Gift med en nykterist

4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Kickin
Gift med en nykterist
Kickin
Hjälp

Hej,

Kan någon snälla hjälpa mig att förstå hur en fd alkoholist beter sig efter att ha varit nykter i 10 månader? Det mentala mest. Upplever att min man är lätt kränkt, noll tålamod, konflikträdd så att han till och med flyttar till sin lägenhet i dagar/veckor. Tar ingen kritik, skyller allt på mig, sötsugen jämt, går på ångest tabletter samt antidepressiva. Väldigt hypokondri, bekräftelsebehov.

Äktenskapet rasar snart så hjälp mig förstå hur man hanterar nykterister och vad som egentligen händer i hjärnan efter alkoholen. Känns som att min man är vilsen.
Tack för hjälpen!
Mvh

Adde
Jag förstår

inte vad du menar med nykterist ?
Enligt din beskrivning så är din man en alkoholist och tablettberoende som lever med vita knogar.
Han är inte nykter fullt ut utan i ett stadie där man inte accepterat sin maktlöshet inför alkoholen. Och pillren hjälper till att behålla beroendet.
För mig var det det absolut viktigaste att acceptera att jag var beroende, en alkoholist, och att valet att dricka var mitt och enbart mitt. När jag väl kom till den insikten så släppte allt jobb med att visa omvärlden att jag inte var en alkis, jag fick en sinnesro i mig själv. Det blev mycket enklare att ta emot hjälp och förstå hur vägarna till en bra nykterhet såg ut och jag lärde mig att lyssna på "Di Gamle" som gått före mig i nykterheten. Med hjälp av deras berättelser i AA så undvek jag fällorna och slapp ta återfall. Idag är jag en alkoholist som är nykter för min egen skull.
Jag var tvungen att möta mina demoner och jobba bort dem genom att prata om dem helt öppet i gruppen så de försvann, helt enl principen att om man släpper ut trollen i ljuset så spricker de. Hade jag bedövat mitt sinne med piller så hade det aldrig fungerat.
Fundera på hur du ska göra med ditt liv och inse att du är värd så mycket bättre än att bekymra dig om en alkis som du inte vet hur det går för.
Ta hand om dig !!

IronWill
Vet inte vad för tabletter

Men jag äter ciralopram sedan länge (även när jag drack) det är inga starka saker om det är SSRI. Sen vad det är för lugnande är oklart men är det atarax är det ju bara en allergitablett man blir trött av. Ingen av de två är vanebildande.
Men hur som helst så är det väl så att det tar rejält med tid att bli av med alkoholen. Jag är uppe i snart 9 månader och det går ju lite upp och ner. Jag hade inget direkt fysiskt beroende men mycket vana. Så beroende på hur berorende han var så kan det nog ta ett tag för honom att hitta sitt nyktra jag.
Men jag tycker du ska fokusera på ditt liv och låta honom vara ifred när han vill det så kan du göra roliga saker utan honom. Förhoppningsvis blir det bättre och bättre. Det är inte så att du ”tvingat” honom att sluta? Det kan vara problematiskt eftersom han då kanske börjar skylla sitt dåliga mående på dig. Sluta måste man göra för sin egen skull, annars är det svårt att hålla sig nykter om man inte ser problemet.
Lycka till