Jag vill bli mycket mer hälsosam - och för mig gäller det kost, motion och förhållningssätt till mitt arbete. Allt hänger ihop. Antingen är man inne i en bra spiral eller en dålig. Jag har lyckats förr. Kombon kost och motion gällde då och samma får det bli nu.

Jag har ett par konkreta mål för detta året: Jag vill tappa minst 10 kg innan sommaren (har dock totalt 20 kg +). Vill inte se ut som en valross när min yngste tar studenten.

Jag vill få mer ork, vilket innebär sund kost och motion och då finns heller inte mycket plats för alkohol.

Just nu hoppas jag bara att jag kan behålla motivationen och målbilden. Kanske skulle man ta ett bikinifoto och hänga på kylskåpet (haha).

Kosten: Behöver hitta många bra grejer att ha hemma när man blir hungrig och inte har ork/tid att laga mat. Vad har ni hemma för att lösa dessa situationer?

Motion: Blir så glad av att läsa om er som gillar träning. Här blir en utmaning för jag avskyr verkligen SATS, Nordic Wellness och liknande (vet, skulle ju inte skriva något negativt, sorry). Men för att göra något har jag köpt ett simkort och har som målsättning att simma 2 morgnar i veckan. Tänkte börja på måndag morgon. Ska också försöka komma upp i 10000 steg per dag.

Balans i arbetet: Jag behöver tygla mig själv, så att jag inte startar nya saker hela tiden. Jag behöver förenkla och standardisera det jag gör.

Kul att ni också vill vara med MrX, PimPim, Grönablad, Tomen, Pellis & Jasmine! Jäklar, nu ska vi bli pigga och friska. Tjoho!

Debora2

Själv har jag börjat med yoga. Jag tror att det kommer att hjälpa mig på många sätt. Dels är det ju ett sätt att få motion men också detta med att koncentrera sig på andningen vilket jag tror kommer att hjälpa mig att bli mindre oroad och stressad. Mitt vindrickande har den siste tiden inte varit så socialt utan mer ett sätt att lugna mig själv.
Och jag yogar inte hemma utan går iväg till ett centrum kl 10 på morgonen. Det blir en skön start på dagen.

Tack Vinägermamman. Det ska bli intressant att följa din tråd

-ägg
- havregryn (till gröt)
- makrill
- knäckebröd
- avokado
- tomater
- äpplen
- keso
- frusna hallon
- gurka
- en extra patron till mitt bubbelvatten

När min nästa lön kommer och jag varit nykter i 30 dagar ska jag köpa mig en Blender, så jag kan göra många goda smoothies och det skulle jag vilja ha goda recept på och helst så lite kolhydrater som möjligt i! ??

För mig funkar det bäst med to-do listor och matsedel.
Se till att ha frukost o lunch på jobb så att jag orkar sticka iväg o träna efter jobbet.
En period så gjorde jag veckans flesta middagar på söndagen för att hinna med träningen. Innan vinet tog över mitt liv...
Gammalt mönster som man kanske ska ge sig in på?

-ägg
-kaffedrink ( 1 msk kokosolja, 1 ägg, varmt vatten, snabbkaffe, 1 msk proteinpulver vanilj) LCHF i mixer, mums! o mättar.

15 minuters regeln har jag testat nu i 3 dagar mot alla möjliga sug.

Minus 10 till sommaren funkar!!! //??

Sommarflickan2018

Det beror på vad du menar med hälsosam kost. För mig är det LCHF då hade jag haft följande hemma:

Ägg (till kokta ägg, äggröra, stekta ägg, omelett osv)
Goda ostar (Gruyere, Kalbach eller vilken ost du nu gillar), lätta att skära upp och stoppa i sig när suget kommer
Grädde att vispa och bär
Fröknäcke från Clean eating
Turkisk/grekisk yoghurt
Bra korvar (dvs med hög kötthalt)
Kycklingfile
Avokado
Bacon
Smör
Hamburgare (hög köttinnehåll)
Köttbullar (högt köttinnehåll)
Grönsaker som broccoli, blomkål, spenat, gurka, tomat, sallad
Erik Lallersteds bea
Bra bönpasta (om man inte klarar sig utan pasta)
En-minuters-majonäs (sök på nätet efter recept, löjligt lätt)
Förberedda matlådor med
- Korv stroganoff med blomkålsris
- Ungsbakad kycklingfile med blomkålsmos
- Egenlagad köttfärsås (med bra nötfärs, smör, grönsaker, grädde etc)
- gräddsås i portionsförpackningar

Det är vad jag hade haft hemma om jag skulle leva "hälsosamt" fram till sommaren.

Mycket går snabbt att göra. Tex
-hamburgare med ostskivor, egengjord hamburgerdressing, cole slaw, salladsblad, gurka, tomat
- Baconinlindade kycklingfilebitar med sallad och gräddsås
- Omelett med grönsaker
- Köttfärsås med strimlad vitkål
- Stekta kycklingfiléer med kokt broccoli och bea

Gärna mycket vatten och kaffe utan socker och lite mjölk eller grädde (det brukar hålla min hunger borta)
Sen brukar jag göra rullar av ost och skinka och bre på mycket smör
Nötter i små mängder
Ha kokta ägg i kylen

Jag brukar försöka hålla mig till 16:8, dvs periodisk fasta och inte äta frukost. Isf blir det kaffe till frukost och fram till Lunch.

?✌☕??????

Mål: minska från 112 kg ner till runt 90 pannor. Bli smidigare i kroppen och slippa värken i knäna och axlarna. Bli piggare och må super bra.
Arbete: hitta balansen mellan jobb och fritid. Jobba mindre och inte ta för många uppdrag samtidigt.
Motion: fortsätta att gå minst 10 000 steg varje dag. Hitta till gymmet och köra minst 2-3 pass i veckan.
Kost: börja logga allt jag käkar i Viktklubb Appen. Mindre portioner och minska tv soffan intaget.
Alkohol: få en lång period med vita dagar.
Genomförande: följ upp och sätt rimliga del mål.
Gasen i botten! Nu kör vi!

Åt pizza igår till middag och har druckit mängder med vatten inatt för att jag varit så törstig. Nu kommer jag att skippa pizzan, försöka äta mera grönsaker och vid regelbundna tider. Då jag tränar mycket så ska jag försöka också tänka på proteinet. Har en familj som är väldigt knölig med mat så ibland äter jag lite eller ingenting av deras "manliga" mat.

Inte vara för hård mot mig själv, för min del tror jag att bara av att ta bort vinet kommer jag förlora några kilon. Nu ska jag ut i solen och öva pass! Som ett jympamedel med Friskis

Hej gänget!
Vilka kanontips på mat! Och kloka mål och strategier. Blir lite avundsjuk på all klokskap ni har och ni som redan är bra på träning ?

Debora2, Yoga är underbart, är tyvärr lite för rund för det just nu, blir så jäkla obehagligt när valkarna är i vägen ?

PimPim, läste ditt inlägg i en annan tråd. Helt otroligt att hyn kan ta stryk så. Underbart med en gnista i ögonen igen ?

Grönablad, vad strukturerad du verkar vara?! Har aldrig lyckats fixa hela veckans mat på söndag! Grymt att kunna göra det. Låter inte alls dumt att skaka liv i den förmågan ?

Sommarflickan2018 - Du verkar vara en fena på mat! Många bra tips! ? Med hälsosam mat menar jag ungefär samma som dig, LCHF, fast jag tänker försöka äta mindre kött och mejeri och mer grönsaker men minimera snabba kolhydrater som pasta och socker.

Mrx - grym du är som redan kör 10000 steg per dag ? Riktigt bra strategier och mål!
Tänker på dina knän, du har inte funderat på simning? Det är väldigt skonsamt.

Haha Pellis, lever oxå med män, det blir 3 mot 1.? Rött kött och pasta står högt på deras lista... himla bra att du är så flitig med träning, måste ju underlätta!

Min helg har varit hyfsat hälsosam. Har varit ute på promenad både igår och idag, men har bara kommit upp i 7000 steg?
Helt vit har jag inte heller varit, men det har "bara" varit något enstaka glas på kvällen, så det får väl vara OK.
Känner också att LCHF funkar bäst vad gäller mat. Igår blev det rosmarinbakad kyckling med dijonsenapssås och broccoli. Nu ska jag gräva fram kålhuvudet i kylen och göra coleslaw!

Hoppas ni får ett bra avslut på veckan så kör vi så det ryker nästa vecka!?‍♂️?‍♂️?️‍♂️??

Sommarflickan2018

Va bra att du gillade tipsen.

Ja det är absolut en bra idé att byta ut lite kött mot grönsaker. Jag har bara själv så svårt att komma på vad jag kan byta ut det mot. Fisk är ju bra men för mig är det också "kött". Man kan ju göra LCHF-pasta och göra vegetarisk lasagne, eller gräddiga soppor utan kött av något slag. Eller då ägg i olika formationer. Dock kan jag tröttna på ägg om det är i annan form än kokt. Om man saknar bröd så kan jag tipsa om att göra kesobröd, sök på kesobröd och 56.kilo på nätet. Supergott och inte ärgigt som många andra bröd är. Sen brukar jag göra pannkakor också, väldigt oköttigt (räknar inte ägg till kött), gott och känns väldigt lyxigt.

Tyvärr tror jag mina första omgångar med LCHF dock ökade mitt drickande så det där får man vara på sin vakt mot. Det stod på många ställen att torrt vin gick bra att dricka. Finemang, vilken diet. Äta gott OCH dricka vin med tillåtelse. Så det råder jag såklart alla i det här forumet att hålla sig ifrån.

Sen är det bra att inte göra allt på samma gång tror jag. Man kan sluta dricka först och börja motionera lätt (om man är ovan), efter ett par veckor kanske man ändrar kosten, några veckor till ändrar man något annat. Så att man orkar med allt det man företagit sig.

Maten du lagat lät supergod. Broccoli är ett jättebra komplement till många rätter tycker jag.

Kram

Är löparperiodare men dragits med mycket skador. Skulle vilja ha nått alternativ (som absolut inte innefattar en cykel).
Har också allt som oftast minst 10.000 steg om dagen med allt pendlande och rännande på jobbet. Men det räcker inte eftersom jag älskar skräpmat. Har dock inget synligt viktproblem men gissar att jag kan få.
Om jag fick välja skulle jag åka snowboard hela vinterhalvåret. Jag älskar farten, friheten, surfandet, trixandet, materialen, teorin. Vore en dröm att göra det i alla fall en hel vinter under 1 enda år. Men kroppen håller nog inte för det så länge till så det bör bli ganska omgående om den drömmen ska slå in.
Skulle kunna tänka mig att åka mer längdskidor men det är ju sällan speciellt långa perioder i Sthlm som det är möjligt.
Saknar lite motivation här känner jag.

Får ganska många mystiska smoothies och gurkmeja/vinägershots etc. av min fru, men jag är inte helt troende på det där med att hälsokost = hälsa.
Testade 5:2 under några månader och visst gick jag ner men det kändes som att två dagar av sju blev helt meningslösa. Rör mig hellre mer än äter mindre. Men det håller nog inte på sikt.
Har som mål i år att:
Åka snowboard 20 dagar.
Rehabilitera mina skador så att jag kan springa iaf 2 ggr i veckan åtm 5km.
Kroppstygdsträna åtm 2 dagar i veckan (i samband med springandet).

Hmm, jag vet inte vad ovan tillförde direkt men där är jag i alla fall.

Smoothies är ju väldigt bra och lyxigt alternativ. Testade en himla massa smoothies för ett år sedan. På ICA.se finns massvis med riktigt bra recept. Sök bara på smoothies. Jag kör bara vanlig mixerstav, funkar hur bra som helst.
Jag vill heller inte ha för mycket kolhydrater i. Jag tillsätter aldrig socker.

Finns ju två huvudtyper av smoothies; mejeribaserade och bara frukt & grönt.

När jag gör mejeribaserade använder jag mild yoghurt naturell och mixar i frysta bär (förutom hallon som måste hettas upp under en minut för att man inte ska riskera att bli magsjuk). Ibland lägger jag i banan också. Man kan söta lite med honung om man vill. Och jag brukar även tillsätta vaniljpulver (det bruna alltså som ser ut som vaniljfrön).

För frukt & grönt-baserade brukar jag ha i 40-70% äppelmust som bas, men eftersom det är ganska sött (ca 10%) så det kanske är bra att hålla sig till 50%.
Jag älskar att göra gröna smoothies. Spenat och grönkål är ypperliga ingredienser. Likaså kiwi. Lime är en fantastisk smaksättare i smoothies. Jag använder både skal och saft. Mynta är också grymt gott att blanda i. Andra godsaker att ha i är avokado, mango, melon och alla sorters bär. Har du råsaftcentrifug, testa isåfall även med morötter och rödbetor. Ingefära är heller inte så dumt att ha i.

Hoppas detta gav lite inspiration.

Hoppas du får en fin vecka!
Kram

Jobbigt med skador. Ja man blir ju inte yngre...
Håller med dig. Rör egentligen hellre på mig än ändrar kost, samtidigt som jag har insett att jag mår bättre om jag äter rätt. Fixar inte skräpmat. Mår pyton av det, så den biten är självsanerande.

Grymt med 10000 steg per dag. Såg en show med Magnus Uggla för något år sedan. 10000 steg per dag var all träning han gjorde och han var ju fit som bara den. Känns som om du är en uthållighetsperson om du gillar att springa. Kanske rullskidor kan vara något för dig? Har du hittat något du kan göra för att rehabilitera?

Älskar också att susa ner för backarna. Kör dock traditionellt på skidor. Har inte blivit något de senaste åren pga övervikt och att ungdomarna drar ner till alperna själva numera. Hoppas du får till dina 20 dagar. Du får rapportera!

Ha en go dag!

Igår började jag dagen med 1000 m i bassängen. Det var faktiskt helt OK. Ska dit imorgon igen. Som den allt eller inget person jag är var jag nära att åka dit idag igen "ja men, det är väl bara att köra på varje dag". Men så hejdade jag mig. Det är ju det beteendet som gör att jag inte är uthållig vad gäller träning. Så, simning 2 ggr per vecka i januari, så får vi se sedan. Det är väl bara att försöka komplettera med promenader. Eller springa runt och städa huset.

Har egentligen inte tänkt att logga alkohol här, men inser att det nog är bra att kunna gå tillbaka och titta på hur det var.
Sedan i fredags är det LCHF som gäller i matväg. Torsdag, söndag, måndag har varit helvita. Det har gått jättebra. Haft lite svårt att somna, men sovit som en stock. Däremot inte utvilad efter 8 timmars sömn... Nu är det däremot jobbigt, då jag är igång med jobbet och försöker outsourca en krävande uppgift. Men jag
kommer ingen vart. Den är så jobbig att jag blir helt matt av att försöka formulera uppdraget. Här är min värsta trigger för A och som är skulden till minst 10 av mina extra kilon. Men jag tänker inte ge efter nu. Det är bara att gilla läget och härda ut. Tar istället en paus och skriver här. Kanske plockar undan julen oxå.

Hur går det för er?
Kram

Debora2

Funderar på att köpa ett tyngdtäcke. Jag har länge sovit dåligt och sömnen är ju viktig för all återhämtning. Nu har jag slutat med sömntabletter och sover ibland ok men ibland har jag jättesvårtatt somna. Läste inför nyår att även hundar kan. ha nån sorts tyngdväst som gör att dom blir mindre rädda för smällare och raketer. Så det kanske stämmer att det känns tryggt att bli omsluten av en tyngd.

Det är samma princip som att kramar är lugnande. Tryck mot kroppen gör att nervsystemet lugnar ner sig och stress lindras. Har för mig att det var ett tips på någon kurs jag gick rörande stökiga barn (mina är rätt stökiga). Att krama dem ganska fast och försöka hålla kvar dem (utan våld), lindrar ofta utbrott. Visste inte att det fanns ”kramtäcken” :) Testa och rapportera. (Dock har ju en redig riktig kram några ytterligare positiva effekter)

... har tyngdtäcke pga sina sömnsvårigheter och att komma till ro. Hade själv behövt ett just nu! Det funkar bra ihop med melatonin ??

va konstigt att ni skriver om det idag. Igår tog jag två stora tunga överkast till dubbelsängen och gav ett till dottern, som oxå har svårt att sova med jämna mellanrum och vi konstaterade båda i morse att vi tyckte att det hjälpte något, varmt om inte annat.. ?

Debora2

Ja Iron Will det är klart att en riktig kram skulle ha ytterligare effekter men just nu har jag ingen tillgång på nåt sånt. Är just nu utomlands men köper nog ett tyngdtäcke när jag kommer hem. För några år sedan frågade jag min läkare, han som skrev ut sömntabletter, om jag kunde få prova ut ett boll- eller kedjetäcke. Han skrev en remiss till arbetsterapeut men de svarade att de bara tar emot remisser från geriatriken eller psykiatrin. Och jag tyckte inte att jag hade anledning att söka till psykiatrin. Men nu såg jag att man kan beställa själv på nätet.

Hoppas du kan få en när du kommer hem av någon. Tycker hur som helst att du kämpar på bra och förtjänar en. Virtuell kram får du av mig i alla fall. Häng i.