Hej, ny här.

Efter något som fick droppen att rinna över för min fru så lovade jag henne att sluta dricka, detta var nu för över tre månader sedan och jag har hållit det löftet.

Mitt mål med drickandet har varit att slappna av, tidigare mest att ta 5-6 öl på kvällen några gånger i veckan för att få den där goa känslan och rensa bort ångest. Under senare tid så blev det även nån sjuttis whisky som räckte för 2-3 kvällar. En ledig helg så blev det en flaska whisky & typ 10 öl, ofta då i samband med musiklyssnande i mitt dedikerade musikrum fram till småtimmarna på morgonen. Dagen efter sov jag oftast till 12-13.

Förra årets semesterresa till Grekland var flummig från ca 13 till jag lade mig, min fru har mått mycket dåligt av detta & vid flera tillfällen tagit upp problemet.

Nykter nu i över tre månader och deprimerad, orkar knappt ur sängen och tycker allt är pest. Inget är roligt, vi går nästan aldrig ut på restaurang då jag inte tycker det ger nåt, inte den där lugnande ölen innan. Saknar puben, druckit alkoholfritt där nån gång men blir bara uttråkad.

Det värsta är att alla våra/mina vänner dricker, har inte kul med dem idag. Mina arbetskamrater hade fest för några månader sen men jag ville inte, dom vet för övrigt inget. Att vara nykter med dem då dom dricker, nja.

Hur finner man glädjen i det nyktra livet? Har en vision om att kunna dricka måttligt, tror också att att jag skulle kunna greja det men vill inte påtala detta för min fru. Hon bestämmer nu när och om i så fall.

Är nu denna lördag gräsänkling för första gången sen jag blev vit och funderade faktiskt på att köpa 6 goda öl men nej. Jag känner att jag måste må bättre innan jag gör något sådant för nu skulle jag annars bara dricka bort ångesten och det var ju inte min tanke.

Jobbade eftermiddagsskift i går kväll till 22 och arbetskompisarna surrade om ölet och vinet och virren dom skulle ta när dom kom hem, klart jag längtade efter "lugnet" men nöjde mig med ett par gräsliga alkoholfria öler. Vetefan varför jag dricker dom men dom dämpar litegrann, fyller tomrummet av att bara få dricka nåt.

Något av det jobbigaste är att jag som alltid lyssnat på musik (under senare år i princip alltid påverkad) nu slutat upp med det totalt. Detta beror på min svåra tinnitus. Whisky är den perfekta medicinen för att dämpa den och att lyssna på musik spiknykter idag orkar jag bara inte, detta jävla tjutande.

Tinnitusen är som den är (hörselskaderelaterad) och jag förstår självklart att jag inte kan medicinera med alkohol men det känns så surt.

Som sagt, hur leva lyckligt utan alkohol? Min fru får nu ångest över att jag mår dåligt och inget har blivit bättre där. Jag får dåligt samvete gentemot henne & går och tycker synd om mig själv. Förbannar mig själv för detta!

Åker nu och handlar alkoholfri öl, chips & godis istället, gått upp 8 kilo sen jag blev vit då jag tröstäter i stället. Var inte direkt det jag tänkte mig...

Jag är uppe i 5 månader och det är väl lite upp och ner men jag känner igen vad du skriver (men jag har gått ner typ 7kg).

Men vi har ju spenderat åtskillig tid på att lära oss att man har kul med alkohol (och ignorerat det dåliga). Jag har ingen aning om hur det kändes att ha kul utan alkohol längre. Så det lär nog få gå ett tag innan man hittat alla nya nyanser av ett nyktert liv. Men jag vet samtidigt att jag ofta använde festen eller middagen eller awn som en ursäkt för att dricka. Dvs jag ville eg inte hänga på men alkoholen gjorde att det var värt det ändå. Då blev det halvtrista rätt kul. Men nu känner jag ju efter på riktigt om jag vill eller inte eftersom jag är helt utelämnad åt hur kul sällskapet är.

Men se upp med att ersätta beroenden. Testa motion i stället. Jag körde olika typer i början men har nu en svacka, dock så mådde jag bättre då än nu. Så jag ska ta mig i kragen.

Se det långsiktigt. Ja nu går det upp och ner men på sikt kommer du att hantera det galant.

Jag har också tinnitus, men har inte reflekterat mer över den faktiskt. Hoppas jag inte gör det. (Tänk inte på en rosa elefant)

Zingo

Att hitta alla nya nyanser av ett nyktert liv, där slog du huvudet på spiken!
Är nog likt för mig, kommer inte ihåg hur man har kul utan alkohol och det är väl det jag måste lära mig igen.

Tinnitusen i sig hanterar jag bra, önskar bara jag fick tillbaks lusten att lyssna på musik igen, nykter alltså. Är otroligt vilken medicin whisky kan vara mot tinnitus, ja det dövar ju men är självklart en ohållbar lösning.

Vaniljsmak

Jag tänker att jag under många år lärt mig vad jag tycker är kul medan jag varit full. Nu måste jag lära mig vad som är kul när jag är nykter. Att se en halvrolig serie i soffan är jätte kul när man är full, då sitter man ju inte och dricker som en alkis för då ser man ju på tv och tar en öl. Detsamma gäller många andra saker jag förknippar med alkohol, typ spela spel. Helt plötsligt är det inte lika roligt och jag inser att det centrala i de sakerna alltid har varit alkoholen, inte tv-serien eller spelen. Helt plötsligt har man en massa tid över som måste fyllas med någonting när man inte behöver tänka en massa på hur, när och var man ska dricka nästa gång. Det går ingen tid åt att åka in på bolaget och stå i kö eller panta tomburkar. Det är nästan som att börja om igen, som att lära känna en helt ny person!

...så småningom hittar du andra sätt att ha kul, kanske också med andra människor.
Du kommer att få tillbaka energi som tidigare gick åt att bota bakfylla.
Du kanske upptäcker sidor hos vänner som är nya för dig?

Själv tycker jag det är enormt trist att gå på krogen och dricka läskeblask. Så det har jag slutat med. Istället njuter jag av lördagar o söndagars tidiga morgnar, då jag antingen bara ligger och läser, eller ger mig ut i skogen, bars för att jag kan, och för att jag mår så bra!

Vad säger din fru?
Kanske kan hon stötta dig, så ni gör saker tillsammans?

Att bara komma ut, andas frisk luft och lyssna på ingenting är helt fantastiskt, men det är vad jag tycker.. Du kan prova ju, om du vill. Kanske funkar det för dig, kanske behlver du något annat?
Men testa, om du orkar!
Din grej väntar där ute, och någon dag kommer du att känna dig glad över att vara nykter, för då kan du göra det där andra, som du inte hade gjort annars.
Och om det deppiga inte går över, varför inte träffa en läkare? Du kan ju behöva hjälp, och det är varken farligt eller fel.
Lycka till! Jag tror på dig.

Zingo

Det där med nya vänner känns hårt, visst kan jag träffa nya vänner men de gamla vill jag ha kvar. Är inga suputar men visst dricks det.

Min fru pratar om att hitta på nya saker, jag arbetar på det men det går sådär. Nu idag på jobbet så frågade en arbetskamrat om jag vill gå ut och ta en öl med honom nästa vecka då han ska in till Göteborg där jag bor, jag tackade ja men dricker läskeblask istället och tänkte berätta för honom om mitt val.

Jag har tyvärr än så länge inte kul ute, går bra hemma utom det att jag slutat lyssna på musik som jag alltid gjort annars. Har tidigare självmedicinerat min tinnitus med alkohol men nu är det jobbigt som fan när jag är ute på typ restaurang, detta jävla tjutande & högljudda människor. Kan inte slappna av och vill bara hem.

Förstår självklart att jag måste vänja mig att leva med det, är det jag har att arbeta mest med i nuläget. Min tinnitus får jag leva med resten av livet så jag måste finna ett sätt att stå ut med den nykter.

Hej Zingo, har du provat kbt mot din tinnitus? Hör med vårdcentralen så kan de hjälpa dig!

Det är en stor omställning att bli nykter. Jag liknade det vid en destruktiv relation. En kärleksaffär som började bra men som sen spårade ur. Man vet att det är ohållbart, man måste bryta för att överleva. Men man minns dom goda stunderna och hoppas hela tiden att man ska komma dit igen. Det gör man inte.
Det blir också en massa tid över som man inte vet hur man ska fylla. Man är van att gå in i dimman. Det är mycket som man ska vänja sej vid. Jag tror man ska se det som ett sorgearbete. Låt det ta sin tid men försök också se på allt det negativa du nu slipper. Det är den största fördelen. En överraskande fördel för mej var att kunna se en hel film utan att slockna. Det är många filmer jag sett som jag inte vet hur dom slutade...
Kanske du skulle tala med en läkare ifall du behöver nåt nu under övergången. Huvudsaken är att du inte tar till alkoholen igen. Det är ingen lösning. Sen kan jag lova dej att det ljusnar så småningom. Resten av livet blir inte meningslöst utan alkohol utan tvärtom! Jag har 6,5 års nykterhet och det var längesen jag saknade alkoholen.

Zingo

Jag har genomgått en hel del terapi samt annan behandling för tt under en 15-årsperiod, bla KBT. Kanske dock ska ge det en chans till, var länge sedan nu.

Zingo

Hemma går det fantastiskt bra men jag lider av att gå ut & umgås, det dricks ju alltid & jag kan inte dämpa min tinnitus med alkohol utan störs nåt kopiöst av larmet runt omkring mig & tjutandet som stegras ju mer irriterad jag blir.

Alla mina vänner & arbetskamrater dricker, mer eller mindre. Om en vecka så ska jag & frun gå ut med ett par goda vänner, äta & så. Det går nog bra tror jag, är inga större problem än att det inte finns nåt gott att dricka till maten. Gett upp med alla sliskiga alkoholfria alternativ, finns öler jag tycker om men aldrig ute utan dom köper jag & dricker hemma. Därför så blir det alltid vatten ute nuförtiden, det alkoholfria ölurvalet ute är ju skrämmande dåligt & vin ska vi inte prata om. Som sagt inget problem, bara en märklig känsla samt avundsjuka över vännernas goda drycker. Jag vet, jag är löjlig.

Värre då att om nån månad gå ut med arbetskamraterna, har inte tackat ja än & vet inte om jag ska göra det. Att sitta på pub nykter, nja...

Om de du träffar är värda att umgås med så är det roligt utan sprit. Om det bara är kul med aw om du är full, så skit i den. Du missar inget. Syntetiskt kul är inget alternativ längre.
Jag går på krogen enbart med folk som jag verkligen vill hänga med. Om jag känner mig nödd och tvungen att gå på något liknande där jag eg inte har så mycket att tillföra, så gör jag kortare besök.
Ta med egen a-fri bira till restaurangen. Har de bara skit utan alkohol så kan de väl inte gnälla med någon övertygelse. Annars får du väl föreslå en uppkorkningsavgift på nån kr per flaska. Borde funka bra. Fråga annars om de är hälsomotståndare. Anfall är bästa försvar.

Zingo

Har faktiskt tänkt tanken att ta med, för övrigt så borde man påtala det. Klarar ju inte av Carlsberg & Staros alkoholfria piss & läsk är för sött.

För övrigt så har du rätt. Får se om jag går ut med arbetskompisarna, har inte bestämt mig men jag kan ju inte isolera mig från gemenskap.

Zingo

Snart 5 månader. Klart bättre men jag måste arbeta med att stå ut med min tinnitus i stökiga miljöer, gick bättre med några öl i kroppen då alkoholen dämpar sinnena.

Ut med arbetskollegorna om ett par veckor. Har velat om jag vill eller ej men så blir det. Kändes jobbigt för ett par veckor sen men nu känns det bra, vet dock inte hur det kommer att kännas att gå på pubrunda nykter med dem. Ovant antar jag.

Kärleksguden

Fnissade lite åt rubriken. Så brukade jag säga till mig själv och till olika instanser när jag var på besök.

Lite som när ens föräldrar sa åt en att gå ut och leka istället för att spela TVspel.

Lite allvarligare denna gång men ändå! :-]

Knutten

Mitt tips är motorsport om du har det intresset, som mitt användarnamn antyder så kör jag mycket motorcyckel, en perfekt motivator till att inte dricka då det inte är spec bra att köra bakfull/full. Annars tänker jag mig att sport/gym kanske skulle kunna locka, det gör man bara bakis en gång sen lär man sig att det inte är värt det.