Friskus

Jag är en kvinna, 56 år, som tidigare inte haft svårigheter att hantera alkohol men nu dricker jag dagligen. Bestämmer mig för begränsningar eller stopp på morgonen, men hinner bestämma om mig tills kvällen kommer. Då är glaset välfyllt.... Bor själv, så det finns ingen i omgivningen som begränsar. Jag anser mig i övrigt vara en rätt kapabel person och van att klara av saker på egen hand. Jag börjar inse att det här är svårt för mig att reda ut på egen hand och att stöd från andra, d v s er härinne i forumet, skulle hjälpa mig.
Nu tänker jag att jag ska försöka att inte vara så fokuserad på alkohol och vad jag INTE får utan i stället försöka fokusera på vad jag ska göra för att må bra. I dag blir det storhandling av god och sund mat, långpromenad och cykling på gymet.
Har någon bra råd för hur jag ska tänka för att inte ramla tillbaka in i fällan när kvällen kommer och jag känner mig värd en belöning?

Jägarn

Det är ingen belöning att tycka att man är värd en sådan. Det är istället ett straff för att man gjort något bra.
Jag har själv gjort misstaget många gånger. Trott att jag varit Stålmannen. Nu har jag varit nykter i 15 dagar och ja tillvaron har förändrats.
Jag belönar mig med att inte dricka, för det är jag innerst inne värd.
Belöna dig själv genom att skippa glaset, om det inte är något alkoholfritt.

En belöning ska vara något som är bra för en. Alkohol är inte bra. Tror vi är överens om det allihop.

Finns det inget annat du kan belöna dig med? Promenad, bra mat och cykling på gymmet är superbra.
Hur ser dina kvällar ut? Hur skulle du vilja att det är?

Friskus

Tack för kloka tankar, Fresia och Jägarn. Tar till mig och ska försöka hitta bättre alternativ på kvällarna.

Friskus

Min första dag gick över förväntan enkelt och jag sov så gott i natt. Får stor hjälp av det här forumet, märker jag. Så bra!

Hallojs! Hejja dig för din första dag! Jag har precis börjat jag med så har sovit min första natt som nykter på... tja... länge! Jag har läst mycket folks bloggar och sånt och kommit fram till att jag ska tillåta mig socker som belöning de första dagarna. Jag är inte en socker-person i normala fall och vill inte bli beroende av det så bara några dagar. Men fördelarna med socker är att 1. Man blir sugen på socker när man slutar dricka så lika bra ta det istället då. 2. Man brukar inte i snitt dricka alkohol och äta godis/kakor så av den anledning är det inte något "sug" kopplat till det. Man ska akta sig för att ta fram sådant man brukar äta till vinet/ölen. 3. Det triggar verkligen belöningssystemet. Är man inte beroende av socker innan så räcker en liten mängd för att trigga belöning.

Friskus

Hej Stor-Babs,
Jag tänker tvärtom och har kört i gång en total detox där jag tar bort både alkohol och kolhydrater. För mig är både alkohol, snabba kolhydrater och socker nära förknippade med belöningssystemet.
Smart att tänka på att ge sig själv belöning de första dagarna och smart att tänka efter så att det blir rätt saker!
Kram

Själv är jag tveksam till för många förändringar samtidigt. Kan bli svårt att upprätthålla allt det nya i längden.
Självklart hejar jag på och hoppas att du klarar det. Har du klurat ut några bra belöningar?
Kram

Fibblan

Hej!
Som alla redan så klokt konstaterat, gäller det att hitta en lösning som funkar för en själv!
Man får prova sig fram helt enkelt☺️!

Jag är en sån där allt eller inget person och har vid flera tillfällen tagit sådana där ryck, där jag bryter med allt osunt och öser på med nya friska vanor. Min erfarenhet är att det i bästa fall ger ett "schvung" och många positiva effekter på kort tid, i värsta fall hallucinationer..? Tror verkligen inte det blir så för dig, det hade du nog redan märkt.. och jag har bara varit med om det en gång, av alla försök jag gjort..?. Hursomhelst, jag har svårt att hålla i förändringen i längden, när jag går ut så hårt. Och så har jag en tendens att bli omåttlig i det mesta.. Så denna gång har jag valt att fokusera på alkohol bort, enklare träning i form av promenader, tänka på att tillföra nyttigt till kroppen men också inte vara för sträng utan låta både glass och godis få slinka ner..? och så ska jag ta itu med mitt snusande också framöver.. För mig är det en stor grej att bryta med alkoholen och det är prio 1, därför har jag valt att tillåta mig annat skräp till en början. Nu har det dock gått 16 dagar, så jag funderar på om det kan vara läge att dra ifrån alternativ lägga till ngn ytterligare komponent, på mina resa mot tillfrisknande..?

Intressant är det i alla fall att få följa vad som funkar rsp. Inte för andra, alltid finns det ngt nytt man kan lära sig eller en tanke att ta med sig. Har själv funderat på det där med belöningssytemet och om jag försvårar tillfrisknandet i hjärnan med att tillföra nikotin..vad tror ni?
Nikotin, socker och alkohol är väl alla där och ställer till det i våra dopaminreceptorer?!

Tack för påminnelse jägarn - att belöningen är just den att vi inte belönar oss med alkohol! Vi är värda bättre??!

Grattis till alla, oavsett antal dagar i nykterhet ?!

Kram/Fibblan?

16 dagar är fantastiskt ?? Men med din personlighet som du beskriver, skulle jag inte föröndra ngt mer just nu. Din personlighet är förresten såååå vanlig hos många. Allt eller inget. Man går ”all in” i 180 knyck för att sen krascha. Det blir för mycket på en gång.
Våra kroppar slår frivolter av lycka att slippa alkoholen så var inte för hård. Njut varenda sekund av att vara fri från skiten och slinker det ner lite godis, glass eller liknande så får det vara så.

Hade du brutit benet och blivit gipsad hade du säkert inte plockat bort gipset efter 2 veckor. Du hade låtit benet läka i lugn och ro. Med det vill jag säga.......landa ordentligt i nykterheten och sen kan du göra fler förändringar. Tror det funkar bäst för oss överpresterare. Jag är precis likadan.

Bamsekram

Fibblan

Tack för dina kloka ord, Fresia❣️
Så typiskt mig och många av oss, inkl. dig själv som du säger..
Liknelsen med brutet ben var ju klockren?!
Tack för påminnelse om att ge mig själv tid att stanna upp. Läka i lugn och ro, istället för att jaga nästa utmaning, som om inte detta vore nog..
Du fick mig att tänka till att det är bra nog som det är! Att jag gör ett jättejobb redan!
Så tacksam för det❣️

(Redan slängt iväg ett långt inlägg i min egen tråd, om hur jag ska tänka kring nästa steg..helt i linje med de snabba och högpresterande dragen i mig..?)

Kanske ger det lite mer kunskap i hjärnans belöningssystem, men du har redan gett mig ovärderliga tankar här❣️
Tack än en gång?!

Kram/Fibblan ?

Precis så är det, Fibblan. Alla som kämpar mot alkoholen gör ett fantastiskt jobb. Ett jättejobb som är tillräckligt.
Tänk arga snickarn när han får utbrott på människor som försökt rusta sitt hus och hur dom rivit lite här och där. Taket kanske är otätt så vatten rinner in mm mm. Då får husägarna den briljanta idén att ett spabad är nog det vi behöver ? Spabadet levereras men då är energin slut och så även pengar så där står dom m ett orustat hus och oanvänt spabad. Det hade varit så mycket bättre att ta ett rum i taget och sakta men säkert beta av det som ska göras.

Sakta och säkert fixar vi dethär. Sen går vi mot nya utmaningar. Men inte än ?

Friskus

Min andra dag gick inte lika bra som den första. Fast å andra sidan inte så dåligt heller, har bestämt mig för att inte vara för hård mot mig själv. Det blev ett par glas vin på kvällen. Men inte mer än ett par och jag drack långsamt och smakade. Stoppade i tid. Fel dag i veckan och följde inte min plan och det var inte bra. Min målsättning är att komma tillbaka till normalkonsumtion och att inte tänka så mycket på alkohol. Så som jag varit i hela mitt liv ända till de sista åren.
Försöker att iaktta mig själv, lite utifrån, och se vad som händer med mig och hur det känns. Vilket behov alkoholen svarar på och funderar på vad det är jag saknar. Många koppar te och många tankar blir det.
Följer er andra och ser hur ni kämpar och hur fantastiska ni är!
Nya tag i dag! Har bestämt mig för att bli en person som följer min planering. På alla områden.

Ja detox är ju skithärligt, kanske drar igång något helnyttigt projekt senare. Men jag kör efter målet 6 veckor utan dricka först innan jag lägger till något nytt. Jag har provat förr att köra allt på en gång, eller snarare har jag gjort så nästan alltid. Det innebär att jag har inga positiva erfarenheter i ryggsäcken, dvs. jag har ingen framgång att se tillbaka till och hämta förtröstan i. Allting har misslyckats. I princip. Så nu blir det separerat. Angående vilket behov alkoholen svarar på. För mig tror jag det är som någon skrev i sin blogg, behovet av att få stanna av och leva här och nu, i nuet. Jag är sjukpensionär men ändå alltid stressad av framtiden eller det förflutna, tankar som irrar och jag är aldrig riktigt här och nu. Jag är en så SJUKT bra mamma när jag har druckit ett glas vin. Lugn, mjuk, pedagogisk, har tid att sitta ner länge, läser böcker, ser filmer, planerar morgondagen osv. För mig kommer det att bli viktigt att hitta något alternativ till vinet där, så att jag kan få finna det där lugnet och närvaron i nuet. Annars kommer jag ständigt att komma tillbaka till vinet.

Gräm dig inte över glasen igår, Friskus. Det låter som att du ändå går framåt. Stannar upp, reflekterar och analyserar. Dela gärna med dig av vad du kommer fram till.
Lycka till med din plan idag. En dag i taget ??
Kram

Friskus

Gårdagen gick helt enligt planering och vinboxen fick vara orörd. Eftersom jag också tagit bort kolhydrater ur kosten sedan tre dagar var jag verkligen SUGEN på ALLT, men det gick bra och ytterligare några tior fick lyftas över till "Lyxsparkontot".
Konstaterar, vilket jag egentligen redan visste, att jag har så mycket svårare att ta ansvar och göra rätt när jag är trött. Inser därför att det är A och O för mig att ge mig själv rejäla nätter och vila när jag behöver. En bra förebyggande åtgärd. Inte bara aktivitet som hjälper utan också att vara i icke-aktivitet och låta hjärnan vila sig.
Nu kommer helg och jag tänker mig en måttlig, normal alkoholkonsumtion. Inget "passapåande" med överkonsumtion och dålig nattsömn till följd.
Har planerat in ett besök med övernattning hos min son lördag - söndag, vilket underlättar normalnivåer. Dessutom mycket trevligt!
Ha en fin helg fylld av liv och välmående, alla!

Friskus

Helgen gick fint med hyfsat normal konsumtion av alkohol. Fast nu (tisdag) går tankarna i vinbanor. Konstigt, tänker jag. Eller också inte konstigt alls. Är det jag som är lite dum och borde förstå att jag behöver låta bli helt och hållet i alla fall ett tag? Går det inte att förändra sina vanor direkt mot de vanor man vill ha, utan att ta omvägen över helnykterhet? Känner mig inte alls intresserad av helnykterhet.... Jag kan gissa att det finns flera härinne som brottats med samma tankegångar som jag. Är jag helt ute och cyklar?

Men jag tänker några månader helvitt utan någonting på 22:-a dagen idag eller (32-2). Känns bra o känns rätt man får distans till det. Är ungefär i din ålder (snart 52).
En tanke jag har om du vill komna tillbaka till en normal konsumtion är att det första steget kanske vore att inte dricka något på veckodagarna o bestämma ett mål för helgen (fredag lördag) söndagen borde vara vit med tänker jag. Eller det borde vara målet. När min vita period är över är det där jag tänker mig gränser o aldrig något i veckan. Man måste nog vara hård mot sig själv annars förhandlar hjärnan med en o vinner. Det ör det svåra o alla tänker olika vad som är normalt för dom såklart ?
Lycka till med din förändring! All förändring börjar med ett steg i taget ?‍♂️?‍♀️