag kan bara inte somna. Det är bara att acceptera läget.
Kram på er!

mulletant
Hej igen Femina

Jag har en lång historia här på forumet och tittar fortfarande in mer eller mindre regelbundet. Forumperiodare😂 Efter din fråga om Livsstegen läste jag din tråd, eller båda. Inte allt men så mycket att jag fick en bild av vem du är och vad du kämpar med. Blev berörd över din starka vilja och ditt sätt att möta utmaningen att leva ett nyktert liv. Ville bra tala om det, har följt många här genom åren men dig har jag hittills missat helt.
Varmt lycka till i fortsättningen, ha det gott! / mt
PS Såg att det finns en ny folder, sätter länk https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1789818 DS

Femina
Dagarna går...

Igår var ännu en nykter dag! Hittills känns det lätt och enkelt. Mest nyfiken är jag hur jag kommer känna mig mentalt efter oktober månad. Om jag fått några nya insikter eller märkt någon mer märkbar förändring i övrigt? Det är nästan mest det som motiverar mig. Jag vet att jag kommer spara ca 3.500:- på uteblivna A-inköp och självklart kommer min kropp vara tacksam över att få en andhämtningspaus från alkoholen. Min stackars lever i synnerhet!
Önskar alla en fin dag!

Femina
Tack igen!

#mulletant
Tack ånyo för hjälpen! Jag har dock bara en tråd här på forumet, så du vet.
Kram,

mulletant
Hej igen Femina

Jag måste ha varit vilse i pannkakan, eller trådarna, mär jag tyckte att det var två. I alla fall har jag läst rätt tråd, jag kollade😉 Hoppas du har en skön söndag, kram / mt

Femina
Guldstunder...

I gårdagens vackra höstväder tog jag en promenad ner till badet. Satt där på bryggan och njöt av solen som glittrade på vattnet, vågskvalpet, trädens gyllene färger och tystnaden. Tog av mig skor/strumpor och gick med bara fötter i den mjuka sanden längs strandkanten. Vattnet var förstås kallt men det uppvägdes utav den underbara känslan utav sand mellan tårna och härliga sommarminnen. Guldstund!

Femina
Hejdå "Sober October"

Hejdå "Sober October" och hejdå månadsmedaljen! Ikväll beslutade jag mig för att dricka vin. Det beror på två saker som jag inte orkar utveckla här för att det skulle bli en hel roman men det ena är en stor besvikelse från min äldsta väninna som jag känt sen åk 1 i grundskolan och det andra pga att min dotter mår så dåligt. Det finns ju alltid anledningar, eller hur? Då hade ju kanske min nykterhet varit bästa responsen? Tyvärr kändes det inte så för egen del idag. Det betyder inte att "allt" är kört. Det betyder bara att idag valde jag den enklare vägen för mig själv.
Önskar alla andra ett stort Lycka Till med Sober October!

Femina
YES!

Första delmålet avklarat vad gäller vikten. Imorse stod vågen på 89,4 kg (till mina 167 cm). Jag tror inte det hänt på närmare 2 år. Heja mig!

Vinägermamman
Grattis!

Grymt jobbat👍
Har lite kvar till mitt första delmål.
Bara att fortsätta på den inslagna vägen😊

Femina
Japp!

#Vinägermamman
Nästa delmål får bli 85 kg!
Kram,

Femina
Chock & kalldusch

Jag har mått SÅ dåligt senaste veckan, även om det blir lite bättre dag för dag. Min väninna sedan 44 år tillbaka har betett sig lite avståndstagande, ibland elakt och ointresserat senaste året. Efter ett väldigt märkligt telefonsamtal kunde jag inte längre låta bli att fråga henne varför hon betett sig såhär senaste året. Jag fick ett svar som chockade mig totalt, som jag inte förväntat mig och som gjorde mig så ledsen, arg och besviken. Själv tycker jag ärlighet är viktigt i en relation. Då kan man lätt reda ut eventuella missförstånd osv. Det här var mycket mer än så som jag misstänker bottnar i gammal avundsjuka och annan missunsamhet. Vi kommer aldrig kunna komma till rätta med detta och det vill jag nog inte heller. Man kan förlåta mycket men då måste motparten be om ursäkt och inse sina egna fel. Ja, jag har druckit vin, varje dag. Det är dock mitt eget ansvar. Jag kan inte hantera känslostormar nykter ännu. Jag är en HSP-person med mycket intuition och tar tyvärr allting väldigt känslomässigt. Önskar att jag var lite mer hårdhudad och inte så känslig... Men, jag har integritet nog att säga stopp när någon går över min gräns! Ärlighet varar längst...

Femina
HSP

HSP står för High Sensibility Person, för er som undrar. Googla! Det finns även flera böcker i ämnet.

Femina
Möte igen

Idag var jag på möte igen men om det inte vore för att jag skrivit upp mig för "service" så hade jag inte gått dit. Mötet var lika bra som alltid men jag känner att jag inte kan springa dit ena dagen och dricka vin nästa dag, fram och tillbaka. Alla berättelser jag hört hittills innehåller stökiga uppväxter, behandlingshem osv. Jag tycker AA verkar vara jättebra men målet måste vara att ta stegen på allvar, skaffa sig en sponsor och vilja leva ett nyktert liv, en dag i taget. Ärligt talat vill jag inte det idag. Men jag vill fortfarande minska mitt drickande, må bättre och gå ned i vikt.
För att kunna åstakomma det måste jag försöka få in bättre rutiner i min vardag, få in mer glädje i livet och meningsfullhet. Att ge är bästa sättet att få tillbaka. Karma, ni vet...

Sidor