Guppi1234

Jag jobbar på ett litet företag. Vi brukar vara mellan 2-6 personer på kontoret. Säljarna är ofta ute och sen så jobbar några andra på ett annat ställe.

En av kollegorna har varit sjukskriven under ett halvår till och från och bara varit inne några dagar då och då. När hon var tillbaka så kom vi på henna med att hon hade druckit alkohol på arbetstid. Tidigare hade hon uppträdd konstigt, sett ut som ett vrak och luktat alkohol. Hon ser ut som om hon har missbrukat i över tio år.

Nu är hon tillbaka på kontoret på halvtid. Det är jag som är där mest regelbundet. Vi sitter alla i samma rum och det finns ingenstans att gå och gömma sig. Jag blir den personen som informellt ska kolla att kollegan är där och inte är full, tok-bakfull eller luktar alkohol.

Vår chef önskar väl bara att kollegan som dricker ska sluta dricka, eller begå ett till misstag så att hon kan sägas upp. Det har varit väldigt slapp hantering av hennes drickande och dålig information om vad vi ska göra. Antar att det är en del sekretess kring situationen också. Chefen är inne på kontoret några timmar i veckan.

Vad ska jag göra? Jag har ingen lust alls att åka till kontoret och riskera att det är bara jag och personen med alkoholproblem där. När hon var inne förra veckan så kände jag tydligt en doft av ammoniak och att det luktade "gammal fylla"om henne. Jättekul att vara kontorspolis och rapportera om detta, not!

Hjälp!

Debora2

Det är inte alls juste att du ska ha den funktionen. Tala med din chef om att det är ohållbart. Det kommer att gå ut över ditt arbete. Chefen får ordna något annat sätt att kontrollera kollegan. Kanske ge henne villkor att ta en behandling för att få fortsätta sitt arbete eller gå till vårdcentralen varje morgon och blåsa i alkometer. Det är inte ditt problem

Li-Lo

Du sitter i en prekär situation som du inte mår bra av just nu. Precis som Debora2 skriver är det en chefs ansvar att alla medarbetare har en dräglig arbetssituation. Utifrån det du skriver så tänker jag att du funderar en hel del på hur du ska förhålla dig till såväl din kollega som din chef.

En arbetsgivare kan naturligtvis kräva att en medarbetare inte är påverkad av alkohol på arbetstid samtidigt har arbetsgivaren ett ansvar att erbjuda stöd. En person med alkoholproblem har rätt att få hjälp och inte bara utsättas för kontroll. Hur skulle det vara att berättar för din chef det du tänker på, kanske visa det du skrivit här?

Hur skulle du vilja formulera dig till din chef för att situationen ska förändras men visad respekt för alla inblandade? Jag gissar att du tänkt en hel del på det. Du är handlingskraftig som lyfter frågan här.

Varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Guppi1234

Tack för tipset. Det är svårt hur man ska förhålla sig till problemet. Kollegan kanske verkligen vill återhämta sig och kommer tillbaka till sitt liv utan alkohol, men det vet inte jag eller någon annan - vi känner knappt henne eftersom hon har varit borta så mycket.

Deg är ett chefsansvar och det finns kontroller (bland annat urinprov) och rehabilitering/stöd som chefen kan använda, Tråkigt att du ska behöva påpeka det.