Wari

Hej,

Jag dricker varje dag. För något år sedan (2+) var det en mindre mängd varje kväll för att sova. För några månader sedan så fort jag kom hem från arbetet eller annan dötid då jag var ensam hemma. För någon enstaka månad sedan ännu mer och för hjärtklappningar mm. Senaste veckorna har det varit hela dagen, ibland från minuten jag vaknat till sekunden jag lagt mig. Har haft några enstaka "riktigt bra" dagar då hag hållt uppe drickandet till ~19.00 och tyckt jag gjort riktigt bra ifrån mig och varit väldigt nöjd over att ha klarat mig på 1/5 sjuttis + någon folköl över hela dagen, vilket jag själv inser är helt vrickat :(

Kvällen då jag skrivet detta har jag satt i mig en over en ½ sjuttis och ½ flaska vin :( Dricker jag inte får jag 4 av 5 ggr panikattacker...

Har alltid sett mig som en funktionell alkholist, har klarat jobbet mm. Men det sket sig fullständigt över julledigheten.

Vad fan kan man göra? Har dessutom tagit på mig en del extrajobb som jag inte bara kan frånsäga mig, för allt är planerat runt att jag gör det. Så stressad just nu.

Finns det någon snabb hjälp att få? Genom vårdcentralen tar det väl någon månad, känner att jag behöver hjälp NU...

Hur lång tid tar det innan man är arbetsduglig efter avstående? Vill helst börja jobba så tidigt som möjligt så man kan komma undan med någon form av sjukdom för skammen + att inte svika alla med mitt extraarbete vid sidan av :(

Bra att du har insikt om ditt beroende/missbruk, men det finns ingen snabb lösning. Är du motiverad att inleda en period av nykterhet så kommer den att innebära både himmel och helvete, och att du får brottas naken med din ångest. Det är ändå en förutsättning för att du ska kunna tillfriskna, men du behöver förmodligen hjälp. Kanske kan du få det snabbare via en beroendemottagning, men första steget är att vara motiverad, ärligt och starkt till att vilja bryta beroendet.

Wari

Hur går det till om man t.ex. vill bli inlagd på tillnyktringsenheten frivilligt?

- Är det bara att gå dit? Kan man "boka in" på något sätt? Räknande ut att jag kan skaffa mig ett "fönster" på sju dagar från och med fredag, kan man på något sätt boka in detta så att man har en plats på fredag och kan stanna (och sen utvärdera resten av dagarna under tiden)

- Om jag skulle lyckas hålla mig nykter i 7 dagar, är det en rimlig tanke att kunna arbeta (bland folk) den nästkommande dagen (fredag) och helgen? Förstår att alla reagerar olika, men mellan tummen och pekfingret utifrån andras erfarenheter.

- Är man fri att röra sig hur man vill? Får jag lämna tillnyktringsenheten när jag vill, eller måste jag vara där tills en läkare skriver ut mig? Är det möjligt att stanna där i flera dagar om man önskar?

- Om jag lämnar, får jag komma tillbaka när jag vill? Har stor ångest över att spendera en natt hemma själv utan alkohol, särskilt i början innan jag vet hur det är. Känner att jag vill ha någon form av expertis i närheten framförallt under natten i början.

- Kan man få hjälp i form av mediciner för ångest och sömn? Då menar jag t.ex. sobril eller stesolid för att hantera panikattackerna och hjärtklappningar mm (som jag tror är enbart kopplade till ångest), ev. imovane eller liknande att sova med. Inte atarax, propavan, theralen och sådant, det har jag prövat och det hjälper inte ett dugg mer än att man mår än sämre dagen efter (särskilt propavan...). Menar inte permanent då, men om det är möjligt och de inte är extremt restriktiva med sådant under de första dagarna. Känner ångest inför att t.ex. gå på antabus och sedan inte kunna göra någonting alls åt panikångesten som kommer att komma som ett brev på posten. Har blivit erbjuden att testa antabus förut inom den öppna vården, men med endast atarax och något SSRI-preparat som hjälpmedel... det uteslöt jag redan då, och situationen nu är allt annat än bättre... Har ett litet tidigare bruk (6+ år sedan) av andra droger inkl. benzodiazepiner (dock aldrig för ångestdämpning, och aldrig varit ett beroende) som finns i deras journaler (tror jag). Vet inte om det påverkar och gör dem mer restriktiva...

- Får man ha med sig mobil, laptop etc?

- Finns det några sociala påföljder från samhället? Bli av med körkort osv.